Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz attilav2 #8038 üzenetére

    Így van, ezeket teljesen jól foglaltad össze. Ha nem támogatja a BIOS, attól még használhatod, de bootkor, egy másik rendszer alól kell kinyitni hdparm-mal. Nyilván, így bootolni nem lehet róla, csak adattárnak használni.

    Másrészt meg valóban, nagyon kell figyelni, hogy jól jelszavazd le, és ne felejtsd el a jelszót, mert a hardveres titkosítás nem csak az adataidat, hanem az SSD-t is védi lopás esetére, és ha nem tudod a jelszót, akkor reszeltek az egész drive-nak, nem lehet kinullázni, hekkelni, a gyártó sem tudja neked leoldani a titkosítást. Pontosan, ahogy írod, mehet a kukába. De ez téged véd, mert ha valaki megfújja a gépet, SSD-t, akkor hiába is próbálja elpasszolni, téglásítva lesz az egész SSD, se újraformázni, se semmit csinálni nem lehet vele. Jó, nagyon kevés kivétel van, mikor valami BIOS-os jelszavazási gyengeség (pl. üresen hagyja az admin jelszót, és az csak user ATA passwordot állítja, vagy az admin jelszót a gép sorozatszáma alapján generálja ismert algoritmussal, de ez ritka, gyártók kerülik).

    A LUKS ezzel szemben törölhető, ha el is felejtetted a jelszót, csak az adatokat bukod róla, a drive bármikor leformázható. Meg a LUKS megbízhatóbb is, mivel opensource és auditált, így biztos lehetsz benne, hogy se NSA hátsó ajtó, se implementálási gyengeség nincs benne hagyva. Ha betartod a cryptsetupos ajánlásokat, akkor bombabiztos a LUKS, se az FBI, se a CIA ki nem nyitja a rohadt büdös életben, hacsak nem tudnak valahonnan szerválni egy qvantumszuperszámítógépet, ami bruteforce-szal belátható időn belül törni tudja.

Új hozzászólás Aktív témák