Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #1913 üzenetére
Van tűzfalad.
Rendszer - adminisztráció - tűzfalCsomagkezelő: yum.
Grafikus felületnek inkább yumex:yum install yumex
Ha nincs még letöltve, javaslom a respin változatot. Ez ilyen frissített kiadás, 12.1
il sole non sorge più ad Est!
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #1913 üzenetére
Grafikus felületű programok telepítésénél tök kényelmes a packagekit-gui is, ami a menüben add/remove software-ként szerepel. A yumex kicsit több lehetőséget ad, viszont én ha csak annyi van, hogy jé, kéne egy inkscape, akkor a packaget-gui-t használom.
Ja és ha totál kezdő vagy Fedora terén, akkor ne lepődj meg hogy sok szoftver nincs az alap repo-ban, RPMFusion a repo neve ami majd neked kell (nem kell vadul elkezdeni hivatalos oldalakról targz-ket vadászni, és a gcc se izzon rögtön). Három dolgot tehetsz:
1. sima fedorára felteszed a repo-t, 1 perc
2. felteszed az easylife-ot, és az segít sokminden másban is [link] 1 perc, plusz amiket kipipálsz
3. a hivatalos spin helyett rákeresel az omega linuxra, ami sima fedora, csak a restricted repo-k is benne vannak alapból, pár perc, meg asszem abból csak dvd installer van, szóval sávszél függő.BTW Vladi, te használod F12 alatt a YUMEX-et? Én agyf*szt kapok az új GUI-jától, lassú, két percig frissít metaadatot, nem tudom rendesen vele nagyság szerint listázni a telepített csomagokat, meg ilyenek, mondjuk rég nem is néztem emiatt...
[ Szerkesztve ]
A télapó nem a régi már...
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #1919 üzenetére
Respinben is van KDE-s elvileg; ha már leszedted, sokat nem buksz, újra leszedni ugyanannyi lenne, mint az install után frissíteni majd :-)
-
ViZion
félisten
válasz Sweet Lou 6 #3268 üzenetére
Szia!
Üdv a klubban
Amit feltétlenül telepíteni kell:
- beesu: gksu megfelelője Fedoránál, grafikus felület+root joggal indít; sudo yum install beesu-yum eXtender: Synaptic helyett. Az is van, de ez itt jobb, kicsit szokni kell az igaz.
sudo yum install yumexHa yumextenderben frissítettél, akkor utána a szoft telepítés/eltávolítás is jó, ott is lehet keresgélni.
Kiadások évente 2-3 van, folyamatosan frissül amúgy. Ubuntu után ez fénysebesség. Most takarítottam Bleachbit-el: 5,4 GB az egész.
Ja, kell még pár repo:
http://rpmfusion.org/ hozzáadáshoz [link] rawhide-t nem kell hozzáadni (illetve én nem adtam), csak az RPM Fusion Free, Non Free és Updates[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
ViZion
félisten
válasz Sweet Lou 6 #3270 üzenetére
1. Bleachbit, rootként
2. man yum
3. sudo yum check-update
sudo yum update
sudo yum upgrade
4. takarítás: sudo yum clean vagy sudo yum clean all
[link]A letöltött csomagokat itt is megtartja, SSD-n van, ezért törölgetni szoktam. Írj rá bash scriptet, kész:
#!/bin/bash
#
#
echo "Check for available package updates"
#
sudo yum check-update
sudo yum update
sudo yum upgrade
#
echo "Ready"
sleep 20ezt szövegfájlba yum check.sh néven menteni, utána futtathatóvá tenni vagy terminálból (chmod +x yum*) utána dupplaklikkre fut terminálban.
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Vladi
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #3268 üzenetére
Hali!
(ViZionnak is.)
6 havonta van kiadás, tavasszal (április-május) és ősszel (október-november) kis csúszás mindig van. Támogatás +2 kiadás +1 hónap, minimum 13 hónap, plusz a csúszások. (15 hónap volt a valaha rekord.) Lehet rolling frissíteni is.synaptic szerűnek ajánlom a synapticot.
(#3270) Sweet Lou 6:
Azok nem tudom mit csinálnak.
(#3271) ViZion:
Inkább: link.
A sudózást meg felejtsük már el.(#3274) DragoX
az xfce beállításai között nézd meg, hogy automatikusan csatolja -e.
Ha ott nem, akkor gnome-os valami, fejből nem tudom.il sole non sorge più ad Est!
-
válasz Sweet Lou 6 #3277 üzenetére
az a pánik pedig utal vmire... memóriát, vinyó kábeleket érdemes átnézni. de lehet púpos kondi is az oka...
és üdv a klubbaMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
zoli62
addikt
válasz Sweet Lou 6 #3277 üzenetére
Sőt: yummal lehet futó rendszert is upgradelni.
-
Vladi
nagyúr
válasz Sweet Lou 6 #3281 üzenetére
Nem kell leszedned, bár a yumexben megtalálod. 2 vagy 3-at hagy fenn, a legrégebbit mindig le fogja neked szedni.
il sole non sorge più ad Est!
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #3316 üzenetére
Hehe, én ezt nem tudtam, de a projekt neve, ha minden igaz, azért fedora, mert az egy kalap típusnak az elnevezése is. És hát innen elég könnyű a red hat-re asszociálni. Red Hat -> Blue Fedora, kb :-)
-
ViZion
félisten
válasz Sweet Lou 6 #3324 üzenetére
Nálam a zárt driveren kívül minden műXik vele. ...recovery opció nekem nincs, grub2 reinstall után sem. Sőt! míg korábban belerakta a zUbuntut, most kiírja,h ott van, de nem támogatott, bocs - és bele se írja. Majd Grub diszkről felrakom, de lusta voltam este...
Azt már megfigyeltem, h elég hanyagul írja-nem írja a Grubot, nálam kernel frissítés után volt, h egyszerűen 2 db Fedora 16 (Verne) bejegyzés lett, meg kellett néznem melyik az új kernel...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Sweet Lou 6
addikt
válasz Sweet Lou 6 #3327 üzenetére
na beállítottam a System Settings Displaynél valamit és létrehozta az xml fájlt, úgyhogy problem solved.
sweetlou6.wordpress.com
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #3328 üzenetére
De akár használhatod is a System settinget. Asszem azzal kell trükközni, hogy melyik van balra, és be tud kavarni, hogy a két monitor alja, vagy teteje van szintben :-)
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #3331 üzenetére
Hehh. A grub engem is szopatott. Az új grubnál nem elég a menu.lst-t, vagy a grub.conf-ot átírni, hanem valamit újra kell forgatni, vagy nem tudom. Túlbonyolított volt, nekem egy paramétert kell betolni hogy menjen a suspend, és minden frissítésnél kézzel kellett beírni, mert sehogy sem sikerült rávenni, hogy új kernelnél is odakerüljön. Röviden: jelen állapotában az új grub egy talicska fos, mert semmit nem ad nekem, de legalább nincs rá téma, és nem tudom konfigolni. Befingja ez is a rendszert, de azt meg az előző is tudta szépen.
Ja, és ne add fel. A disztró cserével csak annyit érsz el, hogy az ismert problémákat lecseréled ismeretlenekre. Engem feszt győzködtek hogy majd az Ubuntu... aha... 10 perc alatt vérzett el számtalan dolgon. A Debian barátom, vele jóban vagyunk, nálam ő a home/kkv szerver operációs rendszer, a fedora meg a home desktop operációs rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
rokefeller
senior tag
válasz Sweet Lou 6 #3333 üzenetére
Szerintem én is, és legnagyobb megdöbbenésemre mintha így sem maradt volna benn az extra paraméter.
-
ViZion
félisten
válasz Sweet Lou 6 #3436 üzenetére
Nincs, de nem tudom mi van, AVG működne, de nem találok leírást a parancsokhoz, amit megtaláltam az kevés, és nem túl kényeles.
Clam talán... próbálgatom. Ez meg nem frissít AV definíció: túl régi, ezt írja ki. a Ló ne rúgjon má' melléjük.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Sweet Lou 6 #3439 üzenetére
Majd megnézem, annak az online scannerét használtam Win alatt, lassú, de segített anno.
CLam kb. semmi, letöltöttem a 30 MB database-t, de így is nulla... pfff.Fájlmegosztás, illetve mappa megosztás a kérdésem. Van egy felcsatolt NTFS HDD, azon egy mappa, a Filmek amit meg szeretnék osztani. Ahol most tartok: Samba feltelepítve, megosztás bekapcsolva, jelszó kikapcsolva, írás/olvasás mindenkinek. Tűzfalon Samba átnegedve, és SELinux management-ben engedélyezve samba megosztás írás/olvasásra. ping, ilyesmi üzenetek is engedélyezve...
De a nyamvadt XP nem látja...
Nah, mivel lehetne úgy, h XP megtalálja?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest