Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz gyapo11 #43016 üzenetére

    De, van TRIM NVMe-n is, csak
    1) ott máshogy hívják
    2) nem külön utasítás, hanem más utasításokba be van építve, így nem kell külön gondoskodni a hívogatásáról, nem lehet kikacsolni, nem kell miatta aggódni, hogy megy-e.

    Szerintem ezt értik extra TRIM-en, mert ha nem írnák oda, akkor valaki félne, hogy nem támogatja. Vagy az UASP módra értik, ami lényegében egyfajta emulált SCSI protokoll USB-n keresztül, és annak az UNMAP utasítására vonatkozik, ami megint TRIM, csak máshogy hívják, de abban meg hasonít a TRIM-re, hogy külön kell hívogatni.

    De NVMe-nél nem csak a TRIM speciális, hanem minden. Mivel egy teljesen másik protokoll, modernebb, nem HDD-khez lett kitalálva (mint az ATA meg SCSI), így nem számít milyen IDE csatorna, AHCI, TRIM, power management, egyéb vergődés. Viszont van helyette más vonatkozása, amivel kell vergődni, BIOS tud-e róla bootolni, gép tudja-e az UEFI-t egyáltalán hozzá, mindenféle M.2 csatoló van, amit lehet laikusoknak kavarni, melegedéssel lehet szükséges foglalkozni, nem támogatják legacy OS-ek, nem támogat ATA jelszavazást, nehéz hardveres titkosítással lejelszavazni, kevesebb külső ház és USB adapter támogatja, nem támogatják a hagyományos SSD infós progik zömében, stb..

Új hozzászólás Aktív témák