-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
Nagy örömmel tapasztaltam, hogy csaknem egyik napról a másikra lett egy csomó laskagomba a kertben (boltból vett szaporítóanyag, tehát remélhetőleg valóban az...). Pörköltnek/paprikásnak meg tudjuk csinálni egy részét, de alternatív elkészítésére is kiváncsi lennék (lehetőleg minél hamarabb, mert már le van szedve, tehát holnap délelőtt illene megcsinálni...). Olyanra gondoltam, hogy rántani lehet.e, mint a csiperkét, vagy megszíjasodik? Esetleg bundázni, vagy egyéb, egyszerű, de nagyszerű módon. Hatalmas, tenyérnyi lemezek, viszont még a tönk is könnyen pattan, tehát zsenge.
-
ngabor2
nagyúr
Köszi a linkeket, van miből válogatni Remélem még fog teremni idén, mert nagyon szeretem.
-
ngabor2
nagyúr
válasz Kalandor #314 üzenetére
Köszi, ezt megtaláltam már az elején. elővigázatosságból minden (általam újonnan meglátogatott) topikban a kérdésemre több szóval rákeresek. Természetesen a laskagombára is rákerestem, meg is lett a recepted. hirtelen kissé babrás lett volna, mivel nem akartuk sokáig tárolni, frissen jobb. már meg lett csinálva nagyon finom paprikásnak, holnap azt viszek. Ma fel is függesztettem a ''nem vacsorázok'' szokásomat, egy nagy tányérral bevágram, finom tésztával
-
ngabor2
nagyúr
Kymco engedélyével kitennék 2 muffin-receptet. Ha lesz alkalmam, ki fogom én is próbálni.
2. Csodás csokis muffin (12 db)
15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 ek barackíz
fél cs sütőpor
5 dkg kakaópor
5 dkg tört étcsoki
A sütőt 170 fokra előmelegítem. A lisztet elkeverem a sütőporral és a kakaóporral. A tojásokat kikeverem a vajjal, cukorral, hozzáadom a barackízt. A masszához adom a lisztes keveréket, végül a csokit.
20-25 percig sütöm.
1. Csokis muffin (12 db)
10 dkg étcsoki
10 dkg vaj
2 tojás
15 dkg cukor
10 dkg narancslekvár (vagy barackíz)
3 ek narancslé
1 tk sütőpor
15 dkg liszt
+ elfér benne szerintem egy marék magozott meggy is!
A sütőt 175 fokra előmelegítem. A csokit a vajjal gőz felett felolvasztom, hagyom langyosra hűlni. Közben habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd hozzáadom a lekvárt, narancslevet, és a vajas csokit.
A lisztet összekeverem a sütőporral, hozzáadom a tésztához. Kivajazott muffintepsibe adagolom, kb 25 percig sütöm.
Puha vajja, dzsemmel is meg lehet kenni, nagyon finom! -
ngabor2
nagyúr
nem nagy kunszt, de nagyon finommá tudja tenni a bundáskenyeret (hú, de bonyolult étel ), ha a tojásba belevágunk/belereszelünk egy kis füstölt sajtot, és só helyett delikátot teszünk bele.
hamarosan megpróbálkozok ismét a palacsintasütéssel. egy időben elég gyakran csináltam, de az már rég volt. -
ngabor2
nagyúr
nem olvastam vissza ismételten ~550hsz-t, ezért megkérdezném, hogy a palacsinta tésztájába szódavíz helyett sört lehet-e tenni? tudom, próbáljam ki, de másnak van már vele tapasztalata? jobb lesztőle, vagy elrontja, és utána már nem lesz olyan jó pl. lekvárral?
-
ngabor2
nagyúr
á, ettől nem kell tartani, mert egy egész doboz belement, abból nem jutott a palacsintasütőbe (belém). finom lett, bár még csak az elejét kóstoltam, mert még sűl. kb. pontos recptet () és egyebeket majd ha megsűlt mind.
mod: kész. finom lett. egy picit érzik rajta csak a sör íze, viszont sokkal lazább az egész.
nagyjából a recept:
kb. 40 dkg liszt
fél liter tej
fél liter sör
1 tojás
4 teáskanál cukor
1 csipet só
2-3 ek olaj
a többit meg aki sütött már palacsintát, az jól tudja
viszont kérdeznék is: milyen serpenyőt érdemes venni, ami valóban teflonos, és nem kell hozzá olaj? elvileg az enyém is teflonos, de olaj nélkül letapad benne minden (pedig nem karcos, csakhát ''gazdaságos'' bevonat van rajta). -
ngabor2
nagyúr
sütöttem egy jó adag sós palacsintát. aztán kiderült, hogy mégse lesz holnap bele töltelék húsospalacsintához. le lehet-e fagyasztani a megsütött palacsintát? ha igen, hogyan ajánlatos?
meg még egy palacsintás technikai kérdés: mikor kb. fél kilóból csináltam, akkor gond nélkül csomómentesre tudtam kavarni. most 1 kg lisztből csináltam, és nagyon csomós maradt, még 1 órai keveés után is. pedig lassan, keverés közben adtam a liszhez a folyadékot, és addig kavartam, míg az eleinte sűrű massza sima nem lett. mégse lett az igazi. mi a titok? -
ngabor2
nagyúr
azelőtt úgy csináltam, akkor is csomós lett
mindegy, mostanában úgyse fogok ekkora adagokat csinálni.
ráadásul a rendes teflonos (olaj nélküli) serpenyőben elég érdekesen néz ki a palacsinta... majdnem egyenletesen barnul, nem mint ''az igazi'' foltosan kevésbé szép, de legalább ''diétásabb'', már amennyire a palacsinta diétás.
PazsitZ: én tészta helyett krumplival ismerem ezt a receptet, ki is próbáltam. finom lett. ez se hangzik rosszul, csak a tészta kevésbé tartja meg a hőt, mint a krumpli. ezért lehet, hogy a tojás nem fő meg rendesen. -
ngabor2
nagyúr
gyakorlott konyhaművészek számára egyszerű kérdés: hogyan lehet jó rizset főzni, vagy párolni? ami nem ragad össze, nem kemény, hanem ''pont jó''.
tésztát, krumplit tudok főzni, de azokat annyira nem szeretem. ráadásul az édes-savanyú csirkéhez nem is annyira passzolnak. -
ngabor2
nagyúr
köszi, az arányokat (és a főzési időt) nem tudtam. a főzési időt pedig mint tudom, senki nem tudja megmondani, mert az leginkább a tűzhelytől függ.
asszem szombaton teszek egy próbát.
a másik, amir egy párszor már csináltunk: római tálban csirkecomb, hagyma, fokhagyma, egyéb fűszerek. lefedve be a hideg sütőbe, begyújt (a sütőt ), majd mikor félig megfőtt/megsült a hús, krumplit rá, picit megsózzuk/delikátozzuk, arra hagymát, és fő tovább lefedve. mikor a krumpli és a hús megpuhult, akkor a tetejét levesszük, és megpirítjuk a krumplit. nagyon finom. lehet, hogy emellett maradok, csak ehez venni kell megfelelő edényzetet is -
ngabor2
nagyúr
a cseréptálaknál asszem 3 típus van:
- mázatlan alj és tető
- mázas alj, mázatlan tető
- mázas alj és tető.
az elsőt nem szabad mosogatóval mosni, mert bennemarad. ezt tényleg nehéz tisztán tartani.
a harmadiknál majdnem (de nem teljesen) olyan, mintha nem is cseréptálban sütnél
a második a kettő között van, mindkettő előnyéből megtart valamit. még nem tudom, milyet fogok venni. -
ngabor2
nagyúr
cseresznyés csirkecomb... valaki csinált már ilyet, vagy hasonlót? arra gondoltam, hogy 2 csirkecombot vagy felszúrok, vagy csak a bőre alá beteszek magozott cseresznyét, eseteg egyéb gyümölcsöket, aztán megsütöm. jó lesz ez így? valami trükk? vagy felejtsem el, és cseresznye helyett tegyem a jól bevált fűszereket és sok fokhagymát?
-
ngabor2
nagyúr
én cseréptálba gondoltam volna. bevagdosva, megtöltve/fűszerezve bele hidegen a tálba, alá a bor (erre tényleg nem is gondoltam, de akkor nézek valami jót alá), aztán szép lassan hadd melegedjen, aztán főjjön, majd süljön. a végén rá a krumpli, az félig megfő, aztán le a tetejét, hogy piruljon.
mondjuk a cseresznyét fokhagymával és borssal kicsit nehezen tudom elképzelni, de ki kell próbálni. -
ngabor2
nagyúr
semmi kreativitás nincs benned... szeretem én simán rizzsel is az édes-savanyú mártást, mégis megsütöttem hozzá a csirkemellet. amit leírsz, az se rossz, de én valami különlegeset akarok csinálni. és én szeretem elengedni a fantáziámat, ha már egyszer a munkám során is el kell. a hús mellé nem szeretem a kompótot. a savanyúságot se. a salátát se. utána esetleg. sósan ''bárki'' meg tudja sütni a húst. de édesen... na az más, az nem szokványos íz. ha lehet, inkább nem ennék feleslegesen na-glutamátot... nekem az íz kell, nem az ízfokozó.
a télapótól meg inkább nem kérek kaját, magamban jobban bízok
ja, és a bontott csirkében igen kevés bél van... legalábbis mifelénk. de én valahogy jobban szeretem az általam bontott csirkét. vagy legalábbis a bontás több mozzanatában tevőlegesen részt vettem. -
ngabor2
nagyúr
épp ideje, hogy megkérdezzem: elektromos sötőben (Karacs, 8 fokozat + grill) hanyason érdemes a csirkét (jelesül csirkecombot) sütni? cseréptálban csinálnám, zománcos aljúban (ilyet sikerült szereznem, de alaposan be lett áztatva, a teteje nem mázas). otthon gáz volt, azt nagyjából már sikerült kitapasztalnom, de villannyal még nem volt dolgom.
másrészt ez felülről melegít, vagy körbe? mert felül látszik a fűtőszál, az alapból is megy, vagy csak grillnél? -
ngabor2
nagyúr
[link] nem is nehéz
-
ngabor2
nagyúr
szilveszteri/újévi ebédet szeretnék főzni, ami egyrészt lencsefőzelék (valszeg brokkolifasírttal), valamint csülök megsütve, de nem csak úgy ''a la natúr''.
a keresőt ráengedtem a ''lencse'' szóra, de nem olyan eredményt adott, amire számítottam. itt vagy mindenki tudja, hogy hogyn kell főzni a lencsefőzeléket, vagy még senki nem kérdezte. én most megkérdezném, mert ugye holnap szilveszter...
fél kiló lencsét vettem, azt mindjárt beáztatom hideg vízbe. kb. ennyit tudok (igen, főzés terén elég kezdő vagyok, idén kellett félig-meddig saját lábra állni ebben a témában).
a másik, a csülök. van egy gyorspácolt, vákuumfóliás csülök a hűtőben, ezt szeretném cseréptálban megsütni, krumplival. az alap elkészítési módot tudom (csülök, hagyma, fokhagyma, valamilyen fűszerkeverék, kevés víz, cseréptálban lefedve közepes fokozaton megpuhulásig, aztán rá a krumpli, még hagyma, továbbfőzni, majd megpirítani). ezt szeretném egy kicsit megvariálni, de elrontani nem szeretném. ötletek ezzel kapcsolatban?
olyanok jutottak eszembe, hogy mustárt és/vagy reszelt tormát is tennék a húsra, bár lehet, hogy ezt már akkor érdemes vele enni, ha kész. a mézes-mustáros öntetet inkább kihagynám, az csirkéhez, pulykához illik, de a disznóhoz szerintem nem.
nem tudom, merjem-e megkockáztatni a rozmaringot, vagy az se illik hozzá? úgyis megyek haza, és le van téve telelni egy szép nagy rozmaringbokor a pincébe, tudok róla friss ágat vágni. -
ngabor2
nagyúr
Ezután berátod (ízlés szerint akár paprikás rántással),
itt kezdődnek a problémák egy gyakorló háziasszonynak tényleg annyi, hogy rántást készítünk, és besűrítjük vele'', de én egy szinttel még lejjebb vagyok... még sose csináltam rántást, meg habarást se, úgyhogy ezekre az ''apró'' dolgokra is kiváncsi lennék. -
ngabor2
nagyúr
köszi szépen mindkettőtöknek, ebből már csak összehozok valamit az eredményről úgyis tudósítok.
-
ngabor2
nagyúr
nálam is elkészült a kaja, lencsefőzelék és csülöksült.
a lencse sótlan lett (de egyszerűbb utánsózni, mint az elsózottból kiszedni a sót...), a hús sós mondjuk ez utóbbi ellen nem tudtam volna semmit tenni. bár ha hallgatok az okosabbakra, akkor nem megsütöm, hanem megfőzöm (és esetleg a levében főzöm a lencsét... mindegy, ez már így alakult). a rántás egyszerűbb volt, mint elsőre gondoltam, nem lett csomós. képet nem teszek fel, annyira nem lett egyik se dekoratív -
ngabor2
nagyúr
gombás pörköltet szeretnék készíteni, ebben kérnék tanácsot. addig tiszta sor, hogy megpucolom a gombát (csiperke, mert az volt az ócsóbb ), összevágom apróra, leforrázom. de érdemes a pörköltbe tétel előtt megfőzni? darált húsból lesz a pörkölt. milyen sorrendben érdemes összepakolni a cuccosokat?
(igazából nem is pörkölt lesz, mert paprikát nem akarok beletenni, leginkább azért, mert nem szeretem, másrészt nincs itthon ) -
ngabor2
nagyúr
krumplit főzöl, leöntöd róla a vizet, és úgy forrón ráütsz 2 tojást. átkevered, és letakarva hagyod állni egy kicsit. esetléeg egy kis reszelt sajtot is tehetsz rá. a forró krumplitól megfő a tojás.
főzöl rizset, és mellé knorr édes-savanyú mártás, mindenféle hús nélkül. én nagyon szeretem így is.
főtt tészta + kész milánói mártás (gombás, darálthúsos is van).
olcsó, de macerásabb: krumplilángos.
megfőzöl egy adag krumplit, összetöröd. ha langyosra hűlt, akkor 1 tojással és annyi lissztel, hogy jól gyúrható tészta legyen, összegyúrod. palacsinta formájúra nyújtod, és megsütöd mindkét oldalát. nagyon laktató, most csinálom -
ngabor2
nagyúr
a krumplilángosból nudli lett a tészta ugyan az, csak ezt főzni kell. azért döntöttem inkább emellett, mert ezt könnyebb tárolni, hisz egyszerre annyit úgyse eszek meg, ha meg lefagyasztom, akkor veszem elő, amikor akarom. de a szószt már csak holnap fogom hozzá megcsinálni, frissen jobb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz spirit007 #873 üzenetére
a csülök (hús) és a szalonna között az a nagy különbség, hogy a szalonnának jó közelítéssel csak a bőre vesz fel kicsit több sót, esetleg a rétegek közti vékony kötőszövet. a csülökben a hús igen keményen meg bírja magát szívni sóval, ha hideg vízben ázik, akkor az kijön belőle, de íz nem sok távozik vele.
nomeg még egy fontos: füstölt, sós csülköt NE süssetek, az nem arra való. egyszer elkövettem ezt a baklövést, alig akart elfogyni. -
ngabor2
nagyúr
szerinted az igazi csoki miből van?
no de én is kérdeznék a nagyérdeműtől: hétvégén csirkecombot szeretnék grillezni. még nincs konkrét elképzelésem, hogy a csirkecombokat mibe pácoljam, hogy finom legyen. lesznek gyerekek is, ezért ha lehet, ne csípőset ajánljatok.
eddig olyan pácon gondolkodtam, hogy mustár, vöröshagyma, fokhagyma, méz, kevés bors, esetleg egyéb friss fűszerek. más ötlet? -
ngabor2
nagyúr
kuka, te neszójjálbe, ugyan olyan grillem van, mint amin a táborban sütöttem a husit
Katica: bort én se teszek bele, az bors akar lenni, azt teszek. a méz az tudom, hogy szeret megégni, hisz cukor. a friss rozmaring megoldható, itt van egy az ablakom előtt. csak nem tudom, hogy illene-e hozzá az íze. -
ngabor2
nagyúr
no, ki lett próbálva a hagymás pác... bejött
2 szép nagy fej hagymát és másfél fej fokhagymát ledaráltam (pontosabban a turmixgép hagymaaprítójában péppé aprítottam), majd hozzáadtam egy nagy flakon mustárt, és egy zacskó durvára tört színes borsot. kettévettem, az egyik feléhez adtam egy üveg erős pistát. ezzel az adaggal kb. 5,5kg szeletelt lapockát bepácoltam, összesen 46 szelet jött ki belőle. 2 napot állt a hűtőben, majd grill, addig, míg meg nem sült. elfogyott, nem keseredett meg, finom volt.
valszeg ha nem tévesztem el, és lapocka helyett tarját veszek, akkor még jobb lett volna (kevésbé inas, bár ez se volt veszélyes).
megj.: ahol vettem a húst, mondta a hentes/eladó, hogy lapockát nem szeletelnek, mert azt nem igazán lehet. olyannal nem szoktam vitatkozni, aki nálam jobban ért a témához, ezért egészben hoztam el. itthon felszeleteltem, leginkább az ''ahogy sikerül, úgy lesz'' elvet követve. nem is sikerült olyan rosszra elsőnek. ezek után bátrabban vágok bele ilyen játékokba. -
ngabor2
nagyúr
no, konyhaművészek, ismét egy kis tanácsot kérnék... amivel visszajöttem a piacról.
- vargánya
- csiperke
- karfiol.ebből a 3-ból kellene valami jó dolgot varázsolnom, csak technikai jellegű problémáim vannak, amikre eddig nem találtam választ:
- a vargányának minden része ehető, ugye? tehát itt a tönk is benne lehet a kajába.
- előtte le kell-e forrázni a vargányát, vagy ekkor elveszítem az ízét? a csiperkét és a laskát le szoktam forrázni, bár lehet, hogy azt is felesleges.
- a karfiolt tudom, hogy elég hamar megfő. a gombáknak meddig kell főni?valami vegetariánus pörköltszerűséget csinálnék belőle:
kevés olajon 1 fej hagymát megpirítok, rá a gomba, ha kicsit megpirult, felengedem vízzel, és bele a karfiol, esetleg a végén tejföl. a pirospaprikát nem kifelejtettem, nem is akarok beletenni, nem szeretem.észrevételek, "ez így nem lesz jó", egyéb tanácsok?
-
ngabor2
nagyúr
ez se hangzik rosszul, de mivel úgyis ritkán eszek levest, meggyőtrem magam, hogy ebből egy karfiolos gombaleves lesz. lehet, hogy fura párosítás... majd kiderül.
mod: no, kész is a leves, finom lett. nem is bonyolult:
megpucoltam a gombát: kb. fél kiló csiperke, ennek lehúztam a kalapbőrét, egészben leöblítettem, majd felszeleteltem, valamint kb. 30 dkg vargánya, ezt csak megtöröltem, felszeleteltem kb. fél dió nagyságúra,
rózsáira szedtem a karfiolt, kb. 1 kilós volt, de nem tettem bele mindet, mert a fazék kicsinek bizonyult az elején.
1 szál petrezselymet, 1 sárgarépát, 1 kis darab zellert felkarikáztam
beletettem egy fazékba, annyi vizet öntöttem rá, ami épp nem lepre el, 2-3 ujjnyival az alapanyagok alatt volt a kezdeti vízszint. fővés során öszeesik, és akkor már jó lett.
beletettem 2 leveskockát meg egy kis delikátot. plusz sót nem, mert utólag egyszerűbb sózni.
Mikor majdnem megfőtt, 1 kanál lisztből világos rántást készítettem, 2 dl hideg vízzel felengedtem, majd beleszűrtem a levesbe. mikor felrottyant, beletettem egy kis doboz tejfölt. 3 tojásból liszttel galuskamasszát csináltam, és beleszaggattam. ismét felrottyant, és kész is. a kanál majdnem megáll benne, így a finoma vargánya nagyon finom ízt adott neki. egy kicsit utánsóztam, tettem rá egy kis frissen őrölt borsot. asszem megvan mára és holnapra a kajám. ha meg marad, lefagyasztom
mod2: nem rossz... de azért lehet érezni, hogy valami kimaradt belőle... méghozzá a hagyma. azt sajnos utólag elég macerás beletenni, talán egy kis lében ha megfőznék egy kis fej hagymát, az még beleférne... csak kérdés, hogy érdemes-e vele vacakolni, hisz így is elfogyott már fele
a másik, ami hiányzik, de könnyen pótolható, a bors. talán jobb is, ha utólag, frissen töröm bele a borsot. a sót nem mondom, mert én mindig sótlanul főzök. most sikerült annyira, hogy én is megsóztam... -
ngabor2
nagyúr
csirkemellfilé: vagy valami félkész kínai mártással megcsinálod, és rizzsel ezszed, vagy pl. be lehet bundázni (kb. párizsi szelet), megfűszerezve natúr kisütni, + krumpli...
ide is beírom, mert ide illik leginkább: grillezve nem az igazi. oda kell a disznóhús "szívóssága", hogy sütés után lehessen rágni, ne onoljon azonnal szét porrá.