Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanchez638
addikt
válasz csabyka666 #52099 üzenetére
Nem saját kép. Azt se tudom hol van most a lap így hirtelen.
(#52100) frescho
Tényleg csak állatkodásra jó. Szeretem én isa korhűt. Maximum a optikai és a merevlemezbe térek el.
Nem lehet egy 10GB lemezen elférni, főleg ha egy nem buherált eredeti image fájlokba vannak a játékok.
Pl az NFS 1-6ig + a Spec Edition.[ Szerkesztve ]
Számom az adatlapomon.
-
erer1000
őstag
valaki tudna BIOS-t írni?
ASUS A7A133 lapom van, sajnos a BIOS EEPROM-ja hiányzik belőle, de utána jártam, bele való van ebayon ezresért.de üresen, és arra kéne írni egyet.
AGP PRO lap socket A
valaki ?
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
HSNet
aktív tag
válasz Sanchez638 #52098 üzenetére
Elég szép darab ez is. Nekem ezek totál kimaradtak, mármint úgy vagyok velük, mint a 440FX-es Slot1-es alaplapokkal, hogy hallottam róla, de még képen sem láttam... Amikor ezek újak voltak, akkor még Socket7-em volt, onnan meg Super7-re mentem át, és p2-vel meg már csak az tuning 440BX+Celeron 300A-k körül találkoztam.
Télleg, 4-500MHz-es P2-3 mellé mennyire korhű egy TNT2? Jól emlékszem, hogy ezek nagyjából egy korszak? A TNT2/Gef1-2 átmenet nekem kicsit össze kavarodott, mert én a TNT2-t már a 650@950 Duron mellé tudtam megvenni, de addigra mintha már a GeForce-ok (vagy lehet már a Gef2-k) lettek volna a tipikusak.@erer1000: láttam egy vicces módszert BIOS írásra, ha van egy Boot Rom-os hálókártyád (ilyen 3com905 és környéke) ahol foglalatban van chip, akkor elvileg azzal is meg tudod írni (elvileg, mert csak akkor, ha kompatibilis az eeprom.
Itt találtam némi infót róla, de az eredeti oldal lekapcsolva... Egy próbát talán megér így is:[Uniflash]
[ Szerkesztve ]
In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
frescho
addikt
Az a korszak vegyesre sikeredett olyan sebességgel jöttek ki az új kártyák.
Celeron 300A mellé TNT, Savage 4, aztán TNT2-t ajánlottak a boltban. Ugye annál örömködtünk, hogy a BH6-ban megrántva máris verte játékban az P2-P3-mat. Ez még a Coppermine előtti időszak, talán 98 év végén lett ilyen gépem. 99-ben suli kezdésre ott volt a Geforce, csak nem tudtuk megfizetni. De belapátoltam volna szivesen a Celeron mellé.
Meg is van, hogy mit írtam róle: [link]
https://frescho.hu
-
arn
félisten
tipikus budgetlap celeronhoz a 90es evek legvegerol nem gondoltam, hogy ezt vki erdekesnek fogja talalni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
a tnt2 kb a p3al egyidoben jott ki, de p3at kb senki se vett a coppermine megjeleneseig, annyival dragabb volt es kevesbe gyors, mint a p2, vagy a tuningolt celeron. foleg a frissitett 366os celeronok 550en is mentek mar (en olyanra frissitettem bxben a 300at).
a geforce mar a coppermine korszaka, suru, es erdekes a bx idoszak, nekem a kedvencem, szinte minden evrol erdemes lenne konfigot epiteni (gep vegulis a coppermine + gf256 parosbol lett - izgalmas, de azert jol hasznalhato win98 alatt).
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
talan a legjobb bx negyedevek:
1998 q3 - p2 450, tnt, voodoo2, sblive, vortex2
1999 q2 - p3 550, tnt2ultra, voodoo3
1999 q4 - coppermine 700/733, slot a athlon, gf256
2000 q2 - p3/athlon 1ghz, gf2gtsteljesitmenyileg kb igy fejlodtek [link]
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Tovább nehezítette az Intel platform váltást azzal, hogy a "Katmai" P3-ak belementek a Slot1-es lapokba, SSE utasításkészletet is támogatva. Míg a S370-es Celeron-ok csak MMX-et támogattattak,
slussz poén, hogy ebben a Pentium III-ban (és bizonyos Pentium II-sekben) 512 KB L2 cache volt a processzor órajelenek felével futott, míg a Celeron-okon tejes sebességgel ment a 128 KB-nyi cache, bizonyos alkalmazásokban gyorsabb lehetett!
Azt hagyjuk, hogy a Cerkák 100 FSB-vel jöttek, de nem nagyon volt gond nekik a 133. -
HSNet
aktív tag
Köszi, mindkettőtöknek, akkor azt hiszem megvan mit pakolok össze a hétvégén
Más: hogy hívják itthon az ISA/PCI-ba dugható diagnosztikai kártyákat, milyen néven érdemes őket keresni, vagy ne keressek itthon, rendeljem meg kínából?
In God We Trust. Everyone else must have an X.509 certificate.
-
-
arn
félisten
válasz zoltanz #52108 üzenetére
az sse akkoriban nem sok vizet zavart, igy nem volt vizvalaszto. a 366os celeronok mar slotatalakitoval mentek.
(#52110) DarthSun: thx. elvoltam vele par hetig
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zoltanz #52108 üzenetére
Anno '99-ben a PC-s "pályafutásomat" Acorp BX440-es lappal és 400-as SLOT1-PPGA átalakítós Celeronnal kezdtem, WIN 98SE-vel, amit le is cseréltem 2000-ben WIN ME SE-re, nekem a 98 nem volt stabil, sokat kékhalálozott, a ME nagyon jól futott rajta.
A SLOT1-PPGA átalakítókkal sokat szívtam, többször is cserélni kellett, végül harmadik csere után jó lett.
Volt még benne kezdésnek 64 Mb SD Ram 100 mhz, a cerka 66 Mhz-en hajtotta, egy S3 Savage 4 8 Mb VGA és egy Seagate 10 GB-os HDD, meg Sony 40x CD-ROM.
2001-ben gépfejlesztés: VGA lecserél GeForce 2 GTS 32 Mb, kapott +256 Mb 100 MHZ-es SD-RAM-ot, így lett 320 Mb.
2002-ben kapott egy 80 GB-os Samsung HDD-t, ehhez BIOS frissítés is kellett, mert az alaplap nem kezelte le, viszont érdekes módon mikor feltettem az első angol XP-t, az látta, és így háttértárként használható volt, majd BIOS frissítés után már ment is fel rá az XP.
2003-ban újabb VGA csere, ezúttal GeForce 3 Ti 200 64Mb került bele, a 64Mb-os ramot kivettem, ment tartalékba, és kapott még egy 256 Mb-os modult, itt a Celeron kevés lett már, CPU csere SLOT1 PIII-ra, 450 MHZ-es Katmai-ra, ez már 100 MHZ-en hajtotta az SD-RAm-okat, szárnyalt a gép.
Aztán 2003 novemberében ment második gépnek, váltottam P4-re (ASUS P4PE+1,8 GHZ Northwood Pentium+512 Mb 333 MHZ DDR1 RAM, a GeForce 3 200 Ti 64 MB is ebbe átkerült.)
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
plömplöm
őstag
höjj!!! socket1155 + isa: ezittaz
menőAll systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
alvaro
senior tag
válasz plömplöm #52115 üzenetére
Az ilyenekkel egy a baj:
(No DMA support for ISA)
Sajnos a klasszikus ISA hangkártyákhoz ez nagyon kéne. Emiatt a legtöbb ilyen lap kiesik.
Van viszont backplane+"kártya" 478-asom, amivel tökéletesen működik az ISA, persze ez még régi 845 alapú, így könnyebb. Annak meg az a szépséghibája, hogy AGP nincs rajta, csak ISA+PCI.
-
arn
félisten
válasz jokeph #52113 üzenetére
Lotyogtek slotban az atalakitok, azert fagytak, a tamasztok es a tartok sem passzoltak mindig. De ez secc2vel is elofordult, a secc1 all, mint a covek
[ Szerkesztve ]
-
plömplöm
őstag
válasz alvaro #52116 üzenetére
igen, de van ott mellette olyan is, ami "with full DMA support", csak az nem olyan menő, mert csak 478-as
ez a 1155 + isa kombó viszont eléggé extrém sport
van egy ügyfelem, ahol xp-ket kell életben tartsak, szokott kelleni lpt port is nekik, mondjuk isa pont nem, de ezentúl lesz oda is megoldásom
All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!
-
frescho
addikt
válasz zoltanz #52119 üzenetére
Ne keverd azt, hogy mennyin hajtottuk és mi a gyári spec. 66-tal jöttek. Az volt a gyári FSB egészen a Tua cerkákig. Vagy félreértem és megint elírtad?
A magas szorzó miatt sokkal többet lehetett kihozni, már a 66-ról 100-ra emelés is 50% tuning amiért ma misét mondanánk. Gondolj csak bele 4-ról 5GHz-re tuning ma jónak számít és az csak 25%.
Persze volt 1-2 jó széria. 300A néhányaknak 112MHz-es FSB-vel 504 MHZ-en. Vagy az 566-ból volt olyan ami simán futott 850-en, kis szerencsével megvolt a 112MHz-es FSB, többel a 124 is. De bacsisnak is van egy csodás darab ami akár 133-on is stabil alapfeszen, de az már közel fehér holló kategória. Onnan felfelé már minden lépés térdreborulással ér fel ha stabilan akarod használni nem csak egy teszt erejéig.
Szerk: Megtaláltam, jól emlékeztem bacsis szupercerkájára: [link]
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
alvaro
senior tag
válasz jokeph #52113 üzenetére
Neked jegyzeteid vannak a hardvercserékről? Mert én elég jól össze tudom szedni a lapot, procit, VGA-t, hangokat (bár pl. a 286-os lap/procim gyártóiról fogalmam sincs), de hogy melyik évben vehettem melyiket, azt már meg nem mondom... Ahogy azt se, hogy mikor mekkora vinyóim voltak. Az megvan, hogy 20MB ST-225, 120MB WD, 540MB Seagate, 1.2GB Seagate, 4.3GB Quantum ST, 13GB Quantum (CX?), innen viszont homány 500GB-ig. Valahogy nem volt érdekes, illetve az első néhány kivételével átalában megtartottam az aktuális nagyobbikat a következő mellé másodiknak.
CPU-kat simán sorolom most is, Z80A, (AMD?) 8088+i8087-10, ?286+287-10, AMD 386SX-33, AMD 5x86-133, AMD K6-266, K6-2-266 (akartam írni 3dnow kódot), K6-2-500, Palomino 1700+ (megsütöttem), kölcsön Duron 950, Palomino 1600+, TbredB 2100+, C2D E6420, E8500, i3-2100.
Lapok: TVC 64k+ , ?Turbo XT?, ?286?, ?386SX? (pici, talán olyasmi Pinetech, mint amit azóta találtam), EXP8449 (ALI chipes PCI 486), Acorp 5TX29, Lucky Star 5MVP3 (utólag se szeretem), ECS K7S5A, AsRock K7S8XE, Gigabyte 965P-DS3P, és itt kavarodnak össze, mert 3 1155-öst is kipróbáltam, mire kikötöttem ennél az AsRock H67M-nél.
"VGA": Valami apró CGA/hercules, Prisma EGAmax 860, Tseng ET3000, S3 Trio64V2, PCI Asus V3000, Butterfly TNT2 M64 (elég gagyi volt), Elsa GF2GTS, Gigabyte Radeon 9600pro passzív Zalman szendvicsben, passzív MSI 8600GT, Sapphire Radeon HD5670/512MGDDR5, 6670/1GDDR3 (azt hittem, az 5670 csíkoz, de nem, a monitorom a sz@r, sebaj, ez legalább kicsit lassabb az 5670-nél), 6670/1GGDDR5 (a szemét legjava)
Évszám soha, sehol.
-
alvaro
senior tag
válasz frescho #52122 üzenetére
Fú, ez a Bacsis-féle 566-os nagyon durva!
Nálam a 800-as a legelső SL5-tel kezdődő darab (nem mellesleg ez már 100FSB-s, nem kellett a Tuákig várni ehhez), gondolom nem is lehetne a kisebbeket ilyen durván meghajtani.
Ami a 300A-kat illeti, mindig akartam egyet, aztán mikor lett, jött a hideg zuhany: nem akart menni 450-en! Nem hogy stabilan, sehogyan se. Aztán a második se. Most egy harmadik példány van, amit elég sokat használtam 105-ös FSB-n, 472-n, feszemelés nélkül. Ezt már szeretem, jókat játszottam rajta.
Érdekes darabja a történelemnek, számomra érdekesebb is, mint a kor csúcspéldányai. Emlékszem, a csapból is a 450-es 300A folyt akkoriban, ehhez képest nekem nem jött össze annyira egyszerűen.
-
nagyúr
válasz alvaro #52123 üzenetére
Ezek megvannak fejben.
Meg az első P4-es konfig még.
Utána is tudom a többi cuccom, de azokat már nem tudom ilyen pontosan évszám szerint.
Nem beszélve az időközben beszerzett retro cuccokról.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
arn
félisten
Ez a szupercerka igy egy mondatban vicces
Az lehet, hogy az a celeron 2004es? Nekem anno 900 felett ment vmivel (2000ben, ilyen volt az utolso overdozeon), de az 1.75 messze van az alapfesztol, az kb a coppermineok legteteje, a gigaherzesek max feszultsege. Igy mar erthetobb miert ment “alapfeszen” annyit. Lehet akkor mar csak egyfele procit gyartottak, aztan feliratoztak mindennek, amit meg rendeltek toluk, erdemes lenne datum alapjan keresni oket (mar ha vki erre izgul, mert amugy a coppermine nagyon elveri sok helyen).
[ Szerkesztve ]
-
alvaro
senior tag
válasz hokuszpk #52128 üzenetére
Az AMD a 8088-ra vonatkozott
Egyébként szedtem már szét a TVC-t, de a fene emlékszik a gyártóra. Volt pár azóta a kezemben, és a'sszem többnyire meglepő módon Zilog volt bennük (felírtam, hogy egy Zilog Z84000APS és egy Z08400PSC ilyen gépekből van). NDK-s Z80 klónt meg valami másból szedtem, ez simán csak a "80A CPU" felirattal bír, a cpuworld szerint valami "VEB" a gyártója.
Egy nagyon korai TVC-ben láttam viszont rózsaszín tokos (!) orosz memóriákat Azt bánom egy kicsit, hogy nem hőlégfújtam ki belőlük párat.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Celeron (Pentium II érájú) Mendocino-ról beszéltem. Én annak idején nem tuningoltam a P2-est, a S462-es Duron-os 700-as konfigra cserélésig elegendő kraft volt benne.
Kevesebb Cache jótékony egy tuningolásnál, más kérdés, hogy egyes alkalmazásoknál meg ami kihasználná hátrány.
Lehet hogy lassabb volt SSE azért érezhető/mérhető volt a jelenléte, ha kevés alkalmazás használta is eleinte.[ Szerkesztve ]
-
Valakinek bontatlan IBM SD? 64MB 133MHz mindegyik.
2-3 darabot megtartok a többit posta ellenében el osztogatom szívesen, talán csak a bontatlan csomagolás miatt van egy kis eszmei értékük.
[ Szerkesztve ]
CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
laskr99
addikt
-
-
erer1000
őstag
válasz czundermák #52134 üzenetére
én én én
<3
[ Szerkesztve ]
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
arn
félisten
Egy regi tapnal ranezesre mit lehet megnezni, hogy minden rendben van? Kondik nem tunnek puposnak, erintetlennek tunik a belseje, terheletlenul jok a feszultsegek.
A tap 2002ben eleg menonek szamitott, gyk az elso "markas" tap idoszak, 1.2 atx, meg van -5v, a korszakra jellemzo dualventis felepites, ventiszabalyzoval. Ugyan nem korhu, de markas tapban nem talaltam 99hez kozelebbit, es ez is szellozteti a slot1es procit.
Meg fellelesi allapotban, kap egy pucolast.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Van egyaltalan vkinek itt minosegi original atxes tapja? Tehat ami 1.0 elotti, szimpla 20 pines, +4 pines csatlakozo nelkul.
-
arn
félisten
Milyen ventielrendezesu?
Erdekes amugy 1999ben 2.01es tapokra hivatkoznak, ami nem megegyezo dolog az atx12 verzioszamokkal. Az atx12 2.0 2003ban jelent csak meg.
Nagyon keves info van az akkori tapokrol, gyk senki sem foglalkozott veluk. Foleg a tipusokra nehez utalast talalni.
[ Szerkesztve ]
-
alvaro
senior tag
Én közben épp modernebb vizekre eveztem, és annak megfelelően neki is szaladtam a pofonfa törzsének.
Szóval adott egy Gigabyte G33-as lap, amibe épp Core2 duo meg quad CPU-kat dobálok tesztelésre (meg xeont is, mindegy).
De kezembe akadt egy ismeretlen eredetű 4850 (piros, elég oldschool hűtésű, [link]), és megörültem, hogy talán találtam valamit, amivel átléphetem picivel egy félretró konfigomban a 6670-est.
És, POST, boot megvan. A win7/64/sp1 betöltődik, a saját driverével kezeli is mint 4800 series. A fr-043 Rove szépen végig is fut rajta, hibátlanul, sehol egy rendetlen pixel, sehol egy bevillanó háromszög.
Viszont megpróbáltam rá 3 különböző Catalyst csomagot is pakolni (a fent lévő 15.n-est programs and features-ből leszedettem előtte), és egyik se volt hajlandó kezelni. Szépen felmentek, cc=0-val felrakták a drivert, aztán reboot után a Control Center csak annyit nyilatkozik, hogy nincs AMD driver, jóéjszkát.
Most MS driverrel működik, elég hézagosan (a Farbraush cuccokon kívül más nem nagyon megy, próbáltam 2013-as Tomb Raiderrel, Doom3-mal, egyik se futott), valahogy így néz ki a konfig:
Ha valakinek van valami tippje, mi lehet a probléma, azt megköszönöm. Radeon driverrel eddig nem volt bajom, fölraktam, ment, ennyi. Azt se tudom, hol a gond, szoftver-e vagy hardver? Nincs erre felkészülve az immunrendszerem
[ Szerkesztve ]
-
alvaro
senior tag
válasz Sanchez638 #52144 üzenetére
Minden lehet, de jó lenne valahogy rájönni
-
alvaro
senior tag
Kösz, sejtettem, hogy kell lennie valami hasonló cuccnak! Azt hiszem a 98-as időkben nagyon népszerű volt az ilyesmi az összeakadásra hajlamos driverek miatt. Hát most én is megpróbálom. Aztán ha ezzel se, beteszem még egy olyan rendszerbe is, ami még sose látott drivert egyiktől se a két nagy közül...
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen monitort vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Chiptörvénnyel készül Trump elnökségére Dél-Korea
- OLED TV topic
- PlayStation 4
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest