Új hozzászólás Aktív témák

  • bkercso

    nagyúr

    válasz slfln #6320 üzenetére

    A crosstalk egyébként nem azt jelenti, hogy hogyan szólnak át a csatornák, hanem hogy ha az egyik csatornán szól vlm, az mekkora torzítást eredményez a másik csatornán. Ezt pl. kiválóan el lehet rontani helytelen nyákhuzalozással (klónépítésnél stb.). (Anno elkövettem ilyet, ráadásul olyan durván, hogy egyből észrevettem és lehetetlen volt hallgatni, így meg kellett oldanom. Sokat tanultam belőle...)

    Nem tudom, hogy a damping okozza-e vagy más; az a gond, hogy ha beteszed a fix 120 vagy akárhány ohmot egy komplex impedancia elé, azzal sokmindeent változtatsz egyszerre. Én csoportfutást mérnék. Pl. adnék fix 1kHz-et és e mellé egy második frekit, amit változtatnék, és egymáshoz képesti fáziseltolódást mérnék az erősítő kimenetén és a 120ohm-füles csatlakozásánál. Ha ezek a késések eltérnek, ráadásul ez az eltérés frekifüggő, az magyarázat lehet a térérzet megváltozására.
    De ezeket a műszereket nem szokás egybeépíteni az erősítővel, mint vlm kivezérlésjelzőt :) Oszcilloszkópnak és hanggenerátornak hívják őket. Egyik szombaton eljátszhatunk vele...

    (Lehetne műfejen mikrofonnal is mérni a hallgatót, de tételezzük fel, hogy a kapocsfesz és a membránmozgás szorosan összefügg. Ez egy jó feltételezés.)

    Amúgy érdemes irodalmazni a témában, pl. beiratkozni a BME OMIKK-ba, biztos sokminden fellelhető. Vagy ha vannak egyetemi kapcsolataid, beszélgetni villanyász előadókkal. A Hifi egy nagy kedvenc téma általában.

    Persze nem árt sejteni, mi a cél, és úgy belevágni.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák