Hirdetés
- PlayStation 5 Pro teszt
- Battlefield 2042
- Cyberpunk 2077
- Xbox Series X|S
- War Thunder - MMO Combat Game
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Hosszabb bemutatót kapott az Indiana Jones and the Great Circle
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Marvel Rivals - Középpontban Moon Knight
- Automobilista 2
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
heavygrip
senior tag
Hello mindenki.
Áramszünetkor mért resetelődik a BIOS? Az alany egy giga ax370. Elem már lett benne cserélve,de ugyanaz.
They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
heavygrip
senior tag
válasz 5leteseN #87456 üzenetére
Igen, én is így gondolom, de keresek róla videót.
Amit nem értek, legalábbis nem tiszta a következő jelenség.
2hete elmentünk nyaralni, ugye aramtalanitottam a gépet, 1hétig voltunk oda.
Aztán bekapcsoltam a gépet és a Vbat 3,244 lett Hwinfo szerint, azelőtt meg 3,264 et írt.
Tehát akkor merült egész pontosan 0,02mvolt-ot,de mégsem tartotta meg a beállításokat.
Szerencsére nincs minden hétvégén áramszünet (kopp-kopp),de most volt a mai nap. Nem ment a gép, de na kicsit idegesít a dolog.
[ Szerkesztve ]
They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
heavygrip
senior tag
válasz Top cat #87459 üzenetére
Igen, májusban volt 5éves a lap. Én először 1 éve(júliusban) cseréltem benne elemet. Akkor tiszta volt az elem foglalat. Most egy hete is cseréltem benne és nem láttam oxidalódást.
Meglepően jól bírta a gyári elem, bő 4 évet.
Most néztem telón egy tavaly februári képet és a gyári elem feszültsége 3.120V
Tehát még volt benne kraft.
A gyári elemet azért cseréltem ki még tavaly júliusban, mert már akkor is ez a hiba jelenségem volt és azt írták hogy az elem miatt van. Persze az új elemmel is ezt produkálta.They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
Doky586
nagyúr
Erről jut eszembe: Lehet kapni magyarországon dummy CR2032 elemet? Olyat ami nem elem, csak úgy néz ki és be lehet rakni az alaplapba. De könnyű forrasztani rá 2 vezetéket ami egy 2xAA elemtartóhoz menne. Hol? Milyen boltban?
Egy nagyon ritkán használt gépben kellene kiváltani az állandó elemcserét vele. Az igazi CR2032 nagyon nehezen forrasztható és gyanítom hogy lemerülve még zabálná a ceruzaelemek energiáját is.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Doky586 #87462 üzenetére
Lehet olyan CR2032-es elemet venni, amin gyárilag rajt a forrasztott kábel - le is van szigetelve, csatival, jellemzően laptopokban és ITX lapokban van ilyen.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
5leteseN
senior tag
válasz jokeph #87463 üzenetére
Úgy tippelem, hogy arra a célra kellene, hogy az eredeti (kabát- )gombelemet ki lehessen váltani két tartós AA/AAA-s elemmel, amik az eredetinél jóval nagyobb teljesítményűek.
Ehhez pedig a javasolt elem nem alkalmas. Az BIOS-em csatlakozóval rendelkező alaplapokhoz jó a csatlakozójával, alap helyzetben szintén nincs forrasztható felülete.[ Szerkesztve ]
-
-
5leteseN
senior tag
-
-
heavygrip
senior tag
válasz brabbitz #87470 üzenetére
Hali, rendicsek, bár szerintem elengedem a dolgot. Nálunk max 2 áram szünet van egy évben, abból is az eggyik azért mert elutazunk valahova. Ez így nem okoz gondot, én úgy vagyok vele ne akkor legyen áramkimaradás ha megy a gép. Nyilván nem egészséges és ha javítható lenne akkor javítanám, de be tudom annak, hogy bő 5 éves a lap, ennyi baja legyen még 5 év múlva is.
[ Szerkesztve ]
-
Kosh Naranek
tag
A következő problémám lenne.
Adott egy Asus ROG X670E-A alaplap/Ryzen 7900X3D proci és Sapphire 6950XT vga trió.
Az alaplap biosában szeretném engedélyezni a ResizeBAR funkciót, viszont ha ezt megteszem, akkor a CSM Support funkció kikapcsolódik. Ez leginkább azért probléma, mert a CSM alatt lehet beállítani az SSD/HDD boot priorityt, tehát a CSM letiltása után az alaplap elveszít minden háttértárat (SSD,HDD+Plextor BR) és a következő ujraindításnál közli, hogy nincs bootolható háttértár és nem töltődik be a Win. A gépben két 1TB Seagate Firecuda 520 SSD található, de kétlem, hogy közük lenne a problémához.
Az alaplap eredetileg 2023. decemberi biossal került forgalomba (v 1807) ezt lecseréltem a legújabb v2007 biosra, de ez sem oldotta meg a problémámat.
Mit kellene még beállítanom, hogy a ResizeBAR működjön és legyen egy bootolható rendeszerem? Esetleg hibás az alaplap és mehet vissza gariba? Találkozott valaki hasonló problémával?
Namost a ResizeBAR funkció kikapcsolt állapota alapvetően túlélhető, csak nem értem, hogy az ASUS milyen elgondolás mentén épített be a biosba egy olyan funkciót, aminek a bekapcsolása működésképtelenné teszi a rendszert.
-
Doky586
nagyúr
válasz Kosh Naranek #87476 üzenetére
Hibásan telepítettél, nem uefi módban..
Konvertáld át a rendszered legacy-ról uefi-re (keress rá. le van a 2 lépéses parancssor írva sok helyen) utána már a csm kikapcsolható. -
brabbitz
tag
válasz heavygrip #87474 üzenetére
Ez ilyen akkor. BIOS nem szól hogy szar az elem (legalábbis régebben az alaplapokban volt ilyen funkció, gondolom még létezik.), volt olyan hogy egész nap a gép előtt kellett ülnöm mikor észre vettem hogy az óra random átállítodott, ramokkal együtt meg ilyenek.
Lehet egy elem cserét megejtek max.
Nálunk változó, de jellemzoen ilyen dél körül elmegy egy másodpercre kb, nagyon zavaró. -
heavygrip
senior tag
válasz brabbitz #87478 üzenetére
Nálunk változó, de jellemzoen ilyen dél körül elmegy egy másodpercre kb, nagyon zavaró.
Na igen,az már úgy tényleg idegesítő lehet
Nincs az alaplapon ilyen "csipogó"vagy mi? nem tudom a pontos nevét. Egy kisebb elem és kábellel csatlakozik. Nekem van,de nem szól hogy gond van az elemmel, gondolom ez arra szolgálna ha van valami hiba akkor sípol.
Mióta megvan a lap ez ott van benne és minden sikeres bootolásnál sípol egy rövidet (alaplap manualban ez a normális) Elem hibánál is szólnia kéne,csak nem emlékszem pontosan,de asszem folyton sipolnia kéne.They are rage,brutal, without mercy,but you,you will be worse, Rip and Tear until it is done.
-
Top cat
addikt
válasz heavygrip #87479 üzenetére
Biztos erre gondolsz. Nem mindegyik alaplaphoz adnak ilyent. Van hogy a házhoz adják.
Akad olyan deszka is, amin integrálva van.Ezek a BIOS kódok nagyon változatosak. Eléggé gyártó függő, mit tudnak közölni.
A POST során egy rövid sípszó azt jelenti, rendeben van minden. -
bpmcwap
senior tag
Sziasztok,
ebbe a topikba irányítottak, hogy itt nem lesz off a kérdés. Adott egy Dell Wyse 5070 amibe bele szeretnék gyógyítani egy SATA merevlemezt. Van benne integrált usb, így arra gondoltam, hogy keresek egy olyan kábelt, aminek az egyikfele ide belemegy, a másikfele pedig olyan mint amit USB3ra dugunk majd az SSD-be. Sajna ilyen kbelt nem találtam, de még a nevét se tudom, hogy keressem. Próbálltam több néven, de semmit nem találtam, ezért gondoltam, megpróbálkozok egy átlakítóval, de az meg nem fér bele a házba, mert pont az USB magasságával nagyobb mint a ház... Nem igazán akarom elhinni, hogy nincs olyan kábel amit én keresek, de ám legyen, viszont valmi megoldás van, hogy bele lehessen gyógyítani egy sata merevlemezt?Túrista vagyok
-
Ch4r0n
tag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne alaplappal kapcsolatban ( ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI )
1. Az AMD EXPO bekapcsolása BIOS frissítést követően biztonságos? Tuti nem ég el semmi?
Úgy látom optimalizáltak a feszelésen az újabb bios-okban:
"BIOS v1413 - SoC voltage for Ryzen 7000X3D series limited to a maximum of 1.30V to protect the CPU and motherboard.
BIOS v1414 - SoC voltage for Ryzen 7000 series limited to a maximum of 1.30V to protect the CPU and motherboard. "2. Ilyet még nem láttam, hogy az alaplapon a CPU-t (AMD R5 7600X) 4+8 pin csatlakozóval lehet megtáplálni. Most csak a 8 pines dugtam be.
Szerintetek is elegendő ennek a procinak, mert plusz kábelt nem húzok be feleslegesen, ha nincs értelme, mert csak nagyobb lesz a káosz a gépben.Ha később fejlesztek mondjuk egy 7800x3D-re érdemes a tápba bekötni még egy kábelt és megtáplálni a plusz 4 tűvel? A táp 850W-os két dedikált ága van, ami CPU 2 db 2x4 tűs csatlakozóval az alaplap felől.
Alaplap leírása úgy írja:
Használd a 8 tűt az cpu-nál vagy 8+4 tűt egyszerre. A csak 4 tűt tiltja, mert túlmelegdéshez vezethet.Mit gondoltok jól van bekötve a processzor vagy mindegy kössem be a 12 tűt ott max nem használja ki?
Köszi!
-
Leone743
tag
helo
PRIME B560M-K+i3 10105fhány mhz-en tud futni a ram egy ilyen gépbe maximum?milyet vegyek?azt látom hogy 2666mhz az alap dolog de tuningramnál xmp-ben mennyi a max amivel müködhet?
[ Szerkesztve ]
-
elitdomain
csendes újonc
Sziasztok!
Nem reg vasaroltam uj szamitogepet, melynek az alkatreszei a kovetkezok:
ASUS TUF GAMING Z790-PLUS Wifi
Intel I7-14700kf
32 GB DDR 5 6000MHZ Kingston FuryAzt vettem eszre, hogy a szamitogep bekapcsolasakor a cpu hibat jelzo kis led pirosan kivillan kb. 1 masodpercre, majd utana el is alszik. A gepen a legfrissebb driverek es a legfrissebb bios van.
Lehet butasagot irok, se az elkepzelheto, hogy gyorsan le ellenorzi magat a gep a bekapcsolas elott?
Nagyon szepen koszonom a valaszotokat elore is.
-
Leone743
tag
válasz elitdomain #87486 üzenetére
butaságot beszélsz ez normális,az a nem normális ha nem alszik ki a fény
[ Szerkesztve ]
-
olisadebe
tag
Sziasztok van egy asus z790 rog strix gaming wifi II alaplapom újratette a windows ..Kapott egy új M2. Kingsoton ssd-t .Minden drájvert feltettem volna a gyártó oldaláról ,de nem mindet engedi ,mert nem talál hozzá megfeleló hardvert ..De a problémám az eszközkezelőben lévő felkiáltó jel ami a Microsoft ACPI szabványnak megfelelő rendszer mutat ..Honnan tudnék neki megfeleő drivert letőlteni ,hogy elégedett legyen !? Köszönöm a válaszokat ..Ja és a legújabb BIOS-on túlvagyok ..Ha ez segítene ..
[ Szerkesztve ]
-
brabbitz
tag
válasz Leone743 #87485 üzenetére
Szia. XMP-vel elvileg lehetséges a dolog. Native RAM OC viszont csak i7/i9-el lehetséges, illetve 11gentől bármelyik procival.
Ha RAM-od XMP profilos, akkor tud üzemelni egy B-s lapban a profil általi órajelen, de nem garantált.
A garantált órajel 2666mhz, én max 3000Mhz-et vennék, de ez szerencse kérdése is, mert a memóriavezérlőtől függ a dolog. (AMD-nél pl Zen/Zen+ nem igazán bírta a 3200mhzet, 2666/2993 mhz volt a garantált, tehát ott OC-nak minősül ez, Intelnél meglehet hogy jobban tudod feszíteni a húrt.)
[ Szerkesztve ]
-
brabbitz
tag
-
poirot
őstag
válasz Leone743 #87491 üzenetére
Bocs, hogy bele dumálok, a napokban beállítotam a DDR5-ös memóriákat, 5600 MHz-esek, én mint laikus 5400 MHz-re tudtam beállítani, gondolom, ha 5600-ra vagy többre akartam volna, akkor már jobban bele kellett volna nyúlni a beállításokba, amihez én nem értek. 5600 MHz-nél, már visszaállította 2000 MHz-re, és állíthattam vissza. ASROCK alaplapom van, Inteles processzorral. Ilyen beállítások ennél az alaplapnál úgy működik, hogy a beállítás elmentésénél újraindul a gép és várni kell, valamikor 4-5 percet, vagy akár többet, míg bejön a BIOS belépés lehetősége. Nyilván ha rendben, csak ekkor az egyszer tart ilyen sokáig a bootolás.
[ Szerkesztve ]
-
Leone743
tag
válasz poirot #87493 üzenetére
mi az hogy várni kell 5 percet?tehát elinditom a gépet nyomok egy dell bilentyüt és utána 5 perc?
mondjuk ez igy fasza hogy azt se tudom milyen rammot vegyek hardver apron
annyi félét árulnak,tehát 2666mhz eset keressek ami xmpbe tud 3200mhz -et is?ezt így nehezen tudom elképzelni hogy van ilyen de lehet tévedek,nem értek hozzátehát hogy lessz az meghirdetve amit keressek?hány mhz lessz ki irva a hirdetésbe legalább enyit tudjak
[ Szerkesztve ]
-
poirot
őstag
válasz Leone743 #87494 üzenetére
Nem, nem, hanem mikor bármilyen beállítást elmentesz, vagy nem mentesz el és úgy kilépsz, akkor minden esetben, újra kezdi a bootolást, és csak a MHz emelésénél gondolkodik ilyen sokáig, de ismétlem csak első indulásnál, utána ha elfogadta a beállítást, akkor már normál sebességgel bootol be. Legalábbis az én alaplapomnál, aztán más lapokat nem ismerek.
-
Leone743
tag
válasz poirot #87495 üzenetére
jó ezt értem
de valahogy szükitsük már le a kört hogy milyen rammot vegyek
hány mhz lessz ki irva a hirdetésbe?mondjuk2666 és 2900 közötti?és nyilván csak olyan ami xpm profilos
tehát mondjatok egy példát:mondjuk a hirdetésbe az van hogy 2900mhz és xmp be 3200 ?vagy mi?
[ Szerkesztve ]
-
poirot
őstag
-
-
Curtain
senior tag
-
bpmcwap
senior tag
válasz Leone743 #87485 üzenetére
Hátha ez segít:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b560m-k/helpdesk_qvl_memory?model2Name=PRIME-B560M-KTúrista vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
- Corsair Vengeance RGB PRO SL 16GB POSTA AZ ÁRBAN!
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Beszámítás! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest