Kapital: Sparks of Revolution teszt

Mintha a Colonization és a Settlers közös gyerek lenne, de annyira azért mégsem jó.

Műfajmeghatározási probléma

Nem akarod ezt te megírni? - hangzott el a kérdés, mert ez első blikkre valami városépítős bigyónak tűnt és bár meglehetősen keveset írok ide, de ezt a műfajt pont kedvelem és szívesen szütyörészek vele. Ám a Kapital: Spark of Revolution (innentől Kapital, oszt kész) csak annyiban városmenedzsment, hogy pont egy városban játszódik, úgy egyébkénti társadalmi-gazdasági szimuláció valami olyan furcsa korban, ami leginkább az amerikai polgárháború utáni időszakra emlékeztet. És erre a sztori is ráerősít azzal, hogy kábé három képkockányi intróban jól elhangzik, hogy itt most a harcok romjain kellene egy virágzó települést felrántani és üzemeltetni.

Ennyi a lényeg
Ennyi a lényeg [+]

De a városépítés kimerül abban, hogy különböző épületeket rakosgatunk le, amelyek termelnek, szórakoztatnak, államapparátust foglalkoztatnak és kaját osztanak, ezeket meg összekötjük utakkal, de itt nincsenek ilyen lényeges dolgok, hogy a pórnép ne keveredjék a nemesekkel, a vasútállomásról pedig nyilvánvalóan teleportál a nyersanyag a gyárakba és a raktárakba, a jóskák pedig ugyan név szerint követhetők, de nekik pláne mindegy, hogy reggel a térkép másik oldalán kelnek fel, mint ahová dolgozni járnak. Magyarán logisztikai kihívás konkrétan nincs, mindenki gyalog közlekedik, a város maga csak kvázi a felület, ami a grafikai hátteret szolgáltatja, nem mintha magától a grafikától el kéne ájulni.

Ez már itt a közepesen fejlett városom egy remek központi épülettel
Ez már itt a közepesen fejlett városom egy remek központi épülettel [+]

Adott tehát egy térkép, a közepén a városháza, északon pedig három sín és egy állomás, ide jön be a vonat a búzával, amiért fával fizetünk. A fát fatelepen állítjuk elő, ismeretlen eredetű nyersanyagból, a búzából étel és alkohol készülhet, később gyártunk téglát és acélt is valószínűleg a levegőből kinyerve, mert fel kell rántani a gyárat, a jómunkásember bemegy reggel és estére lesz egy halom tégla. És persze közben jön a folyamatos nyönyörgés, hogy kórház kéne, meg rendőrség, meg raktár, meg temető. Ebből jó sok, mert hullanak itt a népek rendesen éhínség, betegség, vagy a karhatalom (ezek mi vagyunk) fellépése nyomán. És úgy random tűz is keletkezik, leég egy épület, de nagyon joviálisan csak az az egy, nem terjed tovább a tűz, csak meg kell várni, mire csupán üszkös rom lesz belőle, hogy aztán némi tallér és fa felhasználásával pont olyan legyen, mint eddig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények