Hirdetés

Mafia III teszt (Xbox One)

Hirdetés

De nem bírja a farka

Ezen a ponton pedig arra gondolok: bár csak ennyi lenne a baj. A történet jó, az elmesélés jó, ha a küldetések is azok lennének, akkor elnézem plasztikváros jellegzetességeit. De a legrosszabb sajnos még csak most jön, a küldetések ugyanis botrányosan gyengék. Az eddigiekből valószínűleg mindenki kitalálta, hogy mi a központi szál a történetben, Lincoln bosszút akar állni, amit megtehetne úgy is, hogy simán lelövi Marcanót, de főhősünk inkább ki akarja véreztetni. Ezt pedig úgy teszi meg, hogy a szervezetét gyakorlatilag sejtenként eliminálja, azok helyére pedig az időközben csatlakozó alvezéreit rakja be, akik termelnek némi pénzt, illetve elvileg oda kell figyelni arra is, hogy mindenki elégedett legyen, de ez nem egy gyakorlati probléma. Amúgy jópofa, hogy megjelenik a második részből ismert Vito Scaletta is, kicsit olyan a rendszer, mintha a játék a pár perces átvezető animációkkal jutalmazna a rémesen monoton küldetésekért cserébe. Ugyanis mindenhol arról van szó, hogy oda kell menni valamelyik olasz kisfőnök ingatlanjára, abban jó sok kárt kell csinálni, amivel aztán odacsalogatjuk a kisfőnököt, így pedig nyilván el is tudjuk tenni láb alól. A károkozás kétféle módon történik, egyrészt az említett ingatlanoknál teljesen véletlenszerűen el vannak helyezve vastag pénzkötegek, amiket felvehetünk, másrészt mindig van egy adott cél, örömlányok kiszabadítása, vagy kokainnal teli ládák szétszedése, három késszúrás amúgy biztos sokat árt az anyagnak. Az egyetlen pozitívum, hogy mivel sejtenként haladunk, nem kell sokat utazni, mert ezek a küldetések egymáshoz földrajzilag is közel vannak, a Mafia III rejtett üzenetként sétálásra buzdít, tényleg úgy lehet a leggyorsabban túlesni ezeken az unalmas küldetéseken, amelyekben választhatunk, hogy lopakodunk és füttyögéssel csaljuk magunkhoz a kiszámíthatóan mozgó, buta, vak maffiózókat, vagy simán lelövünk mindenkit. Utóbbi esetben gyakran kell majd fegyvert cserélgetni, mert kevés lőszert tudunk magunkkal vinni.


[+]

Persze ez egy sandbox játék, nyilván vannak más lehetőségek is. Vannak. Például lehet autós küldetéseket vállalni, ahol viszont sokat kell vezetni, unalmas. Lehet gyűjtögetni tárgyakat, például Playboy magazinokat, posztereket, zenei albumokat, ezek elhelyezkedése onnantól látszik a térképen, hogy a környéken lévő egyik elektromos dobozba beleraktunk valami ketyerét, amiből az elsőt úgy kapjuk meg, hogy ebből ez az egy darab van, de hátha találsz, utána viszont minden második redneck garázsában, a szeméttelepeken, gyakorlatilag mindenhol találunk egyet. Kicsit az Assassin's Creed 2-re emlékeztetett, utoljára ott élveztem, hogy kimaxolok egy játékot, de itt annyira steril a környezet, hogy nem élveztem, meg a fenébe is, 2016 van és a GTA V egy létező játék!

A Mafia III egy csalódás, kevés, amit nyújt. Tényleg az, mert ha eltekintünk a nem túl igényesen kidolgozott világtól, a hiányzó apróságoktól és extráktól, akkor is nagyon unalmasak a küldetések. Aki imád virtuálisan lövöldözni, lehet, hogy sok örömét fogja lelni benne, én az első pár órás mámor után fél óránál többet nem tudtam eltölteni a játékkal. Kicsit fáj ezt leírnom, de a Mafia III kapcsán jó lett volna, ha a készítők kipróbálják a konkurens címeket és visszafogottan, de azért át is emelnek belőle. Vagy akár simán végigtolhatták volna az első két részt, amelyek ugyan nem nyújtottak túl nagy szabadságot a játékosnak, de ennél biztos, hogy változatosabb küldetéseket nyújtottak. Tényleg nem értem, hogy ez hogyan történhetett, hogyan lett a Mafia sorozatból egy agyatlan lövöldözésre építő játékmenettel operáló valami, de sajnos ez történt. Ha valaki játszott vele, vegye elő az első részt és élvezze azt, aki pedig még nem tette meg, az is cselekedjen hasonlóan, ha nem akar csalódni!

A Mafia III PC-re, Mac-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra érhető el.

Pro:

  • A történet és az elbeszélés fantasztikusan jó;
  • a karakterek kidolgozottak, a szinkron zseniális;
  • a világ alapvetően hangulatos.

Kontra:

  • A játékmenet monoton és unalmas;
  • a grafika kicsit elavult;
  • rengeteg a bug;
  • az autók viselkedése szimulációs módban is elképesztően árkád.

65

Bocha

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények