Új hozzászólás Aktív témák

  • Alpi.

    addikt

    válasz N_A_S #19492 üzenetére

    Bios függő sztem. Egyik lapnál ennyi a default, másiknál meg kisebb. Mint amikor auto-n van a pbo. Vannak lapok, amiknél ez kikapcsolt állapotot jelent (elvileg ez lenne az Amd specifikáció szerinti mód), de vannak lapok, ahol alapból a gyári spec fölött megy.
    Vitatható megoldás, mégis elég gyakori.
    Prime 95 témára : azért nem érdemes ezzel tesztelni Zen2/3-at, mert amire anno ezt a tesztet használtuk, az itt gyakorlatilag nem áll fent. Már ha Prec. boost-tal (vagy pbo-val) használod a procit. Ha fix setupot csinálsz, akkor van némi jelene. Anno ezzel lehetett modellezni egy "legrosszabb esetet" vcore-hoz. Pl. egy 775-ös C2D-t ha belőttél adott frekire, akkor a prime small az óriási fogyi miatt jól felmelegítette a procit és a vrm-nél is a lehető legnagyobb drop-pal (mivel óriási volt a fogyi) ha túlélte, akkor tutira megfelelt bármilyen más helyzetben is. Itt viszont boost-tal nem fog crashelni még akkor sem, ha kicsit kevesebb a vcore, mint ami a fullos működéshez kell. Ha az alá a szint alá esik, ami kell a mag működéséhez, akkor a magok egy része elkezd üres ciklusokat csinálni. Throttlingol csak nem a további hőfok emelkedés elkerülésére, mint Intelnél pl., hanem a fogyasztás csökkentése miatt. Ezáltal a magok egy részének a teljesítménye ugyan csökken, de cserébe a másik rész "életben marad". Ergo nem crashel. Nyílván ha több tized volt hiányzik, azt nem tudja megoldani. :D Ez am. amiatt van bennük, hogy ne egyszerűbb, olcsóbb vrm-ekkel is lehessen 10+ magos cpukat használni. Különben ezeknél a brutálisan gyors frekvencia változtatás, szintén nagyon gyors alvó - aktív állapot váltás (és mindez akár 16 maggal kb.) rettentő terhet róna a vrm-re. Hogy soha, egy pillanatig se essen a kívánt érték alá a fesz. Olyan brutális ugrások vannak fogyiba / feszbe, amit csak ótvar túlfeszeléssel lehetne tényleg garantálni. Így is van némi "indokolatlan" (nak tűnő) túlfesz PB(O)-val, mert annyira gyors a vezérlés, amit egyszerűen nem lehet tökéletesen kiszolgálni. Viszont emiatt a "throttling" miatt nagyságrendekkel kevésbé kell fölélőni a feszt. És / vagy tudsz egy uborka lapban is 3950X-et használni miközben az alkatrészek minősége, tudása nyilvánvalóan kizárná ezt. :)
    Még jó, hogy mindenre is csináltam anno egy videot. :D [Erre pl. ezt]
    Itt is látszik, hogy nem lehet egy egy részletet külön kiragadni meg csak 1-2 dolgot figyelni. Hamar átver(jük magunkat). Ahogy nő a neg. offset, egyre magasabb az órajel. Igazi win-win helyzetnek tűnhet. De nem az. Egyrészt a Cinebench pontszám növekedés helyett, konstansan csökken. Másrészt hiába nő az órajel, a magok egy része egyre kevesebbet fogyaszt. Mert a magok egy része már üres ciklusokat végez, hogy fenntartsa a működést. (CCX/CCD-k közt is van jobb, rosszabb. Mindig a legrosszabb rész áldozza be magát a jobb érdekében.) A csökkenő áramfelvétel miatt azonnal emelkedik kicsit az órajel, mert kapva kap minden lehetőségen. :) Jól ki van találva. Telis tele ilyen kis "trükkökkel", fícsörökkel. Ezek nagy része persze nem okoz semmi látványos eredményt, de attól még előremutató, okos ötletek, megoldások ezek. Még ha jelenleg nem is látványosan jobb, mint bármi más architektúra, de ez a jövő. A kevés, erős mag nem járható. Van egy szint ami után vállalhatatlanul fos lesz a hatásfok. Sok kis maggal lehet csak növelni a számítási kapacitást megtartva az energiahatékonyságot. (Vagy ugyan azt a kapacitást hatékonyabban előállítani)
    Sry az újabb hosszú post miatt. Ígérem most 2 hétig nem jövök ! :D De ezt nem tudom 3 mondatba összefoglalni.

    [ Szerkesztve ]

    https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

Új hozzászólás Aktív témák