Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Brae #10484 üzenetére

    Egyáltalán nem idióták a kérdéseid. Azért vagyunk itt, hogy eszmét cseréljünk, mit hogy jobb, s hogy kérdezzünk ha elakadunk valamiben.

    Megoldható a flex-el a csiszolás, de kezdőnek nem javallom. A nagy fordulat miatt hirtelen és sokat harap a papír - tudni kell felvezetni is, vezetni is, és a sarkokat is érezni kell vele. Neked inkább egy makita szalagcsiszolót ajánlok a kölcsönzőből. A legkisebbet, mert az könnyű. Ha leszereled a korlátelemeket, és tudsz vízszintesen csiszolni, akkor jöhet egy nehezebb gép. Azonban ha megpróbálod magad a flex-el, akkor inkább gumitányért használj. Igaz, az harap csak igazán, de nem szakad a papír, nem tömődik el hamar, hanem akkora felületre simul fel, amennyire nyomod a gépet a fához. Olcsóbb lesz és gyorsabb. Olyan felületen kezdd a munkát, ami nem fog látszani, így mire azzal végzel, a kezedben lesz a mozdulat, amivel kíméletesen, mégis hatékonyan lehet haladni.

    Bizony a festett dolgok újracsiszolása még a legprofibb technológiával is babramunka. A felületkezelés ábécéje szerint olyan lesz a felület, amilyen a csiszolás volt.

    Melyik lazúrt? Melyik márkát? Olvastam már itt többször is csalódottságot a Sadolin-ról. Jómagam azt tapasztaltam vele, hogy ha rendesen van alapozva alatta (saját alapozó), nincs vele baj. Azonban nem ajánlom jó szívvel, mert elég drága. Ezért inkább így fogalmazok: Ne legyen elég olcsó. Cellkolornak, baumaxos, lidis ócsóságoknak híg a leve ám. Annak ajánlhatom, aki kifejezetten igényli, hogy 1-2 évente átfesthesse a takaros dolgait. Vastaglazúrt előnyösebbnek gondolom, mint a vékonyat.

    Van egy fontos dolog, amire nagyon felhívom a figyelmedet:
    Nem tudod, mivel volt a fád felületkezelve. Általában a kültéri favédők méreganyagokat tartalmaznak, hogy védjenek a rovarkártevőktől. (A Xiladekor pl tiltja, hogy a felületkezelt fát fűrészeld.) Amikor ezt csiszolod, akkor gyakorlatilag magadat mérgezed, nem is akármilyen módon. Szemcse formájában tüdőre szívod. Ahány nyílás van rajtad, azt mindet takard. Ha bagózol, cigizni menj messzire a portól.

    Méhviasz:
    Jól gondoltad. Megolvasztod, és ecsettel vékonyan felkened. (Bütüket főleg!) Polírozása nem kötelező. Anélkül is tökéletes favédő, de szép fényt lehet hamar varázsolni rá. Jól gondoltad, filckorong az ideális polírozószerszám. Fontos, hogy megázott, vizes fát nem viaszolunk, mert belezárjuk a vizet. Babra dolog lesz. A korlátelemeket nem kell viaszolni, úgy látom, az időjárás a lépcsőt támadta inkább.

    Mégvalamit:
    Lazúr alá szálára csiszoljuk a fát, ha kézzel, ha géppel. Ez azt jelenti, hogy a korong után bejezezőműveletként még átcsiszolod szálirányban. (Ronda a keresztbe csiszolt fa a lazúr alatt.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák