Új hozzászólás Aktív témák

  • SSanya

    csendes tag

    Most már én is megírom, én hogy jártam, Végig olvastam a topic-ot, sok olyan infó elhangzott, amit aztán én is kipróbáltam, hátha valami megoldja a gondom, de sajnos semmi.
    A szitu a következő: kb. 2 és fél-3 hete kötötték be nálam a Topnet-et, ami elvileg 50/25 mbit lenne. Eddig nekem sose volt digi net, csak a tv és telefon jött tőlük, a upc-s hűség lejártával gondoltam a váltásra.
    A problémák ott kezdődtek, hogy a net néha szakadozik. Meg néha lassú.
    A netet alapon egy vadonatúj TP-LINK WR841ND routerrel osztanám meg otthon. Az asztali gépben 4 giga ram, AMD 5600+ X2-es proci és két, alaplapra integrált NVIDIA gigabit-es hálókártya van. A hálókártyákból már mindkettő játszott, emellett külön is beraktam egy 3Com 10/100-as hálókártyát, de nem segített.
    A jelenség a következő: ha a kikötött lengő aljzatot közvetlenül bekötöm az asztali számítógépbe, és a windows xp pppoe kapcsolatát használom, legjobb esetben is csak kb. 28/28 jön át. Azért a legjobb eset, mert ezt az értéket csak vagy a reggeli, vagy hétköznap a kora délutáni órákban tudom elérni, hétvégén nap közben és esténként drasztikusan leesik. A digi saját teszt oldaláról mérve volt olyan is, mikor 60kbyte/sec volt a max letöltési sebesség. Viszont ekkor azt mondom, a kapcsolat nagyjából stabil, 3 órát kb. tudtam folyamatosan kapcsolatban lenni. Ugyanezt a játékot egy notebookról eljátszva, kb. ugyanez az eredmény. Mindezek mellé 1-2-5%-os csomagvesztés a ping-gel a bix.hu-t pingelve, mindez úgy, hogy közben a válaszidők 2-5 ms között vannak.
    Ha a kapcsolatot a routerrel építem fel, reggel és kora délután el tudok érni 50/27 mbit/sec-et a speedtest.net-en is és a digi saját teszt oldaláról is olyan 5 mbyte/sec-kel jön a letöltés. Viszont a router véletlenszerűen eldobálja a kapcsolatot. Volt, hogy 2 és fél órát volt connected, volt, hogy 15 perc után elszállt. Főleg a lassulások miatt, bejelentettem digi-nek, ők azt mondták, bent minden ok, kiküldtek szerelőt. A szerelő ki is jött, mért, és ugye mivel az ő munkaidejük max 16.30, ez előtt jött, ekkor még ő is lemérte a kb. 28/26 körüli sebességet (speedtest.net-et használt, digi saját letöltő oldalával igazából nem foglalkozott). Hogy kizárjunk minden kábelezési hibát, elvittem a notebook-ot a szekrényükhöz, ahol legalább azt láthattam, hogy a 8 portos switch-en összesen 3-an vagyunk csak. A hálókábelt közvetlenül ebbe a switch-be dugva (sőt, másik portba is kipróbálva) ugyanazt a sebességet mértük, 28 körül lefelé, 25-28 körül felfelé. A szerelő itt feltette a kezét, és véget ért a javítási kísérlet, semmi indokát nem találta, mitől lehet lassú.

    Ez volt múlt héten pénteken, természetesen hétvégén újra végig szívtam, szombat és vasárnap reggel, olyan 8 óra körül mérve, router-en keresztül csatlakozva szépen hozta a speedtest.net az 50/25-öt, de szombaton olyan 13 óra körül megismételve, vasárnap meg olyan délelőtt 11 körül már ismét tetű volt az egész.

    Az egészben, ami a legbosszantóbb, hogy előtte több évig UPC volt, de ilyenek, hogy a net a legváratlanabb pillanatban elmenjen alólam, nem is emlékszem, mikor volt utoljára.
    Azóta nem győzöm otthon hallgatni, hogy minek kellett erre a szarra váltani.
    A másik meg, hogy online játékokban (konkrétan wow) rohadt bosszantó, mikor elszáll alólam a net és disconnect. A latency meg a másik iszonyú, egyszer 5 ms, egyszer meg 1150 ms. És a szerver oldal nem terhelt, mert a wow-szervert futtató vashoz van hozzáférésem, tudom ellenőrizni, mikor mennyire terhelt (a vas egyébként szerver-teremben van, megfelelő sávszélesség mögött), szóval valahol a nettel vannak gondok. De nagyok.
    És a legbosszantóbb az egészben, hogy anélkül, hogy előtte kipróbáltam volna, elolvasva az itteni tapasztalatokat, álmomban sem gondoltam volna, ez ennyire szar tud lenni, aláírtam 1 év hűséget.

    Van valakinek ötlete, mi a fene lehet ez és hogy lehetne valamit javítani rajta?

    Én megmondom őszintén, arra gondolok, hogy valahol (és nem a háztömbben, mert ott a bekötések alapján még van tartalék) elfogy a sávszél, bedugul a net és én emiatt szívok. Lehet ezzel bármit kezdeni?
    Mit tehetek akkor, ha napközben megvan a minimálisan garantált sávszél, de esténként eltűnik?
    És mi magyarázza azt, hogy router-en keresztül kb. kétszer akkora az elérhető sebesség, mint anélkül?

    Ja, a noti sem egy gyenge jószág, egy júniusban vásárolt HP 6730s, 2 giga rammal, kétmagos procival, szóval nem a hardver oldal tűnik gyengének.
    Router-t már 3 különbözőt kipróbáltam, hiba mindnél hasonló volt, ráadásul a szerelő a routerre azt mondta, azzal mennie kell, máshol ugyanilyet üzemelt már be és semmi gond nem volt vele.

    Ha hallgatok upc-re, most lehet van kb. havi 3500-ért 30/3-as stabil netem, mert ennyiért kínálták a jelenlegi 15/2-es csomagom, ami max. novemberre automatikusan 30/3-as lett volna.
    Mindez Budapest, IV. kerületben.
    Esetleg valaki(k) arról a területről? Lassulásos tapasztalat?

    Még annyit az ügyintézésről, hogy az első hibabejelentést 14-én este tettem, akkor az ügyfélszolgálatos elmondta a telefonba, mit mérjek, hol és azt milyen formában, hova küldjem. Megcsináltam mindent, a saját teszt oldalukról töltöttem le és fel, készítettem screenshot-ot, leírtam, mit tapasztaltam és elküldtem a címükre. Erre 17-én kapok egy válaszlevelet egy jól képzett ügyintézőtől, hogy a net sebessége ingadozhat a minimális és a maximális között és hogy ez mi mindentől függ és hogy ha ezzel nekem problémám van, akkor hol és milyen mérést végezzek el és mit hova küldjek el.
    Hát erre majdnem elküldtem a hölgyet oda, ahova gondolom, leírtam neki, mit csináltam meg 3 nappal korábban, amit aztán el is küldtem neki és ha vette volna a fáradtságot, hogy legalább elolvassa a levelem, akkor láthatta volna, hogy épp azokat csináltam meg, amit ő leírt, de hogy haladjon a dolog, újra elvégeztem mindent, elékészítettem és elküldtem a screenshot-okat (ekkora még rosszabb eredmények lettek, mint 14-én). És az egész kapcsán elmúlt hét péntekére ért ki egy szerelő (ami szept. 25 volt).

    Szóval eddig full csalódás az egész.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák