Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exian
addikt
Erre válaszolok magamnak A kártyán az a tüskesor valóban IDE vezérlő, mert az install progijában IDE szekcióban lehet is állítgatni a portjait. Szuper, akkor egyel több IDE vezérlőm van. DE! Kérdés, hogy a kártya tud e önmagában IDE vezérlőként funkcionálni, vagy csak másodlagosként? Magyarul, gondolom a driver kell neki és csak akkor aktív a vezérlő része? Tehát, gondolom csak önmagában a kártya nem alkalmas bootolásra.
Jah és ez az ESS jó lett, ez működik. A Vibra ezekszerint az örök bitmezőkre távozott, vagy nem jó a driverem hozzá, vagy rossz slotban próbáltam. Bár az ESS ugyanott, ugyanazzal az IO-val megy.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fenyő
őstag
Vibrának 386-os kell hivatalosan minimum (sima jumperes SB16 megy csak 286-osban, és az is csak a régebbi driverekkel), de emu386-os driverrel áthidalható a dolog, egyébként az Ess-nek elég jó az SB kompatibilitása, még az sb ct-voice.drv-e is megy vele az azt igénylő játékoknál (pl prehistorik).
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Exian
addikt
Aha, köszi. Én most nagyhirtelen még csak a Prince-szel tudtam próbálni (az van még csak a gépen), az szépen megszólalt a hangkártyával (ESS) A többi játékot (számszerint 39 eddig ) nemsokára végig próbálgatom, amint átraktam a 286osból a winyót és átmásoltam.
[ Szerkesztve ]
-
-
Exian
addikt
válasz DarthSun #25257 üzenetére
Nekem van és nagyon szuper De ez valami "túl jó" 286os már, valahogy az az érzésem. Vagy ezek már ennyire "jók" voltak? Arra gondolok, hogy gyors... ezen a deszkán már Harris féle 25MHz-es CPU van, igaz a gép 20MHz-esnek írja. Ennek okára még mindig nem tudtam rájönni, de lényegtelen. Meg úgy eleve a lap is már utolsó generációs 286os lehet, a BIOS 91-es dátumozású, és valahogy már modern hangulata van a lapnak, már SIMM ramok mennek bele (4 slot van) és alig van chip, IC meg bármi egyéb rajta... nem az a lepedőnyi nagyságú igazi 286os Majdnem olyan, mintha most gyártották volna retró célokra, de eredeti alkatrészekből és ISA slottal, de amúgy tök modern szaga van.
Az a lényeg, hogy szépen megy a gép. Amúgy én sem tudtam, hogy van 286os lapom Anyáméknál, az egykori gyerekszobámban találtam egy szatyorban a szekrény tetején, fene tudja mióta hevert ott... azt sem tudtam, hogy működik e, szerintem sohasem próbáltam. Sőt, van egy olyan érzésem, mintha nem is lett volna ez a lap talán sohase használva. Túl tiszta, érintetlen, szinte új szaga volt első perctől kezdve, mármint, most, hogy rátaláltam. A memóriák is alig mentek bele, annyira passzentos, nincs bejáratva egy slot sem, az ISA slotok úgyszintén, bazi nehéz beletuszkolni a kártyákat.
Szóval én ettől kicsit gyengébb 286ost is szeretnék, vagy szerezzek inkább egy XT-t? Az lesz az igazi azt hiszem.
MÁS: keresek minél régebbi, ócska, de még működő monitorokat. Minél retrósabb, annál jobb. VGA kellene elsősorban, de jöhet hercules, EGA, CGA, ami csak van, ha valakinek esetleg van kidobandó példánya, akkor ne a kuka mellé rakja, én átveszem eme veszélyes hulladékokat méghozzá ingyen! Ja, Pécs és környéke, továbbra is...
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
Órajel leginkább a benne lévő kristálytól függ, ha 40-es vagy 80 Mhz-es van benne akkor 20Mhz-en fog járni a proci, ha 50-es akkor 25-ön, szóval csak kristálycserével tudsz az órajelen módosítani.
Amúgy egy 20Mhz-es 286-os valóban elég izmos, a maga kategóriájában, jól belőve gyorsabb 386SX-20-mál, de még egy kess nélküli DX20-asnál is.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Exian
addikt
286oson lehet valahogy EMS-t, XMS-t kreálni? Elkezdtem próbálgatni a játékokat és rögtön az első azt írja, hogy nincs elég memória, 580kbyte kell neki, de azt mondja, hogy nincs annyi. Pedig amúgy van majdnem 3MB szabad.
Teendő?
-
386-tól felfele van mindenféle gépem, 286- ból egy lapom van amit majd be akarok üzemelni, de most 5x86 építését kezdtem el, csak még a felénél tart, időhiány miatt.Cyrix 5x86/120GP, a leggyorsabb socket3- as CPU
XT- t nem tervezek, az már nekem nagyon lassú.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fenyő
őstag
Van hardveres umb és ems driver 286-oshoz, csak ehhez megfelelő chipset is kell, de egyébként nagyon úgy tűnik hogy a smartdrive is be van töltve (win telepítő gyakran beteszi), azt töröld ki az config.sys-ből/autoexec.bat-ból, sok memóriát eszik (kb 30kb, ráadásul az xms-esből egy megát, feleslegesen sok), ráadásul sok mindennel inkompatibilis is, szóval első körben ezt tedd meg, ha nem elég nézd meg milyen chipset van 286-os lapon...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Aha, köszi, megnéztem: Van egy nagy Samsung chip, meg egy Citygate és ennyi. Gyakorlatilag nincs más chipsetnek tűnő IC Ezeken kívül csak egy JetKey Keyboard bios IC van, semmi más.
Tudok erre umb-t, ems-t rakni?
Amúgy kiszedtem a smartdrv-t, meg ezt-azt és így 600K fölé ment a szabad memória, így már elindult
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
A smartdive-ot elvileg elég kivenni ha ctmouse-t használsz az ms helyett (a Windows-nak a country és az ansi.sys fontos a magyar karakterek végett), már azzal is 600 körül vagy, hát ezt a CityGate chipsetet 386SX-eken láttam, szóval a hardveres ems kilőve (azt csak a PcChips Neat\Scat\D60 és a Headland HT12 tud a gyakoribb chipsetek közül), és ehhez a chipsethez nem rémlik készült volna umb driver, pedig elivleg rom shadowing képes (apropó nézd meg biosban, hogy video és bios shadowing engedélyezve van-e az még sokat lendít a teljesítményen, szerk; de a memóriatáblából úgy tűnik igen (a 128kb reserved lesz az)), de majd lehet előkeresem, akkor azt a 386SX lapomat, hogy van-e olyan umb driver ami használható hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
qemm, emm386-hoz mind 386 kell minimum, a kompatibilitásuk sem tökéletes mindennel (sok dma-at eszik, windows pl nagyon fázik tőle), ráadásul procierőt is eszik (virtual mode) egy kb 5-10%-ot, a hardveres drivereknél mindez nincs, marad a proci real módban, persze ha ems kell és nincs hardveres nincs mese, kell az emm386, ilyenkor jön elő a multiboot-os config.sys, autoexec.bat.
[ Szerkesztve ]
-
gban
Közösségépítő
-
Fenyő
őstag
válasz Epic79 #25270 üzenetére
Ahhoz szintén 386-os kell minimum, és nem is túl okos, kézzel jobb indítófájlokat ír bárki, aki kicsit is jártas a dosos dolgokban.
gban: 1 gigásat már igen, de 2gb-sal még nem találkoztam, mondjuk, hogy mi eszi meg az kérdéses az 1 gigáshoz is úgy kellett válogatni a lapokat amiben végre elindult...[ Szerkesztve ]
-
gban
Közösségépítő
Látott már valaki 2 gigás sd ramot
Postázást nem vállalok.
-
Exian
addikt
Nos ma elkezdtem a 386os projektet, mivel a 286ost "kész"-nek ítéltem DOS 6.22, Win 3.1, raklapnyi játék már rajta van.
Talátlam egy 386os lapot, integrált (kár ) AMD 386DX-40-es CPUval. Egy jó ideig nem indult, rakhattam én bele akármilyen memóriát, meg sem nyikkant. Aztán... találtam egy fekvő házat (igazi retrós!), benne egy 486os lapot, de finoman fogalmazva is rohadtul megette az akku savja az egész lapot Természetesen nem indult be. DE! Volt a lapban 8db Samsung 1MB-os SIMM memória, na, mondom utolsó esély a kis 386osnak... belepakoltam és ezekkel pikk-pakk indult a lap! Nem értem, mert amiket próbáltam memóriákat, azok is jók, még a 286os is megette. Gondolom olyan nem lehet, hogy a 286osba jó, de a 386osba meg (már) nem?!
Mindegy, a lényeg, hogy beindult, elkezdem beszerelni a házba, aztán telepítgetem...
Csak erősen gondolkodom, lehet, hogy meg kéne cserélnem a házakat: ezt a jó kis retrós, fekvő házat kellene a 286oshoz raknom (LED-es MHz kijelző, turbó gomb, kulcsos keylock, minden, ami kell ), amibe meg most az van, abba a 386ost. Ugyanakkor olyan szépen bepakoltam már a 286ost abba a házba, hogy nincs szívem bolygatni... ráadásul az is elég retrós, azon is van turbó gomb még, meg LED-es MHz kijelző... szerintetek? Menjen a régebbi vas a retrósabb házba?
Így akkor most egyébként a 286os, 386os, 486os, P1 kipipálva, van, amiből már több gép is (486os és P1). Még a 286osokat és a 386osokat akarom legalább duplázni. Hátha azokon is akarnak majd a gyerkőcök egyszerre többen nyomulni
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
Gondolom olyan nem lehet, hogy a 286osba jó, de a 386osba meg (már) nem?! - a 286-osba elég ha párosával egyformák a ramok, 386dx-be pedig min 4 egyforma kell, lehet ez nem stimmelt.
Akku sajnos ennek a korosztálynak a gyilkosa, egyébként ha időben el van távolítva róluk, 99%, hogy ma is mennek.
Ház kérdés, ha mindkettő fekvő, akkor szvsz mindegy, ha az egyik álló, abba már kései 486-osok, P1-esek, K6-osok mentek.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Exian
addikt
Áhhá, akkor köszi, ott pont. Valószínűleg. Ugyanis nem egyforma ramokkal próbáltam a 386ost. Most 8db tökegyforma Samsung 1MB-os van benne.
Hát amibe most a 286os van, az álló ház Igaz nem új darab, de igazad van, valami PII lehetett benne. Bár még van rajta turbó gomb, meg MHz kijelző... nem tudom, gyárilag milyen lapokat raktak még ilyen házakba, amin van turbó gomb, meg egyebek. De gondolom max. P1.
Akkor majd megejtem a cserét, mindenesetre most ebben a házban beüzemelem, mert már beleraktam a lapot, meg mindent. Jövő héten max. átcserélem őket.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Régebben csináltam nlite-al XP telepítőket, de most valami nem kóser. (hardverek sztem jók) mindig vagy hibával kilép telepítéskor, vagy elindul az os de állandóan nyűgje van, fájlrendszerrel stb...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
A topiklakók nálam okosabbik feléhez szól a kérdésem: ha van egy winyó (a korábban említett 210MB-os tötö-törrrrő Seagate ), ami azt csinálja, hogy működik jól, lehet rá másolni, lehet rá írni (kerreg is szépen), de nem hajlandó bootolni.
Menthető? Hogyan? Épp a bootsectora lenne hibás? Nem kerreg az elején, amikor bootolni kéne, tehát nem az van, hogy egyértelműen hibás és próbálná olvasni. Nem tudom, mi baja lehet. Semmiféle hibaüzenetet nem ír, azt sem, hogy oprendszer hiányzik, egyszerűen megáll a bootolás előtt. Floppyról tudok bootolni, de ettől még lehet, hogy az ISA IDE vezérlő a gépben nem tud HDD-ről bootolni? Ezt nehezen tudom elképzelni.
Ötlet arra, hogy még is hogyan tudnám bootolni róla a DOS-t?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
snake1977
őstag
Nekem régi 170 megással volt hasonló gondom, 386-ossal használtam, majd áttéve másik gépbe nem volt hajlandó bootolni a dos-t, vissza 386-osba, megy rendesen, a végén már megformáztam a másik gépben, és akkor simán bebootolt.
Azért ne formázd meg lehet csak én jártam így, de egy ms dos rendszer lemezről próbálj meg egy fdisk/mbr majd egy sys c: parancsot, hátha helyrerántja....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
gban
Közösségépítő
Igen, én is azt mondanám elsőre, hogy más alaplappal lett felismertetve - formázva.
Szélsőséges esetben 96%-tól minden sector bad lesz a formázáskor - de csak a gép szerint, mert eleve nem találja meg a más felismerés miatt.
Fiszont nem zárnám ki azt sem hogy nem aktív a partíció (efdisk-kel csak egy space meg egy F10, majd reboot).Postázást nem vállalok.
-
Exian
addikt
Köszi srácok, végül egy BIOS-ban elvégzett Low Level Format megoldotta a kérdést Utána particionálva, formázva, DOS telepítve és simán bootol
-
Exian
addikt
Azért hogy lássátok is, hogy miről van a szó
Ez (lesz) a 286os 20MHz konfig Szóval ez a fekvő házam, ebben egy 486os DX-33 volt gyárilag, mert a címke is rajta volt. De szerintem egy 286os jobban fekszik benne
Ja, a háttérben lévő 2 lapos rezsó is igencsak retró kategória De az is használatban van (kézműves foglalkozásainkon ezzel olvasztjuk a viasztömböket! ).
A monitor is retró, egy kis 10"-os IBM LCD monitor! Valószínűleg pénztárgéphez volt...
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Sanchez638 #25287 üzenetére
Jah én is nagyon szeretem Szerviz célokra használom, de most jól jön a retró konfigokhoz is. Kicsi helyet foglal, igaz TFT, de még is retrós hangulatú. Olyasmi, mint az első generációs színes kijelzős 286os, 386os laptopok kijelzője volt, ez is még csak 640x480 felbontású. De amúgy penge képe van!!!
Egyébként drága volt, kb. 16.000 Ft 6-7 éve
[ Szerkesztve ]
-
snake1977
őstag
válasz Sanchez638 #25287 üzenetére
Nálam néha szokott lenni 14-15"-os kis tft szóljak ha van?
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
-
Exian
addikt
Huh, ezekszerint ekkora nagy kincs a kis 10"-os IBM TFT-m? Szeretem én is amúgy nagyon... tényleg kicsi, könnyű, viszont beépített tápja van, nem kell még az is pluszban. Faterom szerezte igazából, rajta van még a matrica is, 15900 Ft Annyi baja volt, hogy a power gombja behalt, de forrasztottam rá másikat, de hirtelen csak azt a bumszli nagy mikrokapcsolót találtam, a képen is látszik... az a fekete alul a ledek felett.
[ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
Fffúú de útáltam, mert felejtett, és a win98 minden indulásnál rosszabb és rosszabb lett.
Nálam a Quantumok váltak be.
Van qtm, ami zajos, de szerencsére a legtöbb nem MFM hangú, mint a korra jellemző volt.
Az 504MB-os Quantumom még egy kicsit MFM szerű. de azért tűrhetőbb.
A fireball st-mnek van a legfeelingesebb hangja, a Fireball Plus AS meg gyors, és quantum feelinges. és szektorhibás. le kéne túrnom lowlevellel, de lusta vagyok. és mint tudjuk, lustaság fél egészség.Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
válasz Ganz-[HUN] #25295 üzenetére
Én szeretem ezeket a kis Seagateket is, van belőle sokféle méretű, sőt a készülő 5x86- hoz is ilyet sikerült vennem, 2 db- ot, egy 1.7- est és egy 2.1- est. 100/100- as mindegyik, van már bennük smart , Win7 alól néztem őket.Sőt az egyik lehet hogy vadiúj, 26 indulás van a smartban, vagy 24/7- es gépben ment.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
snake1977
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25297 üzenetére
7 napon át 24 órában
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Yutani
nagyúr
válasz Ganz-[HUN] #25297 üzenetére
Tvenifór-szeven
Ez egy amerikai kifejezés a folyamatos üzemre.
#tarcsad
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hálózati / IP kamera
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Formula-1
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest