Aktív témák

  • syberia

    veterán

    válasz syberia #4276 üzenetére

    Gut microbiota dynamics in a prospective cohort of patients with post-acute COVID-19 syndrome

    A COVID-19-et követően gyakoriak a hosszú távú szövődmények, de a tünetek vírusürítést követő tartós fennmaradásának lehetséges oka továbbra is homályos.

    Célkitűzésünk annak vizsgálata, hogy a bélmikrobiom összetétele összefügg-e az akut COVID-19 utáni szindrómával (PACS), amelyet a SARS-CoV-2 vírus kiürülése után 4 héttel fennálló legalább egy tartós tünetként definiáltunk.

    Egy prospektív vizsgálatot végeztünk 106, a COVID-19 súlyossági spektrumát mutató betegen, akiket a felvételtől 6 hónapig követtünk nyomon, valamint 68 nem COVID-19-es kontrollszemélyen. 258 minta sorozatos székletmikrobiomját elemeztük shotgun metagenomikai szekvenálással, és az eredményeket korreláltuk a 6 hónapos perzisztens tünetekkel.

    6 hónap múlva a betegek 76%-ánál volt PACS, és a leggyakoribb tünetek a fáradtság, a rossz memória és a hajhullás voltak. A bél mikrobióta összetétele a felvételkor összefüggött a PACS megjelenésével. A PACS nélküli betegek bélmikrobiom-profilja 6 hónapra a nem-COVID-19 kontrollokéhoz hasonlóan helyreállt. A PACS-ben szenvedő betegek bélmikrobiomját a Ruminococcus gnavus és a Bacteroides vulgatus magasabb, a Faecalibacterium prausnitzii alacsonyabb szintje jellemezte. A tartós légúti tünetek az opportunista bélpatogénekkel, a neuropszichiátriai tünetek és a fáradtság pedig a nosokomiális bélpatogénekkel, köztük a Clostridium innocuummal és az Actinomyces naeslundii-val korreláltak (mindegyik p<0,05). A butiráttermelő baktériumok, köztük a Bifidobacterium pseudocatenulatum és a Faecalibacterium prausnitzii mutatták a legnagyobb inverz korrelációt a PACS-szel 6 hónapos korban.

    Ezek az eredmények megfigyelési bizonyítékot szolgáltattak a bélmikrobiom összetételének változásaira a COVID-19 hosszú távú szövődményeiben szenvedő betegeknél. További tanulmányokban kell megvizsgálni, hogy a mikrobióta modulációja elősegítheti-e az akut COVID-19 szindróma utáni időben történő felépülést.

    http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2021-325989

    https://howbad.info/

Aktív témák