Assassin’s Creed III Remastered teszt

Felújított grafikával tér vissza az Amerikában játszódó Assassin’s Creed epizód, amely tartalmával és a befektetett munka eredményeképp mindenképp a jobb remasterek közé sorolható. Ráadásul két játék egyben.

Bostoni remaster-délután

Az Assassin’s Creed III eredetileg 2012-ben jelent meg az előző generáció konzoljaira, és a második részhez hasonlóan nagy lépést jelentett a sorozat számára. Története, főszereplője és technikai kiforratlanságai miatt azonban – talán nem túlzás állítani – a rajongók szemében nem ért Ezio Auditore da Firenze kalandjainak nyomába. A sorozat (és a mögötte álló Ubisoft) persze túlélte egy a kisebb megrázkódtatást, és azóta számtalan új világot és kalandot köszönhetünk neki. Most viszont visszatérhetünk az amerikai forradalom idejébe, mert felújítást kapott a harmadik rész, mellette pedig az eredetileg PlayStation Vitára megjelent, szintén 2012-es Liberation is játszható a csomagban.

Bár a remaster-gyűjtemény külön is kapható, fontos megjegyezni, hogy aki rendelkezik az Assassin’s Creed Odyssey Gold Editionnel, vagy annak szezonbérletével, az automatikusan megkapja és letöltheti. Ez pedig remek „ajándék”, hiszen két, hellyel-közzel teljes értékű epizódot lehet újrajátszani valóban felújított, az eredetinél sokkal szebb grafikával. Az alapjátékok mellé az összes single-player DLC is bekerült, így a harmadik részhez tartozik a The Tyranny of King Washington kiegészítő is.

Mivel remasterről van szó, a legnagyobb újdonságot természetesen a látvány jelenti. Az Assassin’s Creed III a maga idejében sem számított csúnya játéknak, de a fejlesztők most mindent megtettek azért, hogy tényleg modern képminőséget és teljesítményt kapjunk. A játék az összes konzolon stabil 30 fps-sel fut, az erősebb modelleken jóval nagyobb felbontásban. A valódi 4K-t csak a Liberation éri el (Xbox One X-en), de összességében mindkét játék nagyon szép, tiszta képet produkál. Ezzel nem ér véget a dolog: nagyobb felbontású textúrákat, némileg részletesebb karaktermodelleket, és teljesen új bevilágítást kaptunk, amitől az egész játék élőbb és realisztikusabb lett.

Az Origins és az Odyssey nagy, természetes világai után egészen érdekes élmény visszatérni a sorozat városiasabb gyökereihez. Mindenhol épületek, az utcák tele emberekkel. Az AC III és Liberation városai (Boston, New York és New Orleans) nagyon jól festenek a felújításnak köszönhetően, kis túlzással egy mai, friss epizódban is simán el lehetne őket így képzelni. Kevésbé jól öregedtek viszont a karakterek: az emberi szereplők sajnos az élesebb kép és a jobb fények mellett is zombiként néznek ki, elnagyolt arcokkal és mai szemmel már gyenge animációkkal és mimikával. Sajnos ezen a részen érződik igazán, hogy hétéves játékokkal van dolgunk, de a 3D-s produkciók esetében ez kivédhetetlen.

Assassin's Creed III Remastered Xbox One

Bár a Ubisoft szerint játékmeneti csiszolások is történtek, ezek valójában nem nagy horderejű változások. A képernyő kijelzői kaptak egy komolyabb ráncfelvarrást (például színtévesztő beállítás is van), illetve a boltokban is könnyebb tájékozódni, hogy melyik fegyver milyen előnyökkel jár. Ennél nagyobb változásnak minősül, hogy bokrokban is elbújhatunk, füttyel csalhatjuk el az őröket a helyükről, a rejtett pengével pedig dupla kivégzésre is lehetőségünk van. A fejlesztők ezzel szerették volna hangsúlyosabbá tenni a lopakodós játékmenetet. Alapvetően minden ugyanúgy működik, tehát nem kell radikálisan más élményre számítani, de azt jó látni, hogy ilyen apróságokkal is foglalkoztak a felújítás során.

Hogy a két játék mennyire öregedett jól, az már szubjektív. Nekem érdekes módon a Liberation ebben a formában jobban tetszik. A kézi konzolra tervezett, ennél fogva felépítésében is egyszerűbb játék a korosodó mechanikákkal jobban működik, mint a nagyszabású, éppen ezért nehézkesnek tűnő harmadik rész. Különösen a harcrendszer problémás – a két újhullámos RPG dinamikus küzdelmei után kész gyötrelem a régi szisztémához visszatérni. Az Assassin’s Creed sorozat nagyon sokat fejlődött, ez a remaster-csomag pedig arra emlékeztet, milyen jó, hogy ezt a régi iskolát magunk mögött hagytuk.

Assassin's Creed III Remastered Xbox One

Az Assassin’s Creed III Remastered egy nagyon jó ár-érték arányú csomag, és két játék tisztességes felújítása. A harmadik rész és a Liberation mai szemmel már elég egyszerű, ódivatú élmény, de az új grafikai megoldásokkal így is élvezhető, hangulatos és szép kalandok. Az Odyssey Szezonbérlethez adott extraként különösen bőkezű lépés a kiadó részéről, de külön megvásárolva is van létjogosultsága. Ha valaki kíváncsi rá, milyenek voltak ezek a játékok, vagy korábban szerette, és most újraélné őket, nyugodtan vegye meg, nagyon jól sikerült, igényes alkotás, különösebb extra sallang vagy meglepetések nélkül.

Pro:

 • Két játék egyben, minden DLC-vel együtt;
 • élesebb textúrákkal és új bevilágítással modern élményként hat;
 • stabil teljesítmény;
 • kisebb játékmeneti csiszolások.

Kontra:

 • Idejétmúlt harcrendszer;
 • a karaktermodellek felújítva sem néznek ki jól.

70

Az Assassin’s Creed III Remastered PC, PS4 és Xbox One platformokra érhető el. A Nintendo Switch változat május 21-én várható.

dreampage

Előzmények

 • Assassin's Creed Odyssey teszt

  Alig egy évvel az egyiptomi kaland után már az ókori Görögországban kalandozhatunk. Az Assassin’s Creed Odyssey minden szempontból túlnő elődein, de a növekedés kompromisszumokkal jár.

 • Assassin’s Creed Ezio Collection teszt

  Ezio Auditore sem kerülhette el a végzetét, a Ubisoft újra harcba küldte a csöppet már megfáradt orgyilkost, kicsit grafikailag megigazítva.