Új hozzászólás Aktív témák

  • Zola007

    veterán

    válasz #65675776 #39523 üzenetére

    Ezeknél az alkoholoknál sokkal fontosabb a belégzési határérték mint a lenyelési (ahhoz igen hülyének kell lenni). Mindemellett lenyeléskor ott van a gyomor felszívódást lassító hatása és minden áthalad utána a májkapun, így közbe van iktatva a máj méregtelenítő funkciója.

    Belégzésnél sem a tüdő és a véráram a problémás, mert ott egy a tüdőből távozó vér a nagyvérkörben megoszlik az egész testben és az agy ennek csak kis részét kapja, így megoszlási térfogatnak a teljes véráram, hosszú távon pedig a test teljes víztere tekintendő.
    A problémát az képezi, hogy az orrnyálkahártyán keresztül a szaglóidegen a véráram és a véragy-gát megkerülésével oldószerek közvetlenül az agyba juthatnak és itt fejtik ki kevésbé áldásos hatásukat. Ez egyébként a magyar gyógyszerrendelési szabályok sem veszik figyelembe inhalációs orvosságok (pl. allergiagyógyszerek) felírásánál és dozírozásánál.

    Teljesen más valaminek a toxikus minimális dózisa (észlelhető élettani hatás) vagy letális dózisa. Erre szokták mondani, hogy a metanol lassú méreg.

    munkaköri levegőkoncentráció határértékek:
    Ethyl Alcohol: 1000 ppm TWA; 1900 mg/m3 TWA
    Methyl alcohol: 200 ppm TWA; 260 mg/m3 TWA
    Isopropyl alcohol: 400 ppm TWA; 980 mg/m3 TWA

    Metanolnál nem maga az alapmolekula a közvetlen probléma, hanem a többlépéses metabolizmus során belőle keletkező formaldehid és hangyasav. A formaldehidet nem kell bemutatni mint tartósítószert azáltal hogy a fehérjéket denaturálja, a hangyasavval szemben viszont az emberi szervezet nagyon alacsony lebontási potenciállal rendelkezik és így van ideje kifejteni hatását, ami metabolikus acidózisban (vér savasodás a pufferrendszerek felborultával) valamint neuronális toxicitásban (kismolekula lévén a vér-agy gát nem fogja meg) és központi idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

    Ellenben az izopropil alkohol lenyelési vagy belégzési túladagolás esetén a lebontás során képződő acetont a metabolikus útvonalak tovább tudják bontani, a felesleg pedig kilégzéssel, vizelettel nagy mennyiségben üríthető. Folyamatosan képződik a szervezetben is, ketózis során (diabetesz, éhezés) nagy mennyiségben, ettől büdös a betegek lehelete. Van ugyan központi idegrendszert depresszáló hatása, de nem neurotoxikus.

    Szóval röviden. Kismértékű bevitelnél mindkettőtől bágyadt leszel, de az izopropanol káros hatására a szervezet rendelkezik védőmechanizmussal
    Nagymértékű bevitelnél persze ezt sem toleráljuk, de semmi mást sem, ahogyan a sima víznek is van halálos dózisa (itt nem a vízbefojtásra gondolok :) )

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

Új hozzászólás Aktív témák