Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #3641 üzenetére

    Pár megoldás, 1-2 verzió, ötlet, egyéb, hátha segít orientálódni a zavarosban.

    - Pi3, vagy Pi4 + Volumio. Pi4 akkor, ha meg tudod hűteni, ugyanis amint elkezdesz rá HAT-eket pakolni, nem lesz hely a hűtőbordának és a proci saját magát fogja vissza-vissza-fogni órajelben, HAT nélkül pedig tré a hangja, szóval lényegében a RAM-on kívül nem sok értelme lesz a Pi4-nek (oké, natív Gigabit LAN, USB3, de ezek pont nem szükségesek zenelejátszáshoz, annyira kicsi a sávszél igénye, Wifi pont elég, ha nem zárt fémházba teszed, ha igen, akkor USB-s wifi kütyü házon kívülre és jónapot).. a 4G RAM-os Pi4 viszont időtállóbb lehet, mert ami ma még rámegy egy 1G-s verzióra, vagy az elődökre, holnap még talán, holnapután már nem biztos, épülnek funkciók roon-ba és volumio-ba is szép lassan, annak hely kell, RAM kellhet.. nem feltétlen ma-holnap, de érted az alap kiindulást, nem rossz az a 4G RAM. Vagy akár már 2G is, a Pi4-ből ugye mindhárom verziós van. Így nézve a Pi4/1G-nek van a legkevesebb értelme.

    - Pi4 + GPIO extension cable , ami mint a régi IDE kábel, egy 40 tűs rövid kábel így a Pi4-et meg tudod hűteni egy nagyobbacska passzív bordaszettel is, isten ments, hogy gyári házakba betedd a 4-est, megfő, vagy lesz egy 600Mhz-es eszközöd, ugyan memóriában és kapcsolatokban jobb lesz, mint a 3-as előd, de prociban nem. Na nem mintha számítana a proci sebessége, mert amúgy míg az USB lejátszás némileg terheli a Pi CPU-ját, az I2S nem, lásd mindjárt. Az extension cable további előnye, hogy a Pi GPIO sorát viszed arrébb lényegében úgy, hogy akár egy árnyékoltabb, csendesebb részében a háznak pakolgatod össze a HAT-eket, a Pi zajától távolabb. Nem mintha egy csernobili sugárzó erőmű lenne a Pi amúgy, de ártani nem árt kicsit arrébb vinni a HAT-eket róla, de ez csak 2. szempont, a hűtés az elsődleges, HAT-ezve egyszerűen lehetetlen a Pi4-el passzívan élni, ahogy mocorog a proci, szépen egy ideig elmegy max órajelen is, aztán elkezdődik a throttling és annyi a "teljesítménynek" :) (Ettől egy volumio/roon még nem fog akadni, de akkor sem egészséges, sem a nyáknak, se semminek, hogy elég komolyan át van melegedve egy fél óra múlva).

    - Ha akármilyen DIY kuckóba építed be, például innen valami szép darab, szellőzzön jól, mint valami bolti "rácsos" eszköz és akkor nem lesz gond passzív hűtéssel sem, a fizika teszi a dolgát, levegő alsó lyukakon-réseken be, felül, vagy felülhátul pedig ki, működik, bordák pedig hűtik a Pi4-et. Pi3B+ esetén nincs ilyen nyűg, de az ugye 1G RAM-os (nem paráznék miatta, hiába károgtam a mondanóm elején a RAM-ot illetően). És használtan olcsó.

    - Táphoz jó a gyárija is, stabilizálni és agyonszűrni sem kell, azt később fogunk úgyis, kapcsoló üzemű, szór maga köré EMI-t, de mivel a Pi is zajos, annyira nem téma, GPIO toldóval úgyis arrébb vittük az érzékenyebb HAT részleget a házikó másik részébe. Közéjük egy fal ajánlott, vagy bármi egyéb árnyékoló megoldás, de egy kétrekeszes házban például eléggé csend lehet már a fal túloldalán. Ennek ellenére rengetegen HAT-elnek Pi-kre direktben, szóval én annyira nagy jelentőséget nem tulajdonítanék ennek a hatásnak, de a Pi4 melegszik, a borda kell neki. Mondjuk az apámnak karácsonyra vett Volumio-s Pi4 a szekrény tetején ment hónapokat, mire végre betette normális házba + borda, most lövök neki DAC-ot.

    - DAC: A GPIO-ra (vagy a toldó kábelre, ugyanaz) egy IANCANADA FIFOPI -t kellene első körben cuppantani, ez kezeli a zajt, a jittert, szépen "előkondicionálja" a teljes Pi oldali kimenetet, tokkal vonóval, galvanikus izoláció, tápszűrés, nagy precizitású reclocker... szóval mindenestül.. a 3. képen az Audiophonics nyák alapú toldójával vitték arrébb a GPIO-t a DAC HAT-hez, szerintem a szalagkábel praktikusabb, de ez ízlés dolga, a füled nemigen hallja meg :) Az Allo-k elé például még a külön [link] isolator kellett korábban, a FIFOPI-be ez bele van szintén integrálva, tudja. (Újabb kütyü).

    - Ha a FIFOPI fent van, erre cuppantod a DAC HAT-et, ami szépen megeszi az immár pasztőrözött, homogénezett, hőkezelt I2S jelet és lőn élvezet. Innentől már ízlés kérdése, mit teszel rá innen , vagy máshonnan, itt is van több olyan DAC HAT, aminek saját tápszűrése is van még (pedig nem kap már vackot), és a HAT eteti árammal a Pi-t is :) .. másnak nincs, de a lényeg, hogy ha nem pucéron teszi ezeket a DAC-okat az ember a Pi-re, hanem egy FIFOPI-n keresztül, azt nagyon meghálálja még egy vacak kis tyücsökpöcs kezdő DAC is, nemhogy egy drágább. A FIFOPI-n lévő precíziós órákat amúgy cserélhetőre tervezték, akinek van ilyen irányú fétise, hogy ebbe belenyúl és úgy gondolja, tud még ezeknél is jobbat, hajrá, a lehetőség adott. Ez nálam már hitvitába torkollna, van-e értelme, de ha ilyenre csinálták meg, talán igen, passz. Azért ahogy gyárilag jön a FIFOPI, az is azt mondják, nagyon-nagyon jó.

    - Tekintettel arra, hogy az általam kedvelt (elnézést) Audiosciencereview által tesztelt DAC listában a Pi alapú DAC-okból mindössze 3 jutott be a kék, azaz nagyon ajánlott ligába (Khadas Tone board magasan a többi Pi kütyü felett, de a kék utolsója pont egy Audiophonics ESS HAT).. szóval én inkább e mellett tettem le a voksom: IANCANADA HDMI Transmitter Neked is inkább ezt ajánlanám, bár kedvező árú megoldásban gondolkodtál Pi-vel, de én azt látom, hogy az emberek 99.9999%-ának egy szuper minőségű DAC HAT megoldás míg megfelel, a cseresznyefa tetejéig felnyújtózni csak egy ilyennel lehet Pi-vel. Szóval HDMI csatlakozón (nem szabványos!) keresztül visz ki az ember a Pi-ből egy FIFOPI-t követően I2S jelet balanced módon, jó minőségű kisjelű HDMI kábelen egy másik eszközbe, ami képes a nyers, multiplexelés-mentes (ellentétben az SPDIF-el) I2S-t megenni. A kivitel (erek bekötése) PS/GD Audio kompatibilis, egyelőre nem láttam arra opciót, hogy máshogy is kérje az ember, de a nagy DAC gyártók úgy látom, beálltak szintén e vonalba, van ahol még megy AES/EBU és ilyesmik, meg szabvány híján ettől kicsit eltérő lábkiosztású ugyanilyen HDMI csatis megoldás, de a nagyja a gyártóknak már PS/GD Audio kompatibilis HDMI bemenetet ad a DAC-ra, ha egyáltalán ellátja ilyennel. Mindenesetre natív 32 bit 768 KHz PCM-et és 1024-es DSD-t így lehet átvinni Pi-ről külső DAC-ba és hát akkor igen, ez a lényeg, én külső DAC-olnék..

    - A túloldalt ha nagyon DIY-ozol, van IANCANADA féle Receiver HAT, ami az I2S-t fogadja az említett HDMI csatin és lehet ott DAC-ozgatni tovább, de én ennek nem látom már értelmét, a DAC az egy marha érzékeny cucc, én a büdös életben nem építek jobbat ezeknél, amik a fentebbi listán vannak, szóval ha arról gondoskodok, hogy minél precízebben etetek egy jóféle modellt, az bőven oké és elhiszem, hogy minél kevesebbet fog a Pi+DAC kombó belenyúlni a hangba. (Nem vagyok a színezés híve: ami nincs a felvételen, ne legyen a rendszerben sem, akkor sem, ha "száraz" vagy könyörtelenül precíz, részletező, analitikus az egész, de ez ízlés dolga, csak megemlítettem).

    - Ha már kivittem a Pi-ből az I2S-t, végignézek a listán és rábökök egy számomra megfelelő ár/érték arányú DAC-ra, amin van PS/GD kompatibilis HDMI (LVDS) bemenet, oda betoszom a kábelt és béke életem végéig. Azaz innentől már max DAC-ot kell cserélgetnem, digitális oldalon nem hinném, hogy még mindig lenne majd mit tenni, bár az ipar, technológia, chip-ek mindig fejlődnek, lehet most amit abszolút ultra maximumnak tekintünk, 20 év múlva megmosolygós lesz.

    Például ahogy most kezdenek nyílni a csipák a GaN, azaz Gallium Nitrid teljesítmény FET-ek irányába, rövidesen a MosFET mint fogalom is olyan lesz, hogy "aha, jó" - de kb. ennyi, semmi különös, a GaN lesz az új "high-end" :D mert kikiáltják annak és biznissz lesz erre a vonatra is felülni majd (lesz amúgy értelme, de már látom előre, hogy mennyire túl lesz tolva). De ez már más téma.

    Mindenesetre ha MHz kategóriás nagyfrekis video jeleket visz át + Ethernetet mondjuk egy jobbféle HDMI 2.0 kábel, akkor Pi-ből érkező I2S jelre röhögve és abszolút alkalmas lesz, agyon árnyékolva erenként is és az egész köteg is + a balanced puszta ténye .... szerintem zseniális mérnöki bravúr, egy ilyen érzékeny jel kivitelére amolyan "interkonnekt" módon, holott nagyon nem annak készült eredetileg. De hát az ember kreatív :)

    No, szóval szerintem a Pi-vel mint digitális forráskütyüvel abszolút semmi baj nincs addig, míg normálisan megszűri és újrakondicionálja a jelet az ember, ez a FIFOPI nem egy régi találmánya a IANCANADA nevű fejlesztő srácnak, még csak most kezdik felfedezni kevésbé Pi-ző körökben, de amit olvastam róla mások visszajelzései alapján, csodát tesz a hanggal. Hát meglátjuk, puding próbája az evés.

    Mondjuk a DAC és dinamika kérdéshez csak annyit, hogy egyébként majdhogynem bármit lehet választani, szoba alapzaj, erősítő képesség miatt, nem a DAC lesz a leggyengébb láncszem. [link] Szóval mint mindig, itt is minden mindennel összefügg (nem mondok újat).

    Azaz egy nagyobb rendszeren nem fog úgy járni az ember, mint cimborám, aki összerakott Volumio-val és Pi-vel + egy HifiBerry Pro XLR-el (közepes DAC) egy kütyüt, és az 2-300W-os hangszóróiból bekapcsolt, zene mentes állapotban 1 méterről hallani a "pffffffffffffffffffffffffffffffff" -t. Az úgy nem egy hűde jel-zaj arány. :U Szóval ott mondjuk a rendszer valami alkatrésze szed össze nem kis zajt, annak ellenére, hogy XLR, de ő nem nagy hifista, nincs tápkondicionáló és a Pi kimenete sincs megrendszabályozva, csak rá van toszva a DAC HAT butába és kész + erősítő olyan, amilyen, passz... (Amúgy amikor szól, akkor elég komoly tud lenni, de engem spec. kicsit elgondolkodtatott ez a "pffffffffffff").

    Roon és Volumio között egyébként funkciókban lehet eltérés, én egyszer próbálgattam a roon-t, nem volt szimpi, így a zöldeknél kötöttem ki, de az rég volt, azóta szerintem 10x megújult mindkét platform (a Volumio tuti, most jött ki nemrég az új felület is). Ha inkább a Roon-t ajánlják Neked, próbáld azzal. Tudni fogja BÁRMI a Pi-s mókolásodat mindaddig, míg van fogalma a Pi I2S kimenetéről.

    Lehet a Pi-hez nézni amúgy egybe stabilizált+lineár tápocskát is, az Audiophonics-on is lesz szerintem, ha nem gyári vagy azzal identikus kapcsolóüzeművel akar építeni az ember, de igazából szerintem mindegy, mert a galvanikusan izolált, DC-DC konverterezett, precízebben tápszűrt-stabilizált, gyakorlatilag totál saját tápos FIFOPI úgyis "magát eteti", nem a Pi-ről vesz delejt (saját tápja van, adják hozzá), innentől szinte mindegy, mi hajtja a Pi-t magát, de ha vkit ez megnyugtat, talál hozzá nem-kapcsolóüzemű tápot.

    - Pi modell említve
    - lehetséges buktatók/mérlegelnivalók említve
    - táp említve
    - de-jitter, bufferek, reclocking említve
    - jövőtállóság említve
    - DAC HAT vs. HDMI és (feltehetően) drágább külső DAC említve
    - szoftver említve
    - mérések mellékelve (ha jelent valamit, van aki csukott szemmel kineveti ezeket és empirikus alapon mérlegel, ő dolga)

    Hmm. Talán nem maradt ki semmi.

    Végül: ha kis pénzből Pi-znél, akkor kompromisszumokat kell kötni. Nem olcsók ezek a motyók, amiket említettem + akkor még DAC nincs is (ha HDMI transmitter kerül a FIFOPI-re).

    Ha DAC HAT mellett maradunk és FIFOPI sincs, Khadas Tone Board marad, vagy menni végig a DAC listán lefele és Allo, többiek, galvanikus izolátor és egyéb köztes board nélkül direktben-nyersen a Pi-re téve. Szar nem lesz (sőt).. de lehet, fanyalogni fogsz tőle úgy.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák