Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Szabad vele kísérletezni. Mondom, Live linuxszal próbálgasd (Rufus-szal írj ki pendrive-ra egy Ubuntu 17.10 .iso-t), mert az egyformán gond nélkül tud bootolni IDE-ről meg AHCI-ről is, nincs az, hogy az egyiket megjegyzi, és akkor legközelebb már csak azzal a móddal tud bootolni. A Linux kernel minden bootkor újradetektál minden hardvert, és az azoknak megfelelő kernelmodulokat, drivereket tölti be hozzá, meg be is konfigurálja őket, így szabadon változtatható a hardverkiépítés két boot között (némi kivétellel a videókártyákat tekintve).

    A kernel kimenetét terminálban, konzolban a dmesg -H tudod elolvasni, ha nem találod benne akkor dmesg | grep SATA kiadásával tudod kiolvasni, a SATA link up-nál fogja írni az aktív SATA módot. Esetleg a smartctl -a /dev/sda kiadásával is mutatja, hogy milyen módban fut a gépben lévő első SATA-meghajtó. Ha SATA2, SATA3 működést ír, akkor az az AHCI-nek felel meg.

    Ha megtaláltad a jó beállítást, akkor AHCI-vel is rá tudod venni a Windowst, hogy bootoljon, itt van hozzá a leírás mit kell hackelni a registryn. Elvileg működnie kell Win10-zel is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák