Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz korcsi #32427 üzenetére

    "hogy az alaplapi VRM elő állítja a 1,45-1,5V feszültséget a és a processzor ebből a magok terhelésének egyedi tulajdonságainak illetve órajelnek megfelelően szabályozza a feszültséget"
    Elméletileg mindig a legmagasabb feszültség igényű maghoz igazodik a VCORE, ezt kéri a CPU (VID), majd az egyedi magokat szabályozza az LDO. Elsősorban gondolom azért, hogy azon magokat, amik kevésbé bírják, ne kínálja meg túl magas feszültséggel. Ezért sem tanácsos az "alapfeszből" kiindulni, amikor a biztonságos allcore feszek felső határát keressük.

    Az FVIR volt a nagyon igényes megoldása a dolognak, de a kékek is rájöttek, hogy a gyakorlati haszna nem annyi, mint amennyi a macera vele, hiszen az órajel csökkentés alapból csökkenti a fogyasztást magasabb feszültségen is, a nem használt magok pedig áramtalaníthatóak.
    Ennek az LDO dolognak inkább a tranziensek csökkentésében (ugyebár a minden ms ;] ) és a magasabb beállítható feszültségben lehet szerepe, valószínűleg így lehetett elérni, hogy nagyon magas feszültség is beállítható legyen, és közben a gyengébb magok se menjenek tönkre idő előtt.
    És ugye ez a kitaposott belű működés, amiből mi, a jobb csipet kifogott magunkfajta "buta userek" nem kérünk. :D

    #32434 korcsi : "Vcore csökken, fogyasztáson látni a csökkenést!"
    Biztos ez? Miket látsz pontosan?
    Én kipróbáltam lelkesen, annyiból hasznos az AMD OC menüből beállítva, hogy így nem írja felül a CPU által kért feszültséget, és kedvemre tekergethetem RM-ből (ez igen jól jön néha), de a fogyasztások nálam az utolsó wattig egyeznek a korábbi (BIOS alól fixált módon alaklmazott) mérésemmel: [link] .

    #32440 BerserkGuts : Hát persze, mindenki hülye, csak a Ryzen nagyon okos, annyira, hogy a világ elavult rendszerei számára az már felfoghatatlan. :C
    Annyira okos úgy látszik, hogy a konnektoros mérőt is jól átverte, és valójába a 152W kevesebb, mint a 112W, csak nem látom jól. Vagy mégsem? ;]

Új hozzászólás Aktív témák