Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz qbara #31931 üzenetére

    Huhh!

    Eseted számomra is kilóg a sorból. Azzal. hogy a gép csak hanyatt üt. Ez az én logikámnak arra utal, hogy elmozdulhatott a csapágy. Egy biztos. Görbe tengellyel bárhogy fordítjuk, ütni fog. Esetleg a csapágyon csapódott az ütés lényege, az meg ugye pontterhelésnek van kitéve.

    Első körben kimérném. Ha van kéznél indikátoróra (Előző írásomban nem jött a nyelvemre a becsületes neve.) megbízható állvánnyal, vagy egyéb jó rögzítéssel, azzal a századokat is ki tudod gyorsan mérni.

    Méred hanyatt, méred homlok, méred orrba-szájba. Meg kell találnod a kitérés okát és mértékét. Van, hogy a szorítópatron kajlul el. Következő lépésben, ha reményt látsz benne, csapágyat cserélsz. Ez már macerásabb, de legalább nem kifizethetetlenül drága. Elképzelhető, hogy csak nem minőségi csapággyal szerelték a kínaiak - valami kalóz példányként.
    A forgórészcserét hagyd utoljára, mint legköltségesebb operációt. Hátha hamarabb észhez tér.

    Nézd meg a marókés csapágyát is a mérőórával. Vélelmezem, hogy ott kapta az ütést. Hátha csak az a ludas.

    Összefoglalva, kicsit átgondolva a következők lehetnek okok:

    - Sérült a befogópatron. Sokat segíthet ennek kiderítésében, ha van másik patron legalább kölcsön.
    - Sérült a marófej csapágya, vagy annak fészke.
    - Görbült a marófej szára.
    - Sérült a tengely csapágyazása, vagy annak fészke valahol.
    - Sérült a tengely. (Elgörbült.)

    És legyen egy tanulság ez mindenki számára. Sok faipari szerszám tönkre tud menni hirtelen ütéstől. És nem ritka, hogy tönkre is megy. Általános, hogy nagyobb darab fával addig karistol a mester a forgó Freud fűrésztárcsája körül, míg az megfintul. A marógép dettó sérülékeny. Finom műszernek tekintem. Gérvágó gyakori halála az elégtelen befogás is, és az is, hogy nincs rögzítve az asztalhoz, és onnan pofára zuhan a betonra.

    Asztal alá dugjuk a marógépet, és kis fadarabot tolunk rá. Ha üt, így sokkal jobban megérzi a csülkünk, mert a kis súlynak kisebb a tehetetlensége. Rögzítjük a fát, kézből toljuk rá a gépet. Pláne ezt! Akkor annak a néhány tizednek ezt a hatkilós gépet kellene rángatnia percenként vagy húszezerszer oda-vissza. Annyi erő nincs az emberi izomba, ami ezt a hat kilót ennyiszer visszatolja "tökig". Egy kis darab lécet két ujjal is vissza tudunk tolni fenti sebességgel.
    Ez is lehet egy alternatívája, hogy miért hanyatt üt csak.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák