Hirdetés

Rock Band - Leírás, ismertető

Az Egyesült Államokban már az elmúlt esztendő novemberében napvilágot látott a Harmonix Music System által kifejlesztett Rock Band, amely - talán nem nagy merészség kijelenteni - igazi egyedi videójáték a piacon, május 23-tól immáron Európában is elérhető.

Talán nagyon sokan kacérkodtak már a gondolattal, hogy milyen érzés lehet kiállni egy 60.000-es ordító tömeg elé a kezünkben akár egy gitárral, egy mikrofonnal, vagy esetleg a dobszett mögött belevágni az ordító rock and roll-ba, ahogy a fények felvillannak és elkezdődik a végtelenségig tartó zúzás. Nos, valószínűleg ez az élmény nem sokunknak adatik meg, viszont a Harmonix legújabb fejlesztésű videójátékával egy enyhe ízelítőt nyerhetünk a rocksztárok világából, abból az extázisból, amit mind a közönség, mind a zenekar tagjai átélnek egy ilyen show alkalmával.

Ez pedig a Rock Band, amely lehetőséget kínál a 10 éves Pisitikéktől, a 60+ éves embertársaink ezen vágyainak - ha nem is a fentebb leírt élmény átélésére - de legalábbis egy kis élményre, bulira, kikapcsolódásra, akár egyedül vagyunk, akár negyedmagunkkal.

De hogy miről is van szó? Adott egy méretes kartondoboz, amelyet kibontogatva előhalászhatjuk ennek segédezközeit; mikrofon, gitár, dob és persze maga a szoftver, amely ezeket a "műanyagokat" életre kelti.
Ezenkívül persze szükségünk lesz egy konzolra, legyen az Xbox 360, PS3, Wii, vagy akár egy matuzsálem PS2.

Miután a megfelelő (nem olcsó) összeget lepergettük a pénztárnál, hazaérve egy jó félórás összerakosgatás és izgalom után kezdődhet a buli.

Hirdetés

De ne szaladjunk előre, nézzük is meg részletesebben mit rejt maga a Rock Band Special Edition doboz;

http://img144.imageshack.us/img144/851/dsc02071yv7.jpg
(Klikk ide a nagy mérethez)

Egy igen jó minőségű dinamikus mikrofont, amely egyik nagyszerű eszköze a szomszédaink örületbe kergetésének. Tényleg kifogástalan (jó, persze ne várjunk egy $5000-os stúdió mikrofont), a minősége, jó a fogása, nem tűnik gagyinak, szól is ahogy kell.

Aztán jöjjön a következő zajkeltő eszközünk, a gitár. Sokat nem tudok hozzáfűzni, szintén ne várjon senki egy igazi Les Paul Gibson elektromos gitárt.

http://img144.imageshack.us/img144/2288/dsc02073lu7.jpg
(Klikk ide nagy mérethez)

Elég korrekt kis gitár, persze csak egy "húr" található rajta, ezzel fogjuk előcsalni a nyak végén megfelelően lefogott gombok által keltett külömböző hangszíneket. Nekem a gitár különösebben nem nyerte el a tetszésem, ezért kb. két hét után le is cseréltem a Guitar Hero III által használt darabra, amely számomra sokkal kézreállóbbnak és kényelmesebbnek bizonyult.
A Rock Band-hez járó gitár alap esetben kábellel rendelkezik, de ha nem tudunk mit kezdeni a kábelrengeteggel és a pénzünkkel, akkor bármikor lecserélhetjük egy wireless verzióra. (A Guitar Hero III gitárja alapból wireless).

A következő eszköz, ami kikerül a dobozkánkból, az a dobszett lesz, amit elég sok kritika ér(t), de erről majd a későbbiekben szeretnék említést tenni. Egyébként hálás kis hangszer, egyszerű kinézetű, okosan összerakva és ha az ember elég jó ritmusérzékkel rendelkezik, akkor hatalmas élmenyt nyújthat.


(Klikk ide nagy mérethez)

Egy elég gyenge minőségű pedál jár hozzá, a miénk két hónap aktív használat után nemes egyszerűséggel kettétört. Ekkor elkezdtem kutakodni a neten, hogy a pillanatragasztón és a szigszalagon kívül milyen más lehetőség lenne ennek a kiküszöbölésére, amikor is erre bukkantam;

A Destroyer pedál

[Rockbandpedal.net]

Ő lenne a Destroyer, amely a profik szerint is kitűnű replacement a gagyi gyári helyett, amely nálunk, most jelenleg így néz ki:

http://img144.imageshack.us/img144/9101/dsc02067ft0.jpg

A gagyimátyás gyári modell...

(Klikk ide nagy mérethez)

Szépen agyonra pillanatragasztózva és már így is egyszer sikerült kettétörnie.
A Destroyer egy "igazi" lábdob pedálból lett átmoddolva, megerősített metál, nem pedig a játékhoz mellékelt műanyag gagyimatyi. Sajnos aki "profi" szinten nyomja, annak előbb utóbb be fog következni a nemkívánt hatás...

A Destroyer nem olcsó, jelenleg $80. Annyi, mintha egy egész dobszettet vennénk a játékhoz külön...
Én megrendeltem pár napja, a srác most vár belőle újabb 600 darabot, ekkora rá az igény...
Továbbá még egy felmerülő probléma a dobbal ez viszont megoldható az úgynevezett zokni moddal :) Most ez valószínűleg sok ember arcára mosolyt fog csalni, viszont tényleg nagyszerűen beválik. Check this (scroll le a képekig), továbbá a video manual.

No, de beszéljünk ennyit a dolog árnyoldaláról, mert tulajdonképpen én ennyit véltem felfedezni és ezek az "apró" hibák abszolút nem tudják elvenni a játékélményemet.

A játékmenetről:

A gamerek nagy része biztos vagyok benne, hogy minimum hallott, de inkább játszott már a Guitar Hero valamelyik epizódjával.
A Rock Band tulajdonképpen ugyanerről szól, csak kevésbé comic formában, kicsit komolyabbra véve a figurákat, kevés benne a csicsa és ami a lényeg, nem csak egy player tudja élvezni egyszerre egy szobában.
A Rock Bandhez, ha kedvünk szottyan, beszerezhetünk egy extra gitárt és máris beállíthatjuk valamelyik pajtást például basszus gitározni, míg te szólózol, apu dobol, anyu Iron Maiden-t, vagy Metallica-t énekel :D (megtörtént eset...).

Természetesen itt is megvannak a nehézségi fokozatok, easy. medium, hard és expert. Aki még új a játékhoz, az ne próbáljon meg rögtön Slash-t játszani a műanyag gitárjával experten, vagy nekizuhanni a doboknak és eljátszani például egy ilyet.

Csak szép lassan haladni felfelé, szar érzés, mikor lefütyülnek a színpadról. :)

A teljesítményünkért pontokat, csillagokat kapunk, majd pénzt és rajongókat gyűjthetünk be egyre többet. Az elején még egy szakadt farmerban és egy 20 éves minibusszal indulunk a sarki pincébe előadni, aztán ha felkap a közönség, már a világ másik végében találod a bandádat baromi nagy stadionokban, magángépekkel, olyan ruhatárral, amitől Victoria Beckham is sírva fakadna. Továbba új hangszereket vásárolhatsz, fodrászhoz mehetsz, tetoválást csináltathatsz, ami a csövön kifér.

A játék hardvere (hú de furán hangzik) tulajdonképpen nem foglal olyan sok helyet, mint amennyit gondolnánk, maximum egy asztalkát kell félretolni a dobnak, gitárral - ugye akik komolyan veszik - azok állva pengetnek :D, mikrofonnal dettó.


(Klikk ide a nagy mérethez)(Klikk ide nagy mérethez)


(Klikk ide nagy mérethez)

A dobon tovabbá helyet kapott egy kis gamepad is, ami szerintem egy jó gondolat, hasznos is.


(Klikk ide nagy mérethez)

Minden hangszerünk kap egy külön kis részt a képernyőn (12 colos monitorok hátrányban :))

A sztárok nagyon jól animáltak, nem annyira elnagyoltak mint a GH-ban, de ne számítsunk egy Mass Effect-szerű grafikára (nincs is rá szükség, úgysem lesz időnk nézni a hatalmas pengetések közben).

A játszható számok listája itt tekinthető meg, természetsen Xbox Live!-ra folyamatosan érkeznek az újabbnál-újabb letölthető zenék.
A zenei stílusok is elég széles skálán mozognak, a 60'-as évek beli Rolling Stones-tól kezdve a Nirvana-n át napjaink zenéit is megtalálhatjuk.

Még egy fontos dolog (számomra fontos legalábbis), a GH-val ellentétben a Rock Band sokkal jobban szól, "élőbbnek" hat a zene ahogy játszod, nem pedig mintha egy jukebox-ból szólna. (Igen, itt ismét a GH-ra referálok).

Akinek a pénztárcája megengedi és szereti a jó rock zenét, szeret társaságban jókat kikapcsolódni valamely fenti konzolon, annak ez a játék tökéletes választás és befektetés, sok-sok hónapja játsszuk és még mindig nem tudunk ráunni.


(Kidus Rocks nagyban :))

Ha Magyarországra is megérkezik és meglátjátok egy arkádba kirakva, adjatok neki egy esélyt, próbáljátok ki és ha tetszik, biztosan találtok valakit, akivel össze tudtok dobni egy kis (rakat :() pénzt egy több hónapos garantált szórakozásra.

A végére egy kis kedvcsináló, még a kezdeti fejlesztési időkből.

tiv83us

ps: Európai árak iránt tőlem kérlek ne érdeklődjetek, Amerikában $179+Tax az ára, gondolom Európába jóval drágább lesz sajnos, de nem is merek és nem is akarok saccolni. Csak hogy a felesleges kérdéseket elkerüljük a topikban. Köszönöm.

Azóta történt

 • The Beatles: Rock Band

  A Rock Band fejlesztő csapata, a Harmonix a napokban bejelentette a Rock Band legújabb kiadását, ami a...

Előzmények

 • Rock Band - bónuszlemez közeleg

  Miközben az Xbox 360 és PlayStation 3 tulajdonosok teljes nyugalommal tölthetik le a bónusz tartalmakat a játékokhoz, addig a Wii-vel rendelkezők aggódhatnak a limitált kapacitás miatt: erre talált ki most az EA valamit.

 • Rock Band: túl a 3 millión

  A tavaly év végén megjelent Rock Band egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, ám ez sem akadályozta meg a Harmonix zenés játékát a kiemelkedő szereplésben.

 • Rock Band: az árak kálváriája

  Európa forrong, mondanánk, ha szeretnénk eltúlozni a helyzetet: a tény, hogy a Rock Band tengerentúli barátainknak jóval olcsóbb mulatság lesz, mint az itt élő lelkes játékosoknak.

 • Rock Band: Wii verzió a nyáron

  Sokáig kérdéses volt az, hogy a Rock Band meg fog-e jelenni Wii-re, most azonban megtudtuk a megjelenési időpontját, igaz, egy nem túl jó hír társaságában.