Új hozzászólás Aktív témák

  • DBob

    őstag

    válasz arn #55278 üzenetére

    Na, ezért vagyok én itt a mérleg másik oldalának ;)

    "penyat meg max kiallitason lattal erdekessegnek. igy belekerult sok 386osba is"

    Szerintem előbb lett itthon első generációs Pentium, mint Gravis Ultrasound. Magyarország épp lekerült a COCOM-listáról, így alapvetően a '90-es évek első negyedében alig volt itthon friss, új IT eszköz. És azok sem az úgymondd "szórakoztató termék" kategóriából kerültek ki (mert nem volt egyszerűen elérhető), hanem jellemzően munkára vásárolt gépek. Így Pentium előbb volt itthon mint Gravis Ultrasound. Pentium is többnyire egyedileg levámolva, külföldön vásárolva, márkáért.

    Ugyanis sokan azt is elfelejtik, régen nem egészen úgy mentek a dolgok mint ma. Ha megjelenik ma egy új CPU, 1-3 hónapon belül hazai disztribútoroknál megkapni. Ha akarok egy új gadgetet venni magamnak? Megveszem ebay-ről pillanatok alatt, és pár héten belül itt van.
    A '90-es évek elején akár egy év is eltelt, mire megjelent országhatáron belül az "újdonság". Személy szerint kizártnak tartom, itthon 93 közepéig egyáltalán látott itthon valaki is Gravist. Nem is volt hozzá még support se :U

    "ha erdekelt a scene, kellett egy gus"

    Vagy egy Amiga. Vagy C64. Vagy még egy Amiga.
    De ha csak PCMASTERRACE vonalon mozgunk, akkor is a magukra valamit adó alkotó emberek kódolták más hangkártyára is. A szomszéd Józsika lámerdemója meg nem ez a kategória.

    "95 kornyeken kezdtek jo arban kiszorni, mire mindenki megengedhette maganak"

    Úgy látszik, akkor én senki vagyok. A Gravis kártyák még 97 körül is 15-20.000 HUF körül mentek (ami vásárlóerőt tekintve nem egyezik meg a mai 20.000 Ft-al); ekkor már egy komplett 386-ost megvettél ennyi pénzből. CD-vel, és SB klón hangkártyával. A Gravis mindig is drága volt, sokan inkább emiatt vágytak rá (meg korának RGB LED-es divatját is betöltötte a vörös nyákkal)

    "a gus pnp kompatibilis annyira a gussal, mint az sb16 az sbel"

    Na!
    Az SB többek között azért lett sikeres, mert még az AWE64 is megszólalttatta a natív Adlib zenét és hangokat. Pedig a kettő között ~10 év telt el. Ami akkor NAGYON sok volt. A Creative kártyák mindig is 100%-ban kompatibilisek voltak visszafelé, natívan. Ami végsősoron az x86 architektúra sikerének is záloga volt.
    Ennek ellenében én is, és a wikipedia is úgy emlékszik, a GUS PnP nem volt visszafelé kompatibilis. Venni kellett hozzá RAM-ot, ami nem segített a költségek csökkentésében. Illetve emlékeim szerint utána is mókolni kellett a driverrel (mint mindig), hogy működjön a visszafelé kompatibilitás. Ezért se használtam DOS alól sose GUS PnP-t, csak Windows alól. Nem akartam a sántára még egy púpot is tenni. ;)

    "az awe32 midije szerintem a korabbi gus szintjen sincs"

    Ennek valamelyest ellentmondd az, egyetlen-egy játékot ismerek ahol a GUS midi jobban szól mint az AWE. Ez pedig a Settlers.

    "a 93as epic jatekok ugy tamogattak a blastert, ahogy egy modlejatszo tudta a kor szinvonalan..."

    Öö...Az 1992-es Pinball Fantasies akkor ezek szerint csodát művelt!
    Ott ugyanis nem 22 kHz + 8 bit a kimenő paraméter SB16 esetén, mint az Epic Megagames játékok esetén.
    Persze, az is lehet, a Digital Illusions csapatot nem finanszírozta az Advanced Gravis cég ;)

Új hozzászólás Aktív témák