Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz S_x96x_S #2750 üzenetére

    A fő kérdés, hogy ki merre indul el és mennyire sikerül az adott technológiát elterjeszteni. Tök jó, hogy az Epyc tudja a PCI-Express 4.0-át, de ahhoz hardverek is kellenek. Mondjuk jönnek is, lassan, de jönnek. Csakhogy a CCIX és a Gen-Z pont azért kezdett el formálódni, mert a PCI-Express lemaradt, nem kicsit, nagyon. A felhő alapú számításnál pedig hátrányba került az, akinek nincs saját külső interconnectje (az nVidia itt gurított az nVLinkkel, a 2.0 már kint van két éve, 200Gb/s sebességgel, full duplex).

    Az Intel kicsit elaludt, mivel a PCI-Express 3.0 vonallal tökön lőtte magát, mert ott például 8Gb/s per lane van, ami 16x csatinál = 128Gb/s. Közben meg jönnek már a 200Gb/s és készülnek a 400Gb/s hálózati csatik. Igény lenne rá, mert iszonyatos pazarlás, hogy a 16x PCI-Express csatikat hálókártyákkal tömjék meg, csak ugye az Epyc esetében is 256Gb/s az elméleti csúcs, és várják sokan a PCI-Express 5.0-át (elméleti határ: 512Gb/s). Ezért kell a CCIX (25Gb/s * 16 = 400Gb/s) és brutálisan erős opció a Gen-Z (itt még az alap 16Gb/s per lane is elégséges lehet, ha kihasználód a 256 sávot = 4096Gb/s elméleti határ, és a szkenárióban ott van az 56Gb/s per lane...). A

    Miután az AMD túl kis szereplő (jelenleg), hogy maga határozza meg a "merre" vonalat, ezért kénytelen minél többet támogatni, hogy legalább a rugalmassága miatt opció legyen az asztalon.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák