Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #10530 üzenetére

    "felpaprikázva nem sokat írtál erről"

    Ne gondold, hogy fel voltam paprikázva - csak úgy szimplán kikívánkozott belőlem.

    Arról még nem írhatok, hogyan vált be a makita szalagfűrész, mert éppcsak volt időm beüzemelni. Azt is kutyafuttában, hogy a vásárlástól számított 3 napon belül legyek esetleges csere vagy hiányosság miatt.
    Volt nekem szándékomban bővebben írni róla, mert bizonyára lesz, akit érdekel majd, de esténként annyira leamortizálódtam, hogy nem volt erőm egy sort sem írni. Meghoztam a bükkfát, és három tonna szélezetlen fát kellett kétszer is a fejem fölé emelni - remegett az inam már a fele után.

    Valamennyit írhatok máris róla.
    Félve ruháztam be rá. Az a video indított be, amit nemrégiben ide belinkeltem róla. Te is azt sugalltad, hogy jobb lesz talán a Felder Hammer-ja, bablovag is felhívta rá a figyelmem, takee27 pedig telefonon nagy határozottsággal a Hammert javasolta. Azt mondta, hogy 250-ért már megszerezhető, és a 3KW-ja garantál mindent. (Neki van egy metibó BAS 317, ami szinte mindenben egyezik a makitával. Mondta, hogy azért azt a 900 W-ot neki megfogja egy komolyabb vágás.)
    Komolyan vettelek Titeket, és nagyon átgondolva a dolgot, végül ijedősen kicsit, de mégis megrendeltem a makitát. Onnantól már nem volt visszaút. Meg is jött hamar.
    Töketlen életérzés volt, hogy ott áll a dobozában a műhelyben, és nincs időm installálni. Fontosabb volt, hogy a bükkömet eltakarítsam esetleges eső elől, a kutya ne hugyozza össze.
    Harmadik nap végül össze tudtam szerelni. (Nyögve, mert nem volt elég a kánikula, a 3 éves fiam a nyakamban lógott - féltem, nehogy ráejtsem, mert ez a gép több, mint nyócvan kiló.)
    Mikor összeállt, még mindig babrálnom kellett vele. Az asztal közepén a fűrészlap körüli műanyag betét minden új gépemről lekerül, és készítek odavalót. Aminek nem nagy a rése, hogy ott ne tudjon lepotyogni apró szeletelvény. Mikor az is kész lett, annyira türelmetlenül vártam, hogy áttolhassam rajta az első fát próbaképpen, hogy az összetekert fűrészlapot kesztyű nélkül nyitottam szét. Sok fűrészlapot nyitottam már szét, soha eszembe nem jutott kesztyű nélkül csinálni, most meg az nem jutott eszembe, hogy ezt kesztyűvel kéne. El is vágtam magam jól, amikor kirúgott.
    Beállítottam mindent rajta utolsó felvonásként. Lassan ment, biztos elvett fél órámat. Nehezebb állítási lehetőségei vannak, mint a metebónak, pláne a Hammernak. Viszont jobban inponál a szalagvezető rendszere. Stabilabbnak, tartósabbnak ígérkezik, ugyanis sehol semmi nem csúszik, a szalag oldalt is hátul is gurul a vezetőcsapágyakon. (a csapágyak gurulnak rajta, na) Valamit valamiért, ez a rendszer imbuszkulccsal állítható. Nehezen hozzáférhető helyen, nehezen látható helyen és türelmes babramunkával. Mégis jobban imponál nekem.
    A gép saját világítása gyárilag ferde. Mellé világít, állítani nem lehet. A fénye pedig gyenge. Ez kicsit bosszantott, de túltettem magam rajta. Majd szerelek rá odavaló világítást, mint a többi gépemre.
    Bekapcsoltam. Zajtalan, remegésmentes futású. Úgymarad a tesztként éléreállított pénzérme. Nem gurul sehova, nem borul fel. Annyira csendes, hogy fülelni kell, nem maradt-e bekapcsolva. És ráteszem a kezem az asztalára, nem érzem, hogy megy-e, vagy áll.

    Áttoltam az első fát. 30-as bükköt.
    Erekcióm kerekedett menten. Vaj finom, és bitang gyors. A percen elmúlt a kétségem, hogy jó vásárt csináltam-e vajon? Próbaképpen leszéleztem vele egy kezem ügyébe került kisebb fát. Szabadkézzel, ceruzavonal mentén. Szépen csinálta. Szeltem gyorsan egy 75mm-es darabot, hogy megnézzem, mennyire erőlködik attól, amire elsősorban vettem. A 75-öt úgy vágta át, ahogyan egy jó géptől elvárható.
    Mdk01 megjegyezte az általam linkelt film láttán, hogy látható, amint erőlködik a srác kétujjas könnyűséget imitálván. Amikor átszelte a 8 cm-t, ugrott a csülke (vészesen a bután magosban hagyott fűrészlapvezető mellett). Azt mondtam, hogy oké, igaza van, ha erőlködve is, de két ujjal kifejthető annyi erő, ami ekkora teljesítményhez már elég, akkor ez nekem jó lesz. Úgysem két ujjal fogok én ilyesmit operálni. Nos, Balázs, a 75mm-t nekem nagyon könnyedén vitte. Könnyedébben sokkal, mint ahogyan a filmen látszott.
    Már csak az a kérdés, hogy meddig lesz ez ilyen könnyed? Igazad lesz-e, amikor azzal a hasonlattal intettél óvatosságra, amikor a főnököd egy új csiszolópapírral megmutatta, milyen gyorsan kell csiszolnod?

    Üröm az örömben, hogy ezután a vágás után észrevettem, hogy a szalagfeszítő bakelit marokfogantyúja jól el van repedve. (Azóta el is tört.) Telefonáltam Vén Pistának, ő megnyugtatott, hogy meg lesz oldva. Isten le nem mossa rólam, hogy annál fogva cibáltam ezt a nehéz dögöt - pedig soha ilyet nem tettem egyetlen géppel sem.

    Mára erről legyen elég ennyi.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák