Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #6990 üzenetére

    "és nyilván érted csak kötekedsz"
    Ha érteném, és úgy mondanék vmiben ellent, akkor beszélhetnénk kötekedésről. Hidd, el, nem értem. Valamennyire már megismertél, de ha mégjobban megismersz, konstatálhatod egy napon, h ez a Tibi sosem kötekedik. Nagyon nem stílusom, abból még gyerekkoromban kinőttem.
    Az árakról nehéz vitáznom, mert nagyon relatív bármiféle árképzés. Egy dolgot azonban teljesen biztosra tudok: Rengetegen nem hiszik el az áraimat, még szakmabeliek is akadnak, akik azt gondolják, h füllentek, és alapanyag áron dolgozva már tönkrementem volna. Ha érdekel, priviben elküldöm a palettámat pontos ármegjelöléssel, és alkalomadtán, ha vmiért épp Feléd járok, bemutatom a számlatömbömet is akár, hogy hiteles legyen ez a nagyotmondásom. Valószínűnek tartom, hogy nem vállalnád a spektrumom harmadát annyiért, amennyiért én profitálok belőle.
    Versenyben lenni sokféle filozófia mentén, különböző mélységekben lehet. Valaki minél jobban beleássa magát, és minél inkább késhegyre viszi a versenyt, annál több olyan apróságot vesz észre, ami komoly pénzt rejt, v komoly piaci előnyt.
    Ma pl segítettem az öcsémnek, mert konyhabútort akart tömbösíteni magának boroviból. Azt mondtam neki, gyere velem, annyiért kihozom neked bükkből. Hoztunk neki br 60-ért egy utánfutó keményfát (0,95 m3). Mikor lepakoltunk, már látszott, h ez ki fog adni két konyhafrontot is úgy, h a legválogatottabb anyagokat szedjük ehhez ki, és a többi bőven kiadja, h akár még a hátfal is tömör bükk legyen. És akkor megkérdeztem az öcsit: Mostmár elhiszed tesó, h nem olyan drága az a tömörfa? (Laminált lapból is közel 40 rugó lenne az alapanyag.) Igaz, így van egy kis munka vele, nem csak a félkészt összeszereljük. Öcskös belátta, hogy igazam van, 7 rugó volt a benzin, és hálás volt, hogy megmutattam neki, hogyan kell ezt. Amikor neked komendáltam volna ugyanezt az alapanyag forrást, lefikáztad, h ez nem osztályon felüli anyag, nem gőzölt, mert fehér (Egyébként a fehér bükk a legdrágább bükk gőzöletlenül - kiságyat pl jó drágán mérik belőle.), és tele van göccsel. Nos, ebben az egy köbméter anyagban nemigen volt húsznál több olyan göcs, ami beleköp a levesbe.
    És ekkor ezt gondoltam: Én a fórumon többé senkit nem akarok meggyőzni, h nem olyan drága az a tömör fa. Elterjedt a szakmában, hogy 200 ezer egy m3 gőzölt szélezetlen bükk. Azt fel lehet dolgozni másik 200-ért, és van egy vevőkör, aki ezt ki is fizeti. De aki már kicsit is versenyeztet, az bizony az én kuncsaftom lesz még első körben, mert oda tudom tenni sokkal olcsóbban ugyanazt a minőséget - csak kicsit többet csipkedem magam.
    Ha nem ez lenne a profilom, ami, hanem a tömör bútor, biztosan adtam volna ígéretes árajánlatot. Így a profilom rovására szétforgácsolhatnám azt, amitől életképes vagyok, ha minden szart elvállalnék, ami adódik. És mennyi vállalkozást látok, akik nem tudnak ennek a mókuskerekéből szabadulni. Fejlődőt viszont egyet sem. Az én célom pedig nem a pénzkeresés a gyalugéppel, hanem a folyamatos fejlődés.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák