Új hozzászólás Aktív témák

  • CWorm

    aktív tag

    Sziasztok!

    Ezt a kérdésemet már más topikban is feltettem, de egyelőre nem boldogulok...

    Még nem biztos, hogy VGA-hibám van, de ez az egyik gyanúm, azért ide írok. Aztán lehet, hogy táphiba lesz, vagy alaplap, vagy memória, csak még azt sem tudom, melyik hardver lehet a ludas. Na de leírom.

    Szóval az adataimnál is megtekinthető konfiggal rendelkezem, azaz:

    MSI 790FX-GD70 | AMD Phenom II 955 3.20Ghz BE | Asus ENGTX560 DC/2DI/1GD5 | GEIL Value DDR3 1333Mhz CL7 8GB | Corsair Gaming 600W
    Plusz egy A-data SSD rendszervinyónak és pár másik sata vinyó.

    Ezek közül a videókártyát és a tápot tavaly júniusban vettem, az alaplapot, procit, memóriát meg egyben, kb lassan 4 éve. Szóval nem mondanék semmit öregnek.

    A hardvert nem szoktam kézzel piszkálgatni és nincs húzva semmi, minden a gyári.
    Egy ideje azonban hibák jelentkeznek. Az alábbi jelenségek tapasztalhatók:
    - Netezés közben a rendszer lefagyogat, nem mozog az egér és semmi más sem, de aztán újra működik minden. Korábban ilyen nem volt, és nem vinyófelpörgés okozza (Diablo 3-ban szoktam csak olyat tapasztalni, hogy bekapcsol valamelyik alvó vinyó, és akkor pár másodpercre megáll a játék, de ez nem ide tartozik).
    - Időnként az egérkurzor is furcsán néz ki ilyen esetekben, ami talán videókártyaproblémára utalhat, de talán mégsem, lásd majd lentebb. Furcsaságon azt értem, hogy ha pl egy link fölé viszem, akkor átváltozik kézzé, de aztán úgy is marad. Vagy ha input mező fölé viszem, akkor olyan vonallá változik, de úgy is marad. Időnként ilyenkor színhibás is lesz, nem feketével rajzolódik ki, sőt, volt már olyan, hogy a beragdz kéz-ikon is teljesen szétcsúszott és lilás lett.
    - A fenti jelenség "állandósulhat", amíg meg nem unom és újra nem indítom a gépet, vagy pedig totális lefagyásba is torkollhat. Ilyenkor bármit nyomok, semmi nem történik. Ha jól hallom, ilyenkor a seed-elés is megáll, mert amúgy hallom, hogy a torrentezésre használt vinyó időnként kerreg egyet.
    - A fenti lefagyást vagy a reset gombbal tudom megoldani, vagy néha magától újraindul a gép.
    - Amikor néha magától újraindul a gép (nem biztos, hogy ilyenkor megelőzi a fent leírt fagyogatás), akkor boot-oláskor kiírja, hogy Hypertransport sync overflood error történt. Utánaolvasgattam ennek a neten, de nem lettem sokkal okosabb...
    - Néha, amikor kikapcsolom a gépet, nem kapcsol ki teljesen. Hallom, hogy a vinyók leállnak, de a ventik még működnek tovább (meg gondolom a proci/GPU is) és világítanak a kis fények itt-ott az alaplapon.

    Egy teljes napig futtattam a memtest86-ot, de nem talált hibát. Utána egy éjszakán át egy videókártya stresszteszt-et, ami asszem a memóriáját is tesztelte (a nevét már nem tudom), de az sem talált hibát. Egy ismerősöm javaslatára megnéztem a kondikat az alaplapon, de egyik sincs felpúposodva.
    A jelenség csak úgy magától kezdődött, nem volt előtte a hardver piszkálva.
    Az alaplapon 2 RJ45-ös csatlakozó van és nemrég az egyik nem akart működni, így át kellett dugnom a kábelt a másikba. Ebből arra következtettem, hogy az alaplappal lehet valami. Pár napja viszont kipróbáltam, hogy visszadugom a régi helyére a kábelt és csodák csodájára működik, szóval mégsem ment tönkre. Talán mégsem alaplaphiba.
    A kurzorhibák miatt talán videókártyahiba lehet, na de egy ilyen fiatal kártyánál?

    És amit még el kell mondanom: amikor Diablo 3-azok vagy World of Tanks-ezek, akkor sosem tapasztalható fagyás vagy újraindulás. De van olyan, hogy csak ki-Alt-Tab-ozok valamelyikből a desktopra és már egyből jelentkezik a fagyogatás. Ha órákig ölöm a szörnyeket vagy lövöm a tankokat, akkor semmi baja, de ha kilépek, rögtön betegeskedik. Az áramfelvétellel lehet valami? Amikor izzik a videókártya, akkor valami más is rendesen kap áramot és ezért nincs hibajelenség, vagy mi lehet?

    Bocsánat, hogy ilyen hosszú lettem, de minden használható infót le akartam írni, hogy könnyebb legyen segítséget adni... Remélem valaki találkozott már hasonlóval és tudja, mi az oka. Gondoltam már a CR2032-es elem cseréjére is, de szerintem azzal semmire nem mennék. Vagy igen?

    Előre is köszi a válaszokat!

    Félig ember, félig medve, félig disznó

Új hozzászólás Aktív témák