Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz Imilenni #31792 üzenetére

    Őszintén szólva engem tökre nem érdekel, hogy egyes cégek vagy kormányzati ügynökséget milyen adatokat gyűjtenek rólam, vagy hogy a Windows, iOS, Android akármi milyen adatokat lop a háttérben.
    Ez számomra nem elvi, hanem gyakorlati kérdés.
    A facebook és a többi közösségi platformmal az a bajom, hogy nem valami anonim masszába kerülnek az adataim, azokat nem statisztikai alapon kezelik, hanem mindenki számára transzparensé válnak, ráadásul elméletileg az én közvetlen beleegyezésemmel.

    Mondok egy példát: anno, amikor az egész közösségi média és a játékos profilok összekapcsolása kezdődött, a Blizzard megpróbált a battle.net accountokból amolyan alternatív facebookot kreálni: kötelezően a valós előfizetési neveket és adatokat akarták kapcsolati háló alapon transzparensé tenni mindenki számára.
    Azaz pl. a battle.net fórumokon nem a karaktered neve alatt kommunikálhattál, hanem a valós neved jelent meg.
    Volt belőle balhé rendesen, de a Blizzard tartotta magát, egészen amíg az egyik community managerük kiposztolta a valós nevét a fórumra, hogy na lám nincs mitől félni.
    Hát nem kellett volna.
    Fél nap alatt lenyomozták, hogy még mindig a szüleivel él (fotót mellékeltek a házról), a kapcsolati hálóját visszakövetve mások facebook képeiből azonosították, hogy ő az a hányós gyerek ott a háttérben, rendeltek neki házhoz 200 db. pizzát, stb.
    Klasszikus cyber bullying ment, amolyan proof-of-concept alapon.
    Hogy-hogynem, pár napon belül a Blizzard lemondott a valós neveken alapuló közösségfejlesztésről.

    Na most pontosan ugyanezt akarja a Facebook elérni az Oculus accountokkal.

    Ez nagyon nem ugynaz, mint amikor a Windows telemetria adatokat gyűjtöget a gépedről, meg a google lehallgatja a magánbeszélgetéseidet és az alapján dobálja rád a reklámokat. Nem mintha az rendben lenne, de mivel a háttérben és csak a saját berkeiken belül intézik, együtt lehet élni vele.

    Itt konkrétan arról van szó, hogy minimális kutatómunkával bárki magánélete feltérképezhető bárki által és ezekkel az információkkal vissza is lehet élni.
    Mondhatod erre, hogy hát ne légy hülye és ne ossz meg szenzitív adatokat. De az ellen már semmi nem véd, hogy a kapcsolati hálódat visszakövetve a mások által rólad megosztott adatokból halásszanak, márpedig a facebook pontosan ezt teszi lehetővé.

    De mint mondtam, akinek ez belefér tőlem csinálja nyugodtan.
    Velem minden esetre az Oculus garantáltan elvesztett egy ügyfelet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák