Hirdetés
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
- Bestbuy játékok
- Assetto Corsa Competizione
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
Új hozzászólás Aktív témák
-
chab7
addikt
Helyesbítek, ez csak rebootig működik. A maradnadó megoldás az a
/etc/X11/xorg.conf.d/50-synaptics.conf fájlban levő bejegyzés.Section "InputClass"
Identifier "touchpad catchall"
Driver "synaptics"
MatchIsTouchpad "on"####################################
## The lines that you need to add ##
# Enable left mouse button by tapping
Option "TapButton1" "1"
# Enable vertical scrolling
Option "VertEdgeScroll" "1"
# Enable right mouse button by tapping lower right corner
Option "RBCornerButton" "3"
####################################MatchDevicePath "/dev/input/event*"
EndSectionLenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
kispx
addikt
Sziasztok,
A Fedora alapú Fuduntu-val van valakinek tapasztalata? Általános használatra jó? Bugos? Tényleg 30%-kal tovább bírja aksiról mint a többi disztró? ...
A válaszokat előre is köszönöm. -
ViZion
félisten
Elvileg ez netbookra van optimalizálva, de hogy mennyivel tud többet azt nem tudom. Gyanítom, h ha kigyomlálod a Fedorát (nem sok felesleges van benne), akkor kb. ezt kapod.
Kipróbálni nem sokból tart, van live is.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
csendes
őstag
A Fuduntu már nem Fedora alapú, a Fedora 14-nél ágaztak el, ma már teljesen külön repo-kat használnak. Az energiatakarékos működés a "jupiter" applet-et jelenti, ami egy rakás bash script menübe rendezve, amivel a WiFi-t, CPU-t, stb lehet állítani. Elvileg csak Fuduntu-ra és Ubuntu-ra támogatott [link], de az rpm telepíthető Fedora alatt is, illetve vannak hasonló appletek, amivel lehet CPU profilt állítani, WiFi-t kapcsolgatni, stb. A Fuduntu ezen kívül még az "ailurus"-t használja a beállításokhoz és külső programok telepítéséhez, az "awn" és az ubuntu téma már inkább csak látványelem.
A Fuduntu, mint egy új, kis projekt, bármikor bedőlhet, nincs rá garancia, hogy egy év múlva egyáltalán létezik-e. Rolling release (folyamatosan frissített) disztribúcióként reklámozzák magukat, ami megint csak kicsit kockázatosabb. Persze Fedorával is lehetnek hibák, de a támogatás valószínűleg megbízhatóbb. Az awn (és hasonlóan a cairo-dock, stb.) látványosak, de nekem a hagyományos panelek megbízhatóbbnak bizonyultak. Kipróbálni persze mindenképpen érdemes a Fuduntu-t, új ötleteket adhat, de szerintem napi munkához jobban jársz, ha Fedorából vagy Ubuntuból indulsz ki.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
kispx
addikt
válasz csendes #3805 üzenetére
Akkor inkább maradok a Xubuntunál. Tekintve, hogy sokszor használom a gépet aksiről, inkább az energiatakarékossága fogott volna meg. De ha ezek, csak 1-2 script, meg a Jupiter program miatt különbözik, akkor maradok egy szélesebb körben támogatott rendszernél. (Ezeket pedig megcsinálom magamnak ) Köszönöm a válaszokat.
-
ViZion
félisten
Sziasztok! 3.6 kernelekkel bajom van...
És még nem javították sajna. Bekapcsoláskor indul minden szépen, majd fagyás. De nem "mezei" fagyás, hanem a billentyűzet nem műXik (részben), meg jobb klikk, ilyesmik. Ilyenkor kijelentkezés (egérrel menüből nem tudok, alt+ctrl+backspace), bejelentkezek és minden jó. HA előtte progit indítok, akkor hibát dob pl. Yumex, h nincs jogosultság, de kódot nem is kért...
NAh, gondoltam auto login kikapcs, kóddal belépve is ez van. SELinuxot visszakapcsoltam, még mindig ez van... Nézem a szolgáltatásokat, auditd nem indul, kerestem neten, hiányzik loghoz a mappa és a log file, hát csináltam, beállítva jogosultságok, de így is ua. auditd nem is indul kézzel sem, rulesben talál hibát elvileg...
De a rulesben csak egy -D és -b 320 volt, más nem...
OMFG, miért szívat ez?
Pár kopipészt:
systemctl status auditd.service
auditd.service - Security Auditing Service
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/auditd.service; enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sun, 28 Oct 2012 12:42:59 +0100; 2s ago
Process: 9624 ExecStartPost=/sbin/auditctl -R /etc/audit/audit.rules (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 9623 ExecStart=/sbin/auditd -n (code=exited, status=6)
CGroup: name=systemd:/system/auditd.serviceauditd rules:
# First rule - delete all
-D
# Increase the buffers to survive stress events.
# Make this bigger for busy systems
-b 256Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
problem solved.
SSD miatt var is át lett helyezve TMPFS-re memóriába, ezt nem akarta...
Viszaraktam, így műXik minden, ennyit meg kibír az SSD sztemHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Vladi
nagyúr
MATE desktop - alias gnome 2 - hivatalosan fedora 18-ban.
ah, régi szép idők...
il sole non sorge più ad Est!
-
ViZion
félisten
válasz rokefeller #3810 üzenetére
+1
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
csendes
őstag
Szerinted lesz Fedora 18? Vagy mire megjelenik már Fedora 20 lesz belőle?
Fedora 16 és 17-re is van Mate, csak nem a hivatalos repo-ban [link]. Nemrég frissítették, teljesen Fedora design és már Mint menü is van hozzáKi állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
rokefeller
senior tag
válasz csendes #3812 üzenetére
Bár nem engem kérdeztél, de szerintem lesz, és nem is lesz rossz. TC6-ot próbáltam, teljesen használható. Ami visszatartja őket, durván, az az Anaconda (és az updater, de azt nem tudtam tesztelni). Hát annak most eléggé véres a torka, a lemez kezelés résznél. Tulajdonképpen úgy tudtam csak az igényeimnek megfelelően telepíteni (btrfs lz compression-nel, muhhhahahahha :-)), hogy GParted-del előre kialakítottam a partíciókat, és azokat megadogattam az installernek.
A télapó nem a régi már...
-
ViZion
félisten
válasz rokefeller #3813 üzenetére
Ilyen
perverziókraigényekre nehéz is felkészíteni...Lesz 18, én örülök, hogy nem dátum szerint jönnek a kiadások, mint a "nagytesónál". Ott ha esik-ha fúj, ha kész van - ha nincs, akkor is meg KELL jelennie. Persze majd' fél év, mire használhatóvá serdül...
Szal. az sem jobb.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Vladi
nagyúr
válasz rokefeller #3810 üzenetére
Micsodaaa?? Jááááj...
(#3812) csendes:
Lesz, lesz persze. Már ha az indián végzet nem visz el minket elébb.
Egyébként hupon már a következő redhatot saccoljuk. Jövőre az is lesz.Az azért egy más minőség, ha hivatalos tárolóba kerül. Támogatás, kompatibilitás jobb lesz, elvileg spint is lehet rá csinálni.
(#3814) ViZion:
Nagytesó? Mármint mi?
-
ViZion
félisten
Hát a Buguntu, szépen felhízott (az arca), gyk. a népeknek ez jelenti a linuxot, még a Zindexen is volt róla cikk!
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Shrike7973
senior tag
Üdvözletem!
Ez a topik lenne a "hivatalos" Fedora topik?
Furcsa számomra a "Core" szó a névben, azt nem régebbi kiadásoknál használták?OpenSuSe 12.2-ről váltanék kipróbálás szinten egy időre Fedora-ra. Korábban sokáig használtam Fedora 16-17-et. Nagyon megtetszett SuSe-knél a honlap, úgy éreztem, nem csak egy operációs rendszert kapok, hanem ahhoz rendes dokumentációt - információk, how-to-k. És mindezt official wikipedia szerű oldalakon, nem pedig úgy, hogy szolgáltatunk egy fórumot, ahol majd csak megtalálja a user google-vel a bajára a megoldást.
Plusz jó érzés, hogy Nürnbergben sokat látom az openSuSe épületet...Nem sokára nekiesek telepíteni a 18-as betat.
szerk: A váltás szó használata talán túlzás részemről... Nem tudok megtelepedni egy linuxnál sem hosszú időre. Talán ezért sem lesz nálam sikeres az egész koncepció. Az utóbbi fél évben nem is merném bevallani mennyi szabadidőmet pazaroltam el különböző disztibúciók tesztelésével... ezen minden linux user átesik, vagy csak én vagyok ilyen geek?
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz Shrike7973 #3820 üzenetére
Igen, ezt keresed!
Sajna Fedora is keresgélős, kicsi angol tudás kell azért, akkor gyorsabban találni megoldásokat, de itt is segítünk.Windowsnál van 1 rendszer, kicsit alakíthatod, de nem sokat... ott az user idomul a rendszerhez, kész. Linuxnál keresheted a neked megfelelőt, és még át is szabhatod. Van, akinek ez teher, másnak szüksége van rá. Anno XP-s időkben kipróbáltam, h a lehető legkevesebb cuccot telepítettem, amiből lehetett XP default vagy M$ cuccot használtam, hátha nem kell fél évente újrarakni a zikszpét, és játszani is tudok, meg filmek, CD írás, etc. Hát marha nagy önszopatás volt. Odáig jutottam, h kerülni a wint, de sajna a munkám és a játékok miatt marad még (W7 azért sokkal jobb a zikszpénél), viszont a szabadság és testreszabhatóság miatt Linux a nyerő nálam is.
-
Vladi
nagyúr
válasz Shrike7973 #3820 üzenetére
Mármint az itteni, hozott isten.
A hivatalos doksikat nézd link, az bőséges. De amúgy majd nindenki átmegy ezen, aztán sokszor banális okokból horgonyoznak le egy disztrónál.
Egy kis történelem: eredetileg volt a red hat és a fedora project. Ez utóbbi repót csinált a redhatohoz. Aztán mikor a red elkezdett csak üzleti fizetős disztrót csinálni, akkor egyesült a fedorával. Az eredeti redhatos csomagok lettek az alap, a mag azaz: core, a többi a fedora. igy lett fedora core. Aztán ezt a két repót egyesitették. Maradt sima fedora. De a csomagkezelő nem tudta, hogy az fc6 után f7 jön, ezért az összes csomag megőrizte ezt az fc-s hagyományt.
Jóéjszakát gyerkek...
-
veterán
-
ViZion
félisten
válasz Neil Watts #3823 üzenetére
Hmm... vagy csak a nevedet szeretnéd monopolhelyzetbe hozni?
Szerintem kivehető, bár félrevezetőnek nem gondolom így sem.
-
veterán
-
Vladi
nagyúr
válasz Neil Watts #3823 üzenetére
Szerintem nem annyira félrevezető. Általánban ide találnak az emberek.
Én kiállok a core mellett hagyománytiszteletből.Többiek? Na év végi szavazás.
Lehet inkább az 1. hszt kéne szerkeszteni. Lesz időm összeállítom.
-
Shrike7973
senior tag
Szavazatom (hivatalos oldalról):
Fedora Linux - Szabadság. Barátok. Képesség. Elsőként. -
ViZion
félisten
válasz Shrike7973 #3827 üzenetére
Kicsit hosszú lenne így, nem?
Ha vkinek a Fedora linux -ból nem esik le, akkor jobb is, ha nem talál ideHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
A Nagy Fedora Linux topik - névre szavaznék
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
kovaax
őstag
-=- There's no place like /home -=-
-
ViZion
félisten
Reméljük. Sokakat zavar ez a "tologatás", én úgy gondolom, hogy inkább legyen pár hét vagy hónap csúszás, de amit csak lehet azt csiszoljanak ki a béta visszajelzések alapján.
Úgyis lesz még mit csinálniuk, mert a véglegeshez is jön majd egy halom frissítés heteken belül. Ahogy az lenni szokott.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
ViZion
félisten
válasz body007 #3837 üzenetére
Én nem próbáltam, más elfoglaltságom van mostanság. Véglegeset fogom felrakni, szvsz újratelepítek, mert kell már
-
Vladi
nagyúr
Kedden rilíz. Hivatalos.
A nem hivatalos meg itt.
-
válasz rokefeller #3838 üzenetére
Valahol a particionálás környékén hasalt el, igen... Ez vmi ismert bug akkor vagy "véletlen" csináltad kézzel?
-
ViZion
félisten
válasz body007 #3841 üzenetére
Ősi törvény, minden programhoz.
"Autómatikusvarázslócsodaszereket csak új, üres HDD-nél használd."
-ui 1. Linus Torvalds levele-Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
rokefeller
senior tag
válasz body007 #3841 üzenetére
Nem ismert bug, hanem ismert feature. Újraírják az anacondát, teljes új felület van, és a storage kezelés részét is teljesen újraírják, szóval sejthető hogy bugos. Ezért is van a nagy csúszás, ez nem fért bele egy kiadási ciklusba. De egyébként én azért csináltam kézzel, mert pont akkor olvasgattam tesztett compressed btrfs-ről, és mivel nem "production" a linuxom jelenleg, ezért bevállaltam, kipróbáltam. Ezt viszont még nem tudja az úgy partícionáló (nem lehet mount paramétert átadni neki, márpedig én a telepítést is compressed-re akartam tenni).
Szóval liveCD-be, azon a Gparteddel megcsinálod a kiosztást, és a telepítőben csak a mount pointokat adod meg. Ha akarsz valami extra mount paramétert csinálni, akkor a partíciók megadása után next, és még az istall után mount -o remount akármivel újramountolod, és hasít is.
Egyébként eléggé stabil a cucc, nekem annyi problémám volt vele, hogy az optimus miatt néha kiakadt, letiltottam a nouveou-t teljesen, csak az intelt használom, és így semmi baja nincs. Az első release utáni frissítésre viszont kiváncsi leszek, mert december vége óta alig volt update, gondolom ezek beesnek majd az első két hétben :-)
-
válasz rokefeller #3843 üzenetére
Na akkor csak bug-os Hétvégén lehet nekiállok a notin az update-nek.
Én a /home-om megtartanám csak a /-t húznám újra. Akkor azt formázzam elő neki? /home-ot el fogja fogadni, h nincs formázva? Vagy inkább rendszeren belül a frissítsek?ViZion: Én nem automatice szoktam használni a telepítő particionálóját... beállítgattam minden csatolást - ahogy szoktam - de elhasalt.
-
rokefeller
senior tag
válasz body007 #3844 üzenetére
Ha megvan a partíció kialakítás, akkor szerintem a formázást, meg a /home békénhagyását meg tudja csinálni. Nekem viszont üres volt a terület, és kellett spéci mount paraméter. Szerintem neked nem kell előre elkészíteni semmit. Azért a /home-ról csinálnék backupot, mert sosem lehet tudni :-)
-
chab7
addikt
Jupppííííí. Már ideje lesz mert az asszony laptopján az ubuntu meg a muter gépén az xp helyére is ez kerülne. Egy feltétele van: ha nálam nem hasal el az upgrade
Más bajom szerencsére nincs a fedorával, de még nem használom egy "verzió óta" így ez a teszt még váratott magára. De ha sikerrel jár - és miért ne járna - akkor jöhet a globális FEDORÁSÍTÁSLenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
rokefeller
senior tag
Hú, pont ne most :-) Az update tool-t is újraírták (fedup, ilyen nevet...), szóval simán elhasalhat. Javaslom az előtte olvasás és csak a támogatott upgrade választást. Ami gondolom a telepítő dvd-s anaconda-s upgrade lesz. Mondjuk használhatod a netinstall iso-t is.
-
chab7
addikt
válasz rokefeller #3848 üzenetére
Na fasza, végre megkedvelek egy disztrót és pont "elbarmolják"? Márpedig ha nem megy majd simán az upgrade akkor leves Én már csak ilyen vaskalapos vagyok.
De amúgy ha telepítő lemezes upgade jól megy, nekem az is jó, csak legyen valamilyen módja a fájdalommentes rendszer verzió frissítésnek.
[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
ViZion
félisten
Ne hamarkodd el. Pusztán arról van szó, hogy milliónyi HW kombináció van, és amikor egy részt ennyire újraírnak, akkor érdemes várni ~1-2 hónapot a telepítéssel (ha nem kívánod a kihívásokat ), mert ez idő alatt a "széles tömegek" tesztelik, a hibákat javítják. Ez MINDEN disztrónál előfordul, a Fedora pedig az egyik legprogresszívebb, ahogy azt írják is: elsőként.
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Politika
- Óra topik
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Asszociációs játék. :)
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...