Új hozzászólás Aktív témák

  • e-newsee

    addikt

    válasz Viktoár #153451 üzenetére

    Mi értelme bizonyos csatákat úgy összerakni, hogy biztosan bukó legyen? Hiszen a néhány döntetlentől eltekintve mindegyik csata az egyik félnek biztosan bukó, a másiknak meg biztosan győztes. Innentől kezdve mégis csak az az elmélet marad, hogy direkt téged rak (és még néhány embert) biztosan bukó oldalra. Szóval de, nagyjából pont ezt írtad, hogy konkrét személyeket rak vagy a bukó, vagy a győztes oldalra.

    A manipulációról nekem is nagyjából az a véleményem, mint kchryssnek, csak annyi kiegészítéssel, hogy ha tetszik, ha nem, sajnos nem hagyhatjuk figyelmen kívül az "xvm-hatást". Nézzen magába mindenki, aki valaha használt xvm-et, és gondolja végig, hányszor tudott TÖKÉLETESEN elvonatkoztatni az ellenfél statisztikájától, és ugyanolyan lelkesedéssel játszani akkor, amikor náluk mindenki zöld, sárga, és pár kék is akad, nálatok meg csak narancssárgák vannak néhány pirossal. Ugyanez fordítva is igaz. A színek adhatnak önbizalmat is. Ha ez alapján ti tűntök erősebbnek, és összejön pár szép mozdulat a csapatodnak a meccs elején, akkor hamar elkap a harci kedv, és ledaráljátok ez ellent. Persze a színektől el is bízhatod magad, és akkor van a Han Yolo.
    Ezt nem kell tagadni, ettől nem lesz senki gyengébb lelkületű, ez pusztán pszichológia. Az ember a szemével lát, ettől kezdve a színek nagyon fontosak a agynak, nagyon érzékeny rájuk, és tehetsz akármit, akkor is máshogy működik, ha bizonyos színeket lát bizonyos információkhoz kötve.

    A másik, szintén pszichológiai hatás, a lavina effektus. Tegyük fel, hogy nincs xvm. Ha a csapatodból pár másodperc alatt elhullanak hárman, és néhány perc után már 4-5 killel vezet az ellen, a tudatod mélyén már kicsit fel is adtad a csatát, még ha meg is próbálod kihozni belőle a legjobbat. Pedig lehet, hogy ha nem látnád hány ellenfél van még életben, akár meg is nyerhetnétek, mert mondjuk a megmaradt emberek képesek lennének rá. De ha még valaki el is tudna vonatkoztatni a pillanatnyi állástól, az emberek többsége nem olyan erős jellem, és akaratlanul is elmegy a kedve a további erőlködéstől. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ismeretségi körömből kiindulva legalább a fele játékos kisebb-nagyobb mértékben hisz a manipulációban, akkor az még durvábban fokozza az esélytelenség érzését, és a csata fejben történő feladásához vezet. És máris megvan, hogyan lesz egy-két ember csata eleji rossz pozíciójából (yolo a halálba :) ) pillanatok alatt 15:6-os vereség. Pedig lehet, hogy simán nyerhettetek volna.

    Ha a fenti két hatás a te csapatodat gyengíti, a másikat pedig épp pozitívan befolyásolja, akkor máris megvan a 15:1, 15:2. Vagy fordítva, hogy épp ti győztök ennyivel.
    És ez még csak a pszichológiai hatás. A kchryss által említett matematika, és a rossz taktika még bele sem szólt.

    "Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

Új hozzászólás Aktív témák