Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
amzso
tag
Észrevettétek már, hogy az olyan topic-okba, ahol helyesírással foglalkoznak, mindenki figyel arra, hogy hibák nélkül írja meg hozzászólását? Vajon miért lehet? (Najó, költői kérdés volt... )
-
engusz
veterán
Remélem nem ismer rá a ''tulaj''...
''jo ugyan én is gondolkodtam honan lehet szerezni minél kisebb pendrivet, de én egy kulcsba szeretem volna be épiteni...''Nézzék meg közelebbről! Mert minél közelebb hiszik magukat, annál kevesebbet fognak látni.
-
Lortech
addikt
Te akkor kivétel lennél?
Más: Már jónéhányszor eszemben volt, hogy beírjak egy helyesírással foglalkozó topikba, mert nagyon tud idegesíteni, mikor már a topikcímekben is hemzseg a hiba, és sokszor ki sincs javítva. Azért annyi ideje mindenkinek lehetne, hogy a téma címét helyesen leírja, mert néha benéz ide az ember, és felmerül benne, hogy hova kerültem?
szerk: Na tessék: Msn hangbeállíatás kicsit máshogy..
Azért nem ilyenekre gondolok elsősorban, mert ez egyszerű elgépelésnek tűnik.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
parandroid
félisten
Legalább annyira szó van az elgépelésekről, mint a helyesírási hibákról. Az esetek többségében amúgy is az előbbiekről van szó, viszont ezen könnyebb is lenne változtatni. Átolvasni annyi ideig sem tart egy hozzászólást, mint megírni...
pI talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Lortech
addikt
válasz parandroid #56 üzenetére
Jójó, igaz, hogy az elgépelésekett egyszerűbb lenne megszűntetni, mivel ez a hanyagságból adódik, ki lehet szűrni kis odafigyeléssel. Viszont ha valaki helytelenül ír egy szót (tehát nem elgépeli), akkor nem ''szándékosan'' írja rosszul, hanem mert így tudja. Személy szerint utóbbi mégis jobban tud zavarni valamiért.
Thank you to god for making me an atheist
-
craic
aktív tag
válasz Zordkaszás #59 üzenetére
Hali!
Szerintem jó lenne az ilyen fórumokban valami beépített kis helyesírásellenőrző, mert tényleg borzalamas, hogy egyesek mikre képesek szemrebbenés nélkül.
[Szerkesztve]Verba volant, scripta manent.
-
cromex
aktív tag
válasz Zordkaszás #62 üzenetére
-
veterán
-
forceberg
veterán
Egy fórumban szvsz nem a helyesírás a legfontosabb. Csak sokan, akik öszze-vissza írnak, nem tudnának x hiba alatt leírni egy hivatalos szöveget! Sajnos...
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
Racecam
nagyúr
Mivel nem szeretném, ha csak ez a csúnya OFF maradna utánam ebben a topikban, ezért ide írom, amin már régóta gondolkodom.
Ha valaki tudja magáról, hogy nem tud helyesen írni és biztos tudja, mert már mondták neki, vagy érzi magától is, miért nem veszi a fáradtságot, hogy a hozzászólásait bemásolja egy szövegszerkesztőbe és ellenőriztesse azzal a helyesírását. Jobb égni? Vagy ma már nem számít ''cikinek'', ha valaki nem tud helyesen írni?Com'è diverso il mondo visto da qui
-
Racecam
nagyúr
válasz forceberg #75 üzenetére
Ez igaz! De azt gondolom, aki egy kicsit is igényes magával szemben, annak teljesen mindegy, hogy éppen hová és mit ír, mindig igyekezni fog ezt hibátlanul tenni.
Ahogy a fórumot olvasgatom, sokszor úgy érzem, hogy az igénytelenség egyre nagyobb teret nyer a társadalomban.
Ezen kívül, engem az is nagyon zavar, ha valaki ékezetek nélkül írja le a mondanivalóját. Úgy tűnik sokszor ez is csak azért van, mert így kevesebbet lehet hibázni. (Nem vonatkozik ez természetesen azokra, akik az angol nyelvű billentyűzetük miatt írnak így.)Com'è diverso il mondo visto da qui
-
forceberg
veterán
Meg a Big Bráner, Csaló Világ stb.
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
parandroid
félisten
''Vagy ma már nem számít ''cikinek'', ha valaki nem tud helyesen írni?''
Néhányszor figyelmeztettem már fórumtársakat a rendszeresen és szisztematikusan helytelen (mind helyesírásilag, mint nyelvhelyességileg), az érthetőség határát még csak nem is súroló hozzászólásaikra. A központozásról és a mondatszerkesztésről még csak nem is beszélve. Volt topik, ahol olyan csúnya, nyomdafestéket nem tűrő flémbe csapott át a beszélgetés emiatt, hogy inkább én töröltettem az egészet egy moderátorral. Sajnos az a tapasztalatom, hogy ha valakit ilyesmire figyelmeztetsz, nem csak ő fog nekedesni, mint egy zsák féltégla, hanem rögtön jelentős tömegek sorakoznak fel mögé, és a legkevesebb amit megkapsz, hogy miért kellett szétoffolni a topikot, illetve hogy miután itt most engemet éppen utálnak nagyon, húzzak el az Élet és Irodalom fórumára, ott biztosan helyesen írnak, ez pedig csak egy számítástechnikai fórum, miért kéne helyesen írni? Na itt a pont. Ilyenkor negyed órát zokogok egy sötét sarokban, aztán valahogy túlteszem magam a dolgon. Pedagógus végzettségem van, általános iskolai tanító vagyok a diplomám szerint, ha a szakmámban dolgoznék, hatéveseket tanítanék írni-olvasni. MIután pontosan tudom, hogy mi történik az iskolákban, nem teszem. Eljutottunk arra a pontra, amikor 6-8 éves kis lurkók ugyanezt a kérdést felteszik a pedagógusnak: miért van szükség arra, hogy helyesen írjanak? Nem az a lényeg, hanem az, hogy megértessék magukat másokkal. Jah, tényleg. És tudod mi a legrosszabb? Egy hatéves ilyet magától nem talál ki. Mit gondolsz hol hallotta? Anyuka-apuka helyesírása biztos gyengébb, mint a nyolcéves kisfiuké, így kitalálta ezt a blőd szöveget szégyenében... Remek. ennyit a mai magyar társadalom igényességéről. Az álatalam most leírt eset jellemző és általános, ezzel együtt természetesen akadnak üdítő kivételek. De hogy mi lesz itt húsz év múlva, abba bele sem merek gondolni.
Szeretnék ezúton köszönetet mondani a topiknyitónak, hogy leírhattam, ami már régóta kikívánkozott belőlem, de eddig mindenhonnét kinéztek miatta. Valószínűleg én egy loncsos-csapzott-bozontos, égő tekintetű, félbolond csodabogár vagyok, aki vészmadárként károgva csöpögteti el mérgét, amerre jár - talán így is van. Nem kell, hogy szeressetek, csak gondolkodjatok el azon, amit írtam. Amit leírsz, az te vagy. Azok, akik olvassák az írásodat, ez alapján fogják kialakítani rólad a véleményüket. Én is mindenkiről kialakítottam a véleményemet néhány hozzászólás elolvasása után; ez az én magánügyem. Ezek után csináljatok, amit akartok. Demokrácia van.
pI talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Bikeman
aktív tag
Amitől igazán borsódzik a hátam: az miatt
szerk: meg az ez mellett...
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Én éppen most láttam egy ''olcsó árak''-at... Szintén gyakori hiba. És tipikusan nem helyesírás, hanem nyelvhelyesség. Bővebben: link
Pedig az árak nem olcsók, az árak alacsonyak, vagy magasak. A termékek azok, amik olcsók lehetnek. Vagy drágák.
p
[Szerkesztve]I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Bikeman
aktív tag
válasz parandroid #81 üzenetére
Mentségükre legyen mondva, hogy ezt országszerte rengeteg helyen láthatjuk, tehát aki nem gondol bele, hogy milyen marhaság, az egyszerűen átveszi...
-
Dzsekó
addikt
Én azt hallottam egy kutatásban felmérték, hogy a világon a Magyar nyelv támogatja legjobban az olvasást és az írást.
A többi nyelvhez képest sokkal egyszerűbb értelmezni és elolvasni a leírt szöveget Magyar nyelven.
Ez igaz? Mi lehet az oka?
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Hogy ''leg''-ek lennénk ebben azt azért így nem merném kijelenteni, elég nehéz az ilyesmit mérni. Mindenesetre a nyelv összetettségének lehet hozzá köze. Rengeteg szabály van a magyar nyelvben, mind logikusan felépítve - központozás, előre és hátravetések, egymást támogató tagmondatok, és jellegzetes duplabetűk, ami az egyes szavakat hirtelen ránézve is gyorsan felismerhetővé teszi (itt a haszna az ly-nak pl). Ehhez persze az kell, hogy mindenféle értelemzavaró hibáktól mentesen próbáljunk kommunikálni.
Egyszerű példa (nem támadólag) a te első tagmondatod végén hiányzó vessző, ami rögtön megakasztja az olvasót:
''Én azt hallottam egy kutatásban... és innét nincs értelme, kezdheted elölről az értelmezést, ami máris lelassított. A hiba nem kritikus és gyorsan átugorható, viszont ha ilyenek hemzsegnek egy szövegben, akkor annyiszor kell visszaugrálnod egy-egy fél pillanatra, hogy jelentősen lelassul a szövegértésed.
p
[Szerkesztve]I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
Dzsekó
addikt
válasz parandroid #84 üzenetére
Én most sem oda tenném a vesszőt ahova írtad, mert szerintem pont az akaszt meg az olvasásban. Egy szóval mögötte szerintem jobb, ezért tettem oda.
[Szerkesztve] -
parandroid
félisten
Nyelvtanóra ON
Miután a ''hogy''-ot kihagytad (''Azt hallottam, hogy egy kutatásban...'') - ami nem is probléma, elhagyható -, helyesen így hangzana: ''Azt hallottam, egy kutatásban felmérték, hogy...''
Szerk: Hogy a manapság elterjedt szóhasználattal éljek: mondatelemzés ruleZ!
Nyelvtanóra OFF
p
-
Dzsekó
addikt
válasz parandroid #86 üzenetére
Nálam nem mert én nagyobb rendszermemóriával rendelkezem.
Ezért oda nálam nem kell vessző, én ezt egy menetben beolvasom.
''Azt hallottam egy kutatásban felmérték,'' Nálam ez így jó, nem kell mindent teletűzdelni vesszővel. -
Racecam
nagyúr
válasz parandroid #79 üzenetére
Jó volt Téged olvasni, teljesen egyetértek! Az általad leírtak megerősítéséül, olvasd el ezt: Bővebben: link, a #300-as hozzászólástól!
''Amit leírsz, az te vagy.''
Pontosan így gondolom én is, ehhez nincs is mit hozzátennem!
Talán csak annyit, örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel!Com'è diverso il mondo visto da qui
-
erdoke
titán
Ha értelmezve kimondod ezt a két tagmondatot, szóban is szünetet tartasz köztük. Ezt jelzed a vesszővel íráskor, segítve az olvasónak az értelmezést.
A helyesírás szabályai egyébként sem egyénre szabottak, tehát ha nálad ez így jó, attól még a többiek úgy látják, hogy nem tudod helyesen leírni.A legjobb aláírás a héten
-
dabadab
titán
Ismét elmondanám, hogy: magyar.
Indoklás: a magyar általában melléknévként (pl: magyar nyelv) vagy köznévként (pl: magyarok) fordul elő, ezeket pedig kis kezdőbetűvel kell írni (kivéve persze, ha a mondat elején állnak). Ritkán előfordul, hogy tulajdonnév (pl: Magyar Bálint), csak ilyen esetben kap nagy kezdőbetűt.DRM is theft
-
szucsi
őstag
Itt szerintem minden ki lett vesézve anno:
Bővebben: link -
craic
aktív tag
válasz parandroid #79 üzenetére
Telejesen egyetértek. Tetszik ez a fórumtéma!
Verba volant, scripta manent.
Új hozzászólás Aktív témák
Hasznos linkek:
MTA
Nyelv és Tudomány
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- LEGO klub
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Mozilla Firefox