Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz stickermajom #8088 üzenetére

    Kezdőnek (egy félév egyetemi C# oktatás jó régen) milyen szakirodalmat ajánlanátok? Pluralsight, Lynda adott, bookmarkolok ezerrel mindent, ami kezdő szint.

    Én is csak ismerkedem a nyelvvel (fél éve), picit már kezd több lenni mint hobbi, írok egy két tapasztalatot, hogy nekem eddig mi jött be.

    1,
    C# Yellow book, 200-250 oldal
    http://www.robmiles.com/c-yellow-book/

    A könyv egyes részei picit már elavultak, de szerintem az egész egyben mint egy nagyon kezdőknek való tanító könyv nagyon jó. Gyorsan ki tudod végezni, megismertet a nyelv és a keretrendszer fő elemeivel, sok jó példakód van benne és best practicek mint szamárvezető. Ez a könyv nem engedi el a kezed és irányban tart. A könyvhöz tartozik laborjegyzet és két "nagyházi feladat" is útmutatókkal.

    Én úgy érzem, hogy nekem érdemes volt anno belerakni a könyvbe, a gyakorlatokba és a nagyházi feladatokba azt a két hét munkát amibe az egész került. Nekem a dolog programozás része nem volt új, ezért egy csomó szájbarágós fejezetet elég volt csupán átlapozni, a legalapvetőbb nyelvi elemek viszont többé kevésbé rögzültek.

    2,
    Aztán írtam egy csomó kódot, egyszerű dolgokat, algoritmusokat implementáltam, ha valamit nem tudtam, nem működött akkor Google -> stackoverflow, vagy msdn. Általában sikerült egyenesbe hozni a dolgokat, de ilyenkor mindig egy csomó dolgot nem értek, hogy miért az a legjobb megoldás illetve miért pont úgy kell, és hogy hogyan működik a motorháztető alatt.

    Én úgy vagyok vele, ha éppen egy nagyobb tanulás fázisban vagyok, akkor igyekszem egyes témakörökkel mélységében is megismerkedni, mert különben nincsen lehorgonyozva a tudás, és úgy nem csak sokkal bizonytalanabb az ember, hanem hamarabb is felejt. Ha éppen implementálás fázisban vagyok, akkor nyilván megelégszem a Google-> Stackoverflow féle megoldásokkal, mert akkor haladni akarok.

    3,
    Most éppen on-off a C# 7.0 in a Nutshell könyvet gyűröm. Ez már nem egy szájbarágós könyv, hanem az aktuális C# és Framework funkciókat írja le témakörökbe csoportosítva érthető magyarázatokkal és példakódokkal, kitér arra is, hogy mi hogyan működik a motorháztető alatt. Itt már eléggé el van engedve az ember keze, de nem hagy teljesen magadra mint egy language reference.

    Az a jó a C# in a Nutshell-ben, hogy aktuális és vannak online példakódok is hozzá, melyek (nagyrészt) copy-paste-vel könnyedséggel kipróbálhatóak.

    Szóval számomra kezdőként a tanulság eddig az, hogy úgy fejlődök/tanulok a leghatékonyabban, ha ciklusosan tanulok pár hétig (nyilván a példakódokat az IDE-ben ki is próbálom) aztán implementálok valamit ami nem teljesen triviális, de fókuszál valamire amit el szeretnék mélyíteni. Implementálás közben meg nem ragadok le tanulással. Utána megint tanulok pár hétig, de mindig az aktuális felkészültségemnek még emészthető mélységben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák