Új hozzászólás Aktív témák

  • slfln

    senior tag

    válasz KMT #8919 üzenetére

    Ez eléggé nagy általánosítás és kb. annyi információval ér fel, mintha azt mondanám, hogy vannak kék szemű emberek.
    Vehetjük ökölszabálynak, hogy az erősítő kimeneti impedanciája nem lehet nagyobb a fejhallgató impedanciájának 1/8-adánál. (Meier ezt az értéket 3-4x esnek adja meg.)
    Ekkor már egyrészt kellő mértékű a damping másrészt nincs hatással a frekvenciamenetre.
    Azt, hogy mennyire és, hogy hol fogja módosítani a hangot, azt fejese válogatja. Minél hepehupásabb a fázis/frek és az impedancia/frek ábra annál nagyobb hatással lesz a fejesre. A HD595 pl. egy igen jó példa erre, ez pl. nagyon érzékeny az erősítésre és lehet, sokan ezért találják pocséknak a mélyeit.
    Nagyobb problémát okoz a KI a több utas dinamikus és balanszolt armatúrás füleseknél, vagy hibrideknél, mert a keresztváltó környékén csúnyán összezavarja őket a magas ellenállás.
    A 1996-os német DIN szabvány szerint még mindig 120ohmra kellene a fejhallgatókat tervezni. A Sennheiser, a Grado, az AKG megerősítette, hogy ők 0 ohm közeli KI-ra terveznek jó ideje.
    Ennek részben az is az oka, hogy a hordozható lejátszók terjedése miatt alkalmazkodni kellett az új körülményekhez. Egy DAP-nál nem szerencsés a nagy KI, mert a teljesítmény nagy része elszopálódik az ellenálláson és így az üzemidő jelentősen csökkene értelmetlenül.
    A KI ugyanúgy rákfenéje a hangfalas rendszereknek is. Erről a Stereophile írt egy jó cikket régebben.

    Sajnos egyes gyártók viszont még mindig síri csöndben vannak, ha ilyenekről kérdezik őket. A Beyerről pl. nem tudni, hogy ők mire terveznek. Ez a hozzáállás meg annak köszönhető vélhetően, amit Shufny is írt ^.
    Az A1 100ohm KI-je például elég érdekes, de ezt valószínűleg az indokolta, hogy nincs rajta gain váltó és így a 32ohmos fejesek egy jó erőben lévő DAC-ról megerősítve az alsó 1mm-én gazdálkodnának a potméternek.
    Több helyen találkoztam vele pl., hogy a Beyer régi 'stúdiós' fejesei határozottan jobban szóltak 120ohm KI-ról.
    Vannak viszont olyan erősítő gyártók, akik direkt ennek a hatására játszanak. Azaz direkt csinálnak magas KI-jú erősítőt, hogy az ő cuccuk máshogy szóljon, mint a többieké, a paraszt pedig vérszemet kapva a máshogy szól effektus miatt nyitja is a bukszát és bevásárolja a szemetet.
    Ma már lett linkelve a fejes topikban, de akit érdekel a téma, és gyorsan meg akarja érteni mi a dörgés, annak ajánlott elolvasni ezt, mert példákkal jól elmagyarázza, mi hogy van.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák