Grand Theft Auto V PC teszt

Hirdetés

Bevezető, történet

A Grand Theft Auto, röviden GTA név talán még azoknak is ismerősen cseng, akik nem töltenek sok időt számítógépes játékok előtt. Az első részt még 1997-ben készítette a DMA Design (a mai Rockstar North), természetesen először csak PC-s verzió látott napvilágot belőle, majd utána az első generációs PlayStationre is megjelent. A felülnézetes módban játszható szoftver a korszakhoz képest kiemelkedően jó fogadtatásban részesült, hiszen három városban; Liberty Cityben, Vice Cityben és San Andreasban is lehetett száguldozni, méghozzá viszonylag nagy területen. A második rész szebb grafikával, de kevesebb járművel kecsegtetett, viszont pénz fejében már legalább bármikor szabadon lehetett menteni. A Grand Theft Auto III az első 3D-s epizód volt, ami új fejezetet nyitott a GTA sorozat történetében, és először nem PC-re, hanem PlayStation 2-re adták ki.

Grand Theft Auto V PC teszt
[+] Nagyszerű látvány nyújt a naplamente

Ezután jöttek az első részből megismert városneveket felhasználó részek, kezdve a 2002-ben megjelent, Tommy Vercetti főszereplésével készült, kidolgozott és kellemes történettel rendelkező Vice Cityvel (ebből mára 17 millió példány fogott). Pár évvel később jött az általam egyik legjobb résznek titulált San Andreas, ahol a városokat már az igazi metropoliszokhoz hasonlóan rajzolták meg, ezután pedig már a GTA IV-nek örülhetett a játékos társadalom, amit a széria tizedik évfordulója után hat hónappal adtak ki. 2011-ben viszont újabb bejelentést tett a RockStar Games, hiszen elmondták, hogy készülőben van a GTA következő epizódja. Az Xbox 360 és PlayStation 3 tulajdonosok már 2013 októberében nekieshettek a szinte tökéletesre sikerült játéknak (következő év nyaráig több mint 34 millió darabot adtak el belőle), a legújabb generációs konzolokkal rendelkezőknek még egy évet izgulniuk kellett a mennybe menetelig, bár tudták, hogy azért sokkal, de sokkal jobb grafikát kapnak majd a várakozásért cserébe.

Grand Theft Auto V PC teszt
[+] Ilyen a látvány éjszaka egy helikopterből

A PC verzió azonban még ennél is nyögvenyelősebben vált elérhetővé, a játékosokat nem egyszer hergelték fel azzal, hogy az eredetileg januárra tervezett startot először márciusra, majd áprilisra halasztották. A türelem viszont egy fantasztikus játékot teremtett, amiben már benne van a korábban nálunk is letesztelt Online Heist, a többszintű beállítások pedig még jobb vizuálisabb élményt garantálnak, amihez persze nem árt egy viszonylag erős gépet beszerezni. A GTA V PC-s megjelenése ráadásul még több kiaknázási lehetőséggel ajándékozta meg a fejlesztőket, mára már megoldották azt is, hogy Oculus Rifttel is lehessen játszani, pedig a hivatalosan ez a módszer nincs is támogatva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények