Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Ghoosty #2798 üzenetére

    Cipő max. 5k

    Ja, aztán mehetsz utána bőrgyógyászatra meg ortopédiára az elcseszett ergonómiás nem szellőző műbőr cipő miatt.

    Nézd, lehet így is hozzáállni, senki nem tiltja meg, sőt, fel is lehet nevelni viszonylag tisztességben gyereket így is, de ez egy döntés, ami igen is komoly áldozatokkal jár. Áldozattal jár a te oldaladon, és áldozattal jár a gyerek oldalán is.

    Amiről te írsz, ahogy kiszámolod az a normál állapot alsó határa. Ha minden összejön. Ha minden változatlan marad. Ha nem változik a családpolitika. Ha megnyeri a pályázatot. Ha szerencsétek van.

    Nem fogom tételesen cáfolgatni amiket írsz, mert felesleges, az álláspontodon szerintem nem fog változtatni. Nekem persze ettől nem is lesz rosszabb, nem fáj, elfogadom, de ne felejtsük el, hogy abból indultunk ki, hogy valakinek belecsúszott a keze a másik zsebébe, hogy bezzeg drága babakocsira jutott, de a második gyerek már derogál.

    Továbbra sem a rongyrázásról beszélek, hanem mára már alapvetőnek számító dolgokról. Elszaladt a világ már a '80-as '90-es évek mellett, nem ahhoz kell viszonyítani a körülményeidet, hanem ahhoz, ami most van. Most pedig sokkal több dologra van igény és lehetőség, amik nélkül a gyerek igen is versenyhátrányba kerül. Nem, nem versenylovat nevelünk, nem erről beszélek, hanem arról, amilyen lesz a megcélzott kasztban egy átlaglurkó, meg amilyen a te gyereked. Ahhoz, hogy sikeres legyen, még fölé is kell céloznod.

    És nehogy azt hidd, hogy olyan könnyű lesz az élet, mint nekünk volt. Persze, van most is az az árszint. Csak ezen az árszinten belül a minőség esett akkorát, ami már szinte undorító. Igaz ez az állami egészségügyre, az iskolaétkeztetésre, az állami oktatásra, az 5k-s cipőre, az átlagos havi nagybevásárláskor kosárban levő termékekre, mindenre. Forintban megvagy talán, nem az a gond. Fel tudod címkézni. De mögötte már rég nem az van, mint volt régen. Persze, jóazoccsó, kölök úgy is elkoptatja, csak 16 éves korára kezdenek előjönni a bajok, az allergiák, tartásbeli problémák, 35 éves korára meg lehet roncs lesz a sok szartól ami az alsó polcról jutott.

    Ott az oktatás. Állami angolórára jártál. Szuper. Tudsz angolul folyékonyan? Ott tanultál meg? Tegyük fel, hogy igen. Akkor még volt tanár és kordában lehetett tartani az osztályt. Ma már az átlag nem ez, a tanár szarik bele, képzettsége sincs meg hozzá gyakran, az osztály meg neveletlen, a renitensek megakadályoznak minden kísérletet a haladásra, megy a facsézás óra alatt, a lemaradók miatt meg nem lehet még a tantervet sem betartani. Megkaptad az állami oktatást, ennyi jutott, óraszám megvan, pénztártól való távozás után reklamációnak helyen nincs. Bravó. Lehet menni különórára, ha nem tetszik. Vagy lehet vinni a gyereket elit alapítványi iskolába. Ja, és mi van a második nyelvvel? Mit tanul a gyerek az angol mellett? Németet, spanyolt vagy oroszt?

    És ami a legfontosabb. Lehet így is, sőt elég valószínűleg így vagy még ígyebbül lesz, de ezt én nem fogom beprogramozni magamnak. És azt sem fogom megítélni, aki nem hajlandó ezt felvállalni.

    [ Szerkesztve ]

  • Csiga85

    csendes tag

    válasz Dany007 #2776 üzenetére

    Épp akartam írni, hogy Vladi erősen kompetens ezügyben és hátha tud segíteni. Privizzetek! :K

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • Ghoosty

    őstag

    válasz AMD Power #2799 üzenetére

    Mindenkinek megvannak a maga élményei gyerekkorából. Nekem az, hogy biciklivel mentünk ezer felé, meg rengeteget mentünk túrázni a környékbéli erdőkbe, hegyekbe, meg szalonnát sütöttünk a családdal. Másnak az a nagy élménye, hogy apukájával mennyit járt pecázni, harmadiknak megint más. Egy dolog legtöbbször megegyezik, mindig valamilyen közösségi élmény, legtöbbször szülőkkel.

    Mivel te jó körülmények között éltél, ezért neked olyan élményeid vannak, amik pénzbe kerültek, ezért azt szeretnéd megadni. Akinek nem tellett rá, annak olyan van, ami kevesebb pénzből is kijön. Persze, mi is álmodtunk róla, hogy mennyünk a tengerpartra, nem engedhettük meg magunknak. Sokan ezeket az álmokat akarják megadni a gyereknek, de szerintem nem kell és így utólag már nem hiányzik, hogy nem volt ilyenben részem.

    A másik érdekes dolog, hogy az alföldi ismerőseimnek a Balaton volt menő, nekünk meg az aki csónakázhatott a Tiszán.

    Értem én, hogy sokan meg akarnak adni mindent a gyereknek, de a gyereknek elsődlegesen nem anyagi dolgokra van szüksége. Persze a betegség, baleset az megint más téma. Ha valaki akar gyereket, akkor az készüljön fel, hogy lemondással jár, anyagilag és időben is sokat kell áldozni. Egyikőtöket sem ismerem eléggé ahhoz, hogy véleményt mondjak róla, de a környezetemben látom, hogy hiába a pénzre hivatkozik valaki legtöbbször nem az az igazi ok, hanem, hogy nem tud lemondani saját kényelméről.

  • AMD Power

    titán

    válasz Ghoosty #2803 üzenetére

    Biztos megfogtok kövezni de én valamilyen szinten azokat is megértem akik nem akarnak "mindenről" lemondani a gyerek miatt. Ez nem azt jelenti ,hogy nem fontos a gyerek és nem szereti a szülő. De a szülőnek is egy élete van itt ezen a földön és neki is lehetnek vágyai álmai. Amiről nem biztos ,hogy le kell mondania. Szerintem ha az embernek szerencséje van tud aranyközéputat találni a kettő között és olyan megoldást tud találni ami mind a gyereknek is jó és hasznos és magának is megadja amire vágyik, reális kereteken belül. Persze lemondások vannak, és nincs is ezzel semmi baj! De ésszel.

    [ Szerkesztve ]

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • Csiga85

    csendes tag

    Én nem pankrátorkodni akarok Srácok, DE! Nyilván láttok magatok előtt egy számotokra optimális életfeltételeket biztosító anyagi keretet, amely erősen befolyásolja nyilván mindenki gyermekvállalási érzékenységét. Nos!
    Nincs garancia semmire! Egy barátunk, házaspár, borzalmasan jó körülmények közt éltek...3 autó, nagy félig alternatív ház, telkek, vállalkozás, stb... Nos az egyik fél szülei meghaltak (egyszerre, autóbalesetben, gondolom nem véletlen, de ez csak az én véleményem) és potom 50 milliós adósságot hagytak rájuk + ÁFA (egyéb meglepetésköltségek)... sok sok év után végre összejött nekik most a gyerek és most annyira legatyásodtak, hogy szinte nyomortelepen vettek lakást és épp tellik ételre...
    Sosem tudhatja senki előre, hogy mi történik az életben, családtag beteg lesz és egy vagyont emészt fel a kezelése, stb.stb...de lehet rászakad az 5-ös lottó és akkor már azt mondja utólag, hogy miért nem vállaltam be még 3-at... :)

    Mi 3-at minimum szeretnénk, remélem meg is adatik nekünk, bár én szinte gombnyomásra csináltam ezt a lurkót is férjemmel... tartsuk meg jó szokásunkat... reméljük egészséges is lesz és az is marad... de mi sem tudjuk mi lesz később, bármi beüthet, akár jó akár rossz... lehet a végén lesz vagy 5 gyerekünk... :D
    Szóval én tényleg nem szűkíteném 100%ban anyagiakhoz ezt a témát...nyilván benne van...de nem ez a fő szempont... :)

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Ghoosty #2803 üzenetére

    Életemben egyszer voltam külföldön nyaralni gyerekként, ötödikben egy hét Bibione szeptemberben, busszal, nyaralás addig amíg volt beutalós munkahelyi üdülő a Balatonon ('90-es években már semmi), egy kabátot átlag 10 évig hordtam (sokat még most is hordok 15+ évesen) nyaralás otthon, max. egy fotótábor vagy vándortábor. Síelni sosem voltam, 2004-ig trabantunk volt, és 20 évesen használtam először mikrót. 22 éves koromban én vettem meg a család első automata mosógépét.

    Jelenleg kb. 72 ezer forintból élek meg havi szinten (evés, ivás, rezsi, telefon, minden) a többiből törlesztek vagy takarékoskodok. Nincs miről nem akarni lemondani.

    [ Szerkesztve ]

  • Dany007

    veterán

    válasz Vladi #2800 üzenetére

    Papíron tudják hová tenni. Persze. Pár éve már van rá külön hogy is mondjam, külön besorolás.
    De a valóság az más. A valóságban az intézmények 99%-a nem tud mit kezdeni, mert nincs hozzá megfelelő tudásuk, ismeretük.

    Most gondolj bele. A PECS a képcserés kommunikáció az egyetlen tudományosan is bizonyított és működő fejlesztés autizmusban (a szokásos szenzomotoros tornákon kívül). A bölcsiben azt mondták a gondozónők, hogy fölösleges ott használni, mert a gyerek így is megérteti magát.. :U
    Aztán hoztunk egy szakvéleményt a Vadaskertből, hogy a gyerek fejlődését visszaveti, hogy a bölcsiben nem hajlandók használni a PECS-et. Nem foglalkoztak vele... Szerintük megérteti magát...
    Ebből is látszik, hogy halovány lila fingjuk sincs arról mit és miért kéne tenni és hogy az mért lenne jó neki...
    Rájuk erőszakolni meg nem akarjuk mert ha rosszul csinálják akkor többet ártanak vele, mint használnak.

    Óvodákról sincs pozitív tapasztalat. Távoli ismerősék ugyanebben a cipőben járnak, csak 2 évvel előttünk. Az ő fiúk most ment oviba. Igen, olyan óvodába ahol autistákkal is foglalkoznak. Na igen, de csak papíron. Utána néztem szinte az összes óvoda alapító okiratában benne van, hogy autistákkal is foglalkoznak. És emiatt a jogszabály szerint kell is nekik. No igenám, de ez valahogy a gyakorlatban nem jött össze. Az ismerős kisfiút most elakarják tanácsolni az oviból. Pedig már hívtak hozzá segítőt meg szakembert is. Igenám, de olyan szakembert, aki eddig csak oktatta a dolgot gyakorlati tapasztalata nem volt. A bölcsitől(!) kért tanácsot, mert nem tudta kezelni a gyereket. Kapott egy plusz kisegítőt de így se mentek sokra... Ő csak pépeset eszik, de a óvoda erre pl nem hajlandó. Ugyanazt kapja, mint mások. És még millió ilyen kis apróság ami egy autistának rendkívül fontos, de az óvoda nem adja meg.
    Úgyhogy előre félünk hogyan is válasszunk óvodát. Mert egyszerűen ezek az intézmények erre nincsenek felkészítve.
    Vannak a fejlesztői csoportok, ahol downkórosok, szellemileg érintettek meg a mozgássérültek vannak egybezárva meg vannak a hétköznapi fejlődésűek. És kész. Nincs harmadik. A legtöbb autista pedig egyikbe se tartozik. Miért? Mert a hétköznapi csoportban nem kapnak állandó fejlesztést. Igen, jár nekünk is 3 év alatt heti 1 alkalom, egy 45 perces torna. 3 év felett heti kettő. Na ez nulla.
    A másik csoport ahol a downosok vannak, az pedig csak visszahúzná a fejlődésben a gyereket.
    Úgyhogy ez a jelenlegi helyzet nagy általánosságban.

    Ami minket illet. Több, mint 1 éve kezdtük el a mókát. Mint mondtam úgy, hogy kb mindenki csak visszahúzott, de mi a saját megérzésünkre hallgattunk és mentünk tovább.
    Kezdtük a Gekkó-val egy általános képességfelmérésen. Ahol a pici 75%-ot ért el 1,5 évesen egy 2 éves szintfelmérésen ha a beszédet kivesszük a körből, mivel ő nem beszélt semmit. Ami igazából akkoriban még nem is volt elvárás. Tehát beszéden kívül minden más téren 75%-ot nyújtott 2 éveseknek való szinten 1,5 évesen. Ott is megnyugtattak, hogy ők nem látnak semmi problémát.

    Továbbmentünk. Gyerekorvos + védőnő. Legyintettek. Megnézték a picit kb 2 percen át. Azt mondták jó, rájuk néz + mosolyog. Nem kell aggódni. :U Legyintettek, nem vettek komolyan.

    Utána felkerestünk egy maszek gyermekneurológust. Ő is legyintett. Nem látta autisztikusnak. De ő már legalább ajánlott korai fejlesztést, mert mondta, hogy az kell, de nem autisztikus.

    Ekkor mi már elkezdtünk járni a Gekkoba privátban szenzomotoros tornára. Csináltuk hetente egyszer, rendszeresen. Az ottani gyógypedagógus sem tudott mit mondani akkor még.

    Ezután elmentünk a nevelési tanácsadóba, ott is megnézték, ott se tudtak mit mondani... ők ugyan adtak volna ingyenesen fejlesztést, de megmondta a nő, hogy az se lesz több, mint amit a Gekkóban is adnak, kb pont ugyanaz.

    Ezután elmentünk a Heim Pálba hallásvizsgálatra, mert azt mondták mindenhol, hogy ez az első. Amíg ennek nincs negatív eredménye, addig nem fognak komolyan venni máshol sem. Okés, eredmény negatív. A gyerek jól hall. Ott is legyintettek az autizmus gyanúnkra.

    Megjegyzem a gyerek még itt is csak 18-20 hónapos volt.
    Ekkor már viszont a Gekkós gyógypedagógus is kezdte észrevenni azt amit mi! De pár hónap alatt elég gyors fejlődést vett észre rajta. De akkor ő már kimondta az autizmusgyanút elsőként.

    Ekkor hívtuk fel a Vadaskertet. Ami egyike az országban található 5 kifejezetten autizmus diagnosztikai központnak, ahol kiskorban kis képesek nagybizonyossággal diagnosztizálni az autizmust.
    Felhívtuk őket, hogy szeretnénk menni diagnosztizálásra. De azt mondták, hogy 3 éves kor alatt nem tudnak fogadni minket. Viszont ajánlottak egy ottani gyerek pszichológust.
    Elmentünk hát és ő sem látott semmit. Viszont ekkor ő ajánlott be minket a szomszéd szobában lévő szakemberhez, aki az ottani autizmus csoport vezetője.

    Na ő volt az az első, aki egyből kiszúrta a tüneteket azonnal küldött minket korai fejlesztésre a BHRG-be Pesten, valamint, hogy kezdjük el gyorsan PECS-et tanulni ott náluk.

    Ez volt tavaly nyár végén. Azóta járunk PECS-re a Vadaskertbe és TSMT tornára a BHRG-be, amit rendszeresen csinálunk otthon is (már amikor épp nem beteg a gyerek).

    Itt tartunk most. A pici rengeteget fejlődött. Nagyon gyorsan tanul és nagyon gyorsan megy neki a PECS. PECS-ben már hónapokkal ezelőtt előrébb tartottunk, mint a korábban említett másik gyerek, aki évekkel van előttünk...
    Most fogunk bejelentkezni logopédushoz itt Veszprémben még pluszban az előzőek mellett. Ami szerintem hátrányt jelentett az a bölcsi. Persze kell az is, nagyon fontos, de amíg otthon az asszony rendszeresen foglalkozott vele napi 24 órában addig sokat és dinamikusan fejlődött. Jöttek a szókezdemények megjelent 1-1 szó is stb... Bölcsi óta viszont stagnálunk. Vagy legalábbis lelassult a fejlődése.
    Képekkel kommunikál. Igen-nemre válaszol. Megérti az összetetted kéréseket, feladatokat is de csak ha érdekli(!!!) ez nagyon fontos. Mindent megért, mindent megcsinál, de csak ha érdekli. Mondogat ki szavakat néha néha 1-1x... figyel ha érdekli és gyorsan tanul ha érdekli. :) Makacs mint az állat, de érzelmeit kimutatja. Képes haragudni, örülni, besértődni(!), szomorkodni, megbánni dolgokat. Mutogat, utánoz. Stb....

    Szóval ha mindezeknél a fejlesztéseknél, amiket leírtam emellet még lehet valami pluszt akkor szívesen fogadom. :R

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz Dany007 #2807 üzenetére

    Azért kérdeztem, hogy merre laktok, mert ha jól emlékszem, munkatársnőmnek is szellemileg érintett gyereke van (azt hiszem valami durva figyelemzavar, valami a hozzátokéhoz hasonló "köztes" állapot) és ők találtak egy nagyon jó alapítványi óvodát Budán, ami ha jól emlékszem, speciálisan ilyen köztes gyerekekkel foglalkozik. Lehet pályázni, támogatást kérni, tehát megfizethető, bár nyilván nem ingyenes, gondoltam rákérdezek a részletekre, ha van értelme.

  • Ghoosty

    őstag

    válasz DeFranco #2801 üzenetére

    Múlt héten vettem a kislányomnak Maus suplimált cipőt újonnan 5k-ért. Nem hiszem, hogy szar lenne, csak rá kell áldozni az időt, figyelni, mikor árazzák le, esetleg összebeszélni mással és kihasználni a 1 fizet 2-kap akciókat. Saját magamnak sokszor találok 2-3k-ért megfelelő cipőt és még sose volt problémám. Tavaly ősszel bőr cipő, 3,5k volt, kifutó széria.

    "Amiről te írsz, ahogy kiszámolod az a normál állapot alsó határa."

    Te írtad, hogy más az ellátó rendszer, olyan szövegkörnyezetben, hogy most még rosszabb. Arra írtam, hogy a mostani rendszerben ingyen van a gyerek felnevelése. Ha ehhez nem tudsz saját keresetből hozzátenni, akkor tényleg ne vállalj gyereket. A pályázatok ösztöndíjak, meg még ezen felül vannak.

    "Továbbra sem a rongyrázásról beszélek, hanem mára már alapvetőnek számító dolgokról."

    Amit egy enyhén átlag alatti gyerek nem kap meg, az nem alapvető.

    "ne felejtsük el, hogy abból indultunk ki, hogy valakinek belecsúszott a keze a másik zsebébe, hogy bezzeg drága babakocsira jutott, de a második gyerek már derogál."

    Ha valaki kirakja a közösbe, akkor ne lepődjön meg, ha valaki belenéz. Ameddig nem írta, hogy anyagiak miatt nem vállal gyereket, addig nem szóltam egy szót sem, hogy minek vesz drága babakocsit. Még akkor is elfogadnám, ha több gyereket akar és kihasználná sok évig. Tartom magam ahhoz, hogy tízezreket lehet spórolni azon, ha a kényelmi funkciókból kicsit feladok, vagy használtat veszek.

    "Ott az oktatás. Állami angolórára jártál. Szuper. Tudsz angolul folyékonyan? Ott tanultál meg?"

    Igen, állami angolra jártam és folyékonyan beszélek angolul. Az alapokat ott tanultam meg a többit meg önszorgalomból egyedül otthon rengeteg szótárazással és seggeléssel. Számítógépes angol tanuló programokkal. A kiejtést meg pár kifejezést filmekből, meg az életből. Második nyelvet is a suliban kezdtem, majd kihasználtam a céges nyelvtanfolyamot, de mára már rengeteget felejtettem nem használom. Nem látom előnyét, hogy 2 idegennyelvet beszélek lassan már nem is. Az én időmben sem volt sokkal jobb a helyzet, az angol tanárom nem tudott igazán angolul, szerintem ő is akkor tanulta, mert visszaemlékezve nagyon durva fordítási hibák voltak. A francia tanárom meg hajlamos volt az órán blikk témákat kibeszélni. Én ilyenkor kihasználtam az időt és tanultam a szavakat. Ha nem jött össze a suliban akkor jelenleg is vannak angol tanfolyamok jelképes összegért EU-s támogatással. Ilyenkor természetesen már van némi hátrány, de szorgalommal behozható.

    Te olyan dolgokról beszélsz, hogy minden sokkal szarabb és még szarabb lesz a jövőben. Egyrészt, nem látom, hogy minden annyival szarabb lenne. Másrészt amiket írtam, abban is belefér, hogy kicsit rosszabb lesz.

    (#2804) AMD Power
    (#2806) DeFranco

    Értem én, hogy valakinek nincs miről lemondani, vagy nem akar mindenről lemondani, de mint korábban is írtam azt verte ki a biztosítékot, hogy a kolléga a véleményem szerint luxus színvonalú eszközt vásárol újonnan és ott igenis le lehet mondani valamiről. Ha tényleg nagyon pont olyan kell akkor az újról.

    [ Szerkesztve ]

  • DopeBob

    addikt

    válasz Ghoosty #2809 üzenetére

    Nagyon jól írtad, nem ismersz. Kiragadsz egy részletet, 180k volt a babakocsi, és már meg is vagyok bélyegezve. Leírtam, hogy vettük olvasd el még egyszer. Nem Budapestiek vagyunk, ilyen drága használt cuccot nem vennék úgy, hogy nem látom előtte, ha egyszer elmegyek és nem azt kapom, amire számítók az már -10k. Látattalanban pedig nem fogok kiadni 100-120k-t egy használt babakocsira. Egy normálisan használható babakocsi már luxus lenne? Kiverte a biztosítékot? Ne haragudj de miért? Leírtam, hogy egyszerűen ennél olcsóbban nem volt olyan babakocsi, ami nekünk megfelelne...

    Befejezem mert nagyon nem értjük egymást. Az én felfogásom az, hogy egyszerűen van, amin nem éri meg spórolni, és kb. 20 féle babakocsi megnézése után úgy döntöttünk, hogy ezen sem fogunk. Ha el tudnál szakadni a babakocsi témától... összességében nem költöttünk sokat. Más megveszi a 50k-s pelenkázót meg a hiperszuper kiságyat... szerintem meg ez a luxus. Legolcsóbb rácsos ágy+egy normális matrac...

    MZ/X

  • Csiga85

    csendes tag

    válasz Dany007 #2807 üzenetére

    Én voltam ilyen tréningen, ahol az autizmus is témakör volt...hát hogyismondjam, a férjemék tudnak velük foglalkozni bizonyos keretek között, mert hát a TÖRVÉNY az TÖRVÉNY és pont leszarja a fogyatékossággal élőkkel történő foglalkozások nagyobb volumenű megszervezését. És ők is csak 3 éves kortól...18 éves korig...
    No de a lényeg, hogy én is azt tapasztaltam, a csoportban is volt autista, aki táblán keresztül kommunikált velünk, volt segítője (édesanyja) aki próbálta tolmácsolni nekünk azt a sok sok mondandót...de ő sem hazai, belföldi keretek között jutottak el erre a szintre... :(
    Itthon ez az ellátás, akárki akármit mond, semmilyen életkorban és semmilyen intézményi keretek között sincs megoldva és kőkemény anyagi és fizikális erővel lehet csak eredményeket elérni, többnyire külföldi segítséggel...

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • twine

    addikt

    válasz pelenka35 #2812 üzenetére

    :K
    igen-igen...

    Mindenki a "vendégem" egy virtuális sörre :DDD
    (ilyen olcsón sem úsztam meg még "kört" ) ;] :D

    Mindenki annyi gyermeket nevel, amennyit "akar", és tud,,,felesleges erről szvsz, még beszélgetni is,,,
    MI is egy gyermekben gondolkodtunk, és ha maga a jó isten vetítené a délutáni naplementébe, hogy vállaljunk még egyet, akkor sem tennénk... :U
    A "miért" pedig, minden családnak a maga dolga... ;) :R

    [ Szerkesztve ]

  • Csiga85

    csendes tag

    válasz Csiga85 #2813 üzenetére

    Minden megyeszékhelyre kellene egy átlagembereknek is elérhető nem fizetős, de ugyanakkor spéci személyzettel ellátott intézményt létrehozni és megfelelő szinten történű üzemeltetést. :R

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • Dany007

    veterán

    válasz Csiga85 #2813 üzenetére

    Igen, ezt érzem én is.
    De még ez se lenne gond, ha legalább hajlandóság lenne arra, hogy elfogadjanak valami újat.

    A képcserés kommunikációval nem is lenne gond. A mi picink már mondatokat rak össze. És úgy megy, hogy vannak a kis képek, rajta az ábra ugye miről is szól és alatta a szöveg hogy mi is az! Ő pedig kirakja a mondatot és átadja annak akitől kéri. Ez direkt így van kitalálva. A hülye is megérti. :)
    Pl.: kérek -> inni -> gyümölcslét. Ez három kártya. Felrakja egy mondatcsíkra és átadja. Utána sorrendben szépen elmutogatja. És elvileg itt kellene neki mondani is. Majd ez is eljön egyszer...

    Szóval ez pofon egyszerű, hatásos és egyértelmű. Leó már közel 60 ilyen képpel kommunikál. És ebből tudtuk meg azt is, hogy ismeri a színeket. Legalább az alapvetőeket biztosan. Erről eddig fogalmunk se volt. :)

    Egyébként külföldön is ez az irányelv. A pecs és a szenzotréningek az elsők. És mivel magyarul már elég jól ért, nem szívesen váltanánk angolra... Pedig egyszer még a külföld is szóba jött. De mivel a PECS nem csak kommunikáció, hanem beszédindító technika is, így mostmár muszáj megmaradni a magyar nyelvnél.

    Ami szerintem a legjobban hátráltat minket az az idő. Ugye mindketten dolgozunk reggeltől délutánig. Aztán megyünk a gyerekért majd haza. Kb délután 5-re érünk haza. Akkor ebédelünk mi is, mert munka közben nincs rá idő. Plusz megpróbáljuk meggyőzni a gyereket, hogy ne csak fényt egyen. :) Ez azért időigényes.
    Aztán jön a kötelező torna. Ami olyan 30-40 perc. Aztán jöhet a főzés másnapra vagy gyerekezés. Aztán este 7-8 körül fürdetés majd altatás. Ami általában olyan 1-1,5 óra jobb esetben.
    Tehát délután 5 és este 8 óra között van időnk hétköznap a gyerekkel foglalkozni. De ugye abban benne van a torna, az ebéd / vacsora, meg a főzés.
    Ezért lenne nagyon jó ha legalább a bölcsiben / oviban tudnának vele kicsit jobban foglalkozni. De mivel nem fejlesztői csoportba jár - azt mondták ő nem való abba a csoportba - hanem a hétköznapi gyerekek közé, így sokat talán nem is pampoghatunk nekik... a bölcsi igazából még csak egy gyerekmegőrző. Nem lehetnek nagy elvárásaink. Csak mondom, az lenne igazán jó nekünk.

    Szerk.:

    Külföldön egyébként annyiból más, hogy ott - legalábbis USA-ban biztosan - az állam fizeti az ilyen és hasonló jellegű fejlesztések jórészét. Ugye van a TSMT, Irys terápia, akkor van a PECS, a son rise program, ABA meg még egy rakás másik.
    No, az USA-ban rájöttek, hogy hosszútávon az egész országnak jobb, ha az ilyen gyerekeket, akik közt ugye elég sok zseni is van, felfejlesztik amennyire csak lehet és így a végén hasznos - adófizető - tagjai lehetnek a társadalomnak. Ez sokkal jobb az államnak meg mindenkinek is, minthogy egy egész életen át fizessék a segélyeket meg támogatásokat az ellátásra.

    Amúgy az elmúlt 1 évben végigzongoráztunk minden ésszerű lehetőséget. Rongyosra olvastuk a netet. :) Plusz voltunk a Vadaskertben egy bő 25 órás szülőtréningen. Ahol elmagyarázták az "egész" autizmust, mélyvíz szinten is. Hát legalábbis a legfontosabbakat.

    [ Szerkesztve ]

  • Ghoosty

    őstag

    válasz DopeBob #2811 üzenetére

    Elfogadtam az érveidet, nem is foglalkoztam vele, nem is írtam neked, de még a nevedet sem említettem meg a hozzászólásaimban.
    Többet nem akartam vele foglalkozni, de ha ennyi kérdést felteszel, azért igyekszem válaszolni, de PM-ben, hogy ne borzoljam mások kedélyeit. Bár alapvetően szerintem kulturált mederben folyat a vita.

  • DopeBob

    addikt

    válasz Ghoosty #2817 üzenetére

    Senki nem is sejtette, hogy kiről lehet szó :N

    Engem abszolút nem zavar itt, de egyszerűen már nincs mit mondanom a témáról.

    MZ/X

  • #76385920

    törölt tag

    Tök felesleges vitázni, hogy kinek milye van és azt mennyiért vette meg. Anno mikor megvettük a Quinny-t a "fasza" Chipolino helyett mindenki mondta, hogy hű meg ha, meg minek, meg jódrága. Én meg magasról leszartam, az általunk támasztott követelményeknek ez felelt meg. A Chipolino-ról is azt hittük, hogy jó, de sajnos nem vált be. :(((
    (Nem vagyok használt műszakicikk párti, így ez az opció kiesett)

    Mindenki más preferenciák alapján választ mérlegelve az anyagi lehetőségeit. :)
    Kinek mi a fontos...

    Ha XY -nak a 150 000-200 000.-Ft-os cucc kell, mert az a megfelelő és meg tudja venni ám tegye.

    Vannak dolgok amiből mi nem engedünk. (Pl. cipő) De pl. az asszony olyan frankó ruhákat tud turizni bagóért, hogy csak na! :)

  • mpierre

    veterán

    válasz Dany007 #2793 üzenetére

    Bocs. Nem kerestem vissza mennyi idős is... :B Kb 5-6 éves kortól kezdik el a mentálhigiénés foglalkozásokat, addig sajnos magatokra vagytok utalva.

    #### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

  • AMD Power

    titán

    Nálatok mikor kezdte a gyerek a bandzsítást?

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • Dany007

    veterán

    válasz mpierre #2820 üzenetére

    Üdv.

    Igen még csak 2,5 éves...

    @DeFranco:

    Veszprém. A költözés opcionális, de csak ha nagyon megéri. Hát nem tudom. A támogatásokkal az a gond, hogy amíg nincs meg a diagnózis addig nem jár semmi. Az ég világon semmi. Sajátos nevelési igényen van. De ez kb a semmivel egyenlő egyelőre.

    Viszont egyre több helyről hallom, hogy ne siettessük azt a diagnózist mert nem lesz az olyan jó. Mármint akkor már kizáródik egy csomó helyről a gyerek és akkor már tényleg úgy is fognak vele bánni...
    Szóval nem tudom. Most egyelőre marad a bölcsiben még egy évet. Addig kell kitalálnunk valamit. Meg persze meglátjuk addig hova jutunk.

  • #76385920

    törölt tag

    válasz Dany007 #2822 üzenetére

    Szerintem 2,5 fél évesen ezt nemlehet egyértelműen diagnosztizálni. 4-5 évesen már biztosabban. (Gondolom, de hátha van itt valami szakértő aki meg tudja mondani)

  • föccer

    nagyúr

    válasz #76385920 #2823 üzenetére

    Viszont akkor már eléggé késő. Ha a speciális nevelést időben elkezdik, akkor elég jól fel lehet zárkóztatni a többi gyermekhez képest és nagy korára teljes életet is élhet.

    üdv, föccer

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

  • Dany007

    veterán

    válasz #76385920 #2823 üzenetére

    De elvileg lehet. A vadaskertben már 2 éves kortól adnak ki hivatalos diagnózist. Én is megkérdeztem, mert azt hittem 3 éves kor előtt nem lehet.
    De mondta a nő, hogy simán lehet csak ahhoz olyan egyértelmű és erős tünetek kellenek.

    Szóval nálunk azért nincs még, mert nem elég egyértelmű. De viszont az autizmusnál is használt terápiák, módszerek eléggé hatásosak. És persze elég sok tünet stimmel, de elvileg nem annyira szörnyű mint lehetne, hogy egyértelmű legyen és kimondják a diagnózist.

    Bizony, ahogy Föccer is mondja sajnos sokan csak 3 éves vagy még később kezdik el ezt a tortúrát amit mi 1,5 évesen. Mondjuk mi elég makacsok vagyunk mindketten. :)
    De könnyedén eltudom képzelni, hogy egy családot akár a nagyszülők "legyintése" vagy akár bárki más "legyintése" a dologra megnyugtatja és annyiban hagyja a dolgot (ugye nálunk legyintettek a nagyszülők, a gyerekorvos, a védőnő, a neurológus, a képességfelmérő csaj, Heim Pálban sokat látott fül orr gégészeten). Sok olyan történetet ismerek, amikor az óvodában a pici 4-5 éves korában szóltak a szülőnek hogy valami nem stimmel és tessék utána járni. Ami rohadt kellemetlen főleg ha a szülő ilyenkor még ki is kéri magának a dolgot. Meg gondolom az óvónők se szívesen mondanak ilyet...
    Na de gondoljunk bele milyen az ha valaki 4-5 éves kora kora körül kezdi el ezt a "túrát" amit mi is.
    Márpedig az idő nagyon fontos. Minél fiatalabb egy gyerek annál hatékonyabban lehet fejleszteni... És ez a hatékonyság iskolás kor után drasztikusan csökken.

    [ Szerkesztve ]

  • mpierre

    veterán

    válasz föccer #2824 üzenetére

    Vitatom.
    Ebben az időszakban nagy eséllyel tudnak akár félre diagnosztizálni. 5-6 éves kor alatt. Tapasztalatot szereztem ebben sajnos.
    A végleges diagnózist is 6 éves kor körül tudják csak kimondani, felállítani, addig csak annyit mondanak, hogy meglehet, hogy... Ezt pedig bizonyos esetekben a hajadra kenheted.

    Konkrétabban. A bölcsiben az ottani cicológushoz azért küldtek minket, mert a gyereknek agresszív megnyilvánulásai vannak. Gyorsan kijön a sodrából és üvölt, vagy csapkod. Ez megrémít másokat. Az akkori konklúzió az volt, hogy vezessük le a gyerek energiáit! Menjen sportolni is, mert a koordinációja, elmarad a korosztályétól, míg szókincsben jelentősen többet tud. Ráadásul már alapvető matematikai műveleteket is abszolvál. Ja, egyébként a gyerek nem agresszív, hanem egy tündér, csak attól borul ki, hogy a többiek a csoportban nem értik, hogy miről beszél, stb. Kössük le a prücsköt. Azért beírattuk aikidóra is.

    Aztán jött az ovi. Hasonló panaszokkal, ismét ciciológus, aki a korábbiakhoz annyit fűzött hozzá, hogy még jó lenne elvinni a Faludi utcába (Heim Pál műintizménye), ott biztosan többet tudnak mondani. Ő is azt mondta, hogy nem agresszív. Ez egy ilyen gyerek, mert nem tudja magát megértetni másokkal... Erre az egészre még a kedves óvónők is ráraktak, mert a gyereket beküldték a bünti galériára. Félnek tőle a társai. Így, ha ott ül fent, nem kell vele foglalkozni.

    Első alkalommal a Faludiban annyit mondtak, hogy ja, tényleg rossz a mozgáskoordinációja a korához képest. De jöjjünk még párszor. Ez konkrétan fél évente 6-8 alkalmat jelentett 6 éves kora előtt hívott be minket a doki - aki amúgy egy igazi tünemény - hogy bezony a gyereknek nincs rettenet nagy baja, mindössze Asperger szindrómás. Na ezzel tessenek együtt élni.

    Röviden egy agresszív, közveszélyesnek nyilvánított gyerekből valahogy egy Asperger szindrómás gyerek lett. Komoly különbség. Nagyon sarkítva, az első lehet az elkövető, míg a második az áldozat.

    #### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

  • BioNiCMaN

    addikt

    válasz DopeBob #2766 üzenetére

    Altatás témához ajánlom ezt a könyvet:

    Dr. Eduard Estivill - Sylvia De Béjar - Aludj jól gyermekem!

    Esküszöm csodákra képes.

    Mi is szenvedtünk az altatással, aztán belevágtunk ebbe a módszerbe (2013.12.19.), már első nap átaludta az éjszakát, voltak kisebb hullámvölgyek, de követtük a könyvben leírtakat, most ott tartunk, hogy konkrétan betesszük a kiságyába, integetve kiküld minket, elköszönünk tőle, még halljuk a a babafigyelőn, hogy gajdol a két haverjával (Jancsikával és Nyuszómuszóval) és alszik reggelig (általában 21.30-tól 07.30-ig).

    [ Szerkesztve ]

    Egyetértenék veled, de akkor mind a ketten tévednénk.

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz mpierre #2826 üzenetére

    Asperger ez volt az... Dany007, említettem a kolléganőmet, neki is asperger szindrómás a gyereke.

    [ Szerkesztve ]

  • Dany007

    veterán

    válasz mpierre #2826 üzenetére

    Vannak azért olyan esetek, ahol ez egyértelmű pici korban is. Persze az már eléggé súlyos lehet.
    De ez a spektrum ugye igen széles. Ezért ha nem a legsúlyosabba tartozik a pici akkor tényleg nehéz megállapítani.

    Leginkább azért, mert a főbb tüneteket sok minden más is okozhatja. Nem véletlen, hogy első a hallásvizsgálat. Mert ha nem hall rendesen akkor romlik a beszéd és ezzel együtt a kommunikáció kialakulása és minősége. Ami erős stresszt halmoz fel a gyerekben. És ez már egyenes út a viselkedés zavarhoz, agresszióhoz.
    Lásd a Te fiad nem tudta megértetni magát a többiekkel, ami agressziót szült.

    Na most az enyém pár hónapja még senkivel se tudott megértetni semmit. Naná hogy előjönnek a viselkedés problémák. De a Vadaskertben nekünk azt mondták, hogy ez azért részben jó. Mert ő így próbál kommunikálni, így próbál valamit a világ tudtára adni. Azt mondták, hogyha ez úgy múlik el, hogy közben nem oldódott meg a kommunikációs probléma, akkor az mégrosszabb mert akkor úgymond "feladja" a pici a próbálkozást és komoly magábazuhanás, depresszió lehet a vége. Ahonnan még szerintük se könnyű kihozni a gyereket.

    Na, de a lényeg, hogy ezeket a tüneteket sokminden okozhatja. Hallásprobléma, születéskori problémák, oxigénhiány, fülproblémák stb... meg persze autizmus is. Szóval igen, ilyen szempontból nehéz diagnosztizálni.
    De ha már megvan akkor talán a kezelés és az elfogadás is könnyebb. Mi sok kis apró trükköt, ötletet kaptunk a Vadaskertből ami bevált pedig eszünkbe nem jutott volna.

    @DeFranco:

    Az Asperger se könnyű mutatvány, de kb a kezemet levágnám érte ha tényleg "csak" ennyi lenne. Jelenleg azt se tudom elképzelni, hogy valaha rám fog nézni és mondani, hogy szia apa, vagy szeretlek apa, anya... egyelőre még szürreálisnak tűnik. De azért nem adjuk fel. : )

    [ Szerkesztve ]

  • mpierre

    veterán

    válasz Dany007 #2829 üzenetére

    Valóban igen széles ez a spektrum. Itt a kitartás az, ami kell. Rengeteg.

    #### Scythe Kama Bay AMP 2000 Rev.B + Overnight Sensation hangdobozok + Kanto S6 #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html ####

  • this is life

    Ármester

    válasz pelenka35 #2782 üzenetére

    Mi nem vagyunk batrak, pedig jo lenne.... van tesom es sokat jelent , mint utolso ver szerinti rokon , testver a szo igazi ertelmeben. Szuleink mar nincsenek apu 22 eve , anyu 12 eve elment :( , es jo hogy van egy tesom.

    Dany

    Elkezdtem olvasni a torteneteteket, viszontagsagod gyermekeddel , hat sokkolt , nem az autizmus hanem a magyar egeszsegugy, szocialis ellato rendszer benazasa miatt mennyit szivtok es sajnos mennyi akadaly lesz meg elottetek .Csak azt tudom kivanni hogy legyen erotok a gyerekhez , egymashoz, es probaljatok sikerkent megelni az apro lepeseket is a fejlodeseben :) . Lassan 3 even mar tul vagytok , 1 eve tanitjatok , es elviselitek a magyar ellato rendszer benasagat ... elismeresem . A teljes irasod meg nem volt lelkem vegig olvasni , mar a vedono, Heim Pal korhaz es tarsainal kiakadtam ...szomoru hogy az ellato rendszer ennyire bena ...

    Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?

  • this is life

    Ármester

    válasz robogos10 #2786 üzenetére

    Gratulalok !! Udvozlet a klubban :) ,ha van modod most aludj par ejszakat aztan ugy is kevesebb lehetoseged lesz ra... :DDD

    Amdpower

    Hkgy all manocskatok az alvassal , csendben szol meg mindig a kajaert ?

    Vladi
    Mi legyen a gyerek cucokkal ? Mit mondott a fonok asszonyod :)) ?

    Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?

  • AMD Power

    titán

    válasz this is life #2832 üzenetére

    Jól igen és még mindig csendben szól a kajáért. ;)

    De sajnos ma éjszaka a páromat bevitték a Margitba. Vesekővel.... így úgy néz ki,hogy egy pár napig én leszek itthon a picivel egyedül. :((( :Y

    [ Szerkesztve ]

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • Melack

    veterán

    válasz AMD Power #2833 üzenetére

    Nagylevegő, minden rendben lesz. Nem lesz sem burleszk, sem brit humor, míg te vigyázol a kicsire. Párom szerint ha nekem kell majd öltöztetni a kicsit, akkor apakompatibilis - értsd: ilyen patentos - ruhákat külön stócba rakja :)

    Párodnak pedig jobbulást!

    Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

  • AMD Power

    titán

    válasz Melack #2834 üzenetére

    Hála Istennek nem kellett bent maradni. Nemrég jöttünk haza. :R :R Reggel 8-tól a Nagyi vigyázott a picire.

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • Melack

    veterán

    válasz AMD Power #2835 üzenetére

    Akkor mamának is meg volt az öröme :)

    És otthon mégis csak jobb párodnak is.

    Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs

  • AMD Power

    titán

    válasz Melack #2836 üzenetére

    :R

    Szoptatás alatt.... Valami allergia gyógyszert tudtok amit lehet szedni? Páromnak már most taknya , nyála egybe folyik. :(((

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • this is life

    Ármester

    válasz AMD Power #2837 üzenetére

    A homeopatiasok lehetnenek , de azokban nem igazan hiszek, ha kalciummal erositene magad parod az nem segitene ? Elvileg ah allergias reakciokat csokkenti a kalcium , es meg a gyereknek is jot tesz , mert a csont fejlodesehez plusz kalciumhoz jut... igaz akkor lehet a d vitamint ,ellene vissza venni kisebb adagraba gyereknel.....

    Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?

  • AMD Power

    titán

    válasz this is life #2838 üzenetére

    Napi 1000-1200mg kalciumot magához vesz. Igy az már nem alternatíva.

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • pelenka35

    őstag

    válasz AMD Power #2837 üzenetére

    Coryzalia homeopatias ,de nem mindenkinek használ egyébként meg semmit... párom is allergiás minden .vacakra. ő végig szenvedte a szoptatást.

    [ Szerkesztve ]

    Gamertag:Rob3rt75

  • AMD Power

    titán

    válasz pelenka35 #2840 üzenetére

    Valamit ki kell találnom mert ez így elég érdekes lesz. :(

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

  • robogos10

    aktív tag

    válasz this is life #2832 üzenetére

    Hát épp a babaággyal bajólom :C
    Nem találom a csavarokat :DDD 1 sör aztán GO tovább ;)

  • this is life

    Ármester

    válasz robogos10 #2842 üzenetére

    Ha nem laksz messze segithetek ! :DDD a sörbol nehogy sok legyen mert gyengiti a celzo kepesseget :DDD

    [ Szerkesztve ]

    Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?

  • Csiga85

    csendes tag

    válasz AMD Power #2837 üzenetére

    Allergiára nálunk a XYZAL jött be a legjobban és a calcium sandoz kombó. :)

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • Csiga85

    csendes tag

    válasz robogos10 #2786 üzenetére

    Gratula, ha nem túl titkos és intim, akkor kérhetek egy fotót? :) Már alig várom, hogy én is ott tartsak, hogy kijön a Bogyókám, mert ha Vladi lelép vagy elutazik én majd megpusztulok úgy pörög forog...aztán megjön Vladi és meg se nyekken, meg se moccan...amolyan jókislány!!! :U

    "Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart Téged érdemesnek arra, hogy Veled töltse..."

  • this is life

    Ármester

    válasz hdman #2847 üzenetére

    Nagyon edes kis krampusz :)) :)) :)) :C :C :C

    Aztán a szomszéd tehenének, hogy szolgál az egészsége?

  • AMD Power

    titán

    válasz hdman #2847 üzenetére

    De szép vagy drága! :K

    Eladó Samsung Watch Active 2. https://hardverapro.hu/apro/elado_mukodokepes_samsung_watch_active_2_40mm_okos/friss.html

Új hozzászólás Aktív témák