Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz bambano #9881 üzenetére

    "rendes, használható tudást rendes elméleti megalapozással lehet szerezni."

    Ha ez így lenne, akkor nem kellene arról beszélnünk: miért ér az elméleti megalapozást adó, neves műszaki-tudományos egyetemek elvégzése egy gyorséttermi fizetést pályakezdőként. :)

    El lehet olvasni rég kihalt protokollokat bitszinten taglaló műveket is, segít megérteni a technológiai fejlődést. De általános rendszergazdai, rendszermérnöki szinten ezek feleslegesek. BME-n is többet ért a Cisco laborban 2 félévben heti pár óra, mint bitszintig beseggelni heti 3x2 órás kurzusokon rég kihalt protokollokat.

    "a magam részéről a gyártói oklevelek értékét meglehetősen alacsonynak tartom."

    Ezt eddig csak olyanoktól hallottam, akiknek nincsen. :) Tény:
    - vannak "oklevélgyáros" emberek - ezeket egy interjún 3 keresztkérdéssel kiszűrőd-
    - vannak vendorok, ahol egy 3 napos tanfolyam végighallgatása már oklevelet ér. De tipikusan minél piacvezetőbb annál inkább kerülik ezt - a Cisco is folyamatosan validáltatja az iparággal worldwide az aktuális tematikáit, az iparág igényeit
    - vannak vendorok, akiknél a "professional" szint is teljesen nulla

    Mindazonáltal az kijelenthető (akár a nemzetközi, akár a hazai tapasztalatok és álláshirdetések alapján): a hálózatos világban a Cisco Systems oklevelei értéket képviselnek; ezek megugrásához jelentős mennyiségű munkaóra, tanulás kell és komoly elméleti tudás.

    Ha nem így lenne: nem lenne specifikálva sok nagyvállalati tenderben, hogy ilyen képesítésű mérnöke legyen a szolgáltatónak - akkor is, ha épp nem Cisco vasakról van szó.

    "a gyártói oklevelek csak az adott gyártó berendezésének kezelését tanítják meg. rendes, használható tudást rendes elméleti megalapozással lehet szerezni."

    Ez is egy gyakori téveszme, csak olyanoktól hallom akik sosem nyitottak még ki egy e-learninget vagy cert guideot sem - csak a BAU taskokat pörgetik a munkahelyen, amiket egyszer jól betanultak. Ha bármi más jön: mennek olyanhoz, aki beleöli az időt-energiát a szakmába, és ezt gyártói oklevelek teljesítésével is szeretné önmagának igazolni.

    Egy kellően haladó szint felett nem tudod elkerülni a gyártóspecifikus megoldásokat (bár ezekkel is egymást másolják a nagyok, egy jó mérnök át tud állni egyikről a másikra, tud párhuzamot vonni). Részemről ahány Cisco "associate" szintű cert guideot (wireless, routing&switching, security, devops) olvastam nagyon maximum az egyes konfigurációs parancsok voltak gyártóspecifikusak. De még a "professional" anyagok is ezek, a BGP az BGP, az STP az STP, az ACL meg ACL, és a RADIUS sem lesz más attól, hogy épp nem egy Cisco ISE-n, hanem egy Aruba CPPM-en kell implementálnod. Előveszed a config guideot hozzá, keresel cheat sheetet a CLIhez, kész.

    A 200-125ös CCNA tökéletesen végigvesz minden témakört, amivel a hálózatozást el lehet kezdeni, kezdve a fizikai rétegtől a switchelt hálózatokon át a routing és menedzsment protokollokig. Logikusan felépített mű, "kezdőknek" szóló nyelvezet, de ha 1-1 témakört már ért az ember akkor kihagyható, szépen megy a könnyűtől a mélyebb anyagok felé. Ebből a műből én nem egy, pályakezdő/gyakornok hálózatost húztam fel korrekt Level2/Level3 szintre - olyan cégekben is, ahol minimális a Cisco eszköz. :U Ugyanez a régi wireless CCNA, vagy az új CCNA wireless témakörei: az ismertetett WLAN architektúrák, megoldások tetszőleges gyártónál megvannak, csak épp más a fantázianeve.

    Én voltam már elég sok Cisco és HPE-Aruba vizsgán is, de Huawei vizsgára is láttam már rá. Előbbin nagyságrendileg több elméleti kérdés vagy általános best practice volt, míg utóbbiakon tényleg tipikusan vendor specifikus dolgok is nagy számban. Előbbi értelmes network-ös pozikban "must have" a felvételnél, utóbbiakat maximum "nice to have"-nél láttam, vagy ha adott cég 1-1 projektre keres specifikusan, gyorsan pl. Aruba expertet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák