Hirdetés
- Mortal Kombat 1: Khaos Reigns - Így harcol Ghostface
- PlayStation 5 Pro teszt
- Diablo IV
- Call of Duty: Black Ops 6
- Bestbuy játékok
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- PlayStation 5
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
-
GAMEPOD.hu
Haladó szintű hálózati témák topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
ebay11
csendes tag
üdv fórum!
tanácsot kérnék!
van egy PC, az alaplapon integrált lan card-de csak 10/100-as.
gondoltam, veszek bele egy gigabit ethernet card-ot. az alaplapon van PCI, és PCI-E slot is, és lehet kapni pci, és pci-e gibabit kártyát is.
igen ám, de míg pci-os van már 1500-ért, addig a pci-e verzió 5-6000 minimum.kérdés: mivel tud többet a pci-e verzió a sima pci-nál?
nem képes a pci v2 slot kiszolgálni egy gigabit kártyát sávszélességben?köszönöm
-
robec08
csendes tag
HY!
Kis gond nagy fejtörés. Segítségre lenne szükségem, mert nincs lehetetlen csak tehetetlen. Sajna az én kütfőm miatt én most tehetetlen vagyok.
Probléma:
adott 2 modem router (pirelli) egy típus, csak az egyik öregebb 2 évvel és vagy 5 ciklussal
megy minden mint az F1, csak az a gáz mind a 2 router külön hálózat. Szeretném ha egy hálózat lenne a 2 modem router, de a netet nem szeretném egyikről sem kilőni, ugyanis pi1-en egy U8 dsl, a pi2-n pedig egy N5 dsl hasít, sem összevonni nem szeretném a le és feltöltési és letöltési sebességet. Nekem a lényeg "csak" annyi, hogy a 2 külön álló hálózatot szeretném egybe tenni, hogy a routereken lévő gépek látni tudják egymást és megosztásban pakolni is lehessen A-ről B-re és C-re és D-re is na meg néha E is beszáll
aki esetleg tud hasznos infót, mit és hogyan állítsak az írjon bátran.
Előre is köszönöm az építő jellegű beköszönéseket. -
[HUN]Zolee
őstag
-
club1
veterán
válasz [HUN]Zolee #2204 üzenetére
Két külön internet-eléréssel rendelkező routert hogyan is teszel egy alhálóba? Miért routolná bármelyik router a saját alhálóját?
Itt inkább valami vpn megoldás kellene, logikusan nem ilyen routerekkel. Vagy ha térben egy helyen van a két router, akkor lecserélni őket egy két WAN portos routerre (nem lesz az a router olcsó, amelyik mind a két WAN portját használja egy időben).[ Szerkesztve ]
-
krealon
Topikgazda
válasz robec08 #2203 üzenetére
Nem egyszeru feladat osszereszteni 2 IPv4 alhalot.
A tippem az lenne, hogy a 2 halo koze beteve egy bridge eszkozt, ami a DHCP forgalmat szuri. Ezen tul alternativ IP cimeket adva (manualis beallitas) az egyik alhalo gepeinek a masik halobol, megoldodna a lathatosag, mikozben a fuggetlen gateway hasznalat megmaradna.
De ez nem lenne automatikus, rengeteg adminisztraciot igenyelne.
Tipikusan fabol vaskarika szituacio.IPv6-tal persze sokkal egyszerubb lenne, de azt csak a legujabb oprendszerek tamogatjak.
-
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy weboldal üzemeltetője az ip címemen kívül az általam kapcsolódásra használt hálózati eszköz (hálózati kártya, 3g modem stb...) MAC címét is láthatja, ha interneten keresztül kapcsolódom?
Vagy csak az ip címet látja?
vagy ez esetleg függ a használt protokolltól? (ftp, http, https)előre is köszi a választ.
cryptot minden termékemért elfogadom
-
robec08
csendes tag
Sorry, ezt kihagytam. A 2 pirelli kb 2 cm-re van egymástól, csak a gépek vannak más szobában. Közben kaptam egy kis segítséget, ha az egyik pirelli nem az xxx.yyy.1.zzz tartományból osztana, hanem a xxx.yyy.2.zzz akkor esetleg meg lehet oldani, csak azt nem tudom hogyan szűrjem ki azt hogy a 2 DHCP ne akadjon össze.
A 2 WAN portos eszközön én is gondolkodtam de ... sajna most nincs rá keretem ami megoldaná, illetve akkor a VoIP telefonok is halottak lennének
Szóval ez egy "kicsit" bonyolít a dolgon. -
club1
veterán
-
robec08
csendes tag
hmm, akkor kis segítség merre induljak el? a router támogat DDNS beállításokat. De mit és hogyan kezdjek? Illetve ha akkor ez és a xxx.yyy.1.zzz xxx.yyy.2.zzz beállítás lesz a megoldás? Vagy a 2 lehetőség homlok egyenesen más?
Igen annyira nem vagyok szakértő, de szeretném ezt a részét kicsit érteni, és kontárkodni benne
Na meg a FixIP cím, az akkor a WAN kapcsolatnak kell vagy a gépeknek?az eddigieket nagyon köszönöm, sok mindenben előrébb vitt, de sajnos még értetlenkedek amíg találunk/ajánlotok egy megoldás féleséget.
-
Claude Leon
senior tag
válasz robec08 #2213 üzenetére
Legolcsóbban szerintem egy kis routerrel úszhatod meg, a 2 hálózat közé.
Az egyik felé a WAN portja, a másik felé LAN, megfelelően illeszkedő ip-címmel, DHCP lekapcsolva. Persze nagy adattömegeket nem fogsz másolni, mert a kis vas képességei behatárolják.Esetleg a 2 pirellit összelövöd közös hálózatra, az egyikben betakarod a DHCP-t, ip-címét pedig a másik által ellátott hálózatnak (DHCP figyelembevételével) megfelelően állítod be.
A pirelliket közösítened kell LAN-LAN kötéssel.
Emellett az összes reménybeli internetre lógatandó munkaállomásban beállítod mindkét pirellit átjárónak. Aztán ők majd kimetrikázzák maguknak, hogy kinek címezzék a kimenő forgalmat, arra nagyjából számíthatsz, hogy nem szimmetrikusan oszlik majd a forgalom a 2 eszközön
(arra tippelnék, hogy a déhécépés lesz a foglalkoztatott, de mérget nem vennék rá). -
fsb1000
nagyúr
válasz fsb1000 #2187 üzenetére
Üdv!
Továbbra is szeretném kérni a segítségeteket, mert nem sikerült megoldani a problémát.(L) --> rdp --> (A) --> vpn ---> (B)
(A) gép egy helyi hálózatban van és az ottani routeren keresztül kapja az internetet, ezen keresztül portforwardolva + DDNS lehet Távoli Asztallal bejelentkezni (L) laptopról.
(A) gép vpn kliensként csatlakozik (B)-re és az azon lévő file-okat olvasgatjaÉn ennyit tudtam kiokoskodni:
Alapesetben (A) gép a vpn megnyitásakor már (B)-n keresztül kapja az internetet, ezért a helyi routerén nem lehet már Távoli Asztallal belépni.Az "use default gateway on remote network" ki/be kapcsolása sem hozott megoldást.
A route paranccsal meg nyilván bénáztam.Egy egyszerű példa is segítene talán. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
club1
veterán
válasz Claude Leon #2214 üzenetére
És miért használnák a két külön hálózat gépei ezt a (harmadik) routert ha egyszer a saját routerük az alapértelmezett átjáró?
A második ötletben van valami, de én nem bonyolítanám, fix ip címet (és egyik vagy másik átjárót) minden gépnek, és hadd menjen... -
robec08
csendes tag
Sziasztok! Elnézést de dolgoztam és nem sok időm volt benézni, de első körben szeretném megköszönni mindenkinek aki az én kis ügyes bajos dolgommal foglalkozott, és sokat segített pár dolgot tisztábban látni.
Sikerült megoldani a problémámat, és nem került semmibe, illetve majd egy kisebb sörözésbe
A lényeg a 2 pirellinek csak a DHCP tartományát kellet megadni, az egyik a 192.168.1.64 - 149-ig oszthat IP-t, a másik pedig a 150-től -253-ig. Illetve a konfig felület elérhetőségét, az átjárót kellet meg változtatni, azaz csökkenteni 1-el. ezután már csak 2 lehetőség közül kellet választani, vagy fix-re állítom a hálón lévő gépek ethernet adapterét, vagy minden gépen a megfelelő átjáró elérhetőségével ezt a parancsot futtatni:
route -p add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 192.168.1.X
Így a gép annak a pirellinek az internetét használja aminek az átjáróját írtam az X helyére.
tesztelve mindenki lát mindenkit, hálózaton belül lehet adatot megosztani, és mindenki a neki szánt netet használja, akadás és probléma mentesen.
Ezt egy olyan kollégámnak köszönhetem akit eddig sem tartottam kispályásnak, de ezek után... Így a club1 is ezek közzé az emberek közé sorolható. Nektek külön KÖSZÖNÖM.
Így az én gondom OFF. Szép napot, ahogy a munkahelyemen elköszönünk a telefonba -
Shono
aktív tag
Üdv!
Kissé restellem, de valahol el kell kezdeni:
Rendkívüli módon elkezdett foglalkoztatni, hogy hogyan működik egy nagyobb pl. kis irodai hálózat. Tfh.: van egy server, azon van minden, mindenkinek a saját cucca is, azaz mikor a kliensre bejelentkezik a user, akkor automatikusan felcsatolja a szerveren lévő saját kis 'home' könyvtárát.
A koliban akarunk valami hasonlót összeütni, linux server (szerintem Debian lenne jó) <-> w7 (x86,x64), xp /* kinek mije van */, lenne mindenkinek valamennyi kvótája, lenne egy közös tárhely, webserver, mailserver, netán még 1-2 játékszerver is. kb 20 kliens lenne. (azaz akarunk magunknak egy "saját irodát")
Kérdéseim ezek lennének:
- a serveren lehet valami DB-ben tárolni a usereket/jogokat/kvóta, hogy az alapján működjön az egész?
- gondolom igen - elvégre egy cégnél sem telepítenek 1500 felhasználót - a kérdés hogyan?
- hogy/mit kell beállítani a klienseken, hogy a login screen (megfelelő felhasználó/jelszó) után automatikusan bejelentkezzenek?Mivel most barátkozom az egésszel, hol tudnék bővebben olvasni erről a témáról (online)?
/* google barátunk nem túl kegyes ilyen téren */Előre is köszönöm!
-
Windows alatt tudom a választ, a központi adatbázist Active Directory-nak hívják, és be kell léptetni a gépeket a tartományba hogy teljes mértékben tudják ezt a szolgáltatást használni.
Itt egy ingyenes könyv a témában: [link]A linuxhoz nem értek ilyen szinten, ott is van ilyesmi (samba, és társai) huszárkodni se akarok, majd jön valami tudós és megmondja a frankót a másik oldalról
| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
ludsimon
veterán
Üdv!
Nem tudom jó helyre dobom e be a kérdésemet, de nem igazán találtam ehhez a kérdéshez megfelelő topicot.
Socks 5 Proxy-t szeretnék venni a lényeg, hogy magyar legyen kicsi ms-el és mindenképpen legyen kipróbálható időszak kifizetés előtt!!!
Tudtok ilyen céget?[ Szerkesztve ]
undefined
-
n.e.o.one
csendes tag
Sziasztok!
(rem jóhelyre írok ) Az a gondom az internettel, hogy kb egy hete nagyon lelassult. Telefonáltam a szolgáltatónak hogy mi lehet a gond... fél óra múlva ki is jöttek a szerelők, de nem találtak semmit. Az ő gépükön normális volt a sávszélesség. Vagyis 12288/5120 kbps (1536/640 kbyte) ami nálam is így VOLT. De most a letöltés 3000 kbps (375 kbyte) körül ingadozik, a feltöltés viszont 150 kbps (18 kbyte) fölé nem megy . Az oprendszer pár napja volt újratelepítve (win 7), de az előzőnél is ugyan ezt csinálta. Az avg vírusirtót/tűzfalat használom. Próbáltam másik utp kábelt is.Azt szeretném kérdezni hogy ezt a gondot okozhatja-e a hálókártya?(Asus P5N32-E SLI alaplapra integrált nVIDIA nForce 680i SLI (MCP55PXE) - Gigabit LAN Controller PCI) Esetleg máshol lehet a hiba?
A válaszokat előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Tosee
őstag
válasz n.e.o.one #2223 üzenetére
Szia!
Router van a hálózatban?
Tölts le egy live OS-t (pl: ubuntu linux) majd írd ki egy cd-re! Bootolj arról, majd nézd meg, hogy milyen értékeket mérsz az alatt! Ha linux alatt minden rendben van, akkor valószínűleg szoftveres probléma lesz (driver, vírusirtó, stb...)!A4-es rajzlapom, hasonló típusú Audira cserélném!
-
Livius
őstag
Hello!
Egy órámon előadást fogok tartani távközlő hálózatokról, és ebben benne lesz az ADSL is. Azt kérdezném hogy tudnátok-e rövid jellemzéseket mondani a sm50b vonal tesztjében lévő fogalmakra és értékeikre pl.: Noise margin, Attenuation, Transmit power, FEC error ... És még az érdekelne, hogy a frekvenciás digramban mik a legegyszerübb fizikai okoka a néholi szakadásoknak és gyengülésnek, meg még az igen érdekelne hogy a diagram függőleges tengelye ahol 0-15 között vannak az értékek az milyen mennyiség és mi a mértékegysége. Köszi ha tudtok segíteni.Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
eziskamu
addikt
Melyik a legolcsóbb, még használható legalább 2 WAN portos Load Balance tudású router? Nem a gugli által először feldobott kellene nekem, hanem amelyikkel van már valamelyikőtöknek jó tapasztalata. ADSL vonalakhoz kell, nem kell szupigyorsnak lennie, csak ne fagyjon hetente.
[ Szerkesztve ]
-
C0d3r
addikt
Szia!
Ajánlanék két nagyon jó cikket erről: ADSL, minden amit tudni akartál / ADSL paraméterezés, hibaelhárításFüggőleges tengely a bitek számát jelöli, hogy egy vivő mennyit képes átvinni. Ez egy minden szempontból jó minőségű vonalról készült kép, nem nagy a központtól való távolság se, hiszen megvan az ADSL-en (ha a központ is támogatja, ADSL2+ -al felemelhető 15 Mbit-re jó esetben) biztosítható 8 Mbit stabilan (cikkben erre is kitér a szerző, hogy milyen összefüggés van a távolság-sebesség között).
Vonal minőségét több tényező is befolyásolja, pl. a már fentebb említett központtól való távolság, de régi kábel, akár beázás is ronthat rajta. Továbbá hibás (púposodó, haldokló kondival rendelkező) modem, nem megfelelő kábelezés, szűrő hiánya. -
janos1988
addikt
Van egy laptop amibe a digi net kábele van dugva. És van a laptopon egy virtuális gép ami pedig a laptop wifijét használja (valami nyílt hálózatot). Na most a gépen és a virtuális gépen ha ugyan az a program fut akkor ki lehet deríteni, hogy egy ugyanazon gépről van szó?
https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Lenne 1 kérdésem: itthon van 1 asztalim meg 1 laptopom, amit hálózatra kötöttem, mind2 gép látja a másikat.
Majd átírtam mind2nek a számítógnevét (munkacsoport maradt változatlan)
Ezt követően is látja ugyebár egymást a 2 gép, de ha megjelenítem a hálózat számítógépeit, akkor a korábbi 2 név is ottmaradt (jelenleg 4 van) ... persze ezekkel már nem érem el a másikat.
Hogyan lehetne ezeket törölni, hogy csak a 2 új névvel ellátott elérési út maradjon ??Köszi.
-
Forza_JUVE
aktív tag
válasz Forza_JUVE #2230 üzenetére
... megoldódott ... eltűnt magától!
-
rt06
veterán
Hi!
az alabbi problema megoldasahoz szertnem a segitsegeteket kerni
adott egy p3-as gentoo linux-szal, ami a router szerepet latja el az otthoni halozaton
adott egy t-online adsl es egy digi lannet kapcsolat - kulon halokartyan (dsl0 es dsl1) keresztul, plusz egy harmadik (lan0) a helyi halo fele
a digi szuri a 25-os port bejovo forgalmat, a t-online nem, viszont a digi kapcsolat lenyegesen gyorsabb, mint a t-online
szeretnem azt megoldani, hogy az smtp szerver a t-online kapcsolatot hasznalja, minden mas (a p3-ason is es a helyi halo tobbi gepen is) a digi kapcsolatoteddig annyit sikerult megoldanom, hogy a ket kapcsolat felepul, vagy egy ppp0 es egy ppp1, mindketto publikus ip-vel (es a dns szervereket csak az egyiktol kerem le), viszont hasznalni egyelore csak az egyiket tudom
itt viszont elakadtam, ilyesmivel nulla tapasztalatom van, szoval barminemu segitsegert halas lennek
elore is koszonom
Udv: VladimirRPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
jol erted, annyi kiegeszitessel, hogy egesz tegnapig mukodtettem is
fix ip eddig sem volt, viszont dyndns.org segitsegevel van az aktualis ip-mre mutato mx bejegyzes (mail.jmk.hu) 20 masodperces ttl-lelt alapbol nalam is tiltotta, viszont naluk egy telefon elintezni, hogy ezt feloldjak
digi-nel havi 2800 ft-ert kell fix ip es utana tudjak feloldani a szurestPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
JAckass6
tag
Sziasztok!
Lenne egy érdekes esetem: koliban egy routerrel osztjuk szét a szobában a hálózatot (kevés csatlakozó végett), a routerünk mac-cím alapján kap egy statikus IP-t. Másik szobában hasonló a helyzet. Hogyan tudnék én a másik szoba routeréhez csatlakozni, hogy annak a belső hálózatát lássam, oda géphez csatlakozni tudjak? (A statikusan kiosztott tartományba GÉPhez csatlakozni tudok).
köszi!
-
Greenbook
tag
válasz JAckass6 #2240 üzenetére
A routeredben keresd meg azt az opciót, hogy "STATIC ROUTING" itt kell beállítanod, hogy a géped elérje illetve a routered meg tudja, hogy a másik gépet amihez csatlakozol milyen másik hálózatban keresse pontosabban, hogy melyik másik IP mögött fogja látni a gépet amihez csatlakozol.
pl.: te routered mögötti gépek a 192.168.1.X címen vannak így a routeredben ( 192.168.1.1) be kell állítani, hogy a másik elérni kívánt hálózatot a ( default gateway 192.168.1.75) mögötti routerben fogja megtalálni a ( Destination Network 192.168.2.0 és Subnet Mask 255.255.255.0 ) alatt így már a te géped is tudni fogja, hogy a másik hálózat egy bizonyos gépét merre keresse, természetesen nem butaság ezt a beállítást megtenni a másik routeren sem...http://csatlakozok.atw.hu
-
-
jerry311
nagyúr
-
rt06
veterán
válasz jerry311 #2239 üzenetére
koszonom a tippet, igy keresve talaltam is par forrast
ezen leiras alapjan probalnek elindulni, egyelore az elso resszel, de nem akar sikerulni
amit jelenleg csinalok (illetve, amit sejtem, hogy ez muvel a hatterben)
ppp0-an el a digi-s kapcsolat, mukodik
kepcsolodok ppp1-en a t-s netreletrehozok egy masolatot a routing tablarol (pontosabban az mar letezik, csak kipucolom), es a default gw-t (digis atjaro) lecserelem benne a t-s atjarora ($5 a t-s atjaro ip-je)
ip route flush table auxiliary
ip route show table main | grep -Ev ^default | while read ROUTE ; do
ip route add table auxiliary $ROUTE
done
ip route add table auxiliary default via $5 dev ppp1iptables-ben felallitok egy szabalyt, es minden, a helyi halozatrol 80-as portra iranyulo csomagot megjelolok (192.168.0.0/24 a helyi halo, a 252 meg hasrautesszeruen lett kivalasztva)
iptables -t mangle -A PREROUTING -p tcp --dport 80 -s 192.168.0.0/24 -j MARK --set-mark 252a megjelolt csomagokat a kiegeszito routing tablaba iranyitom
ip rule add fwmark 0xfc table auxiliary
ip route flush cacheemelle van meg ket iptables szabaly, amely a masquerade-ert felelos, egy-egy a ppp0-nak es ppp1-nek
probaltam masquerade helyett a linkelt doksiban lathato szaballyal is atirni a csomag forras cimet, viszont az sem hozott valtozast (illetve, ha jol ertem, a masquerade is ugyanezt csinalja, csak nem kell mindig megadnom az ip-t, mas elteres nincs)iptables -L szepen mutatja, hogy a csomagok fennakadnak a szabalyon es megjelolesre kerulnek, viszont a bongeszes nem mukodik
kernel log-ban ilyeneket latni (naplozom a ppp1-re erkezo csomagokat)
IN=ppp1 OUT= MAC= SRC=204.13.248.70 DST=84.0.178.53 LEN=52 TOS=0x00 PREC=0x00 TTL=50 ID=58288 DF PROTO=TCP SPT=80 DPT=55629 WINDOW=65535 RES=0x00 ACK SYN URGP=0
a 84.0.178.53 az aktualis t-s ip-m volt, vagyis a csomag jo eszkozre, jo cimmel vissza is jott, viszont utana miert nem jutott el a belszo halozaton a celgepig?barminemu otletet javaslatot szivesen fogadok
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
Smogus
őstag
Sziasztok!
Lehet hogy nem jó helyen teszem fel a kérdést, de megpróbálkozom, ha valaki tud jobb fórumot akkor irányítsatok át oda
Szóval adott nekem egy otthoni hálózat, és szeretnék két gép között egy könyvtárat oda vissza szinkronizálni, ehhez szeretnék keresni normális, érthető felhasználói felülettel rendelkező programot.
Tud nekem ebben segíteni valaki?
Előre is köszönöm a segítséget!Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --
-
rt06
veterán
valoszinuleg vagy a tuzfal szabaly, vagy a "ip rule add fwmark 0xfc table auxiliary" resz problemas, ugyanis ha a jelolest figyelmen kivul hagyva, a helyi halo egy adott gepenek minden forgalmat az auxiliary routing tablaba dobalom, akkor mukodik a dolog, ahogyan kell neki
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
Új hozzászólás Aktív témák
- S24 Ultra 512GB (Sárga)
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Lenovo / Dell / HP laptop, notebook töltő, adapter OUTLET
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest