Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz zonusz #32779 üzenetére

    Mérvadó a polc szélessége. A könyvvel rakott polc igen nagy terhet visel. Minél rövidebb, annál erősebb, bármiből készüljön. Ha a hátfalon is rögzíted a polc elemeket, jelentősen javul a tehertűrés behajlás nélkül. Érdemes függőleges osztás(ok)ban is gondolkodni - az összképet nem rontja, bár ez szubjektív ítélet volt részemről. A bükk léc is javít a helyzeten. Minék öblösebb, annál inkább.

    És mondok valamit a fa teherhordásáról - csak úgy miheztartás képp. A felsőmaróim asztalait táblásított 20-25 vastag bükkből készítettem. Van tölgyből is egy. Méretük: egy arasz széles, és 50-60 cm hosszúak. Középen lóg minden egy-egy felsőmarógép. (A könyvespolchoz képest léptékkel kisebb terhet viselnek tehát.) Egy kivétel nélkül minden asztallap hasas lett, pontosabban homorú. Nem jelent ez egy könyvespolc esetén semmit - nekem, hosszú anyagok marásánál viszont sokat. Majd fél mm szintkülönbség lett rajtuk az évek során. És a gépek átlagos súlya 2-3 kg.
    Szóval a fa (akácot még nem próbáltam) még ha kemény is, megérzi a súlyt, és meghajlik tőle. Az olajos - viaszos kezelés véleményem szerint jelentősen lassítja ezt a folyamatot. Azt gondolom, hogy a fa hol szárazabb, hol nedvesebb, és ez térfogatbeli mozgásokkal is jár. Gondolom, ezek a mozgások erősítik, elősegítik, és gyorsítják azt a jelenséget, hogy súly alatt meghajlik a fa. Ezt nem olvastam, nem tanultam sehol, csak így gondolom.

    Jó kis zongoragyakorlat lesz ez a domino-val!
    Van az a frankó távolságtartó kellék, amivel akár arasznyi távolságot is tudsz egyszerű ütköztetéssel tartani mindkét fúrt félben. (Fúrás sorrendre ügyelni kell: Ha jobbról indulsz az egyik elemen, a párján balról kell indulnod.) Ez gyors, és nagyon pontos. Igen ám, de néha épp ez a baj. Ugyanis ha egyetlen helyen nem ütköztetsz koppig, ami a munka hevében bizony előfordul, akkor a hibás furattól másolod tovább a beállított távolságot. Ha először csinálsz ilyet, akkor javaslom, hogy inkább mérd ki, rajzold be vékony vonalakkal a tipli közepét mindenhol úgy, hogy össze van illesztve közben a két fél, aztán majd kiradírozod, kicsiszolod. Így ha egyet rontasz, akkor azt nem másolod tovább. Nekem eddig vagy nyolc ilyen "hosszú" munkám volt. Úgy a felét sikerült is elbalf@szkodnom. Szóval akkurátusan, minden fúrásra külön figyelve kell tanulni - vagy meg inkább sufniba való darabon, nem rögtön drága rétegelt lemezeken.

    Nem elijeszteni akartalak, csak szólni, hogy figyelve csináld, ha ez az első ilyen feladatod.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák