Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Petykemano #55470 üzenetére

    Az ETH network hashrate meghaladja a nyár közepi 600TH/s-os csúcsot. Már 700TH/s
    [link]

    Az ETH ára is egyébként a nyár közepi $2000+ -ról ismét felment $3000+ra, ma olyan $3700-3800 körül jár. [link]
    Az avg transaction fee ismét az egekben: [link]

    Nem meglepő, hogy megéri.
    Újra fellángolt a vita, hogy most vajon a GPU (meg általánosságban bármilyen) hiány az általánosan magas keresletre visszavezethető, hogy a bányászat okoz brutális keresleti sokkot világszerte?

    És jelennek meg felvételek nagyon komoly bányáaszati üzemekről: [link]
    Valamint bányászati célra használt GPU-k dobozairól (ami vagy üres már vagy nem):
    [link]
    [link]

    Azt nem kell megmagyarázni, hogy a bányászat célja a profit: áram segítségével működtetett gépek által végzett tevékenység révén valamilyen elektronikus fizetőeszközben mérve haszon keletkezik.
    - Zárójelben: tulajdonképpen valami nagyon hasonló történik a bankokban
    A bányászat, mint tevékenység, amit a gépek végeznek persze nem több és nem más, mint a kriptovaluta rendszerben végrehajtott tranzakciók jóváhagyása, tárolása, könyvelése.
    - Bizonyos szempontból a bankrendszer is ezt csinálja azzal a kivétellel, hogy a bankrendszerben nem jutalom formájában jelentkezik a semmiből előállított pénz, hanem hitel formájában

    Ami nagy különbség az az, hogy melyik rendszer mennyi tranzakciót tud lekönyvelni másodpercenként - ebben a kriptopénzek nagyon alulmaradnak.
    Valamint hogy a működtetésükhöz mennyi energiára van szükség.
    Minden szempontból rendkívül pazarló.

    Megfigyelésem szerint a kriptovaluták - legalábbis a Proof of Work alapúak - számítás- és energiaigénye ugyanis nem a tranzakciók mennyiségével arányos. Hanem azzal, hogy a tranzakciók könyvelését mennyire nagy számítási kapacitás igyekszik végrehajtani. Minél nagyobb a rendelkezésre álló összes számítási kapacitás, annál nagyobb számítási kapacitás szükséges a műveletek végrehajtására (difficulty), de legalábbis ugyanakkora esélyhez a jutalékként járó kriptovaluta érdekében.

    Ennélfogva a - PoW - bányászat számításigénye, amennyiben a résztvevők versengenek, gyakorlatilag kielégíthetetlen. Adott árak mellett persze előfordulhat, hogy egy bizonyos számítási kapacitás fölé már nem érdemes menni, mert túl sokba kerül az áram. De a lényeg, hogy annak, hogy mennyi elég, gyakorlatilag semmi köze nincs ahhoz, hogy a tranzakciók könyveléséhez amúgy mennyi lenne úgymond szükséges.

    Arra lennék kiváncsi, hogy vajon mikor jut el az ügy a klímavédelem célkeresztjébe.
    Mindenféle civil szervezetek arra ösztönzik a lakosságot, hogy 40°C helyett 30°C fokon mossanak, mert azzal mennyi energiát kelet megtakarítani.
    Egyébként töredékét annak, mint amennyi energiát felemészt a bányászat - ha igazak azok a pletykák, hogy Argentina teljes áramfogyasztásánál már többet emészt föl.

    Ó, hát mit lehetne tenni?
    Jó üzleti érzékkel megáldott emberek kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket vásárolnak és üzemekbe telepítenek, amivel pénzügyi tranzakciós igényt szolgálnak ki és ezen hasznot szereznek. Ez tök rendben van, nem?
    Kivéve a negatív externáliákat - és most itt nem feltétlenül a GPU-k árára gondolok, bár az sem egy előnyös dolog, de nem csak a GPU-k drágulhatnak, hanem minden chip és természetesen a villamos energia is, aminek az áremelkedése mindenki mást is érint.

    Vajon eljuthat-e a bányászat oda, ahová a drogkereskedelem?
    Hiszen az sem más, mint hogy jó üzleti érzékkel megáldott emberek termelnek valamit, amivel emberek igényeit szolgálják ki, közben sokan dolgozhatnak a kereskedelmi láncban - legalábbis ez lenne, ha legális lenne.
    Kivéve a negatív externáliákat: azt, hogy a drog tönkretesz, életveszélybe sodor embereket, akiket aztán az adóból fenntartott egészségügy lát el és kísérel meg rehabilitálni.

    De említhetném azt, is, hogy mondjuk attól senkinek semmi baja nem lesz, ha valaki belepisil a Dunába. Viszont az már durván szennyezi a folyó minőségét, ha egész városok csatornahálózata ömlik bele.

    A kriptovaluták bányászata ipari mennyiségben termeli a hőt - a gpu-k fogyasztása által és persze az áramtermelés helyszínén is, ahol hőerőművek esetén a hűtést folyók vizével szokták megoldani. Lehet bárki bármilyen áramtermelés híve az biztos, hogy a bármilyen áramtermelés jár valamilyen környezetterheléssel.

    Jól értem, hogy sikerült egy olyan bányász-iparágat megteremteni, mint például pár évvel ezelőtt a ciánvegyületes aranybányászat volt Romániában, ami arról szól, hogy a hasznot zsebre teszi a bányász, a negatív externáliákat (ott a cián, itt a hőtermelés és az áramtermelés környezeti költségei) meg ráterheli a környezetre és társadalom többi részére?

    Mindeközben: CMP 170HX
    A táblázat szerint Q2 óta elérhető

    IGazából ez ihletett meg:
    "AMD is planning to sell all RDNA2 GPUs (even Navi24) to miners directly, bypassing AIBs/retailers. Everyone wants a piece of the crypto pie"
    [link]

    Még a szaros kis navi 24-et is.
    Lehet, hogy tényleg az jár jól, aki msrp áron gyorsan lecsapott a 6600XT-re.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák