Hirdetés

2018. június 21., csütörtök

Gyorskeresés

Resident Evil 7 előzetes

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Élőholtakba és mutáns dögökbe való külső nézetes ólompumpálás, ajtónyitogatás, és egyéb tipikus Resident Evil jellemzők: ezeket kell most elfelejtenünk.

A horrorisztikus Resident Evil

Ezt is megéltük! A Resident Evil sorozat az éveken keresztüli külső nézetes akciózást belső nézetes túlélő-horrorra cserélte. A kezdetben sokakat izgalommal eltöltő, majd a kiadói és fejlesztői nézeteltérések révén törölt Silent Hill (kezdetben P.T.) játék nagy csalódás volt a horror fanatikusok számára, lehet pont ezek az események játszottak közre a Resident Evil folytatása kapcsán tanácstalan Capcom döntéshozóinál. A széria zsákutcában való forgolódása biztossá vált a hatodik résszel, így érthető útkeresés és a szemléletváltás. Gondolták, ha már a Konami elbénázta az egyenesen videojátékos szuperprodukciónak készülő Silent Hillt (amiben olyan nevek közreműködtek, mint Hideo Kojima, Guillermo del Toro és Norman Reedus), akkor majd ők megpróbálkoznak a velőtrázó horrorral.

Ez a monumentális kísértetkastély lesz a halálos játszóterünk.
Ez a monumentális kísértetkastély lesz a halálos játszóterünk. [+]

A bárki számára elérhető PlayStation 4-es demóból leszűrhető, hogy alapos változáson esett át a széria. Vajon a külső nézetes akció zsáner kifulladása terelte a Capcomot a YouTube huszárok üvöltözéseit kiszolgáló belsőnézetes túlélőhorror műfajhoz? Erre a kérdésre sem fogunk választ kapni, ahogy a bevezetőben taglalt felvetés is csak kósza találgatás. Állhat tehetséges designeri döntés vagy egyszerű trendkövetés is a háttérben. Mindenesetre a széria hetedik felvonása a Jeruzsálem-Makó távolságnál is messzebb van az eredeti megközelítéstől, feltéve, ha az elmúlt epizódok puskaporos atmoszféráját és habitusát tekintjük az eredeti megközelítésnek (Resident Evil 4, 5, 6). Az előző évezred végén megszületett széria első részeinek légköréhez azonban már jóval közelebb kucorodik a hetes felvonás, hiszen a horror és túlélő elemek azóta nem kaptak ilyen mértékű megtisztelő szerepet.

Meghitt családi vacsora a Baker család otthonában. Zamatos bélpecsenye a menü.
Meghitt családi vacsora a Baker család otthonában. Zamatos bélpecsenye a menü. [+]

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezúttal még mélyebbre nyomják a játékosok buksiját a félelem, a pszichózis és a rettegés homályos, dohos, valamint véres izzadságtól bűzlő vermébe. Olyan paráztatásban lesz részünk, hogy azt a kanapék és a karosszékek is meg fogják emlegetni, mondhatnám úgy is, hogy összecsináljuk majd magunkat rendesen. A torkunkba dobogó szívünkről és a meredező szőrszálakról az eddig látott anyagok tanúskodnak és az olyan alkotásokkal való hasonlóság, mint az Alien Isolation vagy az Outlast. A történetet illetően még nagyon keveset tudni, ha minden igaz, akkor Ethan Winters irányítva próbáljuk majd megtalálni feleségünket a Louisianai Dulveyben található hatalmas és egyben hátborzongató birtokon, a Baker család kúriájában.

A konyhában síri csend és hullaszag.
A konyhában síri csend és hullaszag. [+]

Úgy tűnhet, hogy a korábbi Resident Evil eseményektől ezúttal totálisan elszakadunk, de erről szó sincs. Azt ígérik, hogy az események a Resident Evil hatodik része után fognak játszódni (4 évvel) és néhány korábban megválaszolatlanul maradt kérdés is értelmet fog nyerni. Alig lehet ráismerni a Resident Evil eszenciára, de a horrorisztikus túlélés közben is összefutunk majd jó pár olyan elemmel, ami egy kisebb párhuzamot fog vonni a régi szériával. Sokak számára lesz ismerős a megszerezhető fegyverarzenál, az eszköztárunk menedzsmentje vagy a gyógyító növények keverésének és felhasználásának folyamata (az aggastyán gamerek számára még a magnóknál történő mentés is kellemes emlékeket idézhet fel, mikor még az írógépszalagokat kellett beosztanunk). Viszont ezúttal az akció háttérbe szorulásával a ház megveszekedett lakói elől kell menekülnünk és bujkálnunk, akik ellen a lőfegyverek kevésbé lesznek hatékonyak. Kicsit talán koncepció ficamosnak tűnik, hogy hiába pumpáljuk tele a Baker család tagjainak fejét ólommal, maximum csak lelassíthatjuk őket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.