Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ebben a témában VPN-el kapcsolatos kérdéseket lehet megbeszélni, különféle VPN szolgáltatók, és VPN képes eszközök, pl. VPN-t is tudó routereken, NAS-okon a VPN használata. Különféle VPN típusok (PPTP, L2TP, OVPN, WG, SSTP, stb...), pl. melyiket érdemes, mik a különbségek, előnyök-hátrányok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
stuka20
aktív tag
válasz juliabrilke #1975 üzenetére
Igazad van, elnézést. Engem is érdekel ez a vpn és a Mullvad is.
Mi a gond az m247 isp-vel? Csak kíváncsiságból kérdem. -
TurpiUrfi2
tag
válasz zolee001 #1999 üzenetére
Az a helyzet, hogy nem vicceltem amikor azt mondtam, hogy nagyon mélyről kell indítanotok ezen a területen hogy érdemben be tudjam lőni a az egész felépítését. Sajnos. -- Szóval kérhetnélek arra, hogy nagyvonalakban a VPN for dummies" stílusban világosíts egy kicsit fel az egész gyakorlati felépüléséről? -- Az addig tiszta , hogy a céges gépen lévő Forticlientnek egy osztrák IP-t kell látnia mikor a géphez kapcsolódó internet kapcsolatot használva felkapcsolódik a céges hálózatokra. --- Ez az itteni előfizetésemnél ez tiszta, mivel logikusan ez egy itteni netkapcsolat. --- De hova kerülhet ebben az egészben a VPN-es router és hogy kreál nekem osztrák IP címet? Itt kell lennie a lakásban de akkor hogy kapcsolódok rajta keresztül vagy ahogy "Zizidor kolléga " említette lehet -e a VPN- es router Magyarországon , de akkor viszont hogy kapcsolódok az itteni netre? ---- Nem bánnám ha az itteni internet előfizetést ki lehetne hagyni a játékból, mert ugyan nagy földrajzi kapcsolat nincsen és jönnék is ki néha de ismerjük a sima elosztó routerek megbízhatóságát. Nem szeretnék autózni a routert újraindítgatni.
A nekem javasolt router:
https://www.tripont.hu/termek/cisco-rv132w-wireless-gigabit-vpn?utm_source=olcsobbat&%3Butm_campaign=olcsobbathu&%3Butm_medium=cpc&utm_medium=shopping&utm_campaign=olcsobbat_shopping_tripont_foto_video_kft&gclid=EAIaIQobChMIjqu5taDC8AIVlZKyCh1k0QxhEAQYDyABEgJX1vD_BwE&fbclid=IwAR3OhDhaWzQ6JSsvImsPvhvL_iivuBFliWF_ehkNg7qm127NZEXVstsrRXc -
TurpiUrfi2
tag
válasz zolee001 #1999 üzenetére
Az lemaradt az előző reakcióban, hogy amúgy köszönöm a választ! -- Es még azt szeretném kérdezni, hogy ha előfizetnék egy osztrák IP címes dedikált VPN kapcsolatra, akkor az gyakorlatilag működhet úgy, hogy otthoni netre ezen a VPN kapcsolaton keresztül csatlakozok és utána már itt nyitom meg a Forticlient-et? Mert talán ez tűnik akkor a legegyszerűbb megoldásnak. köszönöm.
-
zolee001
őstag
válasz TurpiUrfi2 #2003 üzenetére
https://itcafe.hu/tema/vpn_de_hogy/hsz_1908-1908.html
Adott egy osztrák ISP-d ami értelmeszerüen osztrák ip-t ad neked.
A lakásban beüzemelsz egy vpn server képes routertMagyarországon magyar ip-d ugyebár,a gépeddel csatlakozol a saját vpn-routeredhez ,mint egy alagut a vpn.
Magyaroszágon bemész az alagutba és a egyetlen kijárat a végén lesz az oszrák ingatlanban lévö router ami már osztrák ip-t ad és a géped az osztrák netre van csatlakozvaVpn vásárlás is megoldás lehet ha jó és müködik,tul képpen a vpn szolgáltató uezt csinálja ,én nem ismerem ezen szolgáltatókat,a legtöbb csak egy proxy
"vagy ahogy "Zizidor kolléga " említette lehet -e a VPN- es router Magyarországon , de akkor viszont hogy kapcsolódok az itteni netre?"
A kolega S2S vpn re gondolt ami leirásod alapján felesleges
S2S vpn esetében 2 router van összekötve vpn-en keresztül,tehát 2 komplett hálózat (a linken a 2.ábra),elmondásod alapján neked egy db gép aminek osztrák ip kell,magyarán pl a laptopodon beállitod a vpn-t és csatlakozol,ezt P2S (Point to Site) nevezzükTöbb vpn technologia van,PPTP,L2TP,SSTP,IKEv2 stb,a felsoroltakat Vistától felfelé bármelyik Windows beépitetten támogatja nativan.
Routerekböl a linkelt Cisco-t "ismerem" de konkrétan azt az alapmodellt nem,igy nem tudom milyen VPN serverre képes -
zizidor
őstag
Ennél bonyolultabb a helyzet, mert neki kell egy VPN azért, hogy a munkahelyén IP-cím alapján úgy lássák, hogy ausztriában van, plusz kell a FortiClient, amivel a munkahelyi hálózathoz csatlakozik.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
zizidor
őstag
Ezt írtam én is: "itthonra kell egy VPN képes router, ami egy osztrák VPN végponthoz csatlakozik, te pedig az a routeren keresztül mész a netre a FortiClient-tel."
Vagy van egyszerűbb? VPN szolgáltató ausztriai végponttal, plusz Windows alól dupla VPN?
-
zizidor
őstag
válasz zolee001 #2009 üzenetére
Lehet hogy rosszul értelmezem. Ha kint van a router és VPN szerverként üzemel, akkor itthonról tud csatlakozni hozzá egy VPN klienssel. Rendben. De ezután jön még a FortiClient, amivel a céges VPN-hez csatlakozik. Kérdés, hogy be lehet-e úgy konfigurálni, hogy VPN-ként a másik VPN-en keresztül küldje az adatforgalmat anélkül, hogy a címtartományok ütköznének. Ha ez sima ügy, akkor oké.
-
Tsabee
csendes tag
Sziasztok!
Hálózati analfabétaként szeretnék tanácsot kérni.
Milyen megoldást ajánlanátok arra, hogy egy külföldi fix IP címmel tudjak böngészni?
Honnan látja egyáltalán a másik oldal, hogy a csatlakozás VPN-en keresztül történik?
Gondolom amikor csatlakozok egy VPN szerverre (random mondjuk Albánia 17-es szerver) annak van egy IP címe ami osztozik azon a szerveren keresztül csatlakozó userekkel. Ha ebből egy másik user is csatlakozik az általam preferált oldalra akkor IP egyezés miatt gyanús lehet. Ennek a szervernek mondjuk statikus az IP címe akkor amíg ez meg nem változik akkor minden olyan user aki ezen a szerveren valaha is barangolt vagy barangolni fog esélyes lehet, hogy azonos oldalra látogat és IP cím egyezés miatt a logokban megmarad, ergo azonosítható, hogy különböző ügyfélről lehet szó.
Lehet a fenti gondolatmenet eleve hibásSzóval én úgy csatlakoznék az Albánia 17-es szerverhez, hogy nekem ne azonos legyen az IP címem a többiekével, hanem mindig azonos IP címem van amit senki más nem használ.
-
juliabrilke
veterán
Ugyanazt az IP címet kapod, mint a többi ember aki ugyanarra a szerverre csatlakozik veled együtt. Sok oldalnál ezért dobálja szépen a captchát, mert sok csatlakozás/kérés volt az elmúlt időszakban arról az IP-ről.
Ha saját IP-t akarsz, akkor kérhetsz egyes szolgáltatóknál privát IP címet vagy akár saját VPN szervert is (persze borsosabb extra költségért) Viszont ezek általában a legközelebb Németországban vannak, Magyarországon nem láttam még olyan szolgáltatót aki ezt biztosítaná.
Persze privát IP vagy szerverre címmel egyértelműen lehet téged azonosítani, így ajánlott tényleg megbízható VPN szolgáltatót keresni ahova az amerikaiak, oroszok, stb. mancsa nem ér el (lásd Doublevpn)
[ Szerkesztve ]
-
Tsabee
csendes tag
válasz juliabrilke #2012 üzenetére
Köszi szépen a gyors választ!
A kockázatot a szerver titkosításán illetve, ha nem megbízható egyének üzemeltetik és kényesebb infókat "letapogatják"?
Az, hogy nem magyarországi nekem nagyjából mindegy, mert eleve külföldi szerveren keresztül szeretnék csatlakozni, gondolom a legpraktikusabb, ha meghatározom a célországot és ott keresek helyi szolgáltatót.
Valószínűleg keresek erre egy hálózati szakit aki részletesen kidolgozza nekem a megoldást, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen. Az elméleti lehetőségre voltam kíváncsi, innentől matekozni kell a költségekkel/kockázatokkal. -
pana0017
senior tag
Sziasztok. Egy sorozatot szeretnék elérni Netflixen, ami csak UK-ben és Írországban elérhető. Valami ingyenes VPN megoldás létezik esetleg erre a célra? Köszi!
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
VPN szolgáltatás mellett (hide.me) bizonyos Windows 10 mappákra nem tudok jobbklikkelni anélkül, hogy crashelne az explorer.exe. Hibaüzenet nincs, egyszerűen pislog, újraindul és kilép minden mappából.
Mi okozhatja szerintetek? Egyszer, még az elején mintha feldobta volna, hogy engedélyezem-e az explorer.exe-nek a tűzfalon való átengedést és akkor a nemre klikkeltem. Sajna nem látom, nem találom, hogy manuálisan hol lehetne mégis változtatni ezen.
Köszi, ha tudtok írni valamit!
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
turbulencia8
őstag
válasz Darko_addict #2017 üzenetére
Én jelenleg Bitdefender VPN-t használok, és pár hét óta pl. a facebook nem tud betöltődni Firefoxban incognito módban, ha fut a VPN, csak próbálja újratárazni a sütiket. Várom a javítást türelmesen.
-
Szabi_82
tag
Hi Mesterek!
Segítséget szeretnék kérni. A problémám az lenne hogy adott egy sony bd lejátszó. A régió miatt (szerintem) "apok" közt nem érhető el a amazon prime video. Viszont youtubos videókon ott virít az ikon a lejatszo menujeben. Szerintetek járható út lenne ha pl u.k. vpn-en keresztül engedném ki a lejátszót a netre, s így telepíteném a stream szolgaltatasokat?
S itt jönne a másik kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt megcsinalni? Válaszokat Segítséget előre is köszönöm.
Megkerestem a sony-t evvel a problémákkal, de még csak válaszra sem méltattak (sony global). A helyi/magyar sony képviselet meg nem tud mit kezdeni vele, így jártam. Nekem nem jár, másnak meg igen. Utolsó volt hogy sony termeket vettem. -
sh4rk86
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket.
Van egy céges laptop amit újratelepítettem, és open VPN segítségével szeretném elérni a belső hálózatot. Szépen fel is csatlakozik a szerverre, de a hálózati meghajtókat nem látja...
Ha a belső hálózaton keresztül próbálom akkor minden tökéletesen fut.
Másik laptopról VPN-en keresztól tökéletesen megy minden.
Mi lehet a gond?
Segítségeteket előre is köszi! -
4Grider
nagyúr
válasz sh4rk86 #2022 üzenetére
A neve alapján csak akkor érheted el, ha a vpn használatánál a vpn szerver oldali névfeloldást használod, különben nem fogja tudni a géped, hogy az adott nevű gépet milyen ip címen keresse. Ezért ajánlottam az ip címet, mert az tuti, feltéve hogy a saját lan-od tutira nem ugyanazt a subnetet használja, mint a túlsó oldali lan...
[ Szerkesztve ]
-
Alabástrom
senior tag
Egy kissé összezavarodtam, hogy hogyan is működik ez a VPN dolog, felvilágosítást szeretnék kérni...
Ha jól sejtem, a VPN alapvetően annyit csinál, hogy a VPN szerver és a VPN kliens között létrehoz egy titkosított csatornát.
Na most nekem van egy CyberGhost előfizetésem, ami azt állítja, hogy hűdenagyon titkosítva van minden adat, IP cím, földrajzi hely, stb... De ugye csak a szerverig?
Amire majd konkrétan szükségem lenne, hogy olyan tartalmat érjek el egy országból, amik abban az országban blokkolva vannak. Egyelőre itthonról próbálom szimulálni a dolgot: ha jól sejtem, az lenne a lényeg, hogy más országban lévő CyberGhost VPN szerverhez csatlakozzak, mint ahol vagyok, és akkor kívülről lúgy néz ki, mintha abban az országban lennék, aminek a szerveréhez csatlakozok. Viszont csak itthoni CyberGhost szerverhez tudodok csatlakozni, ha külföldihez akarok, akkor egyszerűen nem lesz internetkapcsolatom.
Jól sejtem, hogy ezzel így nem fogom tudni megoldani a dolgot? Vagy az a bizonyos ip cím és földrajzi hely titkosítás, amit a CyberGhost állít magáról, az több ennél, és bármelyik szerverhez csatlakozok, rejtve lesz a helyzetem?
Köszi előre is!Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
4Grider
nagyúr
válasz Alabástrom #2026 üzenetére
Marha egyszerű:
Felcsatlakozol ahhoz a szerverhez, amihez enged, és egy böngészőben lekéred a
https://whatismyipaddress.com/ oldalt.
Jobb oldalon (vagy még pontosabban a show complete IP details alatt) látni fogod, hogy mi az ip-d geolokációja kintről nézve. -
Alabástrom
senior tag
-
4Grider
nagyúr
válasz Alabástrom #2028 üzenetére
Amilyen országban üzemelteted a VPN szervert, olyan geolokációt fognak kapni a rá csatlakozó kliensek (már ha betolják a teljes internet-forgalmukat a vpn csatornába).
Arra viszont ügyelj, hogy az ip-n kívül vannak más lehetőségek is, hogy valaki helyzetét kiderítsék. Pl. ha böngészővel látogatsz meg egy oldalt, akkor a böngésződ beállításaitól függően elég sok minden kideríthető rólad. Vagy ha egy kliens oldali szoftverrel teszed meg ugyanezt, dettó. -
-
4Grider
nagyúr
válasz Alabástrom #2030 üzenetére
OpenVPN esetén a konfig fájlban beállítható, hogy a kliensek betolják-e vagy ne a teljes forgalmat a csatornába.
-
kushwavez
senior tag
Sziasztok!
Valaki tud esetleg ajánlani egy WireGuard VPN szolgáltatót ami alacsony latencyvel rendelkezik itt Mo-n?
Jelenleg Mullvad-ot használok és igazából minden a legnagyobb rendben lenne vele, de a magyarországi szerver az borzalmas már hónapok óta. a ping az folyamatosan több mint 100ms, érezhetően lassú minden. Jelenleg az osztrák szerverükön vagyok 60ms pinggel, de magyar kéne low latencyvel.
Ezen kívül még kipróbáltam az iVPN-t, de annak meg ~140ms volt és elég sok volt a timeout is. Még a TorGuard-dal szemezgetek.
A traceroute alapján a magyar M247 szerverrel lehet gond, de már hónapok óta nem történt változás és azt látom, hogy elmegy Romániába 2 helyre, Ausztriába is, majd Budapestre szóval alapból is nagy lenne a latency, de rátesz egy lapáttal, hogy a magyar M247 szerver is rosszalkodik.
A NordVPN jó lett volna, de ők saját klienst használnak a Wireguardhoz ami nekem nem jó.
Előre is köszi a tanácsokat/ötleteket.
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
juliabrilke
veterán
válasz kushwavez #2032 üzenetére
Leteszteltem 6 különböző VPN-t, mindegyiknél ugyanaz volt a probléma ahol M247 magyar szerver volt, a latency 110ms+ felett. Persze erre sokan azt mondták, hogy ez normális, a support se lát semmi problémát ezzel, így nem is fizettem elő többet a szolgáltatásukra.
Van egy tartalék VPN (Keepsolid), ami más szolgáltatót használ (Astra?), azzal minden ok volt.
Viszont nézz utána a cégnek, ajánlani inkább csak stream/alap dolgokra merném hiszen amerikai cég kevés infóval.
NordVPN meg állítólag "hamarosan" megosztja majd a Wireguard configot, hogy ne csak a saját programjukkal menjen.
[ Szerkesztve ]
-
kushwavez
senior tag
válasz juliabrilke #2033 üzenetére
Leteszteltem 6 különböző VPN-t, mindegyiknél ugyanaz volt a probléma ahol M247 magyar szerver volt, a latency 110ms+ felett. Persze erre sokan azt mondták, hogy ez normális, a support se lát semmi problémát ezzel, így nem is fizettem elő többet a szolgáltatásukra.
Nekem azt mondta a Mullvad support, hogy ez szerintük nem normális és továbbították a magyar M247 providernek az infot/bug reportot. Nyílván további ügyintézés nem történt (és kétlem, hogy fog).Most az osztrák szerveren elvagyok, de magyar szerverekre csatlakozva elég nagy a latency, bár így is jobb mint magyar vpn szerverre csatlakozva +100ms ping.
A saját ISP-m rendben van, 7/24-be 0 timeout van és mellé ~9ms ping, szóval azt kizártam mint problémaforrás.
őszintén nem sűrűn használtam VPN-t szóval ez nekem elég új.
Esetleg ez normális? Tisztában vagyok vele, hogy sok hop van és emiatt természetes a latency növekedés, de nekem nem tűnik természetesnek az, hogy egy Frankfurti vagy egy viennai szerveren jobb mint a magyaron. Valami nem okés a magyar M247 szerverekkel.Van egy tartalék VPN (Keepsolid), ami más szolgáltatót használ (Astra?), azzal minden ok volt.
Viszont nézz utána a cégnek, ajánlani inkább csak stream/alap dolgokra merném hiszen amerikai cég kevés infóval.Kösz az infót, meglesem. az oldaluk alapján elég sketchynek tűnik valóban..
@chros: Több kliens van egy acchoz amit egy router szolgáltat ki.
Kis sebességeknél okés a dolog, de a multithreading hiánya miatt sajnos az OVPN nem játszik mert nem tud nagy sebességet. Már nem nagyon emlékszem, de még mintha Intel pfSense gépek is aligha birkóznak meg vele pont emiatt.Jelenleg nincs problémám a kis sebességekkel sem, de később lesz.
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
juliabrilke
veterán
válasz kushwavez #2035 üzenetére
Nem egy supportnak írtam én is, hogy a hiba nem nálam van, hiszen a net rendesen megy folyamatosan (2 mobil internet, 1 vezetékes)
A vicc az, hogy kb. hetente 1-2 alkalommal mindig csináltam teszteket, amiről a képeket is csatoltam nekik. Régebben magyar M247 szervereknél a latency 10ms alatt volt, most meg 110ms+.Szlovák és osztrák szervereknél meg 20-25ms környékén van...
-
Szabi_82
tag
válasz turbulencia8 #2024 üzenetére
Szia, na kipróbáltam. Kértem kölcsön egy asus routert ami tudta a open vpn klienst. TP-link-ben nincs ilyen opció (Archer AX73 )
Na szóval francia országi OpenVPN-t találtam,ami működöt. S lás csodát volt/lett prime azon a xaron. De mihelyst vissza raktam az Én routeremre törölte az appot. Sony és az Amazon nem foglalkoznak a problémámmal. Hihetetlen -
devil-k
nagyúr
Sziasztok!
Van olyan VPN ami sebességkorlátozás nélkül vehető igénybe? Köszönöm. Vagy ne álmodozzak…
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
4Grider
nagyúr
-
Corsa02
őstag
Sziasztok! AX58U-n beállitottam egy Openvpn szervert, távolról is szépen működik. Olvastam, hogy nagy terhelést jelent a routernek, de igazából én ezt nem veszem észre, Full HD filmet nézve, alig terhelte, puffereléskor ugrik fel 1 mag 90%-ra pár másodpercre, gondolom ez így rendben van?
Max. 50Mbit sebességet tudok elérni Openvpn-n keresztül, a router tudna többet?The Truth Is Out There --->
-
Multibit
nagyúr
válasz Corsa02 #2040 üzenetére
Az 50 Mbps jó eredmény egy ilyen ARM procitól.
Amúgy a kliensen mért sebesség nem csak a szerver hardvertől függ, hanem a beállított titkosítástól, kliens hardvertől, valamint a szerver és kliens oldali config paraméterektől is.
Ja, az OpenVPN mindig csak egy magot terhel. -
Multibit
nagyúr
válasz Corsa02 #2046 üzenetére
Mint ahogy Te sem adtad meg, hogy milyen beállításokat használtál
Tehát: proto: UDP (gyorsabb mint a TCP). Titkosítás legyen mondjuk AES-128-GCM. Aut.: SHA256. DH param length: 2048. Ezek nem túl megterhelőek egy router hardver számára. Minden ami ezután jöhet, az finomhangolás, config fájl szerkesztést igényel.[ Szerkesztve ]
-
Corsa02
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- DIGI kábel TV
- Bluetooth hangszórók
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Tőzsde és gazdaság
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest