Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Windows XP kérdések és válaszok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz #90384640 #50300 üzenetére
Ó, de dehogy nem lettek gyorsabbak a laptopok. Majd csak nézzél meg egyet. 12 év alatt óriási lett a fejlődés, több mag, több szál, több RAM, újabb utasításkészletek, új integrált GPU-k. Főleg egy netbookhoz képest, ami a maga korában is elég soványnak számított. Kb. 100×-os gyorsulással számolj. Egyébként nem azt mondtam, hogy dobd ki, hanem ne fő gépnek használd, és rá való OS-t tegyél rá. XP-hez sovány már az a 900-as cerka. Futtatja, de nagyon szuboptimális rá.
Laptopügyileg én is egy régi gépen tolom, egy 8 éves ThinkPad X220, 2. genes mobil Core i5, ez sem valami acélos már, csak 2 mag, 4 szál, kevés cache, régi mobil GPU. Hiába a 16 giga RAM, elég sovány ez ma már, ilyen linuxos lájtos felhasználásra és retró játékokhoz jó maximum, esetleg Win10 alatt böngészni és kifújt.
(#50299) ekkold: ezt én is írtam egy topikoldallal ezelőtt, hogy ilyenre az XP jó, CNC meg ipari gép vezérlése, cégnél legacy program futtatása, otthon retrózás. Ebben a szerepkörben teljesen okés használni. De a fanok fő OS-nek használják, azon böngésznek, netbankolnak, csinálnak mindent, az már szerintem gáz. Csak nosztalgiából kitartani egy elavult OS mellett. Egyszerűen csak mutatványnak jó, de előnye nem lesz.
Amire régi gépet tudsz használni XP-vel vagy Win7-tel az még olyan alap felhasználás, hogy arra a Linux is bőven jó. Ha valami nagyon speciális igény van, amire nincs linuxos megoldás, arra meg feltehetően már az a gép sem lesz elég, amin az XP-t vagy Win7-et futtatod.
PAE-t anno régi XP-ben próbáltam (érdekességből, akkor még csak 2 GB RAM-om volt, amihez nem volt kötelező), amiben még volt PAE kapcsoló és nem volt letiltva. Akkor instabilitást okozott, a MS azért is tiltotta le hivatalos frissítéssel. Most, hogy a te módszereddel kihekkelve hogy működik, azt nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #90384640 #50303 üzenetére
Gondolom valami több éves Windows telepítésük lehet, ami szénné van telepítve minden fölösleges szutyokkal, bloatware-rel, toolbarral, 500 víruskereső mindenféle felhős scannel súlyosbítva. De ez nem Windows-verziótól függ, XP-n is láttam ilyen embereket anno. Meg a Win10 esetében nem is a proci számítana annyira, hanem az alá kell az SSD, HDD-ről túl lassan fut sajnos, lehet akármilyen csodaprocija valakinek meg akárhány giga RAM-ja, ha a Win10 alá (meg gondolom Win8 alatt is ez a helyzet, csak azt nem nagyon használja senki) HDD-t rak, akkor kínzóan lassú lesz. XP, Vista, Win7 még tűrhetően futott HDD-ről.
-
cocka
veterán
válasz Frawly #50304 üzenetére
Nálam most a másik véglet van. Windóz 10 64 bit, de kb. csak 32 bites Vistáig van a géphez driver, egy hulladék Compaq 6720s, amiben egy egymagos proci van valami 1.73 GHzcel és a gép specialitása, hogy legfrissebb biosszal hiába teszel bele 2×2 GB ramot, nem megy. Széttörik a kép. Azt hittem, hogy ez csak simán ramhiba, de külön-külön jók a ramok. Aztán utánaolvastam, hogy ja a gép szar. (több HP-s fórumtopic szól erről) Szóval 2.5 gigával és 256 gigás ssdvel (nem is a leggagyibb, de TLC-s) IS lassú.
-
Frawly
veterán
Ja, azért mondom, hogy az ilyen régi, egymagos, 2 GHz alatti órajeles procijú, 4 GB RAM-nál kevesebbel felszerelt gépekre inkább való lightweight Linux. Persze, megy rajta a Win10 is, csak olyan döcögösen, olyan rossz felhasználói élmény mellett, hogy lehet nem lesz benne köszönet. Az SSD sokat segít az ügyön, de a sovány proci meg a kevés RAM továbbra is nagyon fog limitálni.
Esetleg XP, annak elég a 2,5 GB RAM, de ilyen egymagos csodán ha felfrissíted, az se lesz valami villám, meg csak retrózásra ajánlom ezt a felállást inkább.
-
VIPowER
őstag
Adott egy Asrock g31m-vs2 amiben eddig egy Western Digital (WD1600AAJB) 160GB-os vinyó volt. Kapott SSD-t, tulajnak XP kellett rá. XP felment, viszont nem látja a 160-as vinyót, ami az IDE csatin csüng. A Windows 7 látja, de azzal nem sokat érek. Mi lehet a megoldás?
-
Frawly
veterán
válasz VIPowER #50308 üzenetére
Gondolom az SSD miatt bekapcsoltátok a SATA módot a BIOS-ban, innentől fogva az IDE HDD-t nem látja. Elvileg a SATA vezérlő beállításainál be kéne kapcsolni valami kompatiblitási módot, vagy még előtte megpróbálni feltenni SATA drivert XP-re, ami viszont szívás, elég nehéz, mindenféle driverátírós, meg registry-s trükközés kell miatta. Lehet a Win7 azért látja, mert a feltette magának a szükséges SATA drivert.
SSD-nél arra figyeljetek, hogy lehetőleg SATA módban menjen, és ne XP-vel legyen megparticionálva, hanem valami live rendszer (pl. Linux GParted vagy hasonló) alól, ami tud 1024K-s partícióeltolást. Meg ha nem lenne az SSD-hez XP-re kézi TRIM-elős gyári program, akkor néha Linux alól, pl. havonta egyszer nem árt fstrim-et lefuttatni rajta.
-
Frawly
veterán
válasz Doky586 #50310 üzenetére
A SATA drivert akkor is lehet még állítgatni, meg SATA drivert feltelepíteni XP-hez. Elvileg XP-nél Enhanced módnak hívják a BIOS-ban, ami kell, a Compatibility az Win9x-hez van kitalálva. Bár én nem szenvednék már 160 gigás IDE HDD-vel, utoljára 16 éve volt ilyennel dolgom (egy P4-ben, egyben ez volt az utolsó, hogy egyáltalán volt dolgom IDE-vel, azóta csak SATA1-3 meghajtókat használtam, már optikai meghajtónál is, de olyat sem használok vagy már 11-12 éve). Beraknám egy IDE-USB adapterbe, és használnám külső meghajtónak. Jelképes pénzért lehet venni ma már 120-240 gigás SSD-ket. Ami egy ilyen régi, retró szintű gépbe kell 160 gigás IDE HDD helyett, azt egy 120 gigás SATA3 SSD is ki fogja szolgálni, legfeljebb a SATA1 miatt limitálva lesz a sávszélessége, de még így is sokkal gyorsabb lesz akármilyen HDD-nél. XP-nél sincs semmi baj az SSD-vel, annyi a titka, hogy nem az XP-vel kell particionálni, meg néha napján valahogy be kell nyomatni rajta egy kézi TRIM-megoldást.
-
Frawly
veterán
válasz #90384640 #50313 üzenetére
Akkor lábujjhegyen szerencséd volt vele. Én azért a szakmailag követendő utat ajánlom a kollégának, ha már XP alatt SSD-zik. Egyébként igen, minél modernebb egy SSD, annál jobb a vezérlőjének a garbage collection-je, ami egyben némi TRIM-et is elvégez, így elvan az SSD akár évekig, hogy nem lát az OS felől küldött szoftveres TRIM-et, de azért ajánlott havonta egyszer valami 3rd party windowsos programmal, vagy Live Linux alól fstrim-mel TRIM-ezni. Egy átbootolás, meg egy TRIM megvan nem egész 1 percből, egy havonta ennyit rá tud áldozni mindenki.
Mondom, amire még vigyázni kell, hogy ne XP alatt legyen particionálva, mert az XP telepítője, meg a régi verziójú particionálóprogramok még 63 szektoros CHS határon particionálnak, a modern HDD-k meg SSD meg min. 4K szektorosak (hagyományos HDD-knél még egy sávban 63 szektor volt, azért), SSD-nél már 16-32K szektoros is van, ezért lenne fontos, hogy modern megoldással legyen 1024K-n particionálva, mert az az összes fajta modern eltolásnak megfelel, osztható 4K, 8K, 16K, 32K, ..., 512K, 1024K-val. Ami nem is gond, mert azt hiszem Vistától kezdve, attól felfelé minden Windows, meg az összes modern Linux, BSD, meg az utóbbi években kiadott frissebb verziós telepítők, particionálóprogramok, live megoldások mind default 1024K eltolással particionálnak, tehát nem kell hozzá varázsolni semmit.
(#50315) VIPowER: ez ilyen, annak is örülni kell, ha lassabban is, de megy. XP-nél egyébként is lassabb még a boot, ezért ott a 7 mp-es bootidő sem számít rossznak. XP-ig elég nehéz lemezvezérlő módot váltani. Vistától felfelé könnyebben megy egy registry hack-kel, meg egy bootmanager-bejegyzéssel, de XP-ig bezárólag elég sokat kell hozzá trükközni hogy IDE módot vagy SATA/AHCI módot váltsál.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #90384640 #50317 üzenetére
Akkor meg csak mázli, hogy jól bírja a kínzásodat. Azt nem értem, hogy miért kell XP alól particionálni. Pénzbe kerül átbootolni egy Linuxra, vagy bebootolni egy Win7 vagy Hirens, vagy akármi telepítőt és azzal csinálni? Ideális esetben úgyis csak egyszer particionálsz egy meghajtót, akár SSD, akár HDD, ha körültekintően van partíciókra osztva, akkor többé nem kell hozzányúlni, legfeljebb a meglévő partíciókat formázni, de azt akármivel lehet csinálni. Ugyanez TRIM-nél, jó, azt érdemes kb. havonta, ha nagyon kevés adat van mozgatva rajta, akkor legyen fél évente, hát az sem egy nagy szám, 1 perc erejéig bebootolni egy Live rendszert pendrive-ról, amire Rufus-szal vagy akármivel kiírtál egy ingyenesen letöltött .iso fájlt. Te tudod, a te SSD-d, én csak leírom, hogy hogyan célszerű használni, ha már XP van ráerőltetve. Sok varázslást nem igényel egy SSD, nem kell kímélgetni, meg mindenféle optimalizációs beállítással szenvedni. Újkorában (vagy ha használtan vetted, akkor használatba vételkor) egyszer kell megparticionálni, a megfelelő megoldással, és onnantól arról meggyőződni, hogy néha napján kapjon TRIM-et (ez NVMe-knél már nem fontos, mert máshogy gondoskodik erről, de a particinálás ott is fontos, igaz ott meg senki nem particionálja XP-vel, mert nem megy alatta).
-
VIPowER
őstag
válasz Frawly #50316 üzenetére
"Mondom, amire még vigyázni kell, hogy ne XP alatt legyen particionálva, mert az XP telepítője, meg a régi verziójú particionálóprogramok még 63 szektoros CHS határon particionálnak"
Én az XP-vel partícionáltam a lecsípett 20GB-os részt, az első az eltolás volt amit megnéztem, és jó, nem tudom hogy csinálta.
"ez ilyen, annak is örülni kell, ha lassabban is, de megy. XP-nél egyébként is lassabb még a boot, ezért ott a 7 mp-es bootidő sem számít rossznak"
Már magához tért, nem tudom hogy, vagy miért, már a betöltő csíkot sem látni és jön az asztal. Villám XP.
-
Frawly
veterán
Drágán vetted. 13k-ért is van már 240 gigás WD Green, ami nem a legacélosabb SSD, de ilyen sávszéllimites, régi gépekbe, meg XP alá retrózni teljesen jó, még overkill is. Illetve régi OS-ek, meg nagyon régi gépek nem tudják sokszor kihajtani. Én Win98-nál figyeltem meg, hogy virtuális gépen is hiába van alatta SSD, egyszerűen a régi szoftver limitál, nem lesz gyorsabb. XP viszont gyorsabb lesz róla.
Egyébként ez az SSD drágulás is most a koronajárvány miatt van, előtte ~6k-ért kaptál 120 gigás, ~10k-ért 240 gigás SSD-t. Ez már majdnem USB-s pendrive árszintje volt akkor.
A sebességet meg ne csak szekvenciálisan nézd, hanem random lemezműveleteket is, ott a HDD megy 0,1-0,5 MB/sec-kel, egy ócska SSD is meg 10-40 MB/sec, kel, ami kb. 10-100× gyorsulás, a betöltési időkön ezt nagyon érezni.
De pl. a gép, proci limitje is számít, meg a programok, sokszor még erős gépbe is hiába teszel M.2 NVMe-t, ami 3000 MB/sec felett nyomja, ha az adott gép nem elég erős, hogy kihajtsa, vagy kihajtaná, de olyan átlagos szoftveret használsz (OS, böngésző, játék, stb. átlagos dolgok), akkor megint nem lehet gyorsabbnak érezni. Ezért SSD-t mindig egy adott gépbe, adott felhasználásra kell venni, tudni kell választani, hogy mi az, ami az adott célra pont jó, de nem túl drága megoldás.
-
brd
nagyúr
válasz zolee001 #50290 üzenetére
Tudom, régi hozzászólás, meg talán te már nem is olvasod, mert olyan "mindenkinélmindentjobbantudok"-figurának tűnsz, de ne maradjon már így itt ilyen súlyosan hibásan.
A modern operációs rendszerek (az összes?, úgy 2x éve legalább) úgynevezett virtuális memóriakezelést használnak. Ez többek között azt jelenti, hogy egy felhasználói program nem fizikai címeket használ, hanem az OS-től kell kérnie memóriát a virtuális címtartományból és azt tudja felhasználni. Ami röviden/egyszerűsítve úgy működik, hogy az OS lefoglal a virtuális címtartományban az adott program számára egy részt, amit a program úgy lát, hogy az csak az övé (pontosabban lehetnek shared területek is, de a részleteket most hagyjuk), majd az OS a memóriaműveleteknél ezeket lefordítja a valós fizikai címekre. Amely fizikai címek persze nem mindig ugyanazok, mert ezt a megfeleltetést dinamikusan tudja változtatni, ezért tudja pl. lapozófile-ba is kitenni a virtuális memória egyes részeit - kiírja a file-ba az adott memóriarészt, majd a megfeleltetési táblában rögzíti, hogy az adott virtuális memória page a pagefile-ban foglal helyet. Erre a kiosztott részre (részekre, lásd később) vonatkozik a 4 GB-os korlát - alapból 2 GB a user terület és 2 GB a kernel terület (ezt lehet egy kapcsolóval 3/1-es felosztásra módosítani, de ez nem javasolt). Ez a 2GB user terület viszont processenként értendő. Ezzel a már tárgyalt PAE/4GB+ fizikai RAM kezelés nem kezd semmit. Amit azok csinálnak, az az, hogy a virtuális memóriakezelő tudja kezelni a fizikai memória terén a 4GB-nál nagyobb címmel bíró részeket is. Az OS memóriakezelője által létrehozott virtuális címtartomány egy alap XP-nél, 4GB fizikai RAM esetén is már lehet nagyobb, mint 4GB (ha a fizikai RAM+pagefile nagyobb ennél és le is van foglalva ennyi memória), ezt pl. egy AIDA-val is meg lehet nézni: Motherboard/Memory/Virtual Memory Total). Tehát minden process tud kapni a virtuális memóriából egy max. 2 GB-os saját címteret, amelyet a fizikai memóriában a virtuális memóriakezelő a saját kénye-kedve szerint tud szétosztani. Így van értelme pl. a 8GB-os fizikai RAM kezelésnek XP-ben, mert így lehet futtatni egyszerre pl. 3 db, egyenként 2 GB memóriát használó process-t (ami összesen tehát 6 GB) úgy, hogy a pagefile akár ki is lehet kapcsolva, tehát el kell férnie a fizikai RAM-ban az összes lefoglalt memóriának.
(A program összeomlások stb mint emlitettem azért adódhatnak mert a 2gb+ meghaladó limitet a programnak is támogatnia kell (ene),attól,hogy az oprendszer kezeli a 32 bites cimkiosztási tartományon tul a memoriát az alkalmazás még nem feltétlenül).
Jó lenne, ha a hivatkozott leírást te is elolvasnád, mert az ok nem ez, hanem az, hogy a driver készítőknek kellene (kellett volna annak idején - mert ma már nem sokan fognak XP drivert írni) felkészülnie a PAE/4GB+ helyzetre, mert mint lásd fent, a programokat ez teljesen hidegen hagyja, mert a műtött file-ok azon nem módosítanak, hogy egy-egy process mennyi memóriát kaphat a virtuális címtartományból, az marad 2GB és ez a saját címterületüket határolja be, nem azt, hogy ez a max. 2GB a fizikai RAM-ban éppen hol helyezkedhet el.
The only real valuable thing is intuition.
-
zolee001
őstag
Üdvözlet
Valóban régi a téma de helyesbitenélek igy az elején,igaz véletlenül de olvasom a hozzászólásodat és sajnálom ha az jött le hogy ""mindenkinélmindentjobbantudok"-figurának tűnök ami távolról sincs ugy mégnha ez is a benyomásod.Teljes mértékben egyetértek a technmikai leirásoddal és igy ébredés után fejböl annyi ugrik be,hogy 4 Kbyetos blockokat osztogat a Windows a programoknak ha "kérnek" memóriát
Pontosabban a Windows 2000 érában igy volt de majd kijavitasz ha tévednékEmlékeim szerint a valaki itt nem boldogult a 4G /PAE kapcsolóval és valótlanságokat állitott miszerint nem müködik a PAE kapcsoló amit egy gyors XP telepitéssel szemléltettem is,hogy téved
Régebbi hozzászólásomban csak nagyvonalakban vázoltam fel a problémát ,nem ilyen mély technikai szinten ugyanis poszternek csak annyi volt a kérdése,hogy miként lehet 4GB+memóriát beüzemelni 32 bites XP alatt,választ megkapta de a saját szemének sem hitt.
Az már egy másik kérdés,hogy 2020-ban mi értelme van 32 bites oprendszeren futtatni "nagy" memoria igényü alkalmazásokat
Amennyiben jól emlékszem valami virus /féreg járvány utén 2004-ben (?)
dolgozták át a memóriakezelést ,gondolok itt a NX bitre és a DEP kapcsolóra ami annak idején szépen hazavágták az addigi jól müködö alkalmazásokatKöszönöm a pontos technikai helyesbitésedet
-
brd
nagyúr
válasz zolee001 #50327 üzenetére
4 KB, igen, de ez miért fontos?
Az XP-ben SP2 (asszem', most nem nézek utána) óta a PAE lényegében csak annyit csinál (a gyári kernel/hal file-okkal), hogy használni tudod az NX funkciót; az elérhető fizikai RAM méretén nem változtat és ezt nem tudja semmilyen felhasználó rosszul csinálni, bármilyen hülye.
Régebbi hozzászólásomban csak nagyvonalakban vázoltam fel a problémát ,nem ilyen mély technikai szinten ugyanis poszternek csak annyi volt a kérdése,hogy miként lehet 4GB+memóriát beüzemelni 32 bites XP alatt,választ megkapta de a saját szemének sem hitt.
Nem olvasok vissza még1x, de nekem úgy rémlik, hogy pont az volt a baj: azt állítottad, ehhez elég a /pae kapcsoló, pedig nem (SP2 óta legalábbis)...
-
zolee001
őstag
Akkor 2 dolog lehet,vagy igen rosszul csinálok valamit vagy zseni vagyok:-)
Talán nem töröltem le az imaget,adjak neki 8GB ramot?
Tulajdonképpen nem számit,állitok valamit és bizonyitom is az állitásomat,nem mókolt ,eredeti 2006-os image,0 update és azt hiszem eléggé SP2 is ahogyan látszik
Ha gondolod átküldöm az imaget,hyper v alatt már indulhat is -
-
zolee001
őstag
32 bites oprendszer,nem?
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Fundamentals_for_Legacy_PCs
Ez az image akadt akkor éppen a kezembe,a Windows XP Embedded az mi ha nem egy XP verzió?
Részemröl itt zárom le,régen is és most is képes voltam megoldani memória kiterjesztést és valahogyan de nekem müködott -
brd
nagyúr
válasz zolee001 #50331 üzenetére
Ki mondta, hogy nem? De mindenki XP-ről beszélt, erre te beteszel egy másik OS-ről készült képet. Valójában az Embedded sem "igazi" XP, de jóval közelebb áll hozzá annál, mint amit az előbb linkeltél (pl. ki van jelentve, hogy driver és felhasználói szinten - programok - teljesen kompatibilis). A további vita helyett kegyeskedj talán megnézni egy valódi XP-vel a kapcsoló hatását és utána folytathatjuk.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
Ez azért nem fog menni, mert akkor fel kellene ismernie, hogy miközben gyakorlatilag mindenkit lehülyézett, akinek alapból nem működik a /PAE kapcsoló az XP-ben, valójában mégsem azok a hülyék. Tudod mint a vicceben, amikor a sofőr hallgatja a rádiót: a rádióban bemondják, hogy vigyázzanak az autópályán, mert egy őrült szembe megy a forgalommal. Mire morogva megszólal:: Egy őrült???? Dehát mind szembe jön!!!
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
zolee001
őstag
válasz ekkold #50334 üzenetére
Tényleg utoljára
Bár nem is tudom,hogy ezzel éppen mi lesz a kifogás,home verzió mivolta avgy mert külföldiül van esetleg?
(Burkoltam nekem célzott hasonlatoddal élve igencsak Te vezeted azokat a bizonyos autókat a forgalommal szemben)
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/memory/physical-address-extension#:~:text=Physical%20Address%20Extension%20(PAE)%20is,on%20capable%20versions%20of%20Windows.
Egyben ugye a Microsoft is hülye? -
ekkold
őstag
válasz zolee001 #50335 üzenetére
Az a helyzet, hogy baromi sokan vezetik azt a képzeletbeli autót velem egyirányba, és te vagy az egyetlen aki ragaszkodik hozzá, hogy semmi sem kell a PAE kapcsolón kívül, ehhez a dologhoz. Ráadásul azt sem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy másoknak nem azért nem működik mert hülyék, (ugyanis a feltételezésed ellenére nem azok, és képesek megnyitni a boot.ini fájlt és módosítani). Persze ezt a kört is már lefutottuk, gondolom most megint jön a "fórumhuszározás vs. microsoft". Az általad berakott linken egyébként:
"A PAE lehetővé teszi az operációs rendszer számára, hogy több mint 4 GB fizikai memóriához férjen hozzá" szerepel. Tehát az, hogy 4Gb-ot lát a rendszer az pont semmit sem bizonyít. De ha most beteszel egy újabb képet 8Gb-al vagy többel, attól még másoknak akkor sem kezd el majd hirtelen működni.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
Doky586
nagyúr
Lehet hogy csak az én felhasználási limitem miatt, de nekem még sose volt szükségem XP-n 4GB-nál több RAM-ra (sose fogyott ki). Igaz hamar win7x64-re váltottam.
-
zolee001
őstag
válasz ekkold #50337 üzenetére
Nos,tényleg utoljára
A Microsoft technikai leirásai akkor minden bizonnyal hibásak,rendben.
Az,hogy másoknak nem müködik arról nyilván nem én tehetek,én magam 2 telepitéssel próbáltam bizonyitani valamit másik fórumtárs is posztolt 6-8GB rammal üzemelő XP-t ...hm érdekes
Tulajdonképpen értelmetlen a vita ,pláne 2020-ban amikor nem életszerü 32 bites oprendszert használniMivel a WS2003 az XP kernel és egyesek szerint nem müködik a PAE akkor az MS hogyan merte supportálni?
-
ekkold
őstag
válasz zolee001 #50340 üzenetére
A MS-al kapcsolatban talán őket kellene megkérdezni. Amiket te beraktál mint kiderült nem bizonyít semmit, a PAE 4GB-nél több RAM kezelését teszi lehetővé a MS szerint, tehát annak hogy 4Gb-látszik gyakorlatilag nincs információtartalma.
Amúgy pedig én posztoltam 8Gb RAM-al működő 32bites XP SP3-at. Az az SP3-as XP pedig amivel kipróbáltam, önmagában leszarta, a PAE kapcsolót, de két további fájlt lecserélve (amit a fórumokban ajánlottak az általad "fórumhuszároknak titulált hülyék") érdekes módon már rendesen működött. A célom pedig mindössze annyi volt, hogy akinek valami oknál fogva szüksége lenne ilyesmire, az fel tudja használni.
Az, hogy 2020-ban ki és miért használ XP-t az egy külön téma, amiről már volt szó pl. itt: [50299][ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
zolee001
őstag
válasz ekkold #50341 üzenetére
Nem tudok már többet hozzátenni,én nem a forumokból tájékozódom elsödlegesen hanem pl ebben az esetben a gyártónál,valamint munkámból adódóan nem "vérpistikék" otthoni rendszerük tákolása volt a cél hanem serverek produkciós környezete ahol igen komoly anyagi vonzata van ha fejreáll, a fórumhuszárhoz hiába mennék kártéritésért
-
ekkold
őstag
válasz zolee001 #50342 üzenetére
Látom ez a "vérpistike" és a "fórumhuszár" a kedvenc kifejezésieid közé tartozik, főleg ha éppen másokat akarsz ledegradálni. Csak annyit fűznék hozzá a dologhoz, ha már pl. kártérítést említettél:
- Minden más életszerű dologgal ellentétben, a szoftverek esetében (mint pl. windows) mindíg kizárnak minden felelősséget. Tehát az hogy bármilyen szoftverrel kapcsolatban kártérítést kapj, annak az esélye kb. a nullához közelít, függetlenül attól, hogy pistikéről vagy a MS-ről van szó.
-Ha egy régi szoftver (történetesen most a WinXP) tákolásáról van szó, akkor nagy eséllyel a MS-től semmilyen segítséget nem fogsz kapni hozzá (hiszen lejárt a terméktámogatás), ellentétben ezzel egy fórumon belül nem csak az általad "vérpistikének" és "fórumhuszárnak" nevezettek vannak, hanem előfordulnak olyan segítőkész emberek is, akik még értenek is ahhoz amiről szó van. Jelen esetben pl. a MS-től hiába próbálnál tájékozódni arról, hogy milyen fájlokat és mire cserélj le egy XP-SP3 rendszerben, ugyanakkor egy fórumból tájékozódva ezt megtudhatod.
Nyilván egy aktív támogatási ciklusban levő szoftver esetében más lenne a helyzet, de itt nem erről van szó. Itt egy régi oprendszerről van szó, és annak ha úgy tetszik a tákolásáról. Egyébként pedig mondjuk egy Win10 egyes hülyeségeinek kiiktatásában (hivatalosan finomhangolásában, és nemkivánatos funkcióinak kikapcsolásában) adott esetben hasznosabb lehet néhány rutinos felhasználó tapasztalata, véleménye, ötlete annál mint amit a MS-mond (hogy - nyersen fogalmazva - tulajdonképpen a felhasználó érdekében kémkedünk).http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
zolee001
őstag
válasz ekkold #50344 üzenetére
Amennyiben odafigyeltél volna irásomra akkor láthattad a mult idöben történö hivatkozásaimat mint pl az "anno" szócska
"Tehát az hogy bármilyen szoftverrel kapcsolatban kártérítést kapj, annak az esélye kb. a nullához közelít, függetlenül attól, hogy pistikéről vagy a MS-ről van szó."
Az MS supportra céloztam ebben az esetben amikor a szoftverük nem elvárások szerint müködik akkor jönnek és megtákolják
Support titcket?Fenti állitásod nem fedi a valóságot, lásd azure,csak el kell olvasni
"Win10 egyes hülyeségeinek kiiktatásában (hivatalosan finomhangolásában, és nemkivánatos funkcióinak kikapcsolásában) adott esetben hasznosabb lehet néhány rutinos felhasználó tapasztalata, véleménye, ötlete annál mint amit a MS-mond (hogy - nyersen fogalmazva - tulajdonképpen a felhasználó érdekében kémkedünk)."
Minden dokumentálva van az MS honlapjain avagy bárki készithet saját imaget ha annyira zavarja a "kémkedés" de az már tul nagy falat mivel a w10 topic fö témaja a hogyan kell windowst telepiteni.
A "rutinos felhasználó" mint pl a választ adó itt?
kérdezö:
https://itcafe.hu/tema/windows_9_kodnev_threshold/hsz_120192-120192.html
Valamint a rutinos felhasználó darwin dijas megoldása:
https://itcafe.hu/tema/windows_9_kodnev_threshold/hsz_120193-120193.html
Legyen itt az én alternativ megoldásom is:
https://itcafe.hu/tema/windows_9_kodnev_threshold/hsz_120201-120201.htmlFélreértés ne essék,én magam is pokolba kivánom a w10 kavarásait de egy példát kérnék azzal kapcsolatban,hogy az MS visszaélt a begyüjtött adatokkal,eladta másoknak,mailben avagy telefonon zaklatták a usert avagy egyéb törvénysértö dolog derült volna ki róluk
Setup elején ott az EULA,ha usernek nem felel meg nem fogadja és kész majd használ mást,ellenben emberek milliárjai mennek önként a faszbukra használnak almát akiktöl épp ma szivárgott ki pár 100.000 user tel száma valamint gugli termékeket.
Érdekes módon csak csak Windows zavarja az összeesküvés elméletben hivöket,a többi nem,egyébiránt tavaly végzett a német kormány pár éves elemzést a windows 10 (Enterprise) adatgyüjtéseivel és megállapitották,hogy semmilyen adatot nem gyüjt -
ekkold
őstag
válasz zolee001 #50345 üzenetére
A kártérítés és a megtákolás között érzek némi különbséget, és korábban az előbbit említetted szerintem, de végülis mindegy. Attól még hogy a fórumban megtaláltad a két legalacsonyabb IQ-val rendelkező felhasználót még nem kell általánosítani. Ha nem tudnád a világon az észt oszották el a leg-igazságosabban, ugyansi még soha senki nem reklamált miatta, hogy neki kevesebb jutott. Németországot nem hoznám példának, ott még nyugodtan torrentezni sem lehet (mondjuk VPN előfizetés nélkül), mert jön a bünti érte. Azaz ha úgy tetszik "lehallgatják" az internetjét mindenkinek. Kínában pl. tilos, és bűncselekménynek számít VPN-t használni. Kiváncsi leszek ez a "nagy szabadság" mikor jelenik meg pl. a németeknél. A német kormánynak kb. ugyanannyira hiszek el bármit is mint mondjuk a magyarnak, vagy mint "Háry János"-nak.
Hallottam jónéhány németországi felhasználóról, aki itt magyarországon üzemeltet NAS-t valamelyik rokonánál, az ottani lehetséges szankciók miatt.
A facebook, google, ms, egykutya - csak ez egyik már lebukott ezzel-azzal, a másik meg még nem. De ez csak azt jelenti, hogy ügyesebbek, és nem azt hogy ennyire jófejek lennének.[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
válasz #90384640 #50347 üzenetére
Bizony és ezt egy fórumból tudom! Az illető lánya utazott kínába, és szeretett volna az ottani "állami szűrőprogramokat" kihagyva internetezni és kommunikálni. Ezért tanácsot kért, hogy melyik komolyabb VPN szolgáltató érhető el kínában. Több tippet is kapott, de legalább ugyanennyien (a tippet adók közül is) szóltak, hogy veszélyes játék mert le is csukhatják miatta! Ugyanis ott bűncselekménynek számít a VPN használata. Nyilván mondjuk egy 443-as porton futó VPN-ről nehéz megmondani, hogy az nem csak HTTPS, és lehet, hogy vannak ügyesebb (kínára kihegyezett) megoldások, amivel nem bukik le olyan könnyen, de mindenesetre kockázatos dolog.
Mégegy gondolatom felmerült ezzel kapcsolatban: a torrent kliensek képesek a kommunikációjuk titkosítására, sőt beállíthatók úgy is, hogy kizárólag titkosított protokollt használhatnak. Ennek ellenére, azok a németországi felhasználók, akik torrentezni szeretnének általában VPN-t használnak. Ez arra enged következtetni, hogy nemcsak lehallgatnak, hanem a torrentprogram által alkalmazott titkosítás feltörésére is képesek. Ezt most nyilván lehetne vitatni, hogy a jogvédett tartalmak letöltésével mi a helyzet, de itt akkor is baj van az arányokkal szerintem. Azoktól akik büntit kaptak, közvetve az az információ jött át, hogy konkrétan felsorolt letöltések alapján kapták a büntetést - tehát pontosan tudták, hogy miket töltöttek le..
[ Szerkesztve ]
-
zolee001
őstag
válasz ekkold #50346 üzenetére
Ha németországba mész akkor illik betartani az ottani törvényeket,itt más a törvény és fizetheted a jeszenszki fiának az adathordozókra az artijus adót
Torrent? Magam részéröl ugorjuk,majd biztosan letöltök valamit amit 10+éve online lehet nézni illetve amire szükségem van azt megveszem és nem lopom
VPN 2007 óta SSTP vpn 443 mas porton kommunkiál mint minden (ssl) weboldal,hogyan szüröd?
Igen,kell hozzá pki infrastruktura és ssl cert ezeket meg fórumokból elég nehéz megtanulni -
ekkold
őstag
válasz zolee001 #50349 üzenetére
Nem tudom a kínai technika mire képes, de nem becsülném le őket semmiképpen sem.
Komolyabb VPN szolgáltatóknak saját kliensprogramjuk van, és szinte biztos, hogy nem SSTP-t használnak. Ettől függetlenül nagyon is meggondolnám, hogy merjek-e ott ilyesmit használni ha történetesen ott interneteznék.A torrent csak egy példa volt, ha úgy tetszik az internetes szabadság mértékéről mondjuk németországban. Azaz az ottani vezetés elfogadhatónak és arányosnak tartja az emberek megfigyelését, akár csak egy film letöltése miatti lebuktatás érdekében is. Szerintem meg nem arányos és nem elfogadható, és emiatt nekik méginkább nem hiszem el, amikor ők állítják hogy mondjuik a Win10 nem kémkedik. De ezzel elég jól elkalandoztunk az eredeti témától.
Új hozzászólás Aktív témák
• Tilos a warez
• Tilos az OFF!
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Villanyszerelés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kimaxolta az Apple az M4-as SoC-családot
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Windows 10
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- NOD32 / Internet Security / ESET termékek hivatalos forgalmazója
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest