Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • a2d2

    addikt

    Sziasztok!

    Létezik az hogy két különböző típusú de ugyanolyan paraméterrel rendelkező (40A 30mA) FI relé teljesen máshogy viselkedik? Illetve nem mindegy hogy csak az egyik van bekötve vagy mindkettő egyszerre? Ma egész délután tesztelgettem, csereberéltem őket, de tanácstalanabb vagyok mint eddig.
    Röviden felvázolom a felállást:
    A háznál a biztosíték doboznál van hosszú évek óta egy Legrand FI relé. Az egyik mögé kötött biztosítékból megy hátra a nyárikonyhába az áram. A nyárikonyha 1-2 éve lett felújítva, az is kapott egy biztosítékdobozt egy saját Stilo FI relével (gondoltam ugyanolyan paraméterek mellett a műhely és a kerti tó ezt fogja úgy is először lecsapni és milyen jó lesz hogy nem megy el a teljes házban az áram.
    A jelenség eddig az volt hogy mostanában egyre több solog lecsapta az első FI relét. A hátsót kb egyetlen egyszer láttam lecsapódni, pedig hátul teszteltem egy csomó dolgot amik végül lecsapták (pl két db tűzhely, egy mélykúti szivattyú, utóbbi szárazon pl szépen járt, de dézsába beállítva lecsapta kb 1mp alatt). A második tűzhely is azért érkezett amúgy mert hogy az első lecsapta a FI relét, attól függetlenül hogy hátul az új kiépítésen dugtam be vagy előre cipeltem a házba.
    A fentiek alapján az lett a gyanúm hogy mi van ha az első Legrand FI relé megadta magát az elmúlt 10+ év alatt és valahogy érzékenyebbé vált mint ami rá van írva.
    Így ma fogtam és kiszedtem a hátsó relét és lecseréltem az elsőt (a hátsó rész biztosítéka lenyomva maradt). Így egyből indítottam elöl egy sütő tesztet és láss csodát maximáléis terhelésen is vígan működött a sütő!
    Ezután fogtam és direktbekötöttem hátul (kihagytam a FI relé, gondolva hogy majd veszek oda másnap egy újat), viszont ezek után vagy nem vagy alig-alig tudtam visszakapcsolni az áramot (olyan hátsó biztosítékokat lekapcsolva kellett tartanom amik addig vígan fel voltak kapcsolva) mert most az előre bekötött Stilo folyamatosan lecsapódott. Végül fogtam és bekötöttem hátulra a kiszerelt Legrandot és valamiért innentől kezdve javult a helyzet. Engedte visszakapcsolni az áramot az első Stilo relé, viszont instabilabb lett a ház mint volt, mert pl a kapunyitó elektronika kétszer is levágta (ami pl totál az első házból megy, semmi köze a hátsó új kiépítéshez). Mivel hátulról kapja az áramot a kerti tó szivattyú is és nem akartam leállva hagyni, ezért most este fogtam és visszacseréltem a két FI relét úgy ahogy eddig volt. Így is van egy bizonytalanság, de be tudom úgy lőni a dolgot hogy fent maradjon a relé - pince teljesen áramtalanítva (ez amúgy a hátsó dobozból kapja az áramot), légkondi biztosítéka lecsapva (első dobozból kapja).
    Szóval a lényeg hogy teljes a tanácstalanság, olyan mintha összedolgoznának valahogy a relék, illetve attól függően melyiket hova teszem olyan dolgok mennek amik eddig 100%-osan lecsapták és olyan dolgok lecsapják amik eddig mentek. Azon gondolkoztam hogy veszek két magasabb mA-es FI relét, csak azt nem tudom hogy megoldja-e a problémát, illetve hogy mekkorát vehetek.
    Kicsit hosszú lett, köszönöm ha valaki végigolvasta :B

    A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák