Új hozzászólás Aktív témák

  • RoyBatty

    aktív tag

    válasz PROTRON #132423 üzenetére

    Szerintem a helyzet nagyjából a következő:
    A Microsoft nyilván nem szeretné, hogy bármiféle másodlagos piaca legyen a szoftvereinek, akinek kell szépen fáradjon a kasszához és csengesse ki a teljes árat. Ezt felülírja az EU szabályozása (bármennyire is szeretné a Microsoft, az egész világ nem fog az ő szabályaik szerint játszani) amely lehetővé teszi a használt licensz adás-vételt. Szóval megbízható helyről még a vállalkozások is nyugodtan vásárolhatnak.
    Magyarországon a következő a helyzet:
    Magánhasználat
    A kutya nem nézi és a belátható jövőben nem is fogja (ehhez a magyar államigazgatásban az akarat és a szakértelem is egyaránt hiányzik) az otthoni felhasználókat a Windows jogtisztasággal senki sem abajgatni. Paradox módon ez a Microsoftnak sem érdeke, mert a túlzott keménykedés áttolná az embereket más alternatívák irányába (Linux és társai). Ráadásul a legtöbb új gépet jogtiszta (előtelepített) Windowssal adják el, így a belépő userek nagy részét eleve nem is érinti a kérdés. Itt szerintem van létjogosultsága az olcsó kulcsok használatának.
    Céges használat
    Itt már érdemes jobban figyelni, létezik egy BSA nevű szervezet amelyik razziázik időnként, persze az ő célpontjuk sem az 1-2 számítógéppel rendelkező mikrovállalkozások, hanem a nagyobb halakra vadásznak. Ráadásul itt már egy egyszerű NAV vizsgálatnál is bele lehet futni abba, hogy átnézik a szoftver beszerzések számláit is. Én itt tutira mennék, maradnék a teljesen legális megoldásnál, de mindenkinek máshol van az egyéni toleranciaszintje :)

Új hozzászólás Aktív témák