Napi Anime: Dragonball

Nem kertelek sokat, vázolom a történetet röviden. Adott ez a Songoku nevű legény, akinek a 3 sorozaton keresztül végigkísérhetjük harcosi pályafutását. Az első széria, még nagyban a komikus jelenetekre és a gyermeki grafikára helyezi a hangsúlyt. Itt ismerhetjük meg a kis Gokut és barátait. A mangától sok helyen eltérő sztori végére Goku felcseperedik és jó néhány barátra tesz szert. Ilyenek pl. Krilin, Bulma, Yamcha, Ten Shin Han, a malac, Zseniális Teknős, meg a dagadt szamuráj. Ez a sorozat még, elég misztikus, így sokkal inkább a gyerekek korosztályát célozza meg. Itt tudhatjuk meg azt is, hogy a Misztikus 7 darab Dragonball összegyűjtésével a föld sárkánya teljesíti, az összegyűjtő egy akaratát.

A második sorozat, Dragonball Z néven futott. A készítők ezzel a sorozattal, továbbviszik az előző sztorit, ám már egy új szinten folytatódik a sorozat. Belép számos Sci-fi elem. A grafikát már új szintre emelték, és egy sokkal részletesebb és kidolgozottabb művet alkottak a készítők.

A Z csapat
A Z csapat

Sajnos a sorozat nagy előnye, az egyik hátránya is. Mivel a mangával nagyjából egy időben dobták piacra, ezért a rajzolók kénytelenek voltak elhúzni a harci jeleneteket hogy a Manga készítői is haladhassanak. Sokszor ez viszont a gördülékenység rovására ment, és erre még rádob egy lapáttal az is, hogy a legtöbb országban cenzúrázott változatot sugároztak(igen, itthon is) melynek köszönhetően a harcjelenetek 10 részen keresztül abból álltak hogy a küzdő felek csaptak egyet, aztán fél óráig farkasszemet néztek egymással. Mindennek ellenére is, a sorozat sikere kétségtelen. Talán mondhatnánk is, hogy ezzel érte el csúcsát a Dragonball Merchandise. A több száz tv-s epizód mellett, készült még 13 egész estés rajzfilm is belőle.

Songoku
Songoku

A Dragonball Z főszereplője továbbra is Songoku maradt. Ő a tipikus fehér lovag az egész sorozatban. A jóság mintaképe, aki nem öl ellenfelet, ha van választása.

Ifjú Sátán
Ifjú Sátán

Régi nagy riválisa, Ifjú Sátán is az oldalára áll idővel, és immár együtt küzdenek a gonosz ellen.

Vegita
Vegita

Velük tart még a Z sorozat elején gonoszként a földre érkező Csillagharcos Vegita is. Ő a tipikus Bad boy karakter a sorozatban! Gyűlöli Gokut teljes szívéből, ám a körülmények összekovácsolják őket és közös erővel indulnak gonoszt irtani a későbbiekben.

Songohan
Songohan

Goku első fia, Songohan is a Z-ben teljesedik ki. Őt előszór Ifjú Sátán edzi harcossá, majd a sorozat végére túlnőve egykori tanítóin, felzárkózik a legjobbak közé.

Songoten
Songoten

Goku érdekessége egyébként, hogy születik egy második, szintén nagyon erős fia, Goten, aki kinézetre örökli teljesen az ő vonásait.

Trunks
Trunks

Az utolsó számottevő Z harcos szintén család közeli. Ő Vegita egyetlen fia, aki Trunks. Örökölte a Csillagharcos nép erejét, és a jövőből tér vissza, hogy besegítsen a Z harcosoknak egy közeledő veszélyt megállítani.

Songoku és barátai
Songoku és barátai

A Z sorozat a leghosszabb, a 3 Dragonballból, de összetettsége miatt, ugyanakkor a legizgalmasabb is! Talán erre mondhatnánk, hogy Akira Toriyama mindent beleadott, mert végig fordulatos a történet és a karakterek folyamatos változáson, fejlődésen mennek keresztül! A csúcson túl ugye már csak a lejtő létezik. A Dragonball Z végeztével, a készítők nem bírták elengedni az aranytojást tojó tyúkot, ezért kitalálták, hogy ötvözni kell az első két sorozat legsikeresebb elemeit. Ebből született meg, a Dragonball GT(Grand Tour).

Dragonball GT
Dragonball GT

Itt kezdésnek Goku rögtön visszaváltozik egy varázslatnak köszönhetően gyerekké és így indul útnak a történet, hogy végül visszaváltozzon felnőtté és újra megmentse a világot. A történet annyira gyengére sikerült, hogy Akira Toriyama már részt sem vett a GT elkészítésében, és a készítők is érezték a bőrükön ennek hatását, mert 60 rész után már kritikusan lecsökkent a Dragonball nézettsége, majd +4 rész elkészülte után még 64 résszel gyorsan le is zárták a történetet végleg. A GT-hez is készült még egy egész estés film, de ez sem tudta megközelíteni már, a Z idejében elért sikereket.

DBZ Tenkaichi 3 WII-re
DBZ Tenkaichi 3 WII-re

Eyecandynek sem utolsó!
Eyecandynek sem utolsó!

Ilyen is volt tervbevéve Dragonball Online
Ilyen is volt tervbe véve Dragonball Online

A Dragonball, kivonult a rajzfilmek világából, azonban azóta is egyre sikeresebb feldolgozások követik a napi játékpiacon! Ma már nem létezik konzol DB játék nélkül, és a hosszú évek alatt, a legjobbak közé fejlesztették fel, az egykoron még bukdácsoló játékokat. Végezetül még felvázolnám a szomorú jövőt is! Hamarosan a mozikba kerül a Dragonball Evolution mozifilm! Aki ismeri a rajzfilmet az tudhatja, hogy „nem ezek azok a droidok…”. Az egész úgy fog kinézni, hogy egy Zs kategóriás bunyózós filmre ráaggatták a Dragonball merchandise-t. Nagy hiba volt.

Galéria

Azóta történt

  • Napi Anime: Gantz

    A Gantz mindig is a kedvenc Animéim közé tartozott, mert a scifi elemek mellett olyan sokkolóan életszerűre sikeredett, hogy a készítők engem megvettek vele! Nézzük hát miről is van szó.

  • Napi Anime: Record of Lodoss War

    A sorozat vége felé közeledve, nem tehetem meg, hogy ne vegyem elő az egyik első animét amit láttam. Ez egy Fantasy klasszikus, mely sokmindenben hajaz a LOTR-re, de ez nem vált hátrányára. Sőtt!

  • Napi Anime: Rosario + Vampire

    Így a végére hagytam egy könyedebb nevet. Tudom, hogy sokaknak csalódást okoztam a nagy nevek után most ezzel, de hát ezt a vonalat is meg kell mutatni a palettáról, mert ugye sok ilyen van még, pl. Ikki Tousen, Great Teacher Onizuka stb…

Előzmények