Új hozzászólás Aktív témák

  • KillHates

    nagyúr

    Ennek a hétnek a margójára a horror sztorik:

    Adva volt egy 10 éves Dell Inspiron 3542-es, ami soha nem látott szervizt eddig a pillanatig, pedig már évek óta küldte a vészjelzéseket a gazájának.

    Sokan prüszkölnek és szídják a belépő szintű egyes hirdetők által belépő gamer-nek nevezett, de általam inkább multimédiás svájcibicskának hívott gépeket. Ezek abban a szürke zónában mozognak, amitől már nem business kategória; azaz a dedikált VGA miatt gyenge az akkuidő így kiesnek az előbbi szegmensből és általában olcsóbb műanyag házat kapnak. Viszont még nem gamer-ek, mert ahhoz nem elég erősek tehát nem lesz világítós billentyűzetük, jófajta kijelzőjük, szépen szóló hangrendszerük. Egy ilyen öreg Inspiron került az asztalra, 4-ik generációs i7-el, GT840-es GPU-val. A hibajelenség az volt, hogy baromi lassú és lekapcsolgat már egy éve... Gondolom kitaláljátok, hogy mi lehetett a gond:

    A jobb oldali ventilátor már nem tudott forogni!


    De ha tudott volna, ott akkor sem jött volna ki a levegő!

    És ami a döbbenet, hogy a gép a takarítás, pasztázás, beállítás után tökéletesen fürgén, működött, a ki-tudja-mióta-álló ventilátor nem égett le, a hőfokok teljesn rendben voltak, a hőcső sem degradálódott. Pedig az U-s procik bőven 105°C felett kapcsolnak csak le, tehát ott volt hőterhelés!

    Ez egy sokkal szomorúbb történet lesz. Egyik vidéki szerviz partner irányította a gép gazdáját hozzám, hogy ha van valaki meg tudja csinálni akkor az csakis én lehetek. De jó volt ezt hallani, bár ilyenkor ezzel együtt mindig összeszörul a gyomrom...
    Nem volt alaptalan a rossz érzésem. Kkaptam egy HP Omen 17 gyönyörűséget:

    Ez egy borzasztó körülményesen szerelhető, de jól javítható gép úgyhogy bizakodva álltam neki. A hibajelenség az volt, hogy kb egy hónapja belefolyt valami, még két hétig működött rendben, aztán nem tudták már bekapcsolni az egyik reggel !! Igen; direkt van aláhúzva a reggel szó.


    A gépet szétszedtem és láttam is a proci mellett kis segédáramkörön egy kis kormot. Nem estem kétségbe, feltételehetően a CPU igen érzékeny tápáramkörére jutott egy cseppecske és mivel ott baromi nagy az átfolyó áram (60-100A is lehet) így nagyon könnyen ki tud az ilyesmitő pukkanni az SMD.


    Tovább bontva a fóliát láttam, hogy a furatgalvánok valami barna trutyit böfögtek fel. Na, ekkor már aggódni kezdtem... Az aggodalmamat tetézte, hogy a RAM modul belesült a RAM foglalatba, azaz csak kitépni tudtam onnét, meg is voltak kormolódva a modul és a foglalat lábai.


    Az alaplapot megforítva már láttam, hogy itt nagy a baj! Az árnyékoló fólia rásült az alaplapra és a billentyűzet hátulján 200 Forintos méretű égésnyom! Lenyúztam a szigetelő főliát az alaplapról és könny szökött a szemem sarkába.


    A processzort ellátó nagyáramú vonal úgy égett el, mintha villám csapott volna a gépbe a LAN porton keresztül. A 12 rétegű panel szinte teljesen átégett. Ekkor már furdalta a kíváncsiság az oldalam és utána jártam, hogy hogyan történhetett. A gépbe bekerült folyadék a CPU tápáramkörét ette meg a két hét alatt amíg működött még a gép. De az nem egyszerűen szétrohadt, hanem a hattyúdalában szépen zárlatos lett a feltöltött 14.4V-os 96 Ah akku felé!!! És ahol egyébként 0.6V vagy 1V DE 60A szaladgál a proceszornak ott most 14.4V és 60A lett amíg az akku elektronikája hasonlóképpen rommá nem sült.
    És itt jön képbe a az előbb nyomatékosan kiemelt REGGEL szó!! Mert a fenti égés este, azaz éjjel történt, mert az ügyfél nem találkozott sem füsttel sem szaggal (bár a gép még szétszedéskor is rohadalom büdös volt belül) Nagyon nagy szerencse, hogy nem lett ebből lakástűz, rosszabb esetben tragédia!!

    TANULSÁG

    Ha folyadék kerül a gépbe akkor a töltőt ki kell húzni belőle, az akkut azonnal ki kell venni mindekor, akkor is ha a gép egyébként még működik. Abban az esetben ha nincsen arra mód, hogy az akkut kivegyük (pl MacBook, vagy az új gépek) akkor addig amíg SOS szervizbe nem juttatjuk olyan helyen kell tárolni ahol nem tud tüzet csinálni; kint az erkélyen, fürdőkádban (nyilván leengedett fürdőkádban), zuhanyban, vagy a fürdőszoba közepén ahol nem tud semmi sem lángra kapni. De a legfontosabb, hogy minél hamarabb szerviz!! Ilyenkor az autó utasterében kell szállítani a gépet és a sercegni vagy füstölni kezd, akkor azonnak ki kell vágni az utcára!! Nem a csomagtartóban szállítjuk, ahol már csak akkor vesszük észre a tüzet, ha már nem szól a mélynyomó! :D Szóval baromi óvatosan kell bánni a beázott vagy sérült notebook-okkal!


    egy kis plusz infó, hogy mennyire makacsul tud égni a Líthium akku:
    Egy nagyon jó barátom háza pont egy hónapja égett le; a műhelyében lithium akkukat tárolt. Éppen nem azok gyulladtak ki, hanem a cirkótól indult a tűz, de amikor azok is lángra kaptak, akkor a tűzoltó szépen elfordította onnét a vízsugarat és mondta, hogy ezt sajnos meg kell várnunk míg kiégnek....

    Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

Új hozzászólás Aktív témák