Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
indianjoe23
csendes tag
Sziasztok!
Csinálnék egy kb egy négyzetméternyi felületű konyhai alsószekrényt, de az lenne a feladat, hogy a munkapult felülete járólapból legyen. Hogyan, miből kéne csinálnom az alapot, amire rámenne a járólap? -
steve_p
csendes tag
válasz indianjoe23 #50401 üzenetére
Szia,
Mi hasonlót betonit lappal tervezünk készíteni. Arra tudsz ragasztani, csak a merevségre ügyelj
-
steve_p
csendes tag
válasz indianjoe23 #50404 üzenetére
Jó ötlet, mindenképp megfontolom. Vagy púrhab is megoldás lehet.
-
five05
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni barkácsolás topicban. A nyitó posztban láttam, hogy itt lehet ilyet is, ha már nem aktuális, akkor bocs.
A kamránkat szeretném bepolcozni, igen én, mert a környékbeli asztalosok végtelen sok időt mondtak a kivitelezésre (márciustól felfelé). Az otthoni géppark egy kézi csiszolóból és egy körfűrészből áll.
A polc oldalankénti két-két lábát az alábbi módon kötném össze, a polcok pedig a kötő elemekre kerülnének. A két-két lábat nem kötném össze a polcokon kívül horizontálisan semmi mással. A kötésről egy paint rajz:
A polcok 80 cm x 40 cm x 1,8 cm, tömör fenyő polcok(ilyen anyag volt itthon). Kb. 25 kg kerülne rájuk. (Maga a konstrukció 220 magas cm kb. 5 polccal)
A kérdésem az lenne, hogy a polcok lábait kb. mekkora anyagból lenne érdemes csinálni?
(80 mm x 25 mm-esre gondoltam elsőre)Köszi a válaszokat!
(Tényleg nem vagyok gyakorlott barkácsoló) -
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #50390 üzenetére
Beteszed a lapot a gépbe, és addig mozgatod, míg teljesen kiáll. Megméred, mennyi áll ki. Nna, annyit vág.
Ne ragozd túl. Olyan gép nincs, hogy csak egy centit vágjon egy 8 centis lap.
Én a rövid lapokat nyúzom (emlékeim szerint a teljes hossz 100 mm mindenestül), de 25 vastag fát napi szinten vágok vele. És engem nem érdekel, hogy fannak fogak, amik sose kopnak el. Az érdekel, hogy amik kopnak, azok milyen gyorsan.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz indianjoe23 #50404 üzenetére
Én sima Palmatex-el tettem fel. Nem jött le.
Több fa van, mint asztalos!
-
őstag
válasz pacman_123 #50392 üzenetére
Nem érted amit mondani akarok. A 83mm penge maximum anyag átfogása 15mm, tehát 16mm anyag már nem vágható, csak ha haza akarom vágni a lapot/gépet.
A vezetőgörgő tiszta sor, de ez a gépben van, a talp mögött. Normál esetben és semmilyen más esetben sem megy az anyagba, viszont a pengén már ez a rész is fogazva van feleslegesen.
Mutatom a "problémát" még egyszer, és a második pengét ami egy módosított, ahol a vezetőgörgővel megtámasztott szakasz nagy része még sima.
A piros ha befogtad a lapot 'eltűnt", anyag és görgő számára egyaránt.
A sárga rész hátoldalán (képen a tetején) támaszkodik a vezetőgörgő.
A zöld rész az ami ténylegesen vág mindkét esetben.A módosított lap ugyan 99mm hosszú lett, de változatlan fogosztással és foghosszal. A különbség oka hogy a gépben levő részt ahol alapjáraton felesleges a fogazás, egy 16mm szakaszon simával helyettesítettem, de 6mm fogat benne hagytam azért, hogy ha valaki talp nélkül vág, még ne ütközzön problémába. A talp 5mm vastag kb. nem mértem meg. A felső 83mm penge felszerelt karcolásmentes lappal 11mm anyagot tud átvágni, az alsó már 27mm vastagságot, ugyanannyi foggal.
Nem bonyolítom túl a dolgokat, csak mivel mindent magamnak tervezek és gyártok lehetőségekhez mérten, szükségszerűen qrvára rá áll a szemem a hibakeresésre is, ez pedig olykor kiterjed nem csak a tervezőasztalra +gyártásra, hanem a gépekre-eszközökre is. Érdekességképp említem még hogy a hibakeresés általában addig tart mint maga a tervezés, de ha egyszer valami tervrajzot öltött utána szó nélkül gyárthatom, fejvakarás nélkül. Pengére visszatérve ez akkor ezek szerint egy "apróbb" hiba a fűrészlapok tervezésénél, mert mivel gyakorlatilag minden gépben van megvezetés (legalább is sztem), így kizárható hogy van olyan fűrész ami jobban kiengedi a lapot.
Összességében mind1 mert úgyis veszem majd az eggyel hosszabb szériát, csak ha véletlenül úgy veszem meg a lapot hogy ez 83mm-26mm löket, és még mínusz a befogó (24mm) de azon kívül végig van fogazva, és a fogazott rész alapján 32mm lenne az elvárható átfogás, tehát nem veszem figyelembe a sárga részt ami sose jön ki a gépből, egy 20mm anyagban kezdésnek egy pillanat alatt az arcomra fagy a mosoly...
Egyébként DW 333 testmarkolatos lett véve, és biztosan jó. Egy észrevétel még hogy amint kezd fogni a gép pl. kanyarban a markolat ami két részből áll érzem ahogy az egyik a másikhoz képest kissé elmozdul - el akarna fordulni. Ellenőrizni fogom a csavar feszességét a sebességállító felől, ami sztem ezért a részért is felel, de ha meg van rendesen húzva akkor ez így elfogadható állapot?
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
válasz thyeby #50408 üzenetére
Nem a legrövidebb állapota a mérvadó?
Nem okoz gondot ha a fűrészlap behúzott állapotában teljesen eltűnik az anyagban?Ahonnan jött a 83mm hosszú lap érdekesen jellemzi az oldal, mert felsorolásnál 15mm a max anyag, a részletezőben meg már 30...
-
feregember
csendes tag
válasz Gokardo #50399 üzenetére
Dekopír vágása nekem is elferdül, azt hittem én vagyok béna. Aztán próbálgattam a lapokat, és találtam olyat ami legalább nem borzalmas. Nekem ez vált be:
- Makita B25 - egyenes vágás (ezt nem próbáltam, de a másik testvére egyenesre)
- Makita B26 - ferde vágás (ezt próbáltam, elég merev még egyeneshez is, bár gondolom a B25 még jobb)A titok, hogy amíg a direkt fára ajánlott fűrészlap anyaga HCS, addig ezek HSS az egész lap. A HCS hajlik kézben is, még ezek a lapok érzésre is sokkal merevebbek. Lassan toltam és sztem sima vágásfelületet adott 25mm fenyőben.
Nem teszik a dekopírt körfűrésszé, de sokkal jobb mint a HCS hülyeségek.Másik jóság a B25, B26 lapokban, hogy univerzális (fa, műanyag, alu, acél, laminált) -nak van feltüntetve a katalogusban, tehát ha épp van egy szeg a fában attól sem megy tönkre, meg nem nagyon kell válogatni lapot ha vmit el kell vágni hogy most melyikkel, mindent visz.
-
Z0mbi
senior tag
válasz feregember #50418 üzenetére
Hey
nekem is volt ilyen gondom... de elmult.... ez nagyon jol mukodik nekem viszont nem olcso...ha jol emlekszem 1000 korul volt egy lap..viszont ez viszonylag vastag lapu...kisivu mozgatasa nem annyira megy...[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Sziasztok, műhelybe pár szekrényre tennék ajtókat, bútorlapba kellene pántnak helyet fúrni.
Milyen és mekkora kell hozzá, legolcsóbb, legegyszerűbb ?
Kivetőpántot használnék.
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
pacman_123
tag
válasz Graphics #50420 üzenetére
35mm-es forstner fúró kell neked. A legolcsóbbal azért kel vigyázni, mert a bútorlap eléggé eszi a forgácsoló szerszámokat. Szóval ha hosszú távon gondolkodsz, keményfémlapkás forstnert vegyél (az nem a legolcsóbb). Ha úgy gondolod, sok ilyen furatot nem csinálsz, kb bármilyen jó.
[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Graphics
Jómunkásember
válasz pacman_123 #50421 üzenetére
Nincs tervben ipari mennyiség, most két ajtót akarok csinálni egy kis polcra, hogy el lehessen zárni pár eszközt.
Másik kérdés, ezt az ajtó szélétől hány mm-re kell fúrnom, hogy jó legyen, mi a szerelési távolság
[ Szerkesztve ]
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Z0mbi
senior tag
válasz Graphics #50424 üzenetére
nekem erre van ket forstner bit em. Az egyik egy lidl szett 2500ft volt. 35 os is volt benne... nos az tok jo. De aztan vettem egyet 7000ft ert (nem tudom a markat) az 3-4 eve van hasznalva... es 40mm bukk is volt vele atfurva tobbszor. Az nagyon ott van. A lidl os ezt nem birta volna... (eleg)
De ha tenyleg csak 4 lyuk akkor vidd lapszabaszatba -
pali923
aktív tag
Akkor te mázlista vagy. Én is vettem annak idején egy lidlis készletet, de csak 1-2 lyukat fúrtam a 35-ös forstnerrel. Annyira ütött, hogy vettem egy jobbfajta Bosch fúrót.
A többi darabot ki sem vettem a csomagolásból, még kipróbálni sem (ha valaki kéri, odaadom szívesen). Azóta erősen bizalmatlan vagyok a zöldségboltos készletekkel szemben (bár olvastam, hogy van belőle jó).A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
pali923
aktív tag
válasz liszi70 #50426 üzenetére
Vettem az obiban egy ilyen sablont, ezzel tökéletesen lehet jelölni, és nem is drága. Ezen pl. 21,5mm-re van a lyuk. (Nem vitatkozom a 22mm-rel!)
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Gokardo
tag
Kipróbálom ezeket a lapokat, hátha jobb hatást érek el vele hosszabb vágásnál mint egy B10-es lappal, köszönöm a hasznos tippeket!
Z0mbi: Irwin lapot is lehet megnézem kíváncsi vagyok erre is
Vezetősín mellett is lehet ezekkel vágni, vagy inkább a szabadkézzel meghúzott vonalat érdemes követni?
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #50415 üzenetére
"a markolat ami két részből áll érzem ahogy az egyik a másikhoz képest kissé elmozdul - el akarna fordulni."
Ez rémálom, bazmeg.
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #50416 üzenetére
"Nem a legrövidebb állapota a mérvadó?"
Végül is elvileg igen. Gyakorlatilag pedig problémamentesen átvágja az anyagot. Egyelőre ezt üzenem:
A puding próbája az evés. Tedd bármelyik lapot 3-5 cm vastag fára, és kapcsold be a gépet.Én nem néztem alaposabban utána a számításaidnak, csak olyan érzésem van, hogy valamit elszámolhattál. Ha este eszembe jutsz, leellenőrzöm, mert nem hiszem el, hogy létezik a föld hátán olyan dekopír lap, aminek a tudása cca másfél centi anyagvastagságnál véget ér.
A laminált parketta vágásról úgy általában mindenkinek:
Ez egy minden tekintetben gép és lapgyilkos anyag. Ha legközelebb ilyet vágok, azt csakis valami occó, noname, egyszer használatos dekopírral fogom tenni. Bele lehet butulni, amíg az ember egy szobányi parketta méretre szabása után megtakarítja a gépet attól a finom lösztől, ami mindenhova bemegy, mint a sajtkukac. Hogy a szerszámél meddig tart? Semeddig. Amíg odaérsz a kukához vele.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Nem mindegy, milyen az a dekopír gép, nem mindegy, milyen az a fa, és nem mindegy, milyen az, aki tolja. Majd csak ezután jön, hogy nem mindegy, milyen az a dekopír lap.
Általában igaz, hogy egy bármilyen gépbe (körfűrész is, szalagfűrész is, dekopír is) való fűrészlap minél univerzálisabb, annál inkább barkácsolók kezébe álmodták meg. Kompromisszum kompromisszum hátán, és igazán semmit se tud. Illetve hát ezt az egyet: nem köll cserélgetni.
-
thyeby
őstag
válasz pacman_123 #50421 üzenetére
Jómagam életem első szekrényéhez vettem egy fa dobozos noname forstner készletet a 35-ös miatt - persze jó drágán. (Akkor még nem volt más - rendszerváltás.) Egyetlen szekrényt azaz kb 20-30 furatot nem tudott abszolválni, már a legelső lyukba belesült. A következő már élménynek számított a vidiáival 3.500 pénzért, ám az meg fúrt vagy 38-as lyukat. A mostani (Dimar, cca 10 E HUF) a világ végéig elfúr piszokgyorsan, piszokszépet, piszokkönnyen, piszokpontosan.
Ha 'csak' barkácsolnék, én egyetlen szekrényért is vagy ilyet vennék, vagy elvinném a lapszabászatba kifúratni 200 HUF/furat áron.Több fa van, mint asztalos!
-
-
őstag
válasz thyeby #50434 üzenetére
Nagyon nem kell belemélyülni mert ha a kitolt állapot is játszik akkor az átfogás annyival megnő. Én úgy gondoltam hogy a legrövidebb állapotot kell figyelembe venni, nem a leghosszabbat. Ebből a szempontból elszámoltam, de azt az állításomat továbbra is fenntartom hogy az a szakasz amit a görgő megvezet, legalább félig feleslegesen van fogazva. Ha nagyon érdekel lefotózom a lapot, tisztán látszik az a rész ami nem ért anyagba, és sose fog vágni. Ennyi erővel lehetett volna annyival hosszabb, ugyanannyi foggal is. De mind1 mert ha kell akkor hosszabb lapot veszek, csak akkor a webshop is eldönthetné hogy ez most 15 vagy 30mm anyagvastagságig jó
Az igaz hogy a laminált parketta valóban porzik mint az állat, de ez csak egy tesztvágás volt. Mint írtam igen ritka és nem csak a természetben hanem feldolgozásban is. Egyébként a linkben szereplő, egy kifejezetten erre való lappal mentem neki, tehát nem fához való lappal.
A markolattal kapcsolatos észlelésem mitől rémálom? Vagy mi nem érthető? Az a rész ahol a matricázás és fordulatszám-szabályzás van terheléskor egy kissé elmozdul, mert olyankor az anyag tolás függvényében meg akarná fogni a motort, és ez a rész pont ott szétvehető ahol fogom, tehát érzem hogy nagyon kicsit elmozdul. A kérdés arra irányult hogy ez normális vagy sem? Ha nem testmarkolatos a fűrészed, akkor a felső fogantyún aligha észlelsz ilyet.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #50416 üzenetére
No, az imént megmértem azokat a lapokat a gépben, amiket százszámra használok.
100 mm a teljes hossz. Ez teljesen 'felhúzott' állásban 30 mm-re áll ki. Ez a 100-as lap egy általános méret, legtöbb lap hossza a piacon ennyi. Jómagam ezzel szívfájdalom és méricskélés nélkül nekiestem már 36 mm vastag bükknek (nem kis mennyiségnek!). Annak ellenére, hogy 6 mm-el rövidebb ugye, kifogástalanul abszolválta az összes vágást. Nem ment tönkre (idő előtt) a lap se és a gép se. És eddig eszembe se jutott ez a fajta méricskélés fabuzi pályafutásom több, mint tíz éve alatt. Rátettem, elvágta. Ennyi. Szerintem a 86-os lappal is gondolkodás nélkül nekimehetsz 20 vastag anyagnak, habár inkább 100 hosszúakra ruházz be. Vannak esetek, amikor baj, ha túl hosszú egy lap, de nem taglalnám. Majd rájössz magad is.
Van 150-es lapom is néhány arra az esetre, ha extrém feladatba botolok. Nem fogom mérni a gerendát, hanem rátolom, meglátom.
Hogy vannak olyan fogak, amik sose kopnak el? Sose érdekelt. Nem drága egy lap, és egy olyan DeWaltba, mint a tied is (remélem, nem valami szerelési hibást fogtál ki), nagyon sokáig megy. A buszjegyet is megveszed, kifizeted a járat elejétől a végéig, és leszállsz rendszeresen öt kilométerrel hamarabb. Ilyenen is szoktad pörgetni magad? Vagy a buszbérlettel gyakorlatilag jogtisztán utazhatsz 24 úrából 24-et. Megteszed a hatékony kihasználás jegyében?Hogy mutassak valami számodra bizonyára újat (mert olyan illattya van írásodnak, hogy most kezdesz), Nézd a lap végén a pirossal bekarikázott érdekes fogkialakítást.
Ez arra jó, hogy egy teli fa tábla közepén akár bele tudd dönteni a gépet egy kijelölt vonal valamely pontjába, és így segédfurkálás nélkül, tiszta vágásod keletkezzen úgy, hogy nem is szélről kezded a vágást.
-
thyeby
őstag
válasz SchumiBácsi #50443 üzenetére
"A kérdés arra irányult hogy ez normális vagy sem?"
Nem normális. Agyrém egy ötvenezer forintos világmárkától.
Van 'testfogantyús' gépem. (Festool) Az nem csinál ilyet. De úgy általában nem szeretem az alsó fogású gépeket. (ezt sem) Nagyon nehézkes a ki-be kapcsolása egy kivétel nélkül mindnek, ráadásul nálam a csúszókapcsolókat sűrűen kellene cserélni a sok használattól eredő kopás miatt. ( a meglevőt épp nem, mert az valami mikrokapcsolós-érintős megoldás)
-
thyeby
őstag
válasz indianjoe23 #50442 üzenetére
Mezei duplungolt pozdorjára (faforgács lap) ragasztottam. És ahogy írod, mindkét felület beken (hártyavékonyan, de telibe), vár, míg megmattul (max 1 perc - addig épp bekened a következő csempét), és gumikalapáccsal, egy csempe méretű "vágódeszkával" odakótyonfityikél. Egy ütés elég neki.
Nyilván minél nagyobb a csempe, ez a művelet annál kevésbé gyerekjáték. Emlékeim szerint én 10x10 cm-es csempéket püföltem fel.
De bármit is próbálsz, előtte próba darabon próbaragasztás, meg próbakalimpálás. Másnapig vársz, és akkor szétszedéspróba izomból. (Öregebbeknek még szex előtt.)Több fa van, mint asztalos!
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz indianjoe23 #50442 üzenetére
Én impregnált gipszkartont raktam a fél colos táblásított fenyőre, (elég sűrűn alá lett támasztva keresztfákkal így nem hajol be) és arra ragasztottam rá a járólapot. A fugákat szilóval húztam ki de sajnos azok már elváltak a padlólaptól.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
őstag
válasz thyeby #50445 üzenetére
Köszi az infókat!
Egyértelmű hogy a 100-120mm szériát fogom később venni a lapokból, így az még se nem hosszú se nem rövid már.
Ezt az elmozdulást majd tüzetesebben megnézem még, a csavart ami erre hathat kicsit tudtam még húzni. Egyébként ezt most nem úgy kell elképzelni hogy mindjárt szétesik a gép, hanem pár tized mm lehet amit kézben fogva érezni. Szabad szemmel aligha látható.
Ismerve a mai trendeket sztem felesleges cserélni mert kb. mind hasonlóan viselkedhet. Tökéletesen kizárni ezt a fajta a hibát csak a DW331 típusváltozattal lehetséges (felső-markolatos), némi felár ellenében.
[ Szerkesztve ]
-
Z0mbi
senior tag
válasz generatoros #50447 üzenetére
Szenacel lap, 3 oldalu el, 3mm vastag lap, 115mm hossz, 80mm vastagsagig lehet vele vagni (en 65 ot vagtam vele zsenialisan ment es nem dolt semerre, persze nem is nyomtam mint suket a csengot)
Egesz pontosan ez a lap az
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest