Új hozzászólás Aktív témák

  • Pista0001

    addikt

    válasz arn #100461 üzenetére

    Kezd elfajulni a vita, ha az F40 holmi villanyautókkal kerül egy mondatba... ;]

    Úgy általánosságban szerintem legendákat nem szabad újabb technológiákhoz mérni, a legenda mivoltját veszíti az összehasonlításban.

    A számítógép SW és HW együtt, egyiknek sincs értelme a másik nélkül. Vannak legendás HW-ek és legendás SW-ek is, főleg játékok. Szerintem is annak van értelme, ha a játékot olyan HW-en futtatjuk, amin a maga idejében is futhatott. Nem a kiadása idején, hanem akár reális időn belül újabb gépeken is. Említettétek, hogy a Quake vagy pl a Crisys se futott normálisan a megjelenésekor csúcs HW-en, szerintem is felesleges önszopatás annyira naptárazni (a kiadáshoz főleg), de azért extrém újabb HW-t se használnék. Aki annó megvette a játékot, az később, akár több HW fejlesztés után is játszott vele, szóval ez szerintem teljesen reális.* Sőt, részemről még ezután pár generációt is el tudok fogadni, hogy ne kelljen csúcs HW, adott esetben akár többszáz watt fogyasztással. Szóval egyetértek a többiekkel is, valahol a kettő között vagyok, de a korhűség felé billen inkább a mérleg nyelve.

    Én pl mostanában 2005-2007-es játékokkal játszok 2009-es platformon, 2013-as vga-val, de megjegyzem, ezekkel akkoriban is játszottam ezen a gépen. Ha 2005-től vesszük, az a vga-ig 8 év, elismerem, itt már rezeg a léc, de az alapokhoz képest csak 4 évvel újabb a vga, az szerintem teljesen rendben van. Annó ezt a gépet 5770-nel raktam össze, ami csak 2%-kal erősebb a mostani R7 250-nél, de közel kétszer annyit fogyaszt (65 VS 108 watt TDP). Az i5 760 helyett is egy Xeon L3426 van benne, ez se túl reális, tekintve hogy másfélszer annyi a listaára (és az i5-öt se volt egyszerű "kiizzadni"), de ez is feleannyit fogyaszt (45 vs 95 watt TDP), bár ez legalább korhű... Na mindegy, 2003-nál régebbre azért nem megyek vele, arra ott a Socket A konfig. Illetve ott lenne, ha lenne benne rendes vga...

    Ha meg kellene határoznom az adott SW-hez retrónak elfogadható HW-t, azt mondanám, hogy a kiadáskori csúcstól kezdve addig az egészében vagy részleteiben középkategórias konfigurációig számítanám, amin a játék kiadásákor általános, vagy a játék által támogatott natív legnagyobb felbontást futtatni tudja 3d gyorsítás esetén legalább 60, anélkül legalább 30 FPS-en.

    * Visszatérve a korábban említett fejlesztésekre, ez a Lynnfield i5 is kapott 2012-ben 8 giga ramot 4 helyett, HD7870-et az 5770 helyett, SSD-t,... Ha szigorúan naptáraznánk, és az itt a topikban többször is felrótt "korabeli csúcs" helyetti "korabeli elterjedt" dolgokat engednénk, max egy 5870-et lehetne most benne. A 8 giga ram se volt 2009-ben általános, sőt, ennek az alaplapnak az a támogatott max mennyisége. Az SSD se játszana, talán egy Velociaptor vinyó beleférne, bár ez se volt általánosabb, mint az SSD akkoriban. Többen is írtátok, az én esetemben is így volt, és itt a fórum különböző csoportjaiban is sokszor láttam, hogy valaki egy-egy konfignak egyszerre csak egy-egy részletét fejleszti, szóval teljesen elfogadható volt mindig is több éves szórás egy konfiguráció részegységei között.

Új hozzászólás Aktív témák