F1 2017 teszt (Xbox One)

Műszaki Hiba 2017

Már-már a tökéletes F1 játék képe bontakozik ki előttünk, de sajnos még vannak homokszemek a Codemasters gépezetében. Az egyik ilyen a karriert érinti, ahol előtérbe került a megbízhatóság és az alkatrészek elhasználódása, csakhogy a fejlesztők ezt sikeresen túltolták. A karrier kezdetén, az első évben a hajtáslánc elemei olyan gyorsan kopnak, hogy gyakorlatilag két futamonként cserélni kell szinte mindent. A szabályok értelmében szezononként négyet lehet elhasználni mindenből, utána rajtbüntetések következnek. Mondjuk egy McLaren esetén ez még reális is lenne, csakhogy a játékban a top csapatok autói is úgy hullanak, mint a legyek (a gépi ellenfeleket ez persze nem érinti). Egyértelműen hibáról van szó, amit azóta patcheltek már, de az egyensúly így sem tökéletes: minél rövidebb versenytávval játszunk, annál aránytalanabb az elhasználódás, így az első évben szinte másra sem költünk, mint a tartóssági fejlesztésekre.

A másik dolog, hogy már egy alig 50-60%-osan elhasználódott alkatrész is folyamatosan gondot okoz. A váltó nem vált, beragadnak vagy kiesnek fokozatok, a boxból pedig állandóan figyelmeztetnek, hogy sérült ez, kihagy az, problémás amaz. A váltóhibák ráadásul olyanok, hogy egy idő után maguktól helyrejönnek, de néhány kör vagy egy verseny erejéig biztosan megkeserítik a játékos életét.

F1 2017 Xbox One

Tervezési hibák mellett technikai jellegűek is akadnak, igaz, ezek többnyire nem olyan feltűnőek. Az egyébként gyönyörű grafikát továbbra is sújtja a képtörés problémája, pályától és helyzettől függetlenül állandóan bezavar az élménybe, hogy a kép egésze vagy egy része mindig elcsúszik. Sok kisebb baki is van, amikből már sok vicces gyűjtemény született a YouTube-on. Levegőben ragadt roncsok és gumik, a gépi ellenfelek buta viselkedése, a közveszélyes biztonsági autó vagy a kiszámíthatatlan ütközés érzékelés csak néhány a játék problémái közül. Legtöbben ezekkel nem fognak sűrűn találkozni, de azért érdemes megemlíteni. Sajnos nem teljesen kiforrott formában került piacra a játék.

A kisebb hibákat és bosszúságokat leszámítva az F1 2017 egyértelműen az eddigi legélethűbb és legszebb a sorozat történetében. A bevilágítás rendkívüli, a különböző napszakok és időjárási elemek ábrázolása az egyik legjobb, amit videojátékban láthattunk. Ahogy a napsütötte pálya fölé lassan felhők gyűlnek, ahogy a Nap fénye átszűrődik a vékony felhőtakarón, vagy, ahogy a zuhogó eső áztatja az aszfaltot, mind nagyon realisztikus képet mutat. Probléma igazából csak a pályán kívüli eseményekkel van – az átvezető jelenetek, a versenyzők és szerelők arcai továbbra is rémisztőek, mintha élőhalottak vették volna át az uralmat a paddock-ban.

Az F1 2017 a Codemasters legjobb Forma-1 játéka. Soha nem született még ennyire tartalmas, izgalmas, jól vezethető, és a sport hangulatát és apróságait ennyire jól visszaadó játék. A friss szezon mellett a klasszikus autók visszatérése is áldás, mert általuk még változatosabbá és teljesebbé válik a csomag. A fejlesztők igyekeznek kikalapálni a megmarad hibákat, így a közeljövőben még kiforrottabbá válik a produkció, de már jelen állapotában is nyugodt szívvel ajánlható minden autós játék kedvelőnek. A sport rajongói számára pedig – mondani se kell – kötelező. Magasra került a léc.

Pro:

  • Összetett, részletes karrier mód;
  • Változatos játékmódok;
  • Klasszikus autók jó hozzáadott tartalommal;
  • Élvezetes vezetési modell;
  • Élethű, nagyon szép grafika.

Kontra:

  • Zavaró képtörés;
  • Némileg eltúlzott műszaki hibák;
  • Kisebb működési és technikai bugok.

90

Az F1 2017 PC-re, PS4-re és Xbox One-ra jelent meg.

dreampage

Azóta történt

Előzmények

  • Micro Machines World Series teszt (Xbox One)

    A Micro Machines egykor a legismertebb sorozatok közé tartozott: az aprócska, otthoni környezetben száguldó autók hatalmas mókát jelentettek.

  • DiRT 4 teszt (Xbox One)

    Alig több, mint egy évvel a DiRT Rally után a Codemasters visszatért egy nagyobb, érettebb produkcióval, ami két világot próbál meg egyesíteni. Többnyire sikerrel.

  • F1 2016 teszt (Xbox One)

    Menetrendszerűen érkezett a Codemasters Forma-1-es játéksorozatának idei része, de a brit fejlesztők ezúttal semmit nem bíztak a véletlenre. Itt van minden idők legjobb F1 játéka?