Glass Masquerade teszt (Xbox One)

Üveges tekintettel

A Glass Masquerade valójában nem új játék: az Onyx Lute fejlesztése PC-re már 2016 novemberében megjelent, és azóta számos kiegészítőt is kapott – az idő csak most érkezett el arra, hogy a konzolos játékosok is örülhessenek neki. Jobb később, mint soha, és valóban: a játék ma is van annyira ötletes és érdekes, hogy megérje ránézni, ráadásul az ára is barátságos, egy gyorséttermi menü áráért néhány órányi kellemes szórakozást kapunk. Ám ez a szórakozás lehetne jobb is, mivel a játék furcsa problémáktól szenved.

Glass Masquerade Xbox One

Az alapötlet rendkívül egyszerű: adott 25 antik óra, melyek „hátlapját” színes üvegdarabokból kell kiraknunk. Mindegyik ilyen mozaik egy-egy ország kultúráját jeleníti meg gyönyörű formában. Középen látjuk a játékteret, oldalt pedig a különböző, sokszög alakú darabokból válogathatunk. Nincs semmilyen megkötés, nincs időhatár vagy bármilyen stressz faktor, teljesen nyugodtan próbálgathatjuk a darabokat. Ha egy elemet jó helyre húzunk, az a helyére ugrik, így szép lassan kirakhatók a 30-60 darabból álló képek. Teljesen hagyományos kirakósról van szó, de a Glass Masquerade gyönyörű, Art Deco stílusa és nyugtató zenéi még ebben a műfajban is különlegessé teszik a produkciót.

Hirdetés

Egy központi világtérképen válogathatunk az országok között – ha az egyiket megoldottuk, akkor megnyílik az út további országok felé. Sajnos azonban a játék egyik nagy hátulütője, hogy a 25 feladványon kívül nem tartalmaz semmit. A képek nehézségi szinttől függően 5-20 perc alatt kirakhatók, nekem a teljes játék nem tartott tovább néhány óránál. A pályákat meg lehet ismételni a jobb időeredményért, de nincs még világranglista sem, hogy ennek bármi értelme legyen. A huszonöt kép kirakásával az 1000 gamerscore is megszerezhető, tehát még az achievement rendszer sem kínál további kihívásokat.

Glass Masquerade Xbox One

A másik dolog, ami a konzolos változatban egy kicsit zavaró, az az irányítás, illetve a játék működése. A Glass Masquerade eredetileg egérre vagy érintőképernyőkre készült, kontrollerrel a kézben egy kurzorral jelölhetjük ki, és húzhatjuk helyükre az elemeket. Ebben két dolog szokatlan. Az egyik, hogy a játék nagyon lassú, az elemek egy csiga sebességével mozognak a képernyőn, mintha bele lennének ragadva valamibe. Ez persze inkább a játék lassabb, nyugodtabb tempóját szolgálja, de sokszor érezni úgy, mintha nem lenne közvetlen kapcsolat az analóg karok mozgatása és az elemek viselkedése között. A bizarr élményt csak erősíti, hogy a játék nem is fut simán, folyamatosan akadozik, alacsony képfrissítéssel mozog. Összehasonlítva mondjuk az Artifex Mundi tükörsima puzzle játékaival, a grafikai élmény csalódás.

Ez pedig nagy kár, mert a játék amúgy csodaszép. Mívesen kidolgozott, gyönyörű Art Deco stílusú menük és képek, az adott ország kultúráját hűen tükröző, szinte művészeti alkotásokat rakhatunk ki. A mellékelt képeken is látszik, hogy műfajában kiemelkedő, nagyon szép és különleges játékkal van dolgunk, igazából már csak ezért, illetve Nikita Sevalnev magával ragadó zenéiért is érdemes játszani vele.

Glass Masquerade Xbox One

A Glass Masquerade egy nagyon kellemes élmény, amíg tart, a hagyományos kirakós puzzle játékok egyik igazán különleges darabja. Sajnos viszont a huszonöt feladványon kívül mást nem kínál, sokkal jobb lett volna, ha az összes kiegészítővel együtt adják ki. A kissé lassú, nehézkes működése pedig érthetetlen, de ezt remélhetőleg javítják majd. Alacsony ára és szép grafikája miatt a műfaj rajongóinak ajánlható, illetve mindenkinek, aki szeretne néhány órát lazítani gyönyörű képek és kellemes zenék társaságában.

Pro:

 • gyönyörű art deco látvány;
 • kellemes zenék;
 • stresszmentes, relaxáló kikapcsolódás.

Kontra:

 • a 25 pályán kívül nem kínál mást;
 • nincsenek ranglisták vagy egyéb játékmódok;
 • nehézkes és lassú kontrolleres irányítás.

60

A Glass Masquerade kapható PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch és Android platformokra.

dreampage

Azóta történt

 • Vasara Collection teszt

  Két, eddig kevéssé ismert lövöldözős játék és egy lenyűgöző extra került egy varázslatos, gyűjteményes csomagba. A Vasara Collection-re minden shmup rajongónak érdemes odafigyelnie.

 • Glass Masquerade 2: Illusions teszt

  Egy évvel a PC változat után konzolokra is megérkezett a második Glass Masquerade játék. A folytatás szerencsére mindenben jobb, mint elődje, így érdemes rá odafigyelni.

Előzmények

 • Unruly Heroes teszt (Xbox One)

  Csak négy fura hős van talpon a vidéken, így rajtuk áll, hogy megakadályozzák a világvégét a Magic Design Studios új, gyönyörű és érdekes játékában. Tesztpadon az Unruly Heroes.

 • The Talos Principle teszt (Xbox One)

  Hosszú évek után végre Xbox One-ra is megjelent a Croteam legendás puzzle játéka, mi pedig kipróbáltuk, hogy ennyi idő elteltével is tud-e újat mutatni.