Hirdetés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Assetto Corsa Competizione
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Call of Duty: Black Ops 6
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ibituba
aktív tag
Alaplapok esetén az egyéni igényeken kívül van olyan ajánlás ami különösen jó ryzen 5600 alá bármi okból kifolyólag, vagy teljesen mindegy a gyártó? Erről szeretnék tájékoztatást kapni. Köszönöm.
-
kasza blanka
aktív tag
Üdv!
Felteszem a kérdést itt is, hátha, bár anno az Asrock support sem tudott rá válaszolni.
Asrock Z790 Riptide Wifi
14600KF
Corsair RM750x
Kingston KF560C36BBEK2-32
Gigabyte RX 6800Ha nagyon gyorsan indítom/indul újra a gép, akkor a boot már az elején elhal.
CPU ventik felpörögnek majd hamar le is állnak, a videókártyán világítanak a ledek, de pl alaplapi debug ledek nem világítanak. Ilyenkor csak az segít, ha power buttont 4 másodpercig lenyomva tartom, akkor a ventik egy pillanatra megint felpörögnek és a gép leáll.Ha szépen várok 5-10 másodpercet a leállítás és indítás között, akkor minden oké.
Ez történik:
- ha alvó módba küldöm a gépet, és túl gyorsan akarom visszahozni (vagy véletlen megnyomok egy gombot, amivel felébreszteném)
- windows leállítás vagy 4sec powerbutton-os leállítás után túl gyorsan nyomom meg a power buttont, hogy bekapcsoljam
- ha BIOS-ban valamilyen beállítást megváltoztatok és save & restartra nyomok, előfordul, hogy az automata restart folyamat túl gyors.Általában meg kell várnom míg a CPU ventik leállnak és utána 1-2 másodpercet várni, akkor biztos elindul. Főleg alvó módnál bosszantó, mert akkor mehet a hard reset és elveszik minden.
Soha, egyetlen konfignál nem találkoztam még hasonlóval.
A probléma BIOS verziótól független, a RAM rajta van a QVL listán, CPU is. Szerintem tavaly még próbáltam a régi videókártyával is, és azzal is csinálta, szóval az se lehet az oka.Ötlet?
Köszi -
Anubis_9
őstag
válasz kasza blanka #88253 üzenetére
Hát nem tudom, de az még a régi időkből való íratlan szabály, hogy kikapcsolás után sosem indítjuk újra rögtön a gépet, hanem 10-15 mp-et várunk. Bár ez még valószínű a hagyományos HDD-k miatt volt, mert meg kellett várni, hogy leálljanak a forgó-mozgó alkatrészek. Én a mai napig várok 10-15 mp-et, ha lekapcsolás után újraindítom a gépet.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
Doky586
nagyúr
"indítom újra"
Ez mit jelent?
Három pont van a listában:
- Leállítás
- Altatás
- ÚjraindításEzen utolsót választod?
Az első kettőnél a képernyő lekapcsolása után is még irogat a lemezre. Gyorsindítás vagy hibernálófile írása miatt. Illetve a tápfesznek is el kell érnie a nullát a lemezeknél különben megzavarodnak. -
btraven
őstag
Alaplap: Asus M5A97 LE R2.0
Processzor: Athlon II X3 450
Memória: Kingston 2x2GB DDR3-1333
Tár: SSD Samsung 850 EVO
Windows 10 (nem aktivált)Mostanában bekapcsolás után egyre gyakrabban (de nem mindig) megáll a BIOS logonál, ahol kiírja hogy F2 vagy DEL gombbal lépjek a BIOS-ba. De semmilyen bill. lenyomására nem reagál. Reset gombra elindul rendesen. De néha többször is (eddig max 3) el kell ezt játszani egymás után.
-
ViZion
félisten
válasz btraven #88256 üzenetére
az egy nagyon szerény alaplap sajnos. több dolog lehet, párat leírok, ezek megoldhatják.
friss biost töltsd le, frissítsd, akkor is, ha a legfrissebb van már rajta.
mindent kiszed, vga, ram, stb... kifúj, visszarak.
ramoknak memtest, de ez nem ram hiba, de nah, megnyugszik az ember.
hibás usb eszköz is okozhatja, engem szívatott már egér ...
ha maradsz am3+ vonalon, akkor is érdemes lenne aprón egy jobb deszkát nézni. Ha ilyen forrasztás mikrorepedés a baja, akkor az állapota csak romlani fog.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
windows fast startup hiba szerintem, volt erre panasz. bár a biosból restart nem illik ebbe...
Nálad is van ilyen ram auto fast tuning bizbacc, azt is kapcsold ki biosban. Lehet, h intelnél nincs, amd-nél van, de minek...
teszteld egy live linux disztróval, ha ott is előjön, akkor ehh... ha nem, akkor winfos hiba.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
kasza blanka
aktív tag
válasz Doky586 #88255 üzenetére
" kikapcsolás után sosem indítjuk újra rögtön a gépet, hanem 10-15 mp-et várunk"
Igen, C64-nél én is így csináltam 30+ éve. Azóta nem volt olyan PC-m, ami ilyen hibát produkált volna. Sokszor előfordult korábban, direkt vagy véletlen, hogy miután sleep-be küldtem a gépet, egyből fel is ébresztettem/ébredt. Ilyenkor elvileg csak akkor reagál a billentyű lenyomására, bekapcsoló gomb megnyomására, ha már leállt minden és mehetne a restart. Korábbi konfigjaimmal ezzel nem is volt probléma, csak ennél. A teljes leállás után még kell várni 3-5 másodpercet legalább, mire akár hard restartból, akár sleepből hajlandó elindulni. Ha ennél hamarabb nyomok rá akár a billentyűzetre, akár a power gombra, az indulás 1-2 másodpercen belül elhal. CPU ventik felpörögnek majd leállnak, a videokártyán továbbra is világítanak a gyári bizbaszok, de az alaplapi debug ledek elalszanak egyből. A gép 'megy', de a boot sequence-ig soha nem jut el. Ilyenkor csak a 4 másodperces power gomb lenyomásra áll le (ismét felpörögnek a cpu ventik, hogy aztán le is álljanak). (Ha csak sleepbe volt, akkor cumi, mert minden nem mentett adatnak heló)A windowsos szálat engedjük el. A probléma 100% hardveres, itt már nem ír semmi, már semmi nem kap áramot a tápból, már azután vagyunk, hogy kattant a relé a tápban.
Szerintem 3 dolog lehet:
- vagy memóriával van gond, hiába a QVL lista
- esetleg táp (talán mem elég gyorsan ad Power good jelet? ennyire nem értek hozzá)
- vagy alaplap: akár a ram training folyamatban van hiba, vagy valami más inicializációs probléma.
Hiába a relé kattanása, még van valahol visszamaradt kapacitás/induktivitás valahol, ami elkúrja az inicializálást az indításnál?Hogy konkrétan ez a darab, vagy az egész széria érintett, azt nem tudom. Családban u.ilyen proci, u.ilyen ram, hasonló táp, csak RM850x egy MSI z790-nel nem csinálja.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy bárki találkozott-e hasonlóval. Vagy van-e valaki, akinek ilyen lapja van. Asrock support anno annyit írt, hogy ők nem tudták reprodukálni a hibát, aztán már nem válaszoltak
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz kasza blanka #88259 üzenetére
ram training, ez nem jutott eszembe. AMD vonalon is problémás, annyit nem hoz, hogy érdemes legyen bekapcsolni, legalábbis nálam semmi észrevehetőt nem produkált. Lapom ezt a ramot XMP ellenére is szärul állítja be, valamiért úgy érezte, h többre képes... utána meg jöttek a random borulások.
Lehet, h Nálad nem ez van, de a kikapcsolás +memvezérlő fesz, ram fesz és időzítések átnézése, az alap 4-5 timing rögzítése nem árthat.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Doky586
nagyúr
válasz kasza blanka #88259 üzenetére
Nekem nincs ilyen relé kattogtató tápom, ezért csak egy kis fólia csíkkak figyelem mikor áll le a táp légáramlása.
Az is igaz hogy nem szoktam meggondolni magam 1s alatt.
-
kasza blanka
aktív tag
válasz Doky586 #88261 üzenetére
"Az is igaz hogy nem szoktam meggondolni magam 1s alatt."
Én sem...
Azért nem is foglalkoztam ezzel a problémával 1 évig. Amikor tavaly ősszel összeraktam, akkor a tesztelések alatt nyilván jó párszor újra volt indítva, és belebotlottam ebbe. Futottam vele egy kört, aztán lesz@rtam, mert a mindennapi használatban max 1-2x érintett, amikor véletlen rányomtam a sleep gombra, és "túl gyorsan" akartam felébreszteni.Most is csak azért jött fel megint, mert felraktam az új BIOS-t a 0x12B-s microcode-dal, és mikor a flash után a BIOS magától hard restartot csinált, megint belefutottam a problémába. Szóval még a BIOS sem vár 'eleget', mielőtt újraindítaná a gépet
-
btraven
őstag
Ati Radeon 5750 Bus Interface: PCIe 2.0 x16
Ezt a videókártyát be lehet dugni modern alaplapba? PCIexpress 4.0 stb? Így visszamenőleg kompatibilisek ezek? -
varmi2
nagyúr
válasz btraven #88263 üzenetére
Igen, elvileg be lehet dugni. Ha nem működne stabilan, akkor a biosban lehet állítani a pcie verzióját. Általában csak a legfelső x16 slotét lehet állítani, a többi és az m.2 slot pcie verziója nem fog változni.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Doky586
nagyúr
Kérdezném hogy nálatok is így van-e, vagy csak nekem tűnt fel egy régi meglevő működés?
Szóval a gép mindig az utoljára rádugott boot-képes eszközről bootol anélkül hogy biosba/menübe kellene lépni. Akár sata akár usb eszközről van szó.
CSM ki van kapcsolva egyébként.Ez minden gépen így van manapság? Pl telepítőt is csak be kell dugni, újraindítás és arról fog bootolni..(?) Mindenféle bootsorrend vagy post bootmenü állítgatás nélkül.
-
poirot
őstag
válasz Doky586 #88269 üzenetére
Nekem is Asrockom van, de ami el van mentve a BIOS-ban Boot Option #1 -ben arról fog bootolni és nem a legutoljára felcsatlakoztatott boot lemezről. Vagyis önhatalmulag nem változtatja meg a BIOS a sorrendet, hacsak nem állítja be az ember a BIOS-ban, illetve indításkor ha kiválasztasz egy másik bootolható eszközt és oda bootolsz be, de ez csak egyszeri állapot. Legközelebb ha nem nyúlsz bele a bootolási folyamatban, ismét a BIOS-ban beállított Option #1 -nál beállított lemezről bootol.
-
Doky586
nagyúr
válasz poirot #88276 üzenetére
Azt kérdeztem "hogy nálatok is így van-e" ?
Mert ha igen akkor már felesleges a kevésbé tapasztaltaknak tiszta telepítéskor (vagy hbcd bootoláskor) bootsorrend állítgatást vagy post menüt javasolni.
Csak annyit kell hogy dugja be és indítsa újra a gépet. Egyszerűbb kényelmesebb.[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz Doky586 #88277 üzenetére
Kicsit pontosítom magam: csak azon lemezek bootolnak be önmaguktól első helyen amin Windows_Boot_Manager van. Tehát a sata portra dugott telepített winsows vagy a USB-re dugott WinToGo.
A telepítő pendriveok NEM. (se live linux, se hbcd). USB-re telepített (nem live) Linuxom nem volt hogy kipróbálhassam. De valószínű az is 1. helyre ugrana a sorrendben.
[ Szerkesztve ]
-
poirot
őstag
válasz Doky586 #88278 üzenetére
Inel I5-ös processzor
Nálam M2. SSD-k vannak az alaplapon. Mindegyik bootolható, de amit kijelölök arra bootolok be, nem a másikra. (Tulajdonképpen Aomei backupperrel van másolat az egyikről a másik kettőre, ha valami benyekken, akkor valamelyikre bootolok.
[ Szerkesztve ]
-
kromatika
veterán
Sziasztok.Adott egy Msi MAG X670E TOMAHAWK WIFI [link] lap.Ez az első MSI lapom.És kérnék segítséget hogy a biosba lépve,hogyan tudom elmenteni egy profilba a bios beállításaim?memória időzítések,ill venti profil van beáálítva.És biost szeretnék frissíteni,és utána nem szeretnék vacakolni újra a kézi beállítással.Köszi előre is.
-
peete88
tag
Sziasztok!
Adott egy ASUS TUF GAMING B560-PLUS WIFI alaplap és egy ASUS GeForce GTX 1070 Ti 8GB ROG VGA.
Egy pár hete az a jelenség, hogy a gép indulásakor van egy hosszú sípszó és 3 rövid ami az alaplap learás szerint VGA hibára utal.
Egy restart a sípszó után és rendben elindul gép. Ment a VGA Heavenbenchmarkban 2 órát extrem beállításokon és mg se reccsent a vas.
Volt a VGA kiszedve megtisztítottam. De a jelenség megmaradt.
Van valakinek tippje h mi lehet a gond? Hogy derítsem ki? VGA vagy alaplap hiba lesz e esetleg?
Köszönöm előre is
-
SanyiBácsi
csendes tag
Sziasztok,
használ közületek valaki NZXT Z790-es lapot K-s Raptor Lake processzorral (i7-13700KF)? Noctua NH-U12A hűti.
BIOS beállításokkal kapcsolatban szeretnék pár kérdést feltenni:
1. Első sorban nem szeretném megfőzni a procit. Legfrissebb BIOS-t telepítettem (0x129). Kell még tennem ezen túl valamit?
2. Vannak javasolt BIOS beállítások? Tuning nem top prio, a célnak így is bőven megfelel a teljesítmény. Persze optimalizáls érdekes lehet.Köszönöm előre is.
-
chatran
őstag
Sziasztok!
Az AMD Chipset driver-ből az összes komponenst, mind a hetet (I2C, GPIO, PSP, SMBUS, 3D V cache, PPM) érdemes telepíteni?
Win11, ASRock B650 Pro RS, 7800x3d.köszi!
-
nubreed
veterán
Nektek mennyire tűnik gázosnak a képeken látható AM5 alaplap cpu foglalata? Ebbe egyáltalán így bele mernétek tenni a cpu-t? Elnézést a nem túl jó minőségért, de most ez a max amit tudok.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Ruszki
senior tag
válasz nubreed #88295 üzenetére
Használt vagy új!?
Ha az előbbi akkor eladó megkeres és elbeszélget Vele, ha az utóbbi akkor ugyan ez (garancia) és garancia érvényesítés.Az optimista a fényt látja az alagút végén, a pesszimista a sötétet az alagútban, a realista a közeledő vonatot, a mozdonyvezető pedig a három idiótát a síneken.
-
nubreed
veterán
válasz heavygrip #88298 üzenetére
Igen, ez sajnos a gariztatott alaplap. A cég visszaküldte, mondván, hogy mivel mechanikus hiba található rajta, ezért nem érvényesíthető a garanciális javítás vagy csere.
Nem zárom ki teljesen, hogy én okoztam ezt, de őszintén szólva nem emlékszem olyan mozzanatra, amivel ezt okozhattam volna. Mindig nagyon óvatos és körültekintő vagyok számítógépek összeszerelésénél, soha életemben nem rontottam el még semmit és a két kezem és lábamon se tudom megszámlálni hány gépet raktam össze eddig... az a baj, hogy nem tudom bizonyítani, hogy nem én voltam.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- Napelem
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- BestBuy topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- AMD FX
- További aktív témák...
- 16GB 2666MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator CL13 (HX426C13PB3/16) eladó
- LAPTOP Memóriák 2GB 1GB 512MB 256MB DDR3 DDR2 DDR
- Kingston HyperX FURY 2x8Gb DDR3 1600Mhz CL10
- Eladó Félkonfig! I5-10600k, Asus Tuf Gaming B560M-Plus Wifi, Kingston Fury Beast 2x8gb 3200Mhz!
- Kingston Fury 2x16GB kit DDR5 5600mhz CL40
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest